Sport Hajduk

Na stogodišnjicu izronila dosad neobjavljena fotografija prve momčadi ‘Bilih’ iz ljeta 1911. godine, čuvana u obiteljskom albumu zuppinih

EKSKLUZIVNO Ovo su prvi hajdukovci uslikani pod murvom, u dresovima koje im je iz Praga poslao Fabjan Kaliterna

Na stogodišnjicu izronila dosad neobjavljena fotografija prve momčadi ‘Bilih’ iz ljeta 1911. godine, čuvana u obiteljskom albumu zuppinih

Fotografija je nastala nedugo nakon prve ‘Hajdukove’ utakmice s talijanaškim ‘Calciom’ u lipnju. Vjerojatnije prigodom susreta s ekipom engleskog ratnog krstaša ‘Swiftsurea’ u srpnju 1911. godine

Slavlje stogodišnjeg čuda se produžilo – do redakcije “Slobodne” stigla je jedna od najstarijih fotografija “Hajduka”, nikad objavljena, s izvornom momčadi, iznimno kvalitetna, u prvim, prugastim dresovima koje je iz Praga poslao osnivač kluba Fabjan Kaliterna!

Cijelo stoljeće prespavala je u obiteljskom albumu Zuppinih; Vilibald, prvi zdesna, bio je u prvoj ekipi splitskih balunjera.

- Fotografija je bomba! Pregledao sam petnaest tisuća “Hajdukovih” slika od osnivanja do danas i nikad je nisam vidio – obradovali smo Juricu Gizdića, dopredsjednika Hrvatskog društva za povijest sporta, koji je sastavio trinaest kronika o “Hajduku”, igračima, osnivačima, i stoga je prava osoba za analizu stare fotografije.

Prema okolišu i travi, čini se da je riječ o ljetu 1911. godine, igrači u prugastim majicama su pod murvom, a iza leđa su im naslagana drva na Kraljevoj njivi koja se početkom dvadesetog stoljeća koristila za različite namjene: od balotališta do vojnog vježbališta i skladišta.

- Po redu ih identificiram slijeva: Petar Bonetti, Vilibald Zuppa, Božidar Šitić, Ivan Tudor - prvi kapetan, Antun Leway, Božo Budar, Šime Raunig, Branimir Murat. U čučnju je prvi trener, Čeh Oldrich Just, a leže vratar Joseph Buchberger i Božo Nedoklan.

Slika je nastala nedugo nakon prve “Hajdukove” utakmice s talijanaškim “Calciom” u lipnju. Vjerojatnije prigodom susreta s ekipom engleskog ratnog krstaša “Swiftsurea” u srpnju 1911. godine, jer Just, koji je bio i trener i igrač, nije igrao protiv “Calcia”, ali jest protiv Engleza, a to je bila druga javna utakmica “Hajduka” – tumači Gizdić, koji ističe kako se prvi igrački popisi Fabjana Kaliterne i Šime Poduje razlikuju u nekoliko imena, pa je teško kazati koja je momčad bila premijerna.

- Ovo je svakako jedna od prvih slika “Hajduka” u povijesti! Ti mladi ljudi bili su krema Splita, nije svatko mogao igrati u prvoj momčadi “bilih” – zaključuje Gizdić.

Fotografiju nam je poslao Nikša Smoje, koji je prije tri godine odlučio načiniti zbirku iz splitske prošlosti i slati slike po svijetu.

Dobio ju je od Mislava Zuppe, Vilibaldova unuka, koji navodi kako je ispisana godina 1910. ispod fotografije pogrešna.

- Nono Vilko bio je študent arhitekture u Grazu, zaljubljen u balun, u “Hajduku” je dvije sezone, i to prve dvije, igrao centarhalfa. Umro je 1968. godine, a do zadnjeg dana je uživao u svom klubu. Fotografija, koliko je nama poznato, nikad nije objavljena, vjerojatno je podijeljena samo jedanaestorici koja su pozirala – mišljenja je Mislav Zuppa.

Zanimljivo je, da su u vrijeme prvih utakmica igrači su sami obilježavali igralište, stavljali stative, posuđivali i donosili stolice iz gradskih kavana. Na južnoj strani Placa bile su sjedalice, a na sjevernoj puntiželi postavljeni na bačve.

Svlačionica se nalazila najprije preko puta igrališta, prema Plinari, a poslije iza južnoga gola.

Poslije utakmice igrači su se kupali u jamama u kojima se gasilo vapno, a prvotno igralište pružalo se u smjeru istok-zapad, što je smetalo igračima...

d. šarac

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk
Page 1 of 8FirstPrevious[1]2345678Last