StoryEditorOCM
Domaći nogometgorica puna hajduka

Vežu ih oba dresa, neki su otišli rano s Poljuda, a pojedinci nisu nikad skrivali vezu i želju za povratkom

Piše K. M.
8. ožujka 2024. - 11:43

Borbu za naslov Hajduk će nastaviti u 26. kolu na gostovanju kod Gorice, na mjestu gdje su početkom sezone imali jedan od većih kikseva (1:2) ove sezone. Bila je to jedna od najlošijih izvedbi ‘bijelih‘ u posljednje vrijeme koja je ispravljena kasnije u drugoj utakmici na Poljudu i slavljem od 3:0 nakon kojeg je Gorica upala u lošu seriju koju su pretežno obilježili porazi.

Jedno i od obilježja momčadi Gorice su nekadašnji hajdukovci u redovima turopoljskog kluba. Nekolicina je lica u Velikoj Gorici koja su ostavila trag ili ih povezuju ova dva kluba. Prvo je ono sportskog direktora Marija Brkljače koji je kao igrač ostao upamćen po ‘tunelu‘ Iniesti na Poljudu, a radio je i kao šef skauta u mandatu sportskog direktora Saše Bjelanovića. Tu funkciju je preuzeo u studenom 2022. godine, a jedna od prvih akvizicija mu je bio i nekadašnji suigrač iz Hajduka Božidar Radošević.

Radošević je prošle zime bio u kombinacijama za povratak na Poljud. Naime, nakon što se ozlijedio kapetan Lovre Kalinić krenulo se u potragu za čuvarom mreže koji će pokrivati mladog Karla Sentića. Imao je Radošević izrazitu želju za povratkom na Poljud, ali na kraju je odluka pala na Ivana Lučića koji je u kratko vrijeme postao prvi izbor među vratnicama.

image
Vojko Bašić/Cropix

Spominjao se u te zime i kao opcija Ivan Banić, još jedan izdanak Hajdukove škole koji je i osvojio juniorsku titulu, a branio je u onoj dramatičnoj utakmici protiv Hrvatskog dragovoljca za titulu kad je Pašalić u posljednjim minutama zabio za trofej. Banić je prvi izbor u redovima Gorice, a pokazao se i kao jedan od boljih vratara lige.

Dokazano srcem za Hajduk vezan je i bivši kapetan Mario Maloča. Nakon raskida ugovora u Poljskoj davao je signale da ne bi imao ništa protiv da se skrasi i umirovi u bijelom dresu, ali na kraju ga je put usmjerio u Goricu. Maloča je još jedna akvizicija Brkljače s kojim je dijelio svlačionicu na Poljudu, a svojim iskustvom se brzo nametnuo kao nezamjenjivi prvotimac u obrani Turopoljaca i mentor mlađima.

Možda nije srcem, ali je ugovorom bio vezan za bijeli dres Jurica Pršir. Na Poljudu je proveo Pršir dvije godine, a stigao je u paketu s Darijem Špikićem iz Dinamove škole u vrijeme stolovanja Krešimira Gojuna na čelu Akademije. S Poljuda je otišao u Goricu bez upisanog nastupa za prvu momčad, igrajući tek za ‘bekavce‘.

Poljud je prije nastupa za prvu momčad napustio i Luka Kapulica, još kao talentirani kadet. Poznata je bila izjava predsjednika Hajduka Lukše Jakobušića u tom slučaju kad je rekao da ‘tko razmišlja između Hajduka i Gorice, i treba ići u Goricu‘. U gotovo dvije godine 19-godišnji veznjak je upisao 32 nastupa za prvu momčad Gorice s ukupno 935 minuta, a u tom periodu je i jednom zabio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:20