StoryEditorOCM
Domaći nogometloša odluka

Odbio je Hajdukov ugovor, a ‘konje vrane‘ potražio u Dinamu, umjesto da zablista na Maksimiru, kali se u - Aluminiju

Piše Krešimir Milić
24. prosinca 2023. - 14:38

Drugu godinu zaredom zimske pripreme Hajduk će odraditi u Istri, a baza neće biti Novigrad već nešto udaljeniji Umag. Znaju se već i protivnici s kojima će momčad Mislava Karoglana odmjeriti snage u pripremnim ogledima, a prvi će biti slovenski Aluminij.

Samo par klikova na provjeru slovenskog kluba podsjetilo nas je na jednu priču koja se odvila prošle kalendarske godine. Aluminij je momčad koja se bori za ostanak u najvišem rangu slovenskog nogometa i trenutno su na osmom mjestu s bodom više od Hajdukovih partnera Radomlja koji ima 17 bodova, a začelje drži Rogaška sa šest bodova manje. Proteklog ljeta u Kidričevo je stigao na posudbu, s pedigreom pojačanja, Marko Brkljača iz Dinama.

Hajdukova škola

Nije se na odmet podsjetiti da je Brkljača prošao Hajdukovu nogometnu školu. Nije ni na odmet se podsjetiti da se Brkljaču svrstavalo među najveće talente svoje generacije, ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu, a za njega su se na Poljud dolazili raspitivati i skauti jačih europskih klubova.

Priču o njegovom odlasku s Poljuda na Maksimir više-manje već znaju svi koja je krenula odbijanjem ponuđenog ugovora koji mu je Hajduk ponudio u veljači prošle godine i objave ‘bijelih‘ da neće produžiti s talentiranim veznjakom.

Pa se nije na odmet ni prisjetiti da je jedan od glavnih razloga koji je komuniciran od strane obitelji Brkljača i u medijima bio plan Markovog razvoja i minutaže u prvoj momčadi. Kazao je to njegov otac Oliver u intervjuu za tri medija nakon potpisa za Dinamo gdje je istaknuo da je Marko mogao završiti u Dugopolju ili Solinu, a isto tako da je na Maksimiru dobio što na Poljudu nije.

image

Valdas Dambrauskas i Marko Brkljača

Božidar Vukičević/Cropix

Brkljača je prije odlaska iz Hajduka upisao tri službena nastupa s ukupno 33 minute za prvu momčad. Dinamu se priključio prošle godine u srpnju i potpisao ugovor do 2028. godine, a za prvu momčad je zaigrao samo jednom i to na Parku mladeži protiv Splita u Kupu prošle sezone kad je dobio jedno poluvrijeme. Od dolaska u Dinamo nastupao je za juniore te preko dvojne registracije upisao 11 nastupa za Dubravu Tim Kabel u Prvoj NL. Proteklog ljeta poslan je na posudbu u Aluminij gdje ima ukupno osam nastupa u 19 utakmica koliko je ova slovenska momčad odigrala tijekom jeseni te u tih osam susreta nijednom nije dobio punu minutažu.

Stigao Pukštas

Negdje u to vrijeme, koji tjedan kasnije, kad je Hajduk objavio službeno da s mladićem iz Benkovca neće potpisati ugovor prvi profesionalni ugovor potpisao je Rokas Pukštas, njegov vršnjak iz SAD-a. Stigao je i mladi Amerikanac litavskog porijekla iz daleka na Poljud bez pratnje roditelja te živio na stadionu. Čuli ste i pročitali nebrojene anegdote o njegovoj posvećenosti nogometu. Od želje za nekoliko treninga dnevno preko buke odbijanja lopte hodnicima stadiona u kasne sate do one izjave da mora pogledati video da bi komentirao svoju igru nakon što je bio ponajbolji pojedinac susreta.

Prošao je i kroz Solin na dvojnoj registraciji, igrao prvo nokaut fazu Lige prvaka mladih pa onda i finale sezonu kasnije s juniorima Hajduka, a trenutno je potencijalno najskuplji eksponat u prvoj momčadi za jedan od idućih prijelaznih rokova. Nedavno je potpisao i novi profesionalni ugovor s Hajdukom, ovog puta do 2027. godine, a ovim tempom bi uskoro mogao postati i seniorski reprezentativac SAD-a.

Brkljača i Pukštas posljednji put su zajedno na terenu bili u utakmici protiv Atletico Madrida na Poljudu. Za mladog Dalmatinca to je bio kraj priče u Hajduku i odabir puta čije se posljedice vide danas, a za Amerikanca tek početak za veliki uzlet među ‘bijelima‘.

Posudba u Aluminiju ističe Brkljači sredinom siječnja pa je velika vjerojatnost da, bez obzira na to što se pripremni susret igra 9. siječnja, neće ni biti sa slovenskom momčadi u kadru protiv Hajduka te se i možda zapitati je li mogao sad biti među tim poznatim licima?

image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 23:03