Sport Hajduk

Rodbina prve generacije igrača: Ponosni smo što su naši očevi i djedovi bili Hajduk prije sto godin

Uzbuna je počela čim su otvorile trafike: zvone telefoni, krcaju se poruke – jedna od prvih fotografija Hajduka koju smo objavili jučer na naslovnici Slobodne izazvala je neviđeno uzbuđenje. Prijatelji, obitelji, zaljubljenici u klub prepoznaju heroje iz prve postave stogodišnjaka, pričaju njihove zanimljive sudbine, poveznice s balunom, anegdote, nude još neviđenih fotografija. Šteta je ne zabilježiti radost izazvanu crno-bijelim komadićem povijesti, s momčadi u crveno-bijelim dresovima i balunom kojeg im je iz Praga poslao Fabjan Kaliterna, ne produžiti feštu stogodišnjice kakvu Split još nije vidio.

Najprije ispravak u popisu imena pod slikom. Gospođa Branka Hekman, kćerka prvog biloga beka Branimira Murata, javlja kako je njezin otac na fotografiji prvi zdesna, a drugi slijeva je Vilibald Zuppa, čiji je unuk Mislav predstavio ovu fotografiju iz obiteljskog albuma. Slični, oba visoka i mršava, a malo je svjedoka koji bi mogli sa sigurnošću mogli prepoznati lica davnih mladića iz 1911. godine slikanih pod murvom na Krajevoj njivi.

Imao tanke noge i iznerviralo ga je što su ga izbubali

- Otac je bio student prava, u balun ga je uveo prijatelj, barba Lucijan Stella, jedan od osnivača Hajduka. Odigra je jednu jedinu utakmicu, i to prvu, protiv Calcia i ostavio se igre. Kako je imao tanke noge iznerviralo ga je što su ga izbubali na toj utakmici. Poslije je bio inspektor Porezne uprave za Dalmaciju. Sve do kraja života, tamo početkom 70ih išao je na sve utakmice i bio žestoki navijač. A njegov brat Zvonimir je poznatiji sportaš od Branimira, aktivan u Sokolu – prisjeća se Branka Hekman.

Čuveni splitski kreator Ivo Raunig sin je Šime Rauniga, čiji je prvi gol za Hajduk ostao zauvijek zapisan u povijest kluba.
- Poslije toga gola, otac kojeg su od milja zvali Šimunica, kratko je još igrao, trebalo je prehranjivati obitelj, a on je bio glavni ekonomist Jadranske Plovidbe. Imao je 19 godina kad je dao prvi gol za Hajduka, a pretpostavljam da je u ekipu došao kao zaljubljenik u sport. On je, naime, veslao u prvoj Gusarevoj regati u gradskome portu, a igrao je i vaterpolo, također u prvoj splitskoj utakmici. Puno je radio i dijelio zarađeno, pa je tako financijski nastavio podupirati Hajduka kad je prestao igrati, a pratio je voljeni klub sve do smrti u 88. godini – kaže Ivo Raunig, a oca Petra, bečkog studenta prava, prepoznao je i Niko Bonetti.

- Radujem se ovoj fotografiji, jer je naša kuća stradala 1944. godine u bombardiranju i sve uspomene su nam izgubljene. Većina prvih igrača bili su zaista kvalitetni momci, obrazovani, iz viđenijih obitelji. Pa moj otac je 1928. godine postao splitski gradonačelnik! Fuzbal je igrao za vrijeme ferija u Splitu, a iz Beča se vratio nakon diplome 1913. godine i brzo je mobiliziran u Prvi svjetski rat, te je završio na fronti u Soči, gdje je postao komandant bataljuna – navodi Niko Bonetti, i time potvrđuje teoriju osnivača kluba Fabjana Kaliterne, koji je od austro-ugarskih vlasti izborio dozvolu za nogometni klub navodeći kako su fuzbališti najbolji trkači, što je vrlo važno za vojsku...

