stdClass Object ( [id] => 242424 [title] => Kako je otkriven Marko Rog: "Kad sam ga vidio prvi put rekao sam - ne puštajte ga doma!" [alias] => kako-je-otkriven-marko-rog-kad-sam-ga-vidio-prvi-put-rekao-sam-ne-pustajte-ga-doma [catid] => 276 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Najveće otkriće početka nogometne sezone definitivno je Splitov Marko Rog. Devetnaestogodišnji veznjak Splita ključna je figura dolaska ‘crvenih’ na prag play off runde Europske lige što je malo tko očekivao.

No kako je uopće Split otkrio mladog Roga iz malog sela Nedeljaneca pokraj Varaždina koji je prije petnaestak dana napunio 19 godina?

Rog nam je i sam ispričao kako je sve to krenulo.

- Proljetos su mi se javili iz kluba nakon juniorske utakmice Varaždina u Splitu. Primijetio me trener Filipović, obavijestio je sportskog direktora Bašića. Iz kluba su me pratili u trećoj ligi i tako je sve krenulo.

Sve je da budemo točniji startalo krajem veljače na Parku mladeži, u prvom susretu u kojem je na klupi juniorske momčadi bio Dalibor Filipović.

- Utakmica je završila 0:0, ali taj mali je na terenu pokazao stvari koje u mojih šest godina bavljenja trenerskim poslom nisam nikad vidio. Tehnički je bio odličan, brz... Momentalno me impresionirao. Vidjeli smo odmah to svi na prvu ruku. Odmah sam voditelju omladinskog pogona Darku Butoroviću kazao da ga, što se mene tiče, ne bih pustio ni da taj dan ode iz Splita.

Smatrao sam da ga odmah treba uzeti – prisjetio se tog dana tadašnji trener juniora Splita Filipović, aktualni strateg kadetske momčadi ‘crvenih’. Po klupskim zaduženjima, a o čemu mu je govorio i predsjednik Slaven Žužul, zadaća svakog od trenera je da ‘snimi’ moguća pojačanja iz drugih momčadi.

Hrman im dao broj

- Posredstvom bivšeg nogometaša (i Hajduka, op.a.) Danijela Hrmana došao sam do broja Markovog oca i pitao sam ga je li zainteresiran za razgovor i mogući dolazak. Otac je pokazao interes. Pokazalo se da su za Marka zainteresirani i Rijeka, Maribor, Zavrč... Broj sam proslijedio sportskom direktoru Bašića koji je brzo reagirao.

Pratio je Roga na utakmicama i klub je taj proces izgurao do kraja. Sve je po Split i Marka završilo najbolje.
Filipoviću je ostalo urezano u sjećanje kako je Rog odigrao.

- Igrao je i tada polušpicu, ali takvo nešto još nisam vidio. Pet-šest puta je uzimao loptu, išao na naših pet igrača i izlazio sam na golmana. Taj momak se na terenu nikog ne boji, ali rekli su mi odmah u Varaždinu kako je i izvan terena momak za deset – nastavio je Filipović.

U to se i sam uvjerio nakon tog susreta.

- Imao je Varaždin penal za pobjedu u zadnjoj minuti, ali ga je Rog promašio. Zbog toga je nakon susreta plakao kao malo dijete. Vidio sam da je tristo posto u svakoj utakmici. Dao sam mu ruku nakon susreta i rekao sam mu: ‘Nemaš zašto plakati nakon onoga što si pokazao na terenu’. Zahvaljivao mi se, to mu je bilo simpatično. On je izvan terena momak i pol, ali na terenu je ‘zvir’. To je idealna kombinacija!

Bašić: Projekt cijelog kluba

I sportskog direktora Tonća Bašića smo zamoljeli da provrti film unatrag, do te utakmice juniora Splita i Varaždina.
‘Vidi onog malog Roga, fantastičan je’ - kao da Filipović govori Bašiću
- Svaki trener ima zadatak da skautira i protivnika, a Filipović je javio za Roga. Svi su treneri reagirali. Kada je informacija stigla do mene uhvatili smo se posla. Zahvaljujući prije svega organiziranosti kluba u svim segmentima priča je uspješno završena – rekao je Bašić koji je nakon dojave pratio Roga u nekoliko nastupa za seniore Varaždina u trećoj ligi.

