stdClass Object ( [id] => 586799 [title] => Čovjek koji je preporodio ŽNK Split: U Zagrebu su me izigrali, a ovdje sam sve dogovorio u pet minuta i stvoriti ću europski klub [alias] => covjek-koji-je-preporodio-znk-split-u-zagrebu-su-me-izigrali-a-ovdje-sam-sve-dogovorio-u-pet-minuta-i-stvoriti-cu-europski-klub [catid] => 276 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nogometašice Splita prošle sezone osvojile su kup, ove su jedina neporažena ekipa lige i na pragu naslova prvakinja. "Crvene" su napravile veliki iskorak u zadnjih godinu i pol, na terenu i izvan njega. Odlaze na pripreme u Tursku, dovode igračice iz Australije, Kanade... A iza njega stoji sportski direktor i predstavnik investitora Alen Moharić.

- Već od 2015. surađujemo. Te 2017. su me prijatelji iz Europe nagovarali da pokušamo posložiti neki klub, jer 15 godina sam u ženskom nogometu. Htio sam raditi s jednim klubom iz Zagreba, ali sam izigran. U kolovozu sam zvao predsjednicu Vinku Fabjanac. Sve smo se dogovorili u pet minuta. Zadnji dan prijelaznog roka doveli smo šest-sedam igračica – priča nam Moharić kako je sve počelo.

Tada su kaže počeli četverogodišnji plan rada.

- Rekli smo izgraditi sve što treba klubu od kojeg ćemo do 2021. godine napraviti ozbiljan evropski klub. Nitko nam tada nije vjerovao. Sada smo u drugoj godini i sve je već na jako visokoj razini. Sve cure imaju stipendijske ugovore. Dolasci iz inozemstva financirani su od mojih sportskih prijatelja sponzora. Doveli smo trenera Božidara Miletića, bivšeg izbornika. Htio je pojačanja, da na proljeće napadnemo do kraja. Dovest ću mu još stopericu, reprezentativku Brazila Sandru i pojačanje za sredinu terena iz Islanda, ali je prijelazni rok do 15. veljače, tako da imam još vremena za odluku – otkriva nam Moharić.

Višegodišnji je član Komisije za ženski nogomet HNS-a.

- Predstavnici nekih klubova, starosjedioci, samo sjede i čekaju kada će doći novac od donacija, potpora Saveza. Rijetko ulažu u mlade, iako ima i jako pozitivnih primjera. Tu je najveći problem. Savez bi htio smanjiti ligu, povećati kvalitetu, ali su veliki otpori, lobiranja protiv ikakvih promjena. Nazivaju me grobarom nogometa i drugim imenima. Htjeli bismo imati dosta kvalitetnih utakmica i jaku školu nogometa. Putujemo na gostovanja dan prije, spavamo u hotelima, a protivnice nam dođu s dva automobila i osam igračica. Nešto o tome kažeš i odmah si neprijatelj svima. Htjeli bismo igrati s našom najtrofejnijom ekipom Osijekom, ako treba svaki vikend, samo da podignemo kvalitetu ženskog nogometa u Hrvatskoj.

Priča nam i da je htio s dalmatinskim klubovima mjesečno ili kvartalno organizirati turnir za djevojčice.

- Sve bi bilo plaćeno, a sva tri kluba su bila protiv zbog nekog straha da ćemo im oteti igračice. Bilo što da pokušaš, "radiš protiv nekoga". ŽNK Marjan ima najbolju školu nogometa u Dalmaciji. Želimo biti kao Marjan, učiti od njih, zato ih i pozivamo da radimo zajedno.

Moharić je iz Goričana kod Čakovca.

- Dođem u Split na utakmice, a ostalo sam stalno u kontaktu s curama. Živim i radim u Bratislavi, često putujem jer radim u logistici u autoindustriji. Počeo sam u ŽNK Trnava iz Goričana. Dva prijatelja iz kluba su me nagovorili da kupim dresove. Počeo sam voditi klub. Ušli smo u prvu ligu i dobio sam ponudu iz Pomurja, iz Slovenije. Ušli smo u Ligu prvakinja.

