stdClass Object ( [id] => 612165 [title] => Hrvatska nogometna kriminalna organizacija: kružila je posebna šala o Mamiću junioru, a USKOK spominje i bivšeg trenera Hajduka te mladog Solinjanina... [alias] => hrvatska-nogometna-kriminalna-organizacija-kruzila-je-posebna-sala-o-mamicu-junioru-a-uskok-spominje-i-bivseg-trenera-hajduka-te-mladog-solinjanina [catid] => 276 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U drugom nastavku listanja USKOK-ove optužnice u kojoj se na 690 stranica detaljno ispisuje povijest hrvatske nogometne zločinačke organizacije pod vodstvom Zdravka Mamića, donosimo još zanimljivih priča u kojima su akteri osobe iz samog vrha društvenog života zemlje nenavikle na propitkivanje nečije sposobnosti.

USKOK, ponovimo jučerašnji zaključak, smatra kako je riječ o čistom kriminalu, teškom više od 200 milijuna kuna, pri čemu je ovo druga optužnica, dok je ona prva već pretvorena u 6,5 godina "tešku" zatvorsku kaznu koju prvookrivljeni Zdravko Mamić odrađuje kao bjegunac.

Za potrebe ove optužnice USKOK je ispitao brojne svjedoke koji su na ovaj ili onaj način imali doticaj sa Zdravkom Mamićem i njegovim ortacima, prije svega njegovim bratom Zoranom, odnedavno opet sportskim direktorom Dinama, i njegovim sinom Marijom, kao najzvučnijim i najmoćnijim licima u sagi ravnoj djelima Marija Puza. Među svjedocima se tako nalazi i ime sadašnjega Dinamova trenera Nenada Bjelice koji je s kumom hrvatske nogometne mafije, kako USKOK neizravno titulira Zdravka Mamića, očito imao posla i puno prije nego je sjeo na klupu "modrih".

Ključni dio optužnice su dokazi, njih više od 5000, koji, kako tvrdi USKOK, potvrđuju da su Mamići preko brojnih inozemnih društava/tvrtki sklapali fiktivne ugovore s Dinamom te tako iz kluba izvlačili milijune kuna prosljeđujući ih na vlastite račune.

Na primjer, Mathias Chago. Mnogi su već i zaboravili mladića koji je u Dinamo bio došao iz osječkog Metalca. Mamići zaposleni u Dinamu "sredili" su da tvrtka prijavljena na Marija Mamića (Real Sports Management Limited) dobije 500.000 eura iako su znali, kako izričito tvrdi USKOK, da ta tvrtka uopće nije sudjelovala u Chaginu transferu. Dinamo im je, ukratko, isplatio pola milijuna eura za ništa. Štoviše, u optužnici se navodi kako je između Metalca i Dinama bilo dogovoreno da Mathias Chago iz jednoga u drugi klub prijeđe bez odštete.

Etto, Vugrinec...

Na sličan način - Zdravko Mamić kao funkcioner Dinama dogovori transfer pa prava prebaci na neku od tvrtki svoga sina Marija - u Dinamo je doveden i Oelilton Araujo Dos Santos, poznatiji kao Etto. Za njega su Mamići bez ikakve osnove dobili na privatne račune 200.000 eura. A za Carlosa Santosa de Jesusa dobili su, opet uz istu fintu ugovora o posredovanju iako nikakva posredovanja nije bilo, 500.000 eura. Davor Vugrinec, koji je u Dinamo došao kao slobodan igrač, klub je pak bez ikakva razloga - ako izuzmemo punjenje računa obitelji Mamić - koštao 600.000 eura.
Da Mamići ipak nisu toliko bezdušni i beskrupulozni, navedimo i kako su Dinamu dopuštali da im novac uplaćuje u ratama. Najbolje u dvije.