- Pratili smo ga skaut Ante Žužul i ja u Grabrovnici kada je zabio gol i bio najbolji igrač utakmice (2:1 gostujuća pobjeda Varaždina protiv Croatije golom Roga u 86. minuti, op.a. ), u Zagrebu, Varaždinu... Već nakon desetak minuta prve utakmice sve se vidjelo. Potvrdio je igrama kako se radi o iznimnom talentu.

U svibnju se već znalo kako stiže u grad pod Marjanom.

- U našim razgovorima prepoznao je organiziranost kluba, ambicije Splita i priliku da se nametne, a dojmio ga se i odnos ljudi u klubu. Dojmilo ga se i što je sve klub postigao u zadnjih šest godina. Ja sam kao sportski direktor samo radio svoj posao, to je bio projekt cijelog kluba. Nastavili smo proces započet od strane skautske službe.

Bili smo kao klub najbrži i najkonkretniji – skromno će Bašić. U stilu Roga.

- Ostavio je od prvog trenutka na mene dojam pametnog mladića. Izrazito je skroman, no na terenu je neka sasvim druga osoba. Nisam deset godina vidio takav potencijal, tu eksplozivnost, on je potencijalni igrač za top nivo svjetskog nogometa, ali pustimo ga da igrački raste i da se razvija – zaključio je Bašić.

frane vulas

‘Ocu je bilo najbitnije da završi gimnaziju

Filipović se sjeća prvog razgovora s ocem.

- Prvo je rekao kako mu je najbitnije da Marko do lipnja završi gimnaziju, a onda ćemo vidjeti što dalje. To je bilo dovoljno znakovito. Drago mi je da sam pokrenuo cijelu priču na neki način, ali nisam napravio ništa specijalno, nisam mađioničar, samo sam vidio što smo i svi mi ostali vidjeli na tom susretu i to prenio ljudima iz kluba – priča Filipović koji ne sumnja u Roga.

- Počeo je odlično, pokazao se kao pun pogodak. Neka samo bude zdravlja, on je ekstra klasa.  (F.V.)

Hajduk se raspitivao...

Htjeli su Roga i drugi, uz Rijeku i Lokomotiva, ali i Hajduk. Raspitivao se i klub s Poljuda za Roga. Načuli su i i s Poljuda da postoji jedan talentirani mladić u Varaždinu, na vrijeme je navodno bilo signalizirano. I Dinamu je Rog bio ispred nosa, doslovno u dvorištu. No pobjedu u toj trci odnio je Split koji je bio pravovremen. Čini se da Rog nije mnogo dvojio oko dolaska u Split.

- Dok sam još vozio prema Splitu, nekih sat vremena nakon našeg razgovora, javio mi se Markov otac i potvrdio je kako se Marko odlučio za Split. Dao nam je riječ i toga su se držali. Prevagnuo je Split kao klub – priča nam Bašić.  (F.V.)

Bez Rugaševića u Odesi

U uzvratnom susretu protiv Čornomoreca koji se u četvrtak 7. kolovoza igra u Odesi Split će nastupiti bez Darija Rugaševića. Lijevi bočni Splita zaradio je u splitskoj 2:0 pobjedi nad Ukrajincima treći žuti karton zbog kojeg mora propustiti uzvrat. Dodatna je šteta što će pauza uslijediti nakon jedne od najboljih partija Rugaševića u crvenom dresu, susreta u kojem je bio jedan od najboljih u momčadi trenera Ivana Matića, a uz sve je stigao i asistirati za prvi gol Marka Roga.  (F.V.)

Uskočio u Rebićeve kopačke

Rog kao Rebić. Splitova zvijezda u usponu Marko Rog najveći je talent koji se pojavio na Parku mladeži od kada je na scenu stupio Ante Rebić. Prve godine Splita u Prvoj HNL obilježio je Rebić, a po prikazanom na startu sezone budućnost ‘crvenih’ mogao bi ispisati devetnaestogodišnji Rog.

