StoryEditorOCM
Domaći nogometzlatan iz mravinaca

Oproštaj čudesnog golgetera: htio je postati policajac, nisu ga primili jer je ćelav, a zabijao je kao na traci

Piše David Kapetanović
22. srpnja 2023. - 19:00

Ne dobije se nadimak ‘kralj dalmatinskih terena’ bez dobrog razloga.

Kralj u ovom slučaju je Mario Marović, kapetan i najbolji igrač i golgeter u povijesti Sloge iz Mravinaca. Zvali su ga još i Zlatan iz Mravinaca, podsjećao je na legendarnog napadača svojom visinom (viši je od dva metra), ali i svojom sposobnošću zabijanja golova.

Najavio je 30-godišnjak nedavno oproštaj od kluba u kojemu je proveo skoro deset godina, a prije nego je prvi put kročio u prostorije Sloge još u ljeto 2013. godine, imao je totalno drukčije planove za život.

Za dlaku

Naime, Mariju je san bio biti policajac, ali je prije deset godina odbijen iz nevjerojatnog razloga. Nije mu bilo dozvoljeno upisati se u Policijsku akademiju jer je – ćelav.

Znači, 20-godišnji sportaš u izvrsnoj formi, student strojarstva, prošao je sve testove: psihotest, test inteligencije, informiranosti, informatike, engleskog i fizičke spreme. Ali, na liječničkom pregledu su mu utvrdili “nepremostiv” nedostatak, nije imao kosu.

Inače, Mario je izgubio kosu s 11 godina zbog alopecije. To je stanje koje ima nešto više od 0.1 posto svjetske populacije. Njegovo zdravlje nije na nijedan način nije obuhvaćeno ovom kondicijom, samo njegov izgled.

- Mene nisu primili, a pola policajaca je obrijano na nulu – bio je ogorčen tada Mario.

image

Utakmica izmedju Sloga i RNK Split, Mario Marović u skoku

Joško Ponoš/Cropix

Nakon velikog razočaranja posvetio se svojoj drugoj strasti, nogometu. U idućih deset godina se prometnuo u najboljeg igrača i golgetera Sloge ikada, često je zabijao i po tri, četiri komada po utakmici. Veća je vijest bila kada Marović ne bi zabio gol, a mnogi njegovi golovi su bili prava remek djela.

Odbijao je razne ponude klubova iz viših liga, ostao je u Slogi. A kada već Mario nije htio nigdje, došao je k njemu Dinamo. Naime, u rujnu 2018. Sloga je u Kupu izvučena da igra protiv Dinama.

Par mjeseci ranije, izdominirali su drugoligaša Solina u finalu Županijskog kupa s 4:0. Nisu ni svi gledatelji bili sjeli na svoja mjesta, a Mario je već u tridesetoj sekudni zabio prvi gol. Osvajanjem Županijskog kupa izboren je nastup u Hrvatskom kupu, a nakon pobjede u prvom kolu, ždrijeb ih je spojio s Dinamom.

Ponosan na otpor

Cijelo mjesto je danima bilo u euforiji i živilo za tu utakmicu. I sam Mario je uvijek sanjao kako zabija gol Dinamu. Nisu ni Zagrepčani olako shvatili ovaj izazov, doputovali su u ozbiljnom sastavu.

I dobro se Sloga držala protiv puno većeg protivnika, semafor je pokazivao “nulu” sve do 80. minute, ali onda, penal za Dinamo. Protestirali su domaćini, smatrali su da nema govora o penalu, ali uzalud. Dinamo je pobijedio s 1:0.

- Ako Dinamu triba pomoć protiv četvrtoligaša to je smišno - rekao je tada Mario, ali je bio ponosan na otpor koji su pružili. Njegova predstava je posebno bila zapažena. Iako nije uspio zabiti, zadao je velike muke Leškoviću i Rrahmaniju. Da, onom Rrahmaniju kojeg je Napoli doveo za 15 milijuna eura, i koji je aktualni talijanski prvak.

Pričalo se nakon toga o njemu kao i o mogućem pojačanju na Poljudu, okušao se kasnije i u Solinu i Hrvacama, ali se daleko najviše pamti njegova dominacija u dresu Sloge.

Neka je Kralju dalmatinskih terena sretno gdje god se uputi, i neka postane kralj i tamo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 17:55