Kakvi su dalje planovi?
- Iduće dvije godine ulagat ćemo u Školu nogometa. Kopirao sam sustav europskog prvaka Lyona, tamo imam prijatelja koji ima višegodisnje iskustvo kako početi od nule. Osnovali smo udrugu kojoj sam predsjednik, a voditelj Škole je student Antonio Župan. Kapetanica Anela Lubina je tajnica kluba, a trenerice su cure iz našeg kadra koje žele raditi. Želimo da znanje prenose na djecu, da se educiraju i licenciraju za trenerice. Nedostaje nam kvalitetnih utakmica pa ćemo svaki kvartal ići sa djecom na turnir u Europi ili regiji. Javila nam se već jedna tvrtka iz EU koja će sponzorirati opremu i majice.

Kako nađete sponzore?

- Manje-više su svi iz ženskog nogometa u Europi. Poznajem mnogo ljudi, radim prezentacije. Budžet za seniorke je pokriven do kraja sezone. Svi honorari se plaćaju unaprijed, cure 5. dobiju novac za taj mjesec. Pokriveni su i letovi, stanovi, hrana. Sada i pripreme. Sve sponzorski.

Koliki je budžet?

- Milijun kuna. Konkurent Osijek ima milijun i pol, zbog sudjelovanja u Ligi prvakinja. Ako imaš ideje i uspješne prezentacije, novac je najmanji problem, najveći je loša liga. Zato idemo u Tursku, a i u travnju u Italiju.

Na inozemne pripreme su išla tek tri muška kluba?

- Neki nisu sposobni naći sponzore. Kopirao sam s prijateljem iz Slovenije ideju jednog njemačkog kluba. Zove se klub 99, klub sponzora. Tu je 99 osoba koji daju mjesečno po sto eura, a zauzvrat imaju mjesto u Upravi. Takva je i ta moja grupa. Ja sam u autoindustriji, znam puno ljudi. Tako smo se dogovorili, svatko ima svoje mjesečne obveze. Njih nije 99, ali ih je već sedam stalnih i svi smo zadovoljni.

Turska?

- Sa sponzorom iz Kazahstana, klubom Biik, dogovorili smo još sezonu suradnje. Vlasnik donira novac, ja mu nađem igračice u Europi. Želio sam da napravimo korak više pa me zvao u Tursku jer se dva mjeseca tamo pripremaju, da će to platiti, da tek riješimo letove. Pošto sam često u Turskoj, znam i tamo ljude. Jedan mi je rekao da pokidam ugovor o smještaju, da će im biti čast da budemo prvi ženski klub iz regije u Antalyji, da ćemo imati tretman kao muški. Moram se zahvaliti gospodinu Emiru Dizdareviću i njegovoj agenciji koja godinama organizira pripreme Hajduka, Rijeke, Dinama...

Našli ste sponzore u Njemačkoj, Kazahstanu?

- Imam dosta prijatelja koji u Njemačkoj imaju firme. Još kada spomeneš Ligu prvakinja... To su jake firme, imaju po deset milijuna eura kapitala. Nije im problem dati tisuću eura mjesečno.

Čime se bave? Na dresu je natpis "Prime Media Holding Limited"?

- Ta se tvrtka bavi sportskim managementom. Biik vodi privatnik iz plinskog sustava, potpredsjednik tamošnjeg Saveza, godišnje ulaže pet milijuna eura u klub.

Stonefox? MSM Engineering?

- Građevinske tvrtke koje na veliko rade u Njemačkoj.

Schmidt Baumanagement?

- Tvrtka koja radi projekte za EU fondove. Od hrvatskih firmi tu su Royal transport i hotel Panorama Prelog.

Kako pronađete igračice iz inozemstva?