A Rogova priča je vrlo slična Rebićevoj. Obojica su iz malih sredina stigla u Split na mala vrata. Rebić je ‘Messi iz Vinjana Donjih’, a Rog ‘Rebić iz Nedeljaneca’, sela pored Varaždina. Struka ‘crvenih’ prepoznala je u oba slučaja ono što drugi nisu, reagirala najbrže i ostalo je povijest. Rebić je stigao kao šesnaestogodišnjak, iz kadeta Imotskog (prethodno je te iste godine igrao i s vršnjacima Hajduka na turniru u Italiji, ali poziv s Poljuda nije stigao).

I od Rebićevog talenta iskovali su na Parku mladeži budućeg reprezentativca koji je napravio najveći transfer u povijesti kluba (u Fiorentinu). I Roga su iz Splita vidjeli u juniorima Varaždina i tako je startala njegova splitska priča koja također mnogo obećava.

No tu paralele ne prestaju. Obojica su na prvu osvojili srca navijača i struku. U svibnju 2011. tada sedamnaestogodišnji Rebić, koji je prethodno blistao za juniore ‘crvenih’ u pohodu prema osvajanju kupa Hrvatske (baš pod aktualnim Rogovim trenerom Ivanom Matićem), debitirao je za seniore pod trenerom Ivanom Katalinićem u zadnjem kolu. Nije smetalo što je s druge strane bio stari/novi prvak Dinamo, u Maksimiru je zabio za konačnih 1:1 i najavio velike stvari. Slično je krenuo i Rog.

U debiju protiv Mike u Armeniji asistencija Mati Biliću za 1:1, izboreni penal za 2:1 protiv Hapoel Beer Sheve na Parku mladeži, pa potom gol i fenomenalna partija protiv Čornomoreca.

I Rog kao i Rebić ima i onaj pozitivno drski stav na travnjaku, bez obzira na godine i (ne)iskustvo ne plaši se protivnika. Uzme loptu i okomito krene prema protivničkom golu, ostavljajući čuvare iza sebe. Pritom je Rebić više egzekutor, a Rog ima izraženiju asistentsku crtu. Sličnost tu prestaje, jer dok je Rebić fizički moćan, Roga, veznjaka modrićevskog tipa se ‘nema što vidjeti’. No, baš poput Modrića izrazito je jak na nogama, pa i u duelu, ali i poput Rebića vrlo brz.  (F.V.)

‘Obitelj mi je potpora, a uzor Zidane’

Na terenu je bio goropadan, nizao je u okomitim prodorima prema golu čuvare, dijelio asistencije, zabio gol, a uz to još i par puta vrlo opasno šutirao. No kad izađe iz svlačionice - kao da je druga osoba. Mladi 19-godišnji veznjak Splita Marko Rog tada je skroman tinejdžer sa zaraznim osmijehom na licu, i obje noge čvrsto na zemlji.

Nakon gola i fantastične partije kojom je Split doveo do 2:0 pobjede protiv Čornomoreca i na prag play-offa Eurolige ‘grizao’ se što je kasnio među novinare. Pa je prvo počeo pričati o teškom gostovanju u nedjelju u Osijeku. Eto, takav je Rog.

- Nisam znao da trebam doći – pravdao se zbog kašnjenja. Nije znao jer nije navikao. Slava koja mu nije udarila u glavu za njega je došla preko noći. Do prije dva mjeseca bio je član trećeligaša Varaždina. Nikad prije ove sezone nije odigrao prvoligašku ni drugoligašku utakmicu (samo je igrao još i prvu juniorsku ligu za Varaždin), a sada dečko iz sela Nedeljaneca pored Varaždina odlučuje europske utakmice! Živi san, iz treće lige do trećeg pretkola Europskel ige.

- Tek sam odigrao tri-četiri utakmice za Split. Još se moram dokazivati i opravdati povjerenje – u svom je stilu odgovorio Rog.

Skokom od sedam milja iz treće lige stigao je do strijelca i najboljeg igrača u najvećoj pobjedi Splita u povijesti.

- Skok jest velik, ali na meni je samo da i dalje radim i treniram, ostalo će doći.

