stdClass Object ( [id] => 125616 [title] => Marković: Platini je oduševljen Hrvatima; Uvijek vjerni: Zašto nas se trpa u koš sa Srbima [alias] => markovic-platini-je-odusevljen-hrvatima-uvijek-vjerni-zasto-nas-se-trpa-u-kos-sa-srbima [catid] => 276 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => UEFA očekuje hitno sudsko procesuiranje i strogo kažnjavanje izgrednika, stvaranje učinkovite baze podataka o nasilnicima, te međunarodnu suradnju policijskih snaga i razmjenu informacija − ističe se to u tekstu koji je u petak objavljen na internetskom portalu UEFA-e, samo dan nakon što se Michel Platini, predsjednik Europske nogometne federacije, sastao s Ivom Josipovićem i Borisom Tadićem, predsjednicima Hrvatske i Srbije.

− Navijačko nasilje na nogometnim utakmicama naša je glavna briga i taj problem zahtijeva hitnu reakciju. Na sastancima s predsjednicima Hrvatske i Srbije vidio sam da i oni dijele našu zabrinutost, te da su spremni sudjelovati u pronalasku rješenja. Složili smo se da je potrebno donijeti jasne mjere, te da je pritom potrebna predanost državnih vlasti na svim razinama.

No, moram naglasiti da postoji ozbiljna prijetnja da nacionalnim reprezentacijama i klubovima iz Hrvatske i Srbije bude zabranjen nastup u UEFA-inim natjecanjima ako u roku od godinu dana ne bude jasnih znakova da se poduzimaju mjere za sprječavanje navijačkog nasilja − kazao je Platini nakon sastanaka, a UEFA je već sutradan objavila da bi ta “suspenzija mogla biti dugoročna”.

Iz krovne europske nogometne organizacije upozorili su da plan za borbu protiv navijačkog nasilja treba uključivati učinkoviti sustav zabrane posjeta utakmicama osobama koje izazivaju nerede, te zabrane njihova putovanja na gostujuće utakmice. Također, očekuje se hitno sudsko procesuiranje onih koji izazivaju nerede i njihovo strogo kažnjavanje ako budu proglašeni krivima. Među mjerama za borbu protiv huliganizma UEFA navodi poboljšanje stadionske infrastrukture, koordinirano djelovanje policije i zaštitara, njihovo obučavanje za borbu protiv nasilnika, te bolje prikupljanje informacija i stvaranje učinkovite baze podataka o izgrednicima.

UEFA također predlaže podršku navijačima koji se sportski ponašaju na tribinama. Međutim, cijela priča postaje jasnija kad se zna da se u Parizu 22. ožujka održava Kongres UEFA-e. Već sada je izvjesno da će Michel Platini dobiti povjerenje za novi četverogodišnji mandat. Njegove putešestvije trusnim područjima europskog nogometa posljednjih dana nisu uzrokovane predsjedničkom kampanjom. Njegova je misija primarno političke naravi. U političkom kontekstu treba promatrati i njegov boravak u Zagrebu (nakon Istanbula i Beograda).

000_ARP2114203

Divljim i primitivnim Balkancima čelnik UEFA-e uručio je pravila ponašanja. Istom ih je prilikom i osudio: godinu dana uvjetno! Ako se u spomenutom vremenskom intervalu utvrdi da na hrvatskim stadionima ima nasilja – klubovi i reprezentacije bit će izopćeni iz europskih natjecanja! Iz dopisa je nejasna formulacija: “nasilje na hrvatskim stadionima”.

Prošle je godine zabilježen samo jedan incident, tučnjava između BBB-ovaca i policije na maksimirskom sjeveru. U kontekstu međunarodnih ogleda Maksimir je posljednji put stigmatiziran 10. rujna 2008. godine zbog hukanja tamnoputim igračima engleske reprezentacije u kvalifikacijskom susretu za Svjetsko prvenstvo. Dakako, ne možemo zanijekati huliganizam kao pošast hrvatskog sporta. Imamo obvezu urediti odnose u hrvatskom nogometu (uključujući i zbivanja na stadionima), ali ne zbog Platinija i nekakvih euromonitoringa, nego radi nas samih.