- Najvažnije je poštovati curu. Svatko u sportskom životu ima uspone i padove. Imao sam ih i ja, ali sam naučio. Gdje sam griješio, tu sad maksimalno ispravljam. Znam puno ljudi, radio sam s mnogo klubova. Trener mi kaže što treba, ja predložim igračice. Ako je zadovoljan, dogovaram angažman. Ne plaćamo odštete, samo za igračice iz SAD-a kao Nickolette Driesse. Biik je za nju platio odštetu. Ona se sada za 12 tisuća eura odštete vraća u SAD. Tražim po svijetu igračice hrvatskih korijena kao Spiranović, Bukovec, pa se aktiviramo oko zahtjeva za državljanstva, tako povećavamo broj potencijalnih igračica za reprezentaciju ili klubove (nap.a. mogu igrati tri strankinje). Dovest ćemo na probu Brazilku i Kineskinju.

Koliko zarađuju igračice Splita?

- Od dvije do pet tisuća kuna uz plaćen stan i hranu. Želimo da nas cijene. No, ovdje nas se svi boje. Imamo veliki problem naći protivnice. Zato igramo protiv kadeta.

Možete li srušiti 12 godina dugu dominaciju Osijeka?

- Hoćemo, sto posto. Garantiram. To je i cilj, u četiri godine biti prvi, ako i prije još bolje. Prošle godine su protivnice iz Osijeka imale majice s natpisima "Nije u šoldima sve". Možda se nekima to nije svidjelo, ali nas je to jako motiviralo da napravimo još jaču ekipu. Rekao sam njihovom pokojnom predstavniku gospodinu Perkoviću da nismo projekt na godinu dana nego četverogodišnji, da ćemo biti europski klub. Najveći nam je problem infrastruktura.

Trenirate i igrate na Parku mladeži?

- Tu smo u najmu. Imamo i svoju svlačionicu. Hvala ljudima iz RNK Splita, gospodinu Žužulu koji nam izlaze ususret. Od ove sezone naše vratarke trenira i trener golmana RNK Splita.

Liga prvakinja?

- Planiramo se u tom slučaju prijaviti za domaćinstvo skupine, ali moramo još jako raditi da dođemo do tog cilja. Ta famozna utakmica s Osijekom je u svibnju u zadnjem kolu i sve je moguće. Za organizaciju se dobiju sredstva, a dio bi ostao klubu. Seniorski dio smo posložili, sada ćemo se orijentirati na omladinski pogon. Voditelj Župan već je napravio plan rada za idućih pet godina.

Ključan je profi odnos, 'zvijezde' su spuštene na zemlju

Moharić je istaknuo.

- U klubu nema zvijezda. One koje su istupale spuštene su na zemlju. Ključ je profesionalan odnos s curama. Puno predsjednika, direktora griješi, prijateljski se vežu. Naše cure su se u godinu dana transformirale iz poluamaterki u poluprofesionalke. Skidam im kapu. Za to su zaslužni bivši treneri i sadašnji. Puno mi je tu ljudi reklo da neću uspjeti. Možda je moja prednost što nisam iz Splita.

Dobile smo pažnju, pa sad treniramo s guštom

Kapetanica Lubina je naglasila.

- Neke naše protivnice krenu za Split u pet ujutro, odigraju susret, pojedu sendvič i vrate se. To je strašno, tako se ne bih ponašala prema bilo kome, a kamoli prema igračicama – smatra Lubina.

Dvije igračice rade, a tri među kojima i ona studiraju.