Krenule su usporedbe s Antom Rebićem koji je bio ljubimac predsjednika Slavena Žužula, kao i Ante Erceg. I Rog je sve bliže tome.

- Polako ha, ha...

Prvijenac u crvenom dresu posvetio je najbližima.

- Gol posvećujem obitelji, uvijek su uz mene, najveća potpora. Jako smo povezani, bilo se teško odvojiti od njih, ali morao sam. Nadam se da će i Varaždinu krenuti nabolje, da će se vratiti na staze slave – kaže Rog koji se ugleda na najboljeg francuskog nogometaša u zadnja dva desetljeća.

- Uzor mi je Zidane.  (F.V.)
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dragulj iz Nedeljaneca [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-08-02 17:03:49 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-08-03 13:08:28 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-08-02 18:53:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 13000 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 276 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o domaćem nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, domaći nogomet [secure] => 0 [page_title] => Domaći nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/08/02/PSD/rog00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x400" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38673353 Threads: 4 Questions: 7116440560 Slow queries: 3306463 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608837914 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/domaci-nogomet/kako-je-otkriven-marko-rog-kad-sam-ga-vidio-prvi-put-rekao-sam-ne-pustajte-ga-doma-242424 [printLink] => /sport/domaci-nogomet/kako-je-otkriven-marko-rog-kad-sam-ga-vidio-prvi-put-rekao-sam-ne-pustajte-ga-doma-242424?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 220704 [name] => markorog [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => markorog [link] => /tag/markorog ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dragulj iz Nedeljaneca [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kako je otkriven Marko Rog: "Kad sam ga vidio prvi put rekao sam - ne puštajte ga doma!" [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-02-07-52-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/08/02/PSD/rog00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/08/02/PSD/rog00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Najveće otkriće početka nogometne sezone definitivno je Splitov Marko Rog. Devetnaestogodišnji veznjak Splita ključna je figura dolaska ‘crvenih’ na prag play off runde Europske lige što je malo tko očekivao.

No kako je uopće Split otkrio mladog Roga iz malog sela Nedeljaneca pokraj Varaždina koji je prije petnaestak dana napunio 19 godina?

Rog nam je i sam ispričao kako je sve to krenulo.

- Proljetos su mi se javili iz kluba nakon juniorske utakmice Varaždina u Splitu. Primijetio me trener Filipović, obavijestio je sportskog direktora Bašića. Iz kluba su me pratili u trećoj ligi i tako je sve krenulo.

Sve je da budemo točniji startalo krajem veljače na Parku mladeži, u prvom susretu u kojem je na klupi juniorske momčadi bio Dalibor Filipović.

- Utakmica je završila 0:0, ali taj mali je na terenu pokazao stvari koje u mojih šest godina bavljenja trenerskim poslom nisam nikad vidio. Tehnički je bio odličan, brz... Momentalno me impresionirao. Vidjeli smo odmah to svi na prvu ruku. Odmah sam voditelju omladinskog pogona Darku Butoroviću kazao da ga, što se mene tiče, ne bih pustio ni da taj dan ode iz Splita.

Smatrao sam da ga odmah treba uzeti – prisjetio se tog dana tadašnji trener juniora Splita Filipović, aktualni strateg kadetske momčadi ‘crvenih’. Po klupskim zaduženjima, a o čemu mu je govorio i predsjednik Slaven Žužul, zadaća svakog od trenera je da ‘snimi’ moguća pojačanja iz drugih momčadi.

Hrman im dao broj

- Posredstvom bivšeg nogometaša (i Hajduka, op.a.) Danijela Hrmana došao sam do broja Markovog oca i pitao sam ga je li zainteresiran za razgovor i mogući dolazak. Otac je pokazao interes. Pokazalo se da su za Marka zainteresirani i Rijeka, Maribor, Zavrč... Broj sam proslijedio sportskom direktoru Bašića koji je brzo reagirao.

Pratio je Roga na utakmicama i klub je taj proces izgurao do kraja. Sve je po Split i Marka završilo najbolje.
Filipoviću je ostalo urezano u sjećanje kako je Rog odigrao.

