StoryEditorOCM
Domaći nogometoni su još tu

Evo tko je još u Komisiji sudaca HNS-a: tu su dva eksperta za futsal, bivši Bebekov pomoćnik u Ligi prvaka...

Piše K. M.
1. ožujka 2024. - 18:18

Nakon ostavke Bruna Marića, osim Vlade Svilokosa, u Komisiji je ostalo još pet članova. Oni su: Ante Vučemilović Šimunović, Ivica Modrić, Edi Šunjić, Šime Vukić i Tomislav Petrović, a tu je i Igor Pristovnik u svojstvu tajnika.

Slavio je Dinamove naslove s Mamićem, hajdukovci su mu vikali da je sramota, a sad bi mogao zamijeniti Marića

Ovaj sastav Komisije imenovan je u svibnju 2021. godine, a kandidate su dali Središta Sjever, Split i Rijeka dok su Osijek i Zagreb imali pravo predložiti po dvojicu kandidata. Na stranicama HNS-a nema detaljnijih životopisa članova, mimo statistika utakmica u domaćim utakmicama, a ni pretraživanjem internetskih tražilica ne može se previše otkriti o njihovim karijerama.

Ono što je zajedničko gotovo svima jest nedostatak međunarodnog iskustva u na višim razinama od kvalifikacijskih susreta, a taj segment se godinama uzima kao jedan od kriterija kvalitete suđenja. Osim manjka međunarodnog, nekim članovima manjka i iskustva na poziciji glavnog suca, s obzirom na to da su karijere uglavnom gradili uz crtu, dok su neki značajnija postignuća ostvarili u futsalu.

Vlado Svilokos je kao kontrolor suđenja bio na utakmicama Lige prvaka, dok kao sudac nije imao toliko bogatu međunarodnu karijeru. Prema dostupnim podacima, u Ligi prvaka došao je do susreta prvog pretkola, dok je u nekim susretima kvalifikacija europskih natjecanja bio četvrti sudac. Vučemilović Šimunović ušao je u komisiju kao kandidat Središta Osijek, sudio je susrete kvalifikacija za Svjetsko i Europsko prvenstvo, kao i one u kategorijama U-21 i U-19. Bilježe mu se i iskustvo u tri susreta kvalifikacija za Ligu prvaka te 11 u kvalifikacijama za Europsku ligu.

image

Slijeva: Šime Vukić, Edi Šunjić, Vlado Svilokos, Bruno Marić, Ivica Modrić, Tomislav Petrović, Ante Vučemilović Šimunović

Ronald Goršić/Cropix

Međunarodnog iskustva ne manjka Tomislavu Petroviću, koji je u karijeri bio pomoćnik Ivanu Bebeku na europskoj razini, od čega su neki dvoboji bili u grupnoj fazi europskih natjecanja. Petrović je u sastav trenutne komisije ušao kao zamjena za Damira Batinića koji je otišao nakon što je Marić izabran za predsjednika.

Kao pomoćnik u europskim natjecanjima sudjelovao je i Ivica Modrić, koji je također bio i sudac na međunarodnoj razini u futsalu. Karijeru u futsalu izgradio je i Edi Šunjić, koji dolazi iz Splita. On je FIFA-in instruktor za suđenje, koji je 2015. došao na čelo Komisije sudaca Saveza Županije Splitsko-dalmatinske. I dalje je njen član, ali više nije predsjednik.

Šime Vukić u Komisiju je ušao kao kandidat Središta Rijeka, a prošle godine je ponovno izabran na mjesto predsjednika KNS-a Primorsko-goranske županije, dok se o njegovoj sudačkoj karijeri ne može pronaći previše pouzdanih podataka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 14:14