- Drago nam je da se cijeni to što radimo. Prije nam je trening nekako bio na drugom mjestu, iza fakulteta, posla. A kada ti netko da pažnju, kada imaš naknadu, stan, hranu, pripreme, spavanje... treniraš s guštom. Vec sada cure treniraju kako bi spremnije došle na pripreme. Prije nam je nogomet bio amaterizam, hobi, sada je ovo poluprofesionalizam.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ambiciozan plan [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-01-30 16:23:33 [created_by] => 3119 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-01-30 16:37:36 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-01-30 16:29:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4968 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 276 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o domaćem nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, domaći nogomet [secure] => 0 [page_title] => Domaći nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2019\/01\/30\/mohoric_alen3-260119.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/30\/mohoric_alen2-260119.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/30\/mohoric_alen4-260119.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/30\/mohoric_alen5-260119.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/30\/znk_split3-270119.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/30\/znk_split11-270119.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["mohoric_alen3-260119","mohoric_alen2-260119","mohoric_alen4-260119","mohoric_alen5-260119","znk_split3-270119","znk_split11-270119"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1029x840"},{"size0":"583x840"},{"size0":"512x840"},{"size0":"535x840"},{"size0":"1133x840"},{"size0":"1208x840"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38331773 Threads: 5 Questions: 7093290385 Slow queries: 3299253 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608232795 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/domaci-nogomet/covjek-koji-je-preporodio-znk-split-u-zagrebu-su-me-izigrali-a-ovdje-sam-sve-dogovorio-u-pet-minuta-i-stvoriti-cu-europski-klub-586799 [printLink] => /sport/domaci-nogomet/covjek-koji-je-preporodio-znk-split-u-zagrebu-su-me-izigrali-a-ovdje-sam-sve-dogovorio-u-pet-minuta-i-stvoriti-cu-europski-klub-586799?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 306776 [name] => projekt [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => projekt [link] => /tag/projekt ) [1] => stdClass Object ( [id] => 303933 [name] => ŽNK Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => znk-split [link] => /tag/znk-split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 437863 [name] => alen moharić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => alen-moharic [link] => /tag/alen-moharic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 437864 [name] => ambicije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ambicije [link] => /tag/ambicije ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ambiciozan plan [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Čovjek koji je preporodio ŽNK Split: U Zagrebu su me izigrali, a ovdje sam sve dogovorio u pet minuta i stvoriti ću europski klub [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3119 [name] => Frane Vulas [username] => frane-vulas [email] => frane-vulas@sd.hr [password] => $2y$10$.2A9D/90PPIqW47kf/JLQOTC7/Z1acGaABYnEiIC.WrY0kMbQMxJa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/frane-vulas-3119 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1637 [gender] => m [description] => [image] => 1637.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1637.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/30/mohoric_alen3-260119.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => mohoric_alen3-260119 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/30/mohoric_alen3-260119.jpg [title] => mohoric_alen3-260119 ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/30/mohoric_alen2-260119.jpg [title] => mohoric_alen2-260119 ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/30/mohoric_alen4-260119.jpg [title] => mohoric_alen4-260119 ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/30/mohoric_alen5-260119.jpg [title] => mohoric_alen5-260119 ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/30/znk_split3-270119.jpg [title] => znk_split3-270119 ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/30/znk_split11-270119.jpg [title] => znk_split11-270119 ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nogometašice Splita prošle sezone osvojile su kup, ove su jedina neporažena ekipa lige i na pragu naslova prvakinja. "Crvene" su napravile veliki iskorak u zadnjih godinu i pol, na terenu i izvan njega. Odlaze na pripreme u Tursku, dovode igračice iz Australije, Kanade... A iza njega stoji sportski direktor i predstavnik investitora Alen Moharić.

- Već od 2015. surađujemo. Te 2017. su me prijatelji iz Europe nagovarali da pokušamo posložiti neki klub, jer 15 godina sam u ženskom nogometu. Htio sam raditi s jednim klubom iz Zagreba, ali sam izigran. U kolovozu sam zvao predsjednicu Vinku Fabjanac. Sve smo se dogovorili u pet minuta. Zadnji dan prijelaznog roka doveli smo šest-sedam igračica – priča nam Moharić kako je sve počelo.

Tada su kaže počeli četverogodišnji plan rada.

- Rekli smo izgraditi sve što treba klubu od kojeg ćemo do 2021. godine napraviti ozbiljan evropski klub. Nitko nam tada nije vjerovao. Sada smo u drugoj godini i sve je već na jako visokoj razini. Sve cure imaju stipendijske ugovore. Dolasci iz inozemstva financirani su od mojih sportskih prijatelja sponzora. Doveli smo trenera Božidara Miletića, bivšeg izbornika. Htio je pojačanja, da na proljeće napadnemo do kraja. Dovest ću mu još stopericu, reprezentativku Brazila Sandru i pojačanje za sredinu terena iz Islanda, ali je prijelazni rok do 15. veljače, tako da imam još vremena za odluku – otkriva nam Moharić.

