StoryEditorOCM
Domaći nogometmoćna žena U FIFA-i

Tko je žena koja spašava Kustića? Team manager Gorice i omiljena profesorica geografije: ‘Nama smrknulo, FIFA-i svanulo‘

Piše Pero Smolčić
4. ožujka 2024. - 15:25

Lada Rojc radila je kao profesorica geografije i povijesti u Osnovnoj školi "Eugen Kumičić" u Velikoj Gorici sve do rujna 2021. godine. Učenicima je prenosila svoje znanje o dalekim zemljama, kulturama, civilizacijama, no kada nije u učionici vrijeme je provodila na nogometnom terenu i podučavala nogometne sutkinje.

Sa svojim se učenicima rastala u rujnu 2021. nakon čak 22 godine rada u školi koju je pohađala i kao učenica.

– Škola je moja velika ljubav i uvijek se postavljalo to pitanje ‘škola ili nogomet’. A ja sam uvijek govorila da se ne mogu odlučiti, da sam na pola-pola. Tako je i danas, i dalje se ne mogu odlučiti, ali u posljednje vrijeme došlo je do neke vrste laganog zasićenja. Poslovi u nogometu otvaraju se na sve strane, množe se prilike i jednostavno ne mogu sve to ‘furati’ paralelno. O tome se radi. Moj izbor zapravo je to da se više ne želim ‘raspadati’ u svom tjednom rasporedu, između škole i nogometa, živjeti bez vikenda… I nakon više od dva desetljeća u školi ovo je neki novi izazov, a ključnim se pokazalo to što sam ušla u jedan novi Fifin projekt – pojasnila je Lada za City portal.

Jaka poruka

Učenici su bili tužni. Upečatljiv je bio jedan crtež učenika s porukom:

- Nama smrknulo, FIFA-i svanulo!

Kao mala je voljela ići na nogometne utakmice, kada se 1999. oformio ženski nogometni klub "Radnik" i ona je bila pozvana da počne trenirati. Najprije je pružala otpor, govoreći kako je to samo ljubav prema nogometu, a ne poziv. No, potom je ‘poklekla‘. Prvo igrala nogomet, a potom zakoračila u sudačke vode i postala pravi ekspert.

Svjetska nogometna federacija (FIFA) uvrstila je 2017. Ladu Rojc među 55 sudačkih instruktora za muški i ženski nogomet, kao jednog od samo 14 europskih predstavnika. Veliko je to priznanje za Ladu Rojc, ali i hrvatsko suđenje te Hrvatski nogometni savez.

Nakon igračkih dana u dresu prvoligaša Radnika 99 od 1999. do 2003. godine - uključujući i nastup u finalu Hrvatskog kupa protiv Osijeka - sudačku je karijeru započela 2002. godine, a status savezne sutkinje stekla dvije godine kasnije.

Olimpijske igre

Lada Rojc Fifinu sudačku značku ima od 2005. godine, a dijelila je pravdu i obnašala dužnost delegata u nižim muškim domaćim natjecanjima i svim ženskim natjecanjima, dok je međunarodni ugled potvrdila na europskim i svjetskim smotrama.

Od 2007. godine i finala Europskog prvenstva U-19, nanizala je između ostaloga i suđenje utakmice otvaranja i polufinala na Svjetskom prvenstvu U-17, polufinala i utakmice za treće mjesto na Svjetskim prvenstvima U-20, susret otvaranja i finale seniorskog Europskog prvenstva u Finskoj, suđenje na seniorskom Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj, kao i polufinale Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine, na velebnom Old Traffordu u Manchesteru.

S obzirom na njezin životopis, s pravom se Ladu Rojc titulira najmoćnijom Hrvaticom u FIFA-i.

Ono što je sporno jest da je Lada Rojc team manager Gorice, prvoligaškog kluba na čijim stranicama u okviru stručnog stožera možete pronaći i njeno ime.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:46