- Igrao je i tada polušpicu, ali takvo nešto još nisam vidio. Pet-šest puta je uzimao loptu, išao na naših pet igrača i izlazio sam na golmana. Taj momak se na terenu nikog ne boji, ali rekli su mi odmah u Varaždinu kako je i izvan terena momak za deset – nastavio je Filipović.

U to se i sam uvjerio nakon tog susreta.

- Imao je Varaždin penal za pobjedu u zadnjoj minuti, ali ga je Rog promašio. Zbog toga je nakon susreta plakao kao malo dijete. Vidio sam da je tristo posto u svakoj utakmici. Dao sam mu ruku nakon susreta i rekao sam mu: ‘Nemaš zašto plakati nakon onoga što si pokazao na terenu’. Zahvaljivao mi se, to mu je bilo simpatično. On je izvan terena momak i pol, ali na terenu je ‘zvir’. To je idealna kombinacija!

Bašić: Projekt cijelog kluba

I sportskog direktora Tonća Bašića smo zamoljeli da provrti film unatrag, do te utakmice juniora Splita i Varaždina.
‘Vidi onog malog Roga, fantastičan je’ - kao da Filipović govori Bašiću
- Svaki trener ima zadatak da skautira i protivnika, a Filipović je javio za Roga. Svi su treneri reagirali. Kada je informacija stigla do mene uhvatili smo se posla. Zahvaljujući prije svega organiziranosti kluba u svim segmentima priča je uspješno završena – rekao je Bašić koji je nakon dojave pratio Roga u nekoliko nastupa za seniore Varaždina u trećoj ligi.

- Pratili smo ga skaut Ante Žužul i ja u Grabrovnici kada je zabio gol i bio najbolji igrač utakmice (2:1 gostujuća pobjeda Varaždina protiv Croatije golom Roga u 86. minuti, op.a. ), u Zagrebu, Varaždinu... Već nakon desetak minuta prve utakmice sve se vidjelo. Potvrdio je igrama kako se radi o iznimnom talentu.

U svibnju se već znalo kako stiže u grad pod Marjanom.

- U našim razgovorima prepoznao je organiziranost kluba, ambicije Splita i priliku da se nametne, a dojmio ga se i odnos ljudi u klubu. Dojmilo ga se i što je sve klub postigao u zadnjih šest godina. Ja sam kao sportski direktor samo radio svoj posao, to je bio projekt cijelog kluba. Nastavili smo proces započet od strane skautske službe.

Bili smo kao klub najbrži i najkonkretniji – skromno će Bašić. U stilu Roga.

- Ostavio je od prvog trenutka na mene dojam pametnog mladića. Izrazito je skroman, no na terenu je neka sasvim druga osoba. Nisam deset godina vidio takav potencijal, tu eksplozivnost, on je potencijalni igrač za top nivo svjetskog nogometa, ali pustimo ga da igrački raste i da se razvija – zaključio je Bašić.

frane vulas

‘Ocu je bilo najbitnije da završi gimnaziju

Filipović se sjeća prvog razgovora s ocem.

- Prvo je rekao kako mu je najbitnije da Marko do lipnja završi gimnaziju, a onda ćemo vidjeti što dalje. To je bilo dovoljno znakovito. Drago mi je da sam pokrenuo cijelu priču na neki način, ali nisam napravio ništa specijalno, nisam mađioničar, samo sam vidio što smo i svi mi ostali vidjeli na tom susretu i to prenio ljudima iz kluba – priča Filipović koji ne sumnja u Roga.

- Počeo je odlično, pokazao se kao pun pogodak. Neka samo bude zdravlja, on je ekstra klasa.  (F.V.)

Hajduk se raspitivao...

Htjeli su Roga i drugi, uz Rijeku i Lokomotiva, ali i Hajduk. Raspitivao se i klub s Poljuda za Roga. Načuli su i i s Poljuda da postoji jedan talentirani mladić u Varaždinu, na vrijeme je navodno bilo signalizirano. I Dinamu je Rog bio ispred nosa, doslovno u dvorištu. No pobjedu u toj trci odnio je Split koji je bio pravovremen. Čini se da Rog nije mnogo dvojio oko dolaska u Split.