Višegodišnji je član Komisije za ženski nogomet HNS-a.

- Predstavnici nekih klubova, starosjedioci, samo sjede i čekaju kada će doći novac od donacija, potpora Saveza. Rijetko ulažu u mlade, iako ima i jako pozitivnih primjera. Tu je najveći problem. Savez bi htio smanjiti ligu, povećati kvalitetu, ali su veliki otpori, lobiranja protiv ikakvih promjena. Nazivaju me grobarom nogometa i drugim imenima. Htjeli bismo imati dosta kvalitetnih utakmica i jaku školu nogometa. Putujemo na gostovanja dan prije, spavamo u hotelima, a protivnice nam dođu s dva automobila i osam igračica. Nešto o tome kažeš i odmah si neprijatelj svima. Htjeli bismo igrati s našom najtrofejnijom ekipom Osijekom, ako treba svaki vikend, samo da podignemo kvalitetu ženskog nogometa u Hrvatskoj.

Priča nam i da je htio s dalmatinskim klubovima mjesečno ili kvartalno organizirati turnir za djevojčice.

- Sve bi bilo plaćeno, a sva tri kluba su bila protiv zbog nekog straha da ćemo im oteti igračice. Bilo što da pokušaš, "radiš protiv nekoga". ŽNK Marjan ima najbolju školu nogometa u Dalmaciji. Želimo biti kao Marjan, učiti od njih, zato ih i pozivamo da radimo zajedno.

Moharić je iz Goričana kod Čakovca.

- Dođem u Split na utakmice, a ostalo sam stalno u kontaktu s curama. Živim i radim u Bratislavi, često putujem jer radim u logistici u autoindustriji. Počeo sam u ŽNK Trnava iz Goričana. Dva prijatelja iz kluba su me nagovorili da kupim dresove. Počeo sam voditi klub. Ušli smo u prvu ligu i dobio sam ponudu iz Pomurja, iz Slovenije. Ušli smo u Ligu prvakinja.

Kakvi su dalje planovi?
- Iduće dvije godine ulagat ćemo u Školu nogometa. Kopirao sam sustav europskog prvaka Lyona, tamo imam prijatelja koji ima višegodisnje iskustvo kako početi od nule. Osnovali smo udrugu kojoj sam predsjednik, a voditelj Škole je student Antonio Župan. Kapetanica Anela Lubina je tajnica kluba, a trenerice su cure iz našeg kadra koje žele raditi. Želimo da znanje prenose na djecu, da se educiraju i licenciraju za trenerice. Nedostaje nam kvalitetnih utakmica pa ćemo svaki kvartal ići sa djecom na turnir u Europi ili regiji. Javila nam se već jedna tvrtka iz EU koja će sponzorirati opremu i majice.

Kako nađete sponzore?

- Manje-više su svi iz ženskog nogometa u Europi. Poznajem mnogo ljudi, radim prezentacije. Budžet za seniorke je pokriven do kraja sezone. Svi honorari se plaćaju unaprijed, cure 5. dobiju novac za taj mjesec. Pokriveni su i letovi, stanovi, hrana. Sada i pripreme. Sve sponzorski.

Koliki je budžet?

- Milijun kuna. Konkurent Osijek ima milijun i pol, zbog sudjelovanja u Ligi prvakinja. Ako imaš ideje i uspješne prezentacije, novac je najmanji problem, najveći je loša liga. Zato idemo u Tursku, a i u travnju u Italiju.

Na inozemne pripreme su išla tek tri muška kluba?

- Neki nisu sposobni naći sponzore. Kopirao sam s prijateljem iz Slovenije ideju jednog njemačkog kluba. Zove se klub 99, klub sponzora. Tu je 99 osoba koji daju mjesečno po sto eura, a zauzvrat imaju mjesto u Upravi. Takva je i ta moja grupa. Ja sam u autoindustriji, znam puno ljudi. Tako smo se dogovorili, svatko ima svoje mjesečne obveze. Njih nije 99, ali ih je već sedam stalnih i svi smo zadovoljni.