Za Francka Mangu Guelu GNK Dinamo platio je praktično nepostojećem društvu 500.000 eura, u dvije rate, iako su svi, pa tako i Damir Vrbanović, direktor kluba i još jedan važan optuženik, znali da trgovačko društvo Real Sports Management Limited nije vlasnik igračkih prava.

Prilikom transfera Igora Bišćana u Liverpool na sličan je način iz kluba "isparilo" 600.000 eura, ali u tri velikodušne rate, a kod Nikole Pokrivača, koji je prešao u Monaco, otišlo je 295.000 eura. Za posao, dosadni smo, ali moramo ponoviti, koji nikad nije obavljen, niti je trebao biti obavljen.

O slučaju Luke Modrića se više-manje sve zna, pa ćemo samo citirati USKOK koji kaže "temeljem fiktivnih računa ispostavljenih u više navrata od strane društva Real Sports Management UK Llp. neosnovano je s računa Dinama plaćeno 2.220.000 eura."

O istoj neosnovanosti radilo se i kad je Vedran Ćorluka odlazio u Manchester City pri čemu je Mamićima pripalo 1.200.000 lakih eura. U ovom je slučaju zanimljivo navesti kako je, prema USKOK-u, Mamiće sa Cityjem spojio negdašnji hrvatski izbornik Slaven Bilić.

Idemo dalje, brzinski, ponestaje nam prostora. Za Dejana Lovrena (Lyon) dobili su 900.000 eura, za Ivana Vrdoljaka i Marija Mandžukića (kad su dolazili u Dinamo iz Zagreba) 300.000 eura, za Boška Balabana (Brugge) 200.000 eura, za Georga Kocha (Duisburg) 100.000 eura, za Gordona Schildenfelda (Bešiktaš) 2.000.000 eura, opet za Marija Mandžukića (Wolfsburg) 750.000 eura, opet za Ivana Vrdoljaka (Legia) 97.500 eura, za Josipa Šimunića (Hoffenheim) 200.000 eura, za Zvonka Pamića (Bayer) 200.000 eura, za Josipa Tadića (Grenoble) 45.000 eura, za Ognjena Vukojevića (Dinamo Kijev) 500.000 eura, za Sammira (Venta Nova) 200.000 dolara, za Tina Jedvaja (Roma) 500.000 eura...

Dinamo je oštećen i prilikom budućih transfera, pa je tako dobrom voljom Zdravka Mamića i Damira Vrbanovića prepustio privatnim tvrtkama Mamićevih sva novčana prava od budućih transfera Boštjana Cesara, Ante Ćorića, Nikole Mora, Tina Jedvaja, Matea Kovačića i Alena Halilovića.

Kwedijev novac

Prvi transfer u kojem je Zdravko Mamić ostvario značajnu financijsku dobit, navodi USKOK, bio je prelazak Boška Balabana iz Dinama u Aston Villu. Iznos transfera bio je 20 milijuna tadašnjih njemačkih maraka, s time da je samo 20 posto tog novca pripalo Dinamu, dok su preostali iznos podijelili Balaban i Zdravko Mamić.

Eduardo da Silva, to je općepoznato, potpisao je s Mamićem takav ugovor da mu do kraja karijere mora davati 25 posto svojih primanja. Slatko je li tako, a još je slađe sljedeće svjedočenje jednog od Mamićevih igrača iz vremena kad je Zdravko Mamić iz svoje agencije prešao u Dinamo, prepustivši menadžerske poslove sinu Mariju:

- Među igračima je kružila šala kako Marija Mamića nikada nema niti za vidjeti, niti za čuti sve dok ne sjedne uplata plaće na naš račun, tada bi se Mario Mamić uredno javio i tražio da se dio isplati njemu, odnosno njegovom ocu.

Eto tako su se nekoć šalili Dinamovi mladići, a među njima, nabraja USKOK, i Dario Zahora, Jerko Leko, Ante Tomić i još neki igrač. Građanske ugovore sa Zdravkom Mamićem, odnosno njegovim sinom Marijom imali su i Luka Modrić i Dejan Lovren.