- Dok sam još vozio prema Splitu, nekih sat vremena nakon našeg razgovora, javio mi se Markov otac i potvrdio je kako se Marko odlučio za Split. Dao nam je riječ i toga su se držali. Prevagnuo je Split kao klub – priča nam Bašić.  (F.V.)

Bez Rugaševića u Odesi

U uzvratnom susretu protiv Čornomoreca koji se u četvrtak 7. kolovoza igra u Odesi Split će nastupiti bez Darija Rugaševića. Lijevi bočni Splita zaradio je u splitskoj 2:0 pobjedi nad Ukrajincima treći žuti karton zbog kojeg mora propustiti uzvrat. Dodatna je šteta što će pauza uslijediti nakon jedne od najboljih partija Rugaševića u crvenom dresu, susreta u kojem je bio jedan od najboljih u momčadi trenera Ivana Matića, a uz sve je stigao i asistirati za prvi gol Marka Roga.  (F.V.)

Uskočio u Rebićeve kopačke

Rog kao Rebić. Splitova zvijezda u usponu Marko Rog najveći je talent koji se pojavio na Parku mladeži od kada je na scenu stupio Ante Rebić. Prve godine Splita u Prvoj HNL obilježio je Rebić, a po prikazanom na startu sezone budućnost ‘crvenih’ mogao bi ispisati devetnaestogodišnji Rog.

A Rogova priča je vrlo slična Rebićevoj. Obojica su iz malih sredina stigla u Split na mala vrata. Rebić je ‘Messi iz Vinjana Donjih’, a Rog ‘Rebić iz Nedeljaneca’, sela pored Varaždina. Struka ‘crvenih’ prepoznala je u oba slučaja ono što drugi nisu, reagirala najbrže i ostalo je povijest. Rebić je stigao kao šesnaestogodišnjak, iz kadeta Imotskog (prethodno je te iste godine igrao i s vršnjacima Hajduka na turniru u Italiji, ali poziv s Poljuda nije stigao).

I od Rebićevog talenta iskovali su na Parku mladeži budućeg reprezentativca koji je napravio najveći transfer u povijesti kluba (u Fiorentinu). I Roga su iz Splita vidjeli u juniorima Varaždina i tako je startala njegova splitska priča koja također mnogo obećava.

No tu paralele ne prestaju. Obojica su na prvu osvojili srca navijača i struku. U svibnju 2011. tada sedamnaestogodišnji Rebić, koji je prethodno blistao za juniore ‘crvenih’ u pohodu prema osvajanju kupa Hrvatske (baš pod aktualnim Rogovim trenerom Ivanom Matićem), debitirao je za seniore pod trenerom Ivanom Katalinićem u zadnjem kolu. Nije smetalo što je s druge strane bio stari/novi prvak Dinamo, u Maksimiru je zabio za konačnih 1:1 i najavio velike stvari. Slično je krenuo i Rog.

U debiju protiv Mike u Armeniji asistencija Mati Biliću za 1:1, izboreni penal za 2:1 protiv Hapoel Beer Sheve na Parku mladeži, pa potom gol i fenomenalna partija protiv Čornomoreca.

I Rog kao i Rebić ima i onaj pozitivno drski stav na travnjaku, bez obzira na godine i (ne)iskustvo ne plaši se protivnika. Uzme loptu i okomito krene prema protivničkom golu, ostavljajući čuvare iza sebe. Pritom je Rebić više egzekutor, a Rog ima izraženiju asistentsku crtu. Sličnost tu prestaje, jer dok je Rebić fizički moćan, Roga, veznjaka modrićevskog tipa se ‘nema što vidjeti’. No, baš poput Modrića izrazito je jak na nogama, pa i u duelu, ali i poput Rebića vrlo brz.  (F.V.)

‘Obitelj mi je potpora, a uzor Zidane’

Na terenu je bio goropadan, nizao je u okomitim prodorima prema golu čuvare, dijelio asistencije, zabio gol, a uz to još i par puta vrlo opasno šutirao. No kad izađe iz svlačionice - kao da je druga osoba. Mladi 19-godišnji veznjak Splita Marko Rog tada je skroman tinejdžer sa zaraznim osmijehom na licu, i obje noge čvrsto na zemlji.

