StoryEditorOCM
Domaći nogomettjerali vuka...

Prekinuo je Lekin savršen niz s Hajdukom, a sad se našao u društvu svjetskih zvijezda, Mbappea, Dembelea...

Piše K. M.
16. studenog 2023. - 12:31

Nije moglo bolje od onog kako je krenuo Hajduk na početku aktualne sezone u SuperSport HNL-u. Prvih pet odigranih utakmica i pet pobjeda bio je rezultat s kojim su Bijeli ušli u sezonu pod vodstvom Ivana Leke. Doduše, tadašnji strateg Bijelih s klupe je vodio tek prve dvije zbog suspenzije nakon ‘okršaja‘ sa sucem Darijom Belom u Superkupu, a u ostalima je njegove upute s tribine igračima na terenu prenosio pomoćnik Adnan Čustović.

Savršen niz prekinuo je nesretni poraz na Poljudu od Istre 1961. Slavili su tad gosti iz Pule u 7. kolu s minimalnih 1:0 golom Matea Lisice debelo u sudačkoj nadoknadi. Bio je to prvi i jedini gol ove sezone 20-godišnjeg krilnog napadača, koji je u tom susretu ušao u 82. minuti i na asistenciju Ante Ercega se prometnuo u junaka susreta.

Lisica je ove sezone, osim tog gola, upisao i dvije asistencije, a po novom istraživanju CIES Football Observatoryja našao se u društvu najvećih svjetskih zvijezda današnjice. Naime, u novom istraživanju kojeg je objavio Međunarodni institut za sportske studije Lisica se našao među 100 svjetskih igrača iz 66 liga koji statistički stvaraju najviše šansi tijekom aktualne sezone prema indeksu razvijenom iz podataka Wyscouta.

Kako su objasnili, u obzir su ušli nogometaši koji su odigrali najmanje 630 minuta u prvenstvu za istu momčad tijekom aktualne sezone. Na vrhu ove liste nalazi se krilni igrač PSG-a Ousmane Dembele s indeksom, kojeg prate Leroy Sane (Bayern München) s te Nico Williams (Athletic Bilbao). U top 5 su još Killian Mbappe (PSG) te Moussa Diaby (Aston Villa).

Kad se gledaju igrači mlađi od 23 godine krilni napadač Istre se nalazi među najboljih deset. U toj kategoriji prvo mjesto drži već spomenuti Nico Williams, drugi je Florian Wirtz (Bayer Leverkusen), treći Johan Bakayoko (PSV), dok je Lisica na sedmom mjestu u ovoj kategoriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 22:23