U svojem ophođenju s nacionalnim savezima Michel Platini tendenciozno je selektivan. Autoritet gradi na “malima”, odnosno onima koji se klanjaju njegovoj farizejštini. Nasilje na stadionima nije nikakva ekskluziva balkanskih zemalja. Naprotiv. Zašto dopis o suzbijanju huliganizma (ali i rasizma) “francuski vitez talijanskih korijena” nije uručio npr. Silviju Berlusconiju? Zbog toga što je licemjer. Dolazak Platinija u Zagreb ovdašnji će političari iščitati i kao svojevrsni (još jedan) ultimatum Europske unije. Eliminacija klubova i reprezentacija drakonska je i do sada nezabilježena kazna. Teško je stoga u nju i povjerovati.

GORDAN ZUBČIĆ
MLADEN BARIŠA

Josipović: Svjestan sam problema

− Predsjednik UEFA-e Michel Platini obavijestio me je o odluci te organizacije da se Hrvatskoj odredi rok od godinu dana kako bi osigurala održavanje nogometnih utakmica bez navijačkog nasilja. Ako to ne osiguramo, HNS-u prijeti isključenje iz UEFA-e. Isto upozorenje Platini je kazao i srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću − kazao je za naš list predsjednik Ivo Josipović tijekom posjeta Mostaru. Hrvatski je predsjednik tijekom razgovora s Platinijem naglasio kako je svjestan problema s nasiljem na nogometnim utakmicama, te je dodao da je Vlada pripremila novi zakon koji bi trebao pridonijeti rješavanju tog problema. M. LANDEKA

Kako je to riješila M. Thatcher

Do Heysela (utakmice između Juventusa i Liverpoola, koju je jedinim pogotkom u korist Talijana riješio baš današnji predsjednik UEFA-e Michel Platini) engleske horde “Hooligans“ i “Animals“ terorizirale su nogometnu Europu. Nakon pogibije 39 talijanskih navijača rečeno je – dosta! Van s tribina! Dok Englezi to ne riješe sami, izbačeni su s europskih natjecanja na pet godina, što su krotko otklečali “u magarećem kutu“ (1985.–1990.).

Što je Željezna lady učinila? Ništa spektakularno. Pooštrila je zakon o restrikcijama i kaznama, ali ga je, što je jedino važno – primijenila! U tom grmu leži zec. Nasilničko ponašanje okarakterizirano je teškim prekršajem. Nedopušteni ulazak na igralište nosi sa sobom tešku zatvorsku kaznu, figurativno rečeno, prisilni rad u rudnicima soli. Naime, potencijalni izgrednici svjesni su da se suočavaju s drakonskim kaznama. Lady Thatcher postala je – Drakon, ništa drugo. Pa sad pravite nerede. Policija sve snima i sve zna, pitanje je samo kakve kazne pravosuđe primjenjuje. Ni manje ni više. A Platini, kako vidimo, traži od Hrvatske da stanje na tribinama dovede u red...

S. ALFIREVIĆ

Slaven Bilić: Nije neozbiljno

− UEFA-in dopis nisam doživio kao prijetnju, nego kao opomenu, svojevrsno upozorenje. Nasilje na hrvatskim stadionima nije toliko ekstremno, ali dugo se povlači, bez konkretnih sankcija. Možda je UEFA zbog toga ovako reagirala. Ne vjerujem u izbacivanje reprezentacije i klubova iz natjecanja, iako očitovanje UEFA-e ne smatram neozbiljnim. Dapače.

Vlatko Marković: Platini je oduševljen nama

− Platini sigurno nije od onih koji žele da se hrvatskom nogometu nešto loše dogodi. Njegov dolazak poticaj je državi da nastavi u akciji suzbijanja huliganizma. Predsjednik UEFA-e oduševljen je našim nogometom, smatra ga čudom, a istodobno misli da su naši navijači najnepodnošljiviji u Europi. Pokušavao sam mu objasniti da Hrvati stoljećima nisu imali svoju državu, pa sada ljubav manifestiraju na svakojake načine. Time, naravno, ne opravdavam huliganizam.

