StoryEditorOCM
Domaći nogometMiljenik sreće

Jakirović se pravi glup, smeta mu cirkus, a zatvara oči nad onim što je vidjela cijela Hrvatska

Piše Frane Vulas
2. studenog 2023. - 14:23

Budi pametan, pravi se glup. Izgleda kako se trener Dinama Sergej Jakirović odlučio pridržavati te stare uzrečice.

U utakmici osmine finala kupa Dinamo je s uvjerljivih 8:0 slavio kod četvrtoligaša Oriolika u Oriovcu, mjestu između Slavonskog Broda i Nove Gradiške. Međutim, imali bi ‘modri‘ vrlo vjerojatno kudikamo teži posao da je u 18. minuti pri rezultatu 0:0 sudac Zdenko Lovrić dosudio kazneni udarac za domaćina. Talentirani igrač Dinama Luka Vrbančić je dojam je prekršajem u kaznenom prostoru zaustavio nogometaša domaćeg sastava Branimira Kokotovića, ali se Lovrić nije oglasio. A VAR-a nije bilo. Ta odluka izazvala je veliki bijes u redovima domaćina.

Zakuhao je potom dodatno sve oštrim prekršajem Stjepan Stubičan, a spomenuti Kokotović je bio ‘glavni‘ u gužvi. Inače, to je dvojac navijača Hajduka iz domaćih redova, inače mahom dinamovaca jer je to kraj tradicionalno naklonjen ‘modrima‘. No, to je u konačnici najmanje bitno, jer bi Dinamo gotovo sigurno i ovako i onako slavio i prošao dalje. Toliko je tada Kokotoviću ‘pala roleta‘ da ga je trener zamijenio da ne zaradi drugi žuti karton. Naime, zbog odgurivanja su Kokotović i Dinamov Boško Šutalo požutjeli. Bile su to svakako scene kojima nije mjesto na nogometnim terenima. No, čini se i kako su domaći s pravom bili nezadovoljni.

Vrlo brzo su potom ‘modri‘ stvari stavili na svoje mjesto. Odmah poslije izlaska Kokotovića je Stubičan poslao loptu u vlastitu mrežu u 25. minuti, premda se službeno gol upisao Tiboru Haliloviću. Dvije minute kasnije u najmanju ruku diskutabilni penal za Dinamo je dosuđen, kada je domaći igrač Matej Marušić izbio loptu, ali pritom zakačio Vrbančića, a s bijele točke precizan je bio Drmić. Potom je Kaneka u prodoru u kaznenom prostoru u 39. minuti prekršajem zaustavio baš Stubičan. Penal i zasluženi crveni karton. Međutim, početak te Dinamove akcije je opasno mirisao na zaleđe. Je li bilo, nije, teško je reći. Dojam je da ipak nije, ali... Drmić je opet bio precizan s bijele točke, za 0:3. Tu je priči bio kraj, ako ju je i bilo. No, svakako ima - repova.

image

Gužva na travnjaku na utakmici Oriolik - Dinamo

Vlado Kos/Cropix

Na kraju se Dinamo zaustavio na 0:8. Vrlo vjerojatno bi zbog ogromne razlike u kvaliteti Dinamo svejedno (uvjerljivo) slavio i da je kod 0:0 dosušen kazneni udarac za Oriolik, ili da nije sviran dvojbeni penal za goste kod 0:1. No, sve to je očito ‘promaklo‘ Jakiroviću. Zanimljivo, nije mu promakla gužva koja je nastala, ali nekako jest ono što joj je prethodilo.

- Nisu mi jasne tenzije koje su se događale, koje je inicirao igrač s brojem osam (Kokotović, nap.a). Ne znam zašto mu uopće to treba. Mi smo bili apsolutno normalni, korektni. Jasno mi je da se igrači bore za sebe, svoj klub, to mi je apsolutno jasno, ali mislim da sve ima svoje nekakve granice. Jako sam ljut radi toga, iz razloga što smo ovdje bili prije dva i pol tjedna na proslavi stogodišnjice (kluba, nap.a.). I nema veze, doći ćemo opet, nema nikakvih problema. Ali moraju postojati nekakva pravila ponašanja. Čestitam treneru koji je napravio najbolju moguću stvar i zamijenio igrača koji je stvarno radio cirkus po terenu - govorio je Jakirović.

Dakle, Jakirović je ljut zbog tog ‘cirkusa‘. U redu. To stvarno nije bilo u redu. Ali Jakiroviću nikako nije jasno da u Orioliku mogu biti ljuti zbog nedosuđenog kaznenog udarca. Ili onog dosuđenog za Dinamo kasnije. I poručuje da će se Dinamo u prijevodu izdignuti iznad toga i opet doći u to mjesto, ponavljamo među mahom svoje navijače. Da čovjek ne povjeruje koliko je Jakirović ‘velikodušan‘.

- Mislim da je malo neočekivano visok rezultat. Pogotovo nakon početka utakmice koji je dao naznake da će to biti tvrdo i čvrsto. Dobro smo se postavili, dobro smo stajali. Čak smo smo bili gore i nekoliko navrata visoko oduzeli loptu visokim pritiskom. Neke su odluke nažalost dalje usmjerile utakmicu... - rekao je između ostalog trener Oriolika Miroslav Stefanović.

image
Vlado Kos/Cropix

Jakiroviću se već duže vrijeme trese stolica, a čini se kako je još trener Dinama samo zahvaljujući velikoj dozi sreće u hrvatskom prvenstvu, spletu okolnosti. Lokomotivu je Dinamo u nedjelju svladao 2:1, s dva gola postignuta u sudačkoj nadoknadi, nakon što su ‘lokosi‘ u prvom dijelu tražili kazneni udarac kod vodstva 1:0. Prije dva mjeseca Jakirovićev Dinamo je na sličan način svladao u gostima Osijek 3:2, kada su u redovima slavonskog sastava koji je vodio 2:0 bili ljuti zbog dva kaznena udarca dosuđena za Dinamo.

Bivšeg predsjednika uprave Hajduka Marina Brbića najviše pamtimo po gesti kada se prije desetak godina ispričavao nakon jednog sudačkog poklona, greške suca Marija Zebeca. Bio je to dosuđeni kazneni udarac u kupu kod Vinogradara koji je pomogao Hajduku dok je gubio 0:1.

- Takav poklon Hajduk ne treba, bez obzira što mislim da bismo pobijedili i bez tog penala. Uživo je izgledalo kao penal, bio sam siguran da nema tu ništa sporno... Sad kad sam pregledao snimku, dužnost i poštenje mi nalaže da se ispričam našim domaćinima. Nije bilo faula - govorio je tada Brbić.

Da je više ‘Brbića‘, nogomet bi nam generalno bio puno manji cirkus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:25