Turska?

- Sa sponzorom iz Kazahstana, klubom Biik, dogovorili smo još sezonu suradnje. Vlasnik donira novac, ja mu nađem igračice u Europi. Želio sam da napravimo korak više pa me zvao u Tursku jer se dva mjeseca tamo pripremaju, da će to platiti, da tek riješimo letove. Pošto sam često u Turskoj, znam i tamo ljude. Jedan mi je rekao da pokidam ugovor o smještaju, da će im biti čast da budemo prvi ženski klub iz regije u Antalyji, da ćemo imati tretman kao muški. Moram se zahvaliti gospodinu Emiru Dizdareviću i njegovoj agenciji koja godinama organizira pripreme Hajduka, Rijeke, Dinama...

Našli ste sponzore u Njemačkoj, Kazahstanu?

- Imam dosta prijatelja koji u Njemačkoj imaju firme. Još kada spomeneš Ligu prvakinja... To su jake firme, imaju po deset milijuna eura kapitala. Nije im problem dati tisuću eura mjesečno.

Čime se bave? Na dresu je natpis "Prime Media Holding Limited"?

- Ta se tvrtka bavi sportskim managementom. Biik vodi privatnik iz plinskog sustava, potpredsjednik tamošnjeg Saveza, godišnje ulaže pet milijuna eura u klub.

Stonefox? MSM Engineering?

- Građevinske tvrtke koje na veliko rade u Njemačkoj.

Schmidt Baumanagement?

- Tvrtka koja radi projekte za EU fondove. Od hrvatskih firmi tu su Royal transport i hotel Panorama Prelog.

Kako pronađete igračice iz inozemstva?

- Najvažnije je poštovati curu. Svatko u sportskom životu ima uspone i padove. Imao sam ih i ja, ali sam naučio. Gdje sam griješio, tu sad maksimalno ispravljam. Znam puno ljudi, radio sam s mnogo klubova. Trener mi kaže što treba, ja predložim igračice. Ako je zadovoljan, dogovaram angažman. Ne plaćamo odštete, samo za igračice iz SAD-a kao Nickolette Driesse. Biik je za nju platio odštetu. Ona se sada za 12 tisuća eura odštete vraća u SAD. Tražim po svijetu igračice hrvatskih korijena kao Spiranović, Bukovec, pa se aktiviramo oko zahtjeva za državljanstva, tako povećavamo broj potencijalnih igračica za reprezentaciju ili klubove (nap.a. mogu igrati tri strankinje). Dovest ćemo na probu Brazilku i Kineskinju.

Koliko zarađuju igračice Splita?

- Od dvije do pet tisuća kuna uz plaćen stan i hranu. Želimo da nas cijene. No, ovdje nas se svi boje. Imamo veliki problem naći protivnice. Zato igramo protiv kadeta.

Možete li srušiti 12 godina dugu dominaciju Osijeka?

- Hoćemo, sto posto. Garantiram. To je i cilj, u četiri godine biti prvi, ako i prije još bolje. Prošle godine su protivnice iz Osijeka imale majice s natpisima "Nije u šoldima sve". Možda se nekima to nije svidjelo, ali nas je to jako motiviralo da napravimo još jaču ekipu. Rekao sam njihovom pokojnom predstavniku gospodinu Perkoviću da nismo projekt na godinu dana nego četverogodišnji, da ćemo biti europski klub. Najveći nam je problem infrastruktura.

Trenirate i igrate na Parku mladeži?

- Tu smo u najmu. Imamo i svoju svlačionicu. Hvala ljudima iz RNK Splita, gospodinu Žužulu koji nam izlaze ususret. Od ove sezone naše vratarke trenira i trener golmana RNK Splita.

Liga prvakinja?

- Planiramo se u tom slučaju prijaviti za domaćinstvo skupine, ali moramo još jako raditi da dođemo do tog cilja. Ta famozna utakmica s Osijekom je u svibnju u zadnjem kolu i sve je moguće. Za organizaciju se dobiju sredstva, a dio bi ostao klubu. Seniorski dio smo posložili, sada ćemo se orijentirati na omladinski pogon. Voditelj Župan već je napravio plan rada za idućih pet godina.