M. BARIŠA

Klub ‘Uvijek vjerni’: Zašto u isti koš sa susjedima?

U Klubu navijača hrvatske nogometne reprezentacije “Uvijek vjerni” prije svega ističu da je nepravedno da se Hrvatska proziva i prijeti joj se zajedno sa Srbijom, u kojoj je stanje s navijačima ipak puno gore.

− Nevjerojatno je da nas stavljaju u isti kontekst sa Srbima, tamo su navijači brutalniji, militantniji. Sjetimo se samo nereda u Genovi za vrijeme utakmica reprezentacija prošle jeseni, a mislim da je u Srbiji do sada bilo 13 mrtvih u navijačkim neredima. Dakle, ne znam zašto smo u istom košu s njima. Govorim to bez ikakvog animoziteta prema Srbiji, samo povlačim paralelu − rekao nam je Kruno Grlević, predsjednik Udruge “Uvijek vjerni”. Grlević ipak priznaje da sa stadiona treba ukloniti huligane. Na pitanje bi li ostvarivanje Platinijeve prijetnje bilo katastrofa za hrvatski nogomet Grlević odgovara:

- Kada pogledate širu sliku stanja, u državi i u HNS-u, onda je jasno da već je katastrofa. Suspenzija HNS-a od strane UEFA-e bio bi nam velik udarac, koji bi se osjećao još 50 godina. Trebaju se riješiti neke stvari, ali mislim da stanje s navijačima nije takvo da bi se u UEFA-i trebali baš zgražati. Iznenađen sam Platinijevom izjavom. Mi ćemo se svakako potruditi da na reprezentativnim utakmicama ne dođe ni do kakvih nereda, poduzet ćemo korektivne mjere. Mislim i da ne treba pirotehniku i nasilje stavljati u isti kontekst - zaključuje Grlević.

T. BILIĆ


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Nakon što  je nacionalnim nogometnim savezima dan rok od godinu dana da suzbiju navijačko nasilje ili će biti izbačeni iz UEFA-inih natjecanja, iz krovne europske nogometne organizacije upozorili su da bi ‘suzpenzija reprezentacija mogla biti dugo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dan nakon dolaska michela platinija u zagreb i beograd, na internetskom portalu krovne europske nogometne organizacije objavljena je poruka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-02-26 16:22:46 [created_by] => 31 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-03-02 01:32:21 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-02-26 16:22:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4228 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 276 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o domaćem nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, domaći nogomet [secure] => 0 [page_title] => Domaći nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/02/26/novosti/HAJDUK_ZENIT55-041110.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x472" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8091625 Threads: 5 Questions: 1607806123 Slow queries: 4921166 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112730995 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/domaci-nogomet/markovic-platini-je-odusevljen-hrvatima-uvijek-vjerni-zasto-nas-se-trpa-u-kos-sa-srbima-125616 [printLink] => /sport/domaci-nogomet/markovic-platini-je-odusevljen-hrvatima-uvijek-vjerni-zasto-nas-se-trpa-u-kos-sa-srbima-125616?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 226884 [name] => michelplatini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => michelplatini [link] => /tag/michelplatini ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Nakon što  je nacionalnim nogometnim savezima dan rok od godinu dana da suzbiju navijačko nasilje ili će biti izbačeni iz UEFA-inih natjecanja, iz krovne europske nogometne organizacije upozorili su da bi ‘suzpenzija reprezentacija mogla biti dugo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dan nakon dolaska michela platinija u zagreb i beograd, na internetskom portalu krovne europske nogometne organizacije objavljena je poruka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Marković: Platini je oduševljen Hrvatima; Uvijek vjerni: Zašto nas se trpa u koš sa Srbima [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-22-55-59-31 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/02/26/novosti/HAJDUK_ZENIT55-041110.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/02/26/novosti/HAJDUK_ZENIT55-041110.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}UEFA očekuje hitno sudsko procesuiranje i strogo kažnjavanje izgrednika, stvaranje učinkovite baze podataka o nasilnicima, te međunarodnu suradnju policijskih snaga i razmjenu informacija − ističe se to u tekstu koji je u petak objavljen na internetskom portalu UEFA-e, samo dan nakon što se Michel Platini, predsjednik Europske nogometne federacije, sastao s Ivom Josipovićem i Borisom Tadićem, predsjednicima Hrvatske i Srbije.