Luda je priča i Patricea Kwedija koji je kao svjedok naveo kako se za vrijeme dok je igrao u Dinamu jednoga lijepog dana na njegovu računu pojavila svota od milijun kuna. Uplata od kluba, pisalo je. Ubrzo nakon toga nazvao ga je Damir Jozić, zaposlenik agencije koju je Zdravko Mamić nakon odlaska u Dinamo prepustio svom sinu, te mu je rekao da zajedno moraju otići u banku, kako će tamo podići tih milijun kuna i predati mu ih. I, što će, jadni Kwedi to je i učinio.

Mladen Vrsaljko, Šimin otac, svjedočio je kako mu je Mario Mamić za početak poslovne suradnje s njegovom agencijom odmah na ruke obećao predati 50.000 eura. U kolovozu 2009. zajedno sa suprugom, veli, otišao je na otok Pag u Staru Novalju gdje su ga dočekali Mario i Zoran Mamić. Ugovor je potpisan, novac predan, ali...

Mladen Vrsaljko tvrdi da je ugovor potpisao bez čitanja, pa je tek kad je došao kući shvatio da je izigran. Vidio je da se u ugovoru spominje "neko strano trgovačko društvo za koje nikada nije čuo, a kao osoba koja zastupa to trgovačko društvo također se spominje neki stranac kojeg nikad nije upoznao niti mu ga je Mario Mamić ikada spominjao."

Nadalje, čitajući ugovor, vidio je odredbu prema kojoj ugovor traje deset godina te da su u slučaju raskida dužni platiti 1.000.000 eura. Čovjek je, kaže, ostao šokiran.

Priznao je, međutim, kako su se obvezali za usluge Mamićeve menadžerske agencije plaćati deset posto od svih ugovorenih primanja njihova Šime. A kad je pročitao ugovor, shvatio je da tamo piše - 15 posto.

Šime Vrsaljko, za neupućene, onaj je lijepi momak koji blaženo sniva grleći hrvatsku zastavu. (SVRŠETAK)

Slučaj Moro: koliko vrijedi jedno dijete

Mladi Nikola Moro zasigurno je jedan od većih potencijala hrvatskoga nogometa. Riječ je o Solinjaninu za kojega su svenacionalni mediji javljali kako ga je sposobni Mamić pred nosom oteo nesposobnim hajdukovcima. USKOK o tom slučaju ovako izvještava:

"Okrivljeni Zdravko Mamić, zajedno i dogovorno s okrivljenim Marijom Mamićem, okrivljenim Zoranom Mamićem i okrivljenim Nikkyem Arthurom Vuksanom, nakon što je 17. ožujka 2014. Zoran Mamić u ime Dinama zaključio Ugovor o profesionalnom igranju s maloljetnim igračem Nikolom Morom kojim se određuje raspodjela budućeg transfera u omjeru 50 posto GNK Dinamo i 50 posto igraču Nikoli Moru, ponudio je Miri Moru, ocu maloljetnog igrača Nikole Mora, da brigu oko profesionalne karijere njegova sina Nikole preuzme društvo DigiSport Limited, u svezi čega su Miro Moro i njegova supruga te igrač Nikola Moro s društvom DigiSport Limited potpisali ugovor od 9. svibnja 2014. Prema tom ugovoru društvo DigiSport Limited postaje ekskluzivni osobni menadžer igrača Nikole Mora na razdoblje od sedam godina, dok se igrač Nikola Moro obvezuje društvu

DigiSport Limited prenijeti sva ekonomska prava koja proizlaze iz budućih transfera, za što će društvo DigiSport Limited isplatiti igraču Nikoli Moru 50.000 eura u gotovini na dan potpisivanja ugovora, dok će igrač Nikola Moro, ukoliko raskine predmetni ugovor prije njegova isteka ili na bilo koji način prekrši bilo koju obvezu te takvo kršenje rezultira raskidom predmetnog ugovora, društvu DigiSport Limited podmiriti likvidacijsku štetu u iznosu od 1.000.000 eura."