Ključan je profi odnos, 'zvijezde' su spuštene na zemlju

Moharić je istaknuo.

- U klubu nema zvijezda. One koje su istupale spuštene su na zemlju. Ključ je profesionalan odnos s curama. Puno predsjednika, direktora griješi, prijateljski se vežu. Naše cure su se u godinu dana transformirale iz poluamaterki u poluprofesionalke. Skidam im kapu. Za to su zaslužni bivši treneri i sadašnji. Puno mi je tu ljudi reklo da neću uspjeti. Možda je moja prednost što nisam iz Splita.

Dobile smo pažnju, pa sad treniramo s guštom

Kapetanica Lubina je naglasila.

- Neke naše protivnice krenu za Split u pet ujutro, odigraju susret, pojedu sendvič i vrate se. To je strašno, tako se ne bih ponašala prema bilo kome, a kamoli prema igračicama – smatra Lubina.

Dvije igračice rade, a tri među kojima i ona studiraju.

- Drago nam je da se cijeni to što radimo. Prije nam je trening nekako bio na drugom mjestu, iza fakulteta, posla. A kada ti netko da pažnju, kada imaš naknadu, stan, hranu, pripreme, spavanje... treniraš s guštom. Vec sada cure treniraju kako bi spremnije došle na pripreme. Prije nam je nogomet bio amaterizam, hobi, sada je ovo poluprofesionalizam.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
mohoric_alen3-260119 mohoric_alen2-260119 mohoric_alen4-260119 mohoric_alen5-260119 znk_split3-270119 znk_split11-270119
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/domaci-nogomet/covjek-koji-je-preporodio-znk-split-u-zagrebu-su-me-izigrali-a-ovdje-sam-sve-dogovorio-u-pet-minuta-i-stvoriti-cu-europski-klub-586799 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7e7ab9a0370f6d9088c50de56a0fd34e0872b2bd [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C4%8Covjek+koji+je+preporodio+%C5%BDNK+Split%3A+U+Zagrebu+su+me+izigrali%2C+a+ovdje+sam+sve+dogovorio+u+pet+minuta+i+stvoriti+%C4%87u+europski+klub+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fcovjek-koji-je-preporodio-znk-split-u-zagrebu-su-me-izigrali-a-ovdje-sam-sve-dogovorio-u-pet-minuta-i-stvoriti-cu-europski-klub-586799 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fcovjek-koji-je-preporodio-znk-split-u-zagrebu-su-me-izigrali-a-ovdje-sam-sve-dogovorio-u-pet-minuta-i-stvoriti-cu-europski-klub-586799 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ambiciozan plan [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Domaći nogometambiciozan plan

Čovjek koji je preporodio ŽNK Split: U Zagrebu su me izigrali, a ovdje sam sve dogovorio u pet minuta i stvoriti ću europski klub

30. siječnja 2019. - 17:29
mohoric_alen3-260119

Nogometašice Splita prošle sezone osvojile su kup, ove su jedina neporažena ekipa lige i na pragu naslova prvakinja. "Crvene" su napravile veliki iskorak u zadnjih godinu i pol, na terenu i izvan njega. Odlaze na pripreme u Tursku, dovode igračice iz Australije, Kanade... A iza njega stoji sportski direktor i predstavnik investitora Alen Moharić.

- Već od 2015. surađujemo. Te 2017. su me prijatelji iz Europe nagovarali da pokušamo posložiti neki klub, jer 15 godina sam u ženskom nogometu. Htio sam raditi s jednim klubom iz Zagreba, ali sam izigran. U kolovozu sam zvao predsjednicu Vinku Fabjanac. Sve smo se dogovorili u pet minuta. Zadnji dan prijelaznog roka doveli smo šest-sedam igračica – priča nam Moharić kako je sve počelo.

Tada su kaže počeli četverogodišnji plan rada...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 05:14