− Navijačko nasilje na nogometnim utakmicama naša je glavna briga i taj problem zahtijeva hitnu reakciju. Na sastancima s predsjednicima Hrvatske i Srbije vidio sam da i oni dijele našu zabrinutost, te da su spremni sudjelovati u pronalasku rješenja. Složili smo se da je potrebno donijeti jasne mjere, te da je pritom potrebna predanost državnih vlasti na svim razinama.

No, moram naglasiti da postoji ozbiljna prijetnja da nacionalnim reprezentacijama i klubovima iz Hrvatske i Srbije bude zabranjen nastup u UEFA-inim natjecanjima ako u roku od godinu dana ne bude jasnih znakova da se poduzimaju mjere za sprječavanje navijačkog nasilja − kazao je Platini nakon sastanaka, a UEFA je već sutradan objavila da bi ta “suspenzija mogla biti dugoročna”.

Iz krovne europske nogometne organizacije upozorili su da plan za borbu protiv navijačkog nasilja treba uključivati učinkoviti sustav zabrane posjeta utakmicama osobama koje izazivaju nerede, te zabrane njihova putovanja na gostujuće utakmice. Također, očekuje se hitno sudsko procesuiranje onih koji izazivaju nerede i njihovo strogo kažnjavanje ako budu proglašeni krivima. Među mjerama za borbu protiv huliganizma UEFA navodi poboljšanje stadionske infrastrukture, koordinirano djelovanje policije i zaštitara, njihovo obučavanje za borbu protiv nasilnika, te bolje prikupljanje informacija i stvaranje učinkovite baze podataka o izgrednicima.

UEFA također predlaže podršku navijačima koji se sportski ponašaju na tribinama. Međutim, cijela priča postaje jasnija kad se zna da se u Parizu 22. ožujka održava Kongres UEFA-e. Već sada je izvjesno da će Michel Platini dobiti povjerenje za novi četverogodišnji mandat. Njegove putešestvije trusnim područjima europskog nogometa posljednjih dana nisu uzrokovane predsjedničkom kampanjom. Njegova je misija primarno političke naravi. U političkom kontekstu treba promatrati i njegov boravak u Zagrebu (nakon Istanbula i Beograda).

000_ARP2114203

Divljim i primitivnim Balkancima čelnik UEFA-e uručio je pravila ponašanja. Istom ih je prilikom i osudio: godinu dana uvjetno! Ako se u spomenutom vremenskom intervalu utvrdi da na hrvatskim stadionima ima nasilja – klubovi i reprezentacije bit će izopćeni iz europskih natjecanja! Iz dopisa je nejasna formulacija: “nasilje na hrvatskim stadionima”.

Prošle je godine zabilježen samo jedan incident, tučnjava između BBB-ovaca i policije na maksimirskom sjeveru. U kontekstu međunarodnih ogleda Maksimir je posljednji put stigmatiziran 10. rujna 2008. godine zbog hukanja tamnoputim igračima engleske reprezentacije u kvalifikacijskom susretu za Svjetsko prvenstvo. Dakako, ne možemo zanijekati huliganizam kao pošast hrvatskog sporta. Imamo obvezu urediti odnose u hrvatskom nogometu (uključujući i zbivanja na stadionima), ali ne zbog Platinija i nekakvih euromonitoringa, nego radi nas samih.