Ugovor je potpisan, dakle, Dinamo gubi 50 posto odštete od budućeg transfera, a obitelj Moro se tih 50 posto, kao i svih eventualnih budućih odšteta iz nadolazećih transfera, odriče u korist obitelji Mamić. Za jednokratnu naknadu od 50.000 eura - toliko, očito vrijedi jedan mladi život - koju, međutim, Mamići nikad obitelji Moro ne isplaćuju. Tako tvrdi USKOK.

Na istovjetan način uređeni su i odnosi s obitelji Matea Kovačića, samo što su oni jednokratno trebali dobiti 150.000 eura, Tina Jedvaja (100.000 eura), Alena Halilovića (300.000 eura) i Ante Ćorića (30.000 eura).

Reprezentativci su čekali u redu

Posebno je zanimljivo svjedočenje Dina Drpića, bivšega nogometaša Dinama, koji je kazao kako je Zdravko Mamić s većinom igrača njegove generacije imao zaključene građanske ugovore o ulaganju. Sjeća se da je 2000. godine tadašnji trener u Dinamovu omladinskom pogonu Džemal Mustedanagić pozvao igrače koji su bili u mladoj reprezentaciji Hrvatske te im rekao kako postoji jedna osoba koja je spremna brinuti se o njima, odnosno koja bi ih zastupala. Ta je osoba, naravno, bio Zdravko Mamić. Svi mladi reprezentativci te još neki igrači, tvrdi Drpić, tada su s Mamićem potpisali ugovor o zastupanju.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dossier dinamo (2. dio) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-07-05 23:43:58 [created_by] => 3226 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-07-06 21:38:26 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-07-06 20:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 18970 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 276 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o domaćem nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, domaći nogomet [secure] => 0 [page_title] => Domaći nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2019/07/05/zg2809magazin10mamici.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "zg2809magazin10mamici" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1280x796" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4309993 Threads: 4 Questions: 134423590 Slow queries: 57815 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4037593 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/domaci-nogomet/hrvatska-nogometna-kriminalna-organizacija-kruzila-je-posebna-sala-o-mamicu-junioru-a-uskok-spominje-i-bivseg-trenera-hajduka-te-mladog-solinjanina-612165 [printLink] => /sport/domaci-nogomet/hrvatska-nogometna-kriminalna-organizacija-kruzila-je-posebna-sala-o-mamicu-junioru-a-uskok-spominje-i-bivseg-trenera-hajduka-te-mladog-solinjanina-612165?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 257510 [name] => uskok [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => uskok [link] => /tag/uskok ) [1] => stdClass Object ( [id] => 28301 [name] => Istraga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => istraga [link] => /tag/istraga ) [2] => stdClass Object ( [id] => 234214 [name] => zdravko mamić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zdravko-mamic [link] => /tag/zdravko-mamic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 348965 [name] => optužnica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => optuznica [link] => /tag/optuznica ) [4] => stdClass Object ( [id] => 279455 [name] => kriminalna organizacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kriminalna-organizacija [link] => /tag/kriminalna-organizacija ) [5] => stdClass Object ( [id] => 475850 [name] => dossier dinamo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dossier-dinamo [link] => /tag/dossier-dinamo ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dossier dinamo (2. dio) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hrvatska nogometna kriminalna organizacija: kružila je posebna šala o Mamiću junioru, a USKOK spominje i bivšeg trenera Hajduka te mladog Solinjanina... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3226 [name] => Vinko Vuković [username] => vinko-vukovi [email] => vinko-vukovi@sd.hr [password] => $2y$10$YO25wAxyFtorM2joNX.2NOXZftdmUYZoNQomCJcy/gPHsWRdTtcde [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vinko-vukovic-3226 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1744 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c5809996ece13595660a096152f26ee?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/05/zg2809magazin10mamici.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => zg2809magazin10mamici [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/05/zg2809magazin10mamici.jpg [title] => zg2809magazin10mamici ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U drugom nastavku listanja USKOK-ove optužnice u kojoj se na 690 stranica detaljno ispisuje povijest hrvatske nogometne zločinačke organizacije pod vodstvom Zdravka Mamića, donosimo još zanimljivih priča u kojima su akteri osobe iz samog vrha društvenog života zemlje nenavikle na propitkivanje nečije sposobnosti.