Nakon gola i fantastične partije kojom je Split doveo do 2:0 pobjede protiv Čornomoreca i na prag play-offa Eurolige ‘grizao’ se što je kasnio među novinare. Pa je prvo počeo pričati o teškom gostovanju u nedjelju u Osijeku. Eto, takav je Rog.

- Nisam znao da trebam doći – pravdao se zbog kašnjenja. Nije znao jer nije navikao. Slava koja mu nije udarila u glavu za njega je došla preko noći. Do prije dva mjeseca bio je član trećeligaša Varaždina. Nikad prije ove sezone nije odigrao prvoligašku ni drugoligašku utakmicu (samo je igrao još i prvu juniorsku ligu za Varaždin), a sada dečko iz sela Nedeljaneca pored Varaždina odlučuje europske utakmice! Živi san, iz treće lige do trećeg pretkola Europskel ige.

- Tek sam odigrao tri-četiri utakmice za Split. Još se moram dokazivati i opravdati povjerenje – u svom je stilu odgovorio Rog.

Skokom od sedam milja iz treće lige stigao je do strijelca i najboljeg igrača u najvećoj pobjedi Splita u povijesti.

- Skok jest velik, ali na meni je samo da i dalje radim i treniram, ostalo će doći.

Krenule su usporedbe s Antom Rebićem koji je bio ljubimac predsjednika Slavena Žužula, kao i Ante Erceg. I Rog je sve bliže tome.

- Polako ha, ha...

Prvijenac u crvenom dresu posvetio je najbližima.

- Gol posvećujem obitelji, uvijek su uz mene, najveća potpora. Jako smo povezani, bilo se teško odvojiti od njih, ali morao sam. Nadam se da će i Varaždinu krenuti nabolje, da će se vratiti na staze slave – kaže Rog koji se ugleda na najboljeg francuskog nogometaša u zadnja dva desetljeća.

- Uzor mi je Zidane.  (F.V.)
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/domaci-nogomet/kako-je-otkriven-marko-rog-kad-sam-ga-vidio-prvi-put-rekao-sam-ne-pustajte-ga-doma-242424 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2b3e8a16f6ab420ff27bca5ff0bbcf8df14feaa5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kako+je+otkriven+Marko+Rog%3A+%26quot%3BKad+sam+ga+vidio+prvi+put+rekao+sam+-+ne+pu%C5%A1tajte+ga+doma%21%26quot%3B&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fkako-je-otkriven-marko-rog-kad-sam-ga-vidio-prvi-put-rekao-sam-ne-pustajte-ga-doma-242424 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fkako-je-otkriven-marko-rog-kad-sam-ga-vidio-prvi-put-rekao-sam-ne-pustajte-ga-doma-242424 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dragulj iz Nedeljaneca [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Domaći nogometdragulj iz Nedeljaneca

Kako je otkriven Marko Rog: "Kad sam ga vidio prvi put rekao sam - ne puštajte ga doma!"

Piše PSD.
2. kolovoza 2014. - 20:53
Najveće otkriće početka nogometne sezone definitivno je Splitov Marko Rog. Devetnaestogodišnji veznjak Splita ključna je figura dolaska ‘crvenih’ na prag play off runde Europske lige što je malo tko očekivao.

No kako je uopće Split otkrio mladog Roga iz malog sela Nedeljaneca pokraj Varaždina koji je prije petnaestak dana napunio 19 godina?

Rog nam je i sam ispričao kako je sve to krenulo.

- Proljetos su mi se javili iz kluba nakon juniorske utakmice Varaždina u Splitu. Primijetio me trener Filipović, obavijestio je sportskog direktora Bašića. Iz kluba su me pratili u trećoj ligi i tako je sve krenulo.

Sve je da budemo točniji startalo krajem veljače na Parku mladeži, u prvom susretu u kojem je na klupi juniorske momčadi bio Dalibor Filipović.

- Utakmica je završila ...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 04:07