U svojem ophođenju s nacionalnim savezima Michel Platini tendenciozno je selektivan. Autoritet gradi na “malima”, odnosno onima koji se klanjaju njegovoj farizejštini. Nasilje na stadionima nije nikakva ekskluziva balkanskih zemalja. Naprotiv. Zašto dopis o suzbijanju huliganizma (ali i rasizma) “francuski vitez talijanskih korijena” nije uručio npr. Silviju Berlusconiju? Zbog toga što je licemjer. Dolazak Platinija u Zagreb ovdašnji će političari iščitati i kao svojevrsni (još jedan) ultimatum Europske unije. Eliminacija klubova i reprezentacija drakonska je i do sada nezabilježena kazna. Teško je stoga u nju i povjerovati.

GORDAN ZUBČIĆ
MLADEN BARIŠA

Josipović: Svjestan sam problema

− Predsjednik UEFA-e Michel Platini obavijestio me je o odluci te organizacije da se Hrvatskoj odredi rok od godinu dana kako bi osigurala održavanje nogometnih utakmica bez navijačkog nasilja. Ako to ne osiguramo, HNS-u prijeti isključenje iz UEFA-e. Isto upozorenje Platini je kazao i srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću − kazao je za naš list predsjednik Ivo Josipović tijekom posjeta Mostaru. Hrvatski je predsjednik tijekom razgovora s Platinijem naglasio kako je svjestan problema s nasiljem na nogometnim utakmicama, te je dodao da je Vlada pripremila novi zakon koji bi trebao pridonijeti rješavanju tog problema. M. LANDEKA

Kako je to riješila M. Thatcher

Do Heysela (utakmice između Juventusa i Liverpoola, koju je jedinim pogotkom u korist Talijana riješio baš današnji predsjednik UEFA-e Michel Platini) engleske horde “Hooligans“ i “Animals“ terorizirale su nogometnu Europu. Nakon pogibije 39 talijanskih navijača rečeno je – dosta! Van s tribina! Dok Englezi to ne riješe sami, izbačeni su s europskih natjecanja na pet godina, što su krotko otklečali “u magarećem kutu“ (1985.–1990.).

Što je Željezna lady učinila? Ništa spektakularno. Pooštrila je zakon o restrikcijama i kaznama, ali ga je, što je jedino važno – primijenila! U tom grmu leži zec. Nasilničko ponašanje okarakterizirano je teškim prekršajem. Nedopušteni ulazak na igralište nosi sa sobom tešku zatvorsku kaznu, figurativno rečeno, prisilni rad u rudnicima soli. Naime, potencijalni izgrednici svjesni su da se suočavaju s drakonskim kaznama. Lady Thatcher postala je – Drakon, ništa drugo. Pa sad pravite nerede. Policija sve snima i sve zna, pitanje je samo kakve kazne pravosuđe primjenjuje. Ni manje ni više. A Platini, kako vidimo, traži od Hrvatske da stanje na tribinama dovede u red...

S. ALFIREVIĆ

Slaven Bilić: Nije neozbiljno

− UEFA-in dopis nisam doživio kao prijetnju, nego kao opomenu, svojevrsno upozorenje. Nasilje na hrvatskim stadionima nije toliko ekstremno, ali dugo se povlači, bez konkretnih sankcija. Možda je UEFA zbog toga ovako reagirala. Ne vjerujem u izbacivanje reprezentacije i klubova iz natjecanja, iako očitovanje UEFA-e ne smatram neozbiljnim. Dapače.

Vlatko Marković: Platini je oduševljen nama

− Platini sigurno nije od onih koji žele da se hrvatskom nogometu nešto loše dogodi. Njegov dolazak poticaj je državi da nastavi u akciji suzbijanja huliganizma. Predsjednik UEFA-e oduševljen je našim nogometom, smatra ga čudom, a istodobno misli da su naši navijači najnepodnošljiviji u Europi. Pokušavao sam mu objasniti da Hrvati stoljećima nisu imali svoju državu, pa sada ljubav manifestiraju na svakojake načine. Time, naravno, ne opravdavam huliganizam.

M. BARIŠA

Klub ‘Uvijek vjerni’: Zašto u isti koš sa susjedima?

U Klubu navijača hrvatske nogometne reprezentacije “Uvijek vjerni” prije svega ističu da je nepravedno da se Hrvatska proziva i prijeti joj se zajedno sa Srbijom, u kojoj je stanje s navijačima ipak puno gore.