USKOK, ponovimo jučerašnji zaključak, smatra kako je riječ o čistom kriminalu, teškom više od 200 milijuna kuna, pri čemu je ovo druga optužnica, dok je ona prva već pretvorena u 6,5 godina "tešku" zatvorsku kaznu koju prvookrivljeni Zdravko Mamić odrađuje kao bjegunac.

Za potrebe ove optužnice USKOK je ispitao brojne svjedoke koji su na ovaj ili onaj način imali doticaj sa Zdravkom Mamićem i njegovim ortacima, prije svega njegovim bratom Zoranom, odnedavno opet sportskim direktorom Dinama, i njegovim sinom Marijom, kao najzvučnijim i najmoćnijim licima u sagi ravnoj djelima Marija Puza. Među svjedocima se tako nalazi i ime sadašnjega Dinamova trenera Nenada Bjelice koji je s kumom hrvatske nogometne mafije, kako USKOK neizravno titulira Zdravka Mamića, očito imao posla i puno prije nego je sjeo na klupu "modrih".

Ključni dio optužnice su dokazi, njih više od 5000, koji, kako tvrdi USKOK, potvrđuju da su Mamići preko brojnih inozemnih društava/tvrtki sklapali fiktivne ugovore s Dinamom te tako iz kluba izvlačili milijune kuna prosljeđujući ih na vlastite račune.

Na primjer, Mathias Chago. Mnogi su već i zaboravili mladića koji je u Dinamo bio došao iz osječkog Metalca. Mamići zaposleni u Dinamu "sredili" su da tvrtka prijavljena na Marija Mamića (Real Sports Management Limited) dobije 500.000 eura iako su znali, kako izričito tvrdi USKOK, da ta tvrtka uopće nije sudjelovala u Chaginu transferu. Dinamo im je, ukratko, isplatio pola milijuna eura za ništa. Štoviše, u optužnici se navodi kako je između Metalca i Dinama bilo dogovoreno da Mathias Chago iz jednoga u drugi klub prijeđe bez odštete.

Etto, Vugrinec...

Na sličan način - Zdravko Mamić kao funkcioner Dinama dogovori transfer pa prava prebaci na neku od tvrtki svoga sina Marija - u Dinamo je doveden i Oelilton Araujo Dos Santos, poznatiji kao Etto. Za njega su Mamići bez ikakve osnove dobili na privatne račune 200.000 eura. A za Carlosa Santosa de Jesusa dobili su, opet uz istu fintu ugovora o posredovanju iako nikakva posredovanja nije bilo, 500.000 eura. Davor Vugrinec, koji je u Dinamo došao kao slobodan igrač, klub je pak bez ikakva razloga - ako izuzmemo punjenje računa obitelji Mamić - koštao 600.000 eura.
Da Mamići ipak nisu toliko bezdušni i beskrupulozni, navedimo i kako su Dinamu dopuštali da im novac uplaćuje u ratama. Najbolje u dvije.

Za Francka Mangu Guelu GNK Dinamo platio je praktično nepostojećem društvu 500.000 eura, u dvije rate, iako su svi, pa tako i Damir Vrbanović, direktor kluba i još jedan važan optuženik, znali da trgovačko društvo Real Sports Management Limited nije vlasnik igračkih prava.