Šjor Petar radio do 76.

- Poslije je otac bio općinski, pa banski pravni savjetnik, a iza Drugog rata šef pravne službe Narodne vlade Hrvatske u Zagrebu. Koliko su držali do njega svjedoči i činjenica da je sa 65 godina trebao biti umirovljen, a ostao je raditi još punih 11 godina. Do kraja je bio veliki hajdukovac, a i cijela naša obitelj – svjedoči šjor Niko.

Božo Nedoklan Lastavica je uz Božidara Šitića, jedini s povijesne fotografije koji se pojavljuje u momčadi Hajduka i sljedeće 1912. godine na raritetnoj slici koju čuva njegov sin Sven Nedoklan, današnji klupski stomatolog. I potomci Božini ostali su vjerni: jedan sin Ozren Cina Nedoklan bio je nogometaš Splita i ratnog Hajduka, pa trener Hajduka u sezoni 1964./65., Sven balunjerima popravlja zube više od dvadeset godina, a njegova dva blizanca, desetogodišnjaci Luka i Josip su bili tići. I rođeni su na 12. veljače, po ure prije rođendana kluba.

- Njemu nije bilo teško doć iz Praga di je studira pravo, odigrat utakmicu, popit čikaru čaja i vratit se natrag! Kako smo svi vezani uz Ajduka nikad niko ne razumi o kojemu je Nedoklanu rič kad se govori o balunu – smije se Sven, i priča još jednu povjesnicu:

Cili je današnji Ajduk naopak

- Otac Božo je navodno da prvi pravi gol za Ajduka, jer se govorilo da se Šimunici Raunigu balun odbija od kolina u upa u mrižu Calcia. A Nedoklanov gol je bija pravi, profesionalni. Igra je još šest, sedan godina i onda posta nogometni sudac, do smrti lud za bilima i ponosan šta je obuka prvi dres – uspravan je Lastavičin sin Sven (koji na slici drži staru fotografiju iz 1912.), koji je na reveru zakačio Hajdukovu slavljeničku značku, ali naopako.
- Jer je i cili današnji Ajduk naopak! A kad klub bude pravi, okrenit ću i značku. U srcu je zato uvik uspravan.

damir šarac
snimio: vladimir dugandžić / cropix

‘Bili’ su bili infišani u bejzbol

Potaknut objavom stare fotografije, javio nam se i  Mladen Cukrov iz splitskoga Muzeja sporta s još jednim kuriozitetom:
- Hajduk je 1919. godine imao i sekcije za bejzbol, boks, hazenu i laku atletiku. Osobito su uspješni bilu u bejzbolu kojeg su igrali upravo nogometaši, a  splitski mulci učili su taj sport od američkih mornara koji bi na Stari plac dolazili s ratnih brodova koji su od 1919. do 1921. bili usidreni u luci. A igrali su i međusobno, s nogometnim klubom Borac, naprimjer – govori Cukrov, te nabraja hajdukovce koji su infišali u bejzbol: Branko Bakotić, Zvonko Bavčević, Tonči Bonačić, Alfred Devivi, Miro Dešković, Renco i Otmar Gazzari.  Bejzbol su igrali i Ferdinand i Vlade Kragić, Petar Kurir, Marko Markovina, Ivan Montana, Josip Peraica, Miloš Rodin, Ante Šore... Bejzbolaši su imali bijele dresove s crvenim ‘h’ na kapama, a zadnja utakmica bila je 1924. godine protiv posada američkih brodova ‘Werden’ 220 i 228. Godinu poslije izgorjele su  klupske barake i oprema bejzbolaša, pa je i bili bejzbol zamro.   

Bez poziva na feštu!?

Zanimljivo, članovi obitelji kazali su nam kako su njihove očeve i djedove, prve hajdukovce redovito pozivali na proslave kluba, ali sada na stogodišnjicu, nije bilo poziva za svečanost.


Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk
Page 1 of 20FirstPrevious[1]2345678910Last