− Nevjerojatno je da nas stavljaju u isti kontekst sa Srbima, tamo su navijači brutalniji, militantniji. Sjetimo se samo nereda u Genovi za vrijeme utakmica reprezentacija prošle jeseni, a mislim da je u Srbiji do sada bilo 13 mrtvih u navijačkim neredima. Dakle, ne znam zašto smo u istom košu s njima. Govorim to bez ikakvog animoziteta prema Srbiji, samo povlačim paralelu − rekao nam je Kruno Grlević, predsjednik Udruge “Uvijek vjerni”. Grlević ipak priznaje da sa stadiona treba ukloniti huligane. Na pitanje bi li ostvarivanje Platinijeve prijetnje bilo katastrofa za hrvatski nogomet Grlević odgovara:

- Kada pogledate širu sliku stanja, u državi i u HNS-u, onda je jasno da već je katastrofa. Suspenzija HNS-a od strane UEFA-e bio bi nam velik udarac, koji bi se osjećao još 50 godina. Trebaju se riješiti neke stvari, ali mislim da stanje s navijačima nije takvo da bi se u UEFA-i trebali baš zgražati. Iznenađen sam Platinijevom izjavom. Mi ćemo se svakako potruditi da na reprezentativnim utakmicama ne dođe ni do kakvih nereda, poduzet ćemo korektivne mjere. Mislim i da ne treba pirotehniku i nasilje stavljati u isti kontekst - zaključuje Grlević.

T. BILIĆ


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/domaci-nogomet/markovic-platini-je-odusevljen-hrvatima-uvijek-vjerni-zasto-nas-se-trpa-u-kos-sa-srbima-125616 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ea3ca9fc6db7c1a5d64a8301d935a2c8b1adc9d2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Markovi%C4%87%3A+Platini+je+odu%C5%A1evljen+Hrvatima%3B+Uvijek+vjerni%3A+Za%C5%A1to+nas+se+trpa+u+ko%C5%A1+sa+Srbima&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fmarkovic-platini-je-odusevljen-hrvatima-uvijek-vjerni-zasto-nas-se-trpa-u-kos-sa-srbima-125616 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fmarkovic-platini-je-odusevljen-hrvatima-uvijek-vjerni-zasto-nas-se-trpa-u-kos-sa-srbima-125616 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Nakon što  je nacionalnim nogometnim savezima dan rok od godinu dana da suzbiju navijačko nasilje ili će biti izbačeni iz UEFA-inih natjecanja, iz krovne europske nogometne organizacije upozorili su da bi ‘suzpenzija reprezentacija mogla biti dugo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dan nakon dolaska michela platinija u zagreb i beograd, na internetskom portalu krovne europske nogometne organizacije objavljena je poruka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Domaći nogometdan nakon dolaska michela platinija u zagreb i beograd, na internetskom portalu krovne europske nogometne organizacije objavljena je poruka

Marković: Platini je oduševljen Hrvatima; Uvijek vjerni: Zašto nas se trpa u koš sa Srbima

Piše PSD.
26. veljače 2011. - 17:22
UEFA očekuje hitno sudsko procesuiranje i strogo kažnjavanje izgrednika, stvaranje učinkovite baze podataka o nasilnicima, te međunarodnu suradnju policijskih snaga i razmjenu informacija − ističe se to u tekstu koji je u petak objavljen na internetskom portalu UEFA-e, samo dan nakon što se Michel Platini, predsjednik Europske nogometne federacije, sastao s Ivom Josipovićem i Borisom Tadićem, predsjednicima Hrvatske i Srbije.

Josipović: Svjestan sam problema

− Predsjednik UEFA-e Michel Platini obavijestio me je o odluci te organizacije da se Hrvatskoj odredi rok od godinu dana kako bi osigurala održavanje nogometnih utakmica bez navijačkog nasilja. Ako to ne osiguramo, HNS-u prijeti isključenje iz UEFA-e. ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 00:55