Prilikom transfera Igora Bišćana u Liverpool na sličan je način iz kluba "isparilo" 600.000 eura, ali u tri velikodušne rate, a kod Nikole Pokrivača, koji je prešao u Monaco, otišlo je 295.000 eura. Za posao, dosadni smo, ali moramo ponoviti, koji nikad nije obavljen, niti je trebao biti obavljen.

O slučaju Luke Modrića se više-manje sve zna, pa ćemo samo citirati USKOK koji kaže "temeljem fiktivnih računa ispostavljenih u više navrata od strane društva Real Sports Management UK Llp. neosnovano je s računa Dinama plaćeno 2.220.000 eura."

O istoj neosnovanosti radilo se i kad je Vedran Ćorluka odlazio u Manchester City pri čemu je Mamićima pripalo 1.200.000 lakih eura. U ovom je slučaju zanimljivo navesti kako je, prema USKOK-u, Mamiće sa Cityjem spojio negdašnji hrvatski izbornik Slaven Bilić.

Idemo dalje, brzinski, ponestaje nam prostora. Za Dejana Lovrena (Lyon) dobili su 900.000 eura, za Ivana Vrdoljaka i Marija Mandžukića (kad su dolazili u Dinamo iz Zagreba) 300.000 eura, za Boška Balabana (Brugge) 200.000 eura, za Georga Kocha (Duisburg) 100.000 eura, za Gordona Schildenfelda (Bešiktaš) 2.000.000 eura, opet za Marija Mandžukića (Wolfsburg) 750.000 eura, opet za Ivana Vrdoljaka (Legia) 97.500 eura, za Josipa Šimunića (Hoffenheim) 200.000 eura, za Zvonka Pamića (Bayer) 200.000 eura, za Josipa Tadića (Grenoble) 45.000 eura, za Ognjena Vukojevića (Dinamo Kijev) 500.000 eura, za Sammira (Venta Nova) 200.000 dolara, za Tina Jedvaja (Roma) 500.000 eura...

Dinamo je oštećen i prilikom budućih transfera, pa je tako dobrom voljom Zdravka Mamića i Damira Vrbanovića prepustio privatnim tvrtkama Mamićevih sva novčana prava od budućih transfera Boštjana Cesara, Ante Ćorića, Nikole Mora, Tina Jedvaja, Matea Kovačića i Alena Halilovića.

Kwedijev novac

Prvi transfer u kojem je Zdravko Mamić ostvario značajnu financijsku dobit, navodi USKOK, bio je prelazak Boška Balabana iz Dinama u Aston Villu. Iznos transfera bio je 20 milijuna tadašnjih njemačkih maraka, s time da je samo 20 posto tog novca pripalo Dinamu, dok su preostali iznos podijelili Balaban i Zdravko Mamić.

Eduardo da Silva, to je općepoznato, potpisao je s Mamićem takav ugovor da mu do kraja karijere mora davati 25 posto svojih primanja. Slatko je li tako, a još je slađe sljedeće svjedočenje jednog od Mamićevih igrača iz vremena kad je Zdravko Mamić iz svoje agencije prešao u Dinamo, prepustivši menadžerske poslove sinu Mariju:

- Među igračima je kružila šala kako Marija Mamića nikada nema niti za vidjeti, niti za čuti sve dok ne sjedne uplata plaće na naš račun, tada bi se Mario Mamić uredno javio i tražio da se dio isplati njemu, odnosno njegovom ocu.

Eto tako su se nekoć šalili Dinamovi mladići, a među njima, nabraja USKOK, i Dario Zahora, Jerko Leko, Ante Tomić i još neki igrač. Građanske ugovore sa Zdravkom Mamićem, odnosno njegovim sinom Marijom imali su i Luka Modrić i Dejan Lovren.

Luda je priča i Patricea Kwedija koji je kao svjedok naveo kako se za vrijeme dok je igrao u Dinamu jednoga lijepog dana na njegovu računu pojavila svota od milijun kuna. Uplata od kluba, pisalo je. Ubrzo nakon toga nazvao ga je Damir Jozić, zaposlenik agencije koju je Zdravko Mamić nakon odlaska u Dinamo prepustio svom sinu, te mu je rekao da zajedno moraju otići u banku, kako će tamo podići tih milijun kuna i predati mu ih. I, što će, jadni Kwedi to je i učinio.

Mladen Vrsaljko, Šimin otac, svjedočio je kako mu je Mario Mamić za početak poslovne suradnje s njegovom agencijom odmah na ruke obećao predati 50.000 eura. U kolovozu 2009. zajedno sa suprugom, veli, otišao je na otok Pag u Staru Novalju gdje su ga dočekali Mario i Zoran Mamić. Ugovor je potpisan, novac predan, ali...

Mladen Vrsaljko tvrdi da je ugovor potpisao bez čitanja, pa je tek kad je došao kući shvatio da je izigran. Vidio je da se u ugovoru spominje "neko strano trgovačko društvo za koje nikada nije čuo, a kao osoba koja zastupa to trgovačko društvo također se spominje neki stranac kojeg nikad nije upoznao niti mu ga je Mario Mamić ikada spominjao."

Nadalje, čitajući ugovor, vidio je odredbu prema kojoj ugovor traje deset godina te da su u slučaju raskida dužni platiti 1.000.000 eura. Čovjek je, kaže, ostao šokiran.

Priznao je, međutim, kako su se obvezali za usluge Mamićeve menadžerske agencije plaćati deset posto od svih ugovorenih primanja njihova Šime. A kad je pročitao ugovor, shvatio je da tamo piše - 15 posto.

Šime Vrsaljko, za neupućene, onaj je lijepi momak koji blaženo sniva grleći hrvatsku zastavu. (SVRŠETAK)

Slučaj Moro: koliko vrijedi jedno dijete

Mladi Nikola Moro zasigurno je jedan od većih potencijala hrvatskoga nogometa. Riječ je o Solinjaninu za kojega su svenacionalni mediji javljali kako ga je sposobni Mamić pred nosom oteo nesposobnim hajdukovcima. USKOK o tom slučaju ovako izvještava:

"Okrivljeni Zdravko Mamić, zajedno i dogovorno s okrivljenim Marijom Mamićem, okrivljenim Zoranom Mamićem i okrivljenim Nikkyem Arthurom Vuksanom, nakon što je 17. ožujka 2014. Zoran Mamić u ime Dinama zaključio Ugovor o profesionalnom igranju s maloljetnim igračem Nikolom Morom kojim se određuje raspodjela budućeg transfera u omjeru 50 posto GNK Dinamo i 50 posto igraču Nikoli Moru, ponudio je Miri Moru, ocu maloljetnog igrača Nikole Mora, da brigu oko profesionalne karijere njegova sina Nikole preuzme društvo DigiSport Limited, u svezi čega su Miro Moro i njegova supruga te igrač Nikola Moro s društvom DigiSport Limited potpisali ugovor od 9. svibnja 2014. Prema tom ugovoru društvo DigiSport Limited postaje ekskluzivni osobni menadžer igrača Nikole Mora na razdoblje od sedam godina, dok se igrač Nikola Moro obvezuje društvu

DigiSport Limited prenijeti sva ekonomska prava koja proizlaze iz budućih transfera, za što će društvo DigiSport Limited isplatiti igraču Nikoli Moru 50.000 eura u gotovini na dan potpisivanja ugovora, dok će igrač Nikola Moro, ukoliko raskine predmetni ugovor prije njegova isteka ili na bilo koji način prekrši bilo koju obvezu te takvo kršenje rezultira raskidom predmetnog ugovora, društvu DigiSport Limited podmiriti likvidacijsku štetu u iznosu od 1.000.000 eura."

Ugovor je potpisan, dakle, Dinamo gubi 50 posto odštete od budućeg transfera, a obitelj Moro se tih 50 posto, kao i svih eventualnih budućih odšteta iz nadolazećih transfera, odriče u korist obitelji Mamić. Za jednokratnu naknadu od 50.000 eura - toliko, očito vrijedi jedan mladi život - koju, međutim, Mamići nikad obitelji Moro ne isplaćuju. Tako tvrdi USKOK.

Na istovjetan način uređeni su i odnosi s obitelji Matea Kovačića, samo što su oni jednokratno trebali dobiti 150.000 eura, Tina Jedvaja (100.000 eura), Alena Halilovića (300.000 eura) i Ante Ćorića (30.000 eura).

Reprezentativci su čekali u redu

Posebno je zanimljivo svjedočenje Dina Drpića, bivšega nogometaša Dinama, koji je kazao kako je Zdravko Mamić s većinom igrača njegove generacije imao zaključene građanske ugovore o ulaganju. Sjeća se da je 2000. godine tadašnji trener u Dinamovu omladinskom pogonu Džemal Mustedanagić pozvao igrače koji su bili u mladoj reprezentaciji Hrvatske te im rekao kako postoji jedna osoba koja je spremna brinuti se o njima, odnosno koja bi ih zastupala. Ta je osoba, naravno, bio Zdravko Mamić. Svi mladi reprezentativci te još neki igrači, tvrdi Drpić, tada su s Mamićem potpisali ugovor o zastupanju.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
zg2809magazin10mamici
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/domaci-nogomet/hrvatska-nogometna-kriminalna-organizacija-kruzila-je-posebna-sala-o-mamicu-junioru-a-uskok-spominje-i-bivseg-trenera-hajduka-te-mladog-solinjanina-612165 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=dcc0a921dd42f13830082a9016a1f5f24735c26d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Hrvatska+nogometna+kriminalna+organizacija%3A+kru%C5%BEila+je+posebna+%C5%A1ala+o+Mami%C4%87u+junioru%2C+a+USKOK+spominje+i+biv%C5%A1eg+trenera+Hajduka+te+mladog+Solinjanina...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fhrvatska-nogometna-kriminalna-organizacija-kruzila-je-posebna-sala-o-mamicu-junioru-a-uskok-spominje-i-bivseg-trenera-hajduka-te-mladog-solinjanina-612165 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fhrvatska-nogometna-kriminalna-organizacija-kruzila-je-posebna-sala-o-mamicu-junioru-a-uskok-spominje-i-bivseg-trenera-hajduka-te-mladog-solinjanina-612165 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dossier dinamo (2. dio) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Domaći nogometdossier dinamo (2. dio)

Hrvatska nogometna kriminalna organizacija: kružila je posebna šala o Mamiću junioru, a USKOK spominje i bivšeg trenera Hajduka te mladog Solinjanina...

6. srpnja 2019. - 22:05
zg2809magazin10mamici

U drugom nastavku listanja USKOK-ove optužnice u kojoj se na 690 stranica detaljno ispisuje povijest hrvatske nogometne zločinačke organizacije pod vodstvom Zdravka Mamića, donosimo još zanimljivih priča u kojima su akteri osobe iz samog vrha društvenog života zemlje nenavikle na propitkivanje nečije sposobnosti.

USKOK, ponovimo jučerašnji zaključak, smatra kako je riječ o čistom kriminalu, teškom više od 200 milijuna kuna, pri čemu je ovo druga optužnica, dok je ona prva već pretvorena u 6,5 godina "tešku" zatvorsku kaznu koju prvookrivljeni Zdravko Mamić odrađuje kao bjegunac.

Za potrebe ove optužnice USKOK je ispitao brojne svjedoke koji su na ovaj ili onaj način imali doticaj sa Zdravkom Mamićem i njegovim ortacima, prije svega njegovim bratom Zoranom, odnedavno ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 01:41