Sport Domaći nogomet

Balkanske lige neće biti sve dok sam ja predsjednik

Marković: Ne samo Hajduk, Dinamo i HNS isto slave 100 godina

Balkanske lige neće biti sve dok sam ja predsjednik
Bilo je to ugodno druženje nogometnih djelatnika u hotelu Sheraton. Malo su pričali o nogometnu, malo o prolaznosti vremena, da bi u konačnici sve ‘blagoslovili’ – gemištima.

Održanu Skupštinu možemo smatrati jednom od najmirnijih i najizvjesnijih u povijesti HNS-a. Jedine nedoumice nogometnim zastupnicima predstavljala je odluka o broju mladih igrača u momčadima nižih stupnjeva natjecanja. Tako je odlučeno da u početnim sastavima drugoligaša, odnosno trećeligaša moraju biti najmanje trojica mlađih od 21 godine. U četvroj ligi - četvorica.

Prema očitovanju glavnog tajnika HNS-a Zorislava Srebrića središnja tema Skupštine bio je završni račun za prošlu godinu. Unatoč neuspjehu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo HNS je ostvario prihod od 85,860.000 kuna. Rashodi su iznosili 70,766.000. Dakle, HNS je 2009. završio ‘u plusu’ (gotovo) 15,1 milijun kuna. Poslovanje HNS-a prvi put je (prema međunarodnim standardima) nadzirala revizorska kuća.

Mediji su najviše očekivali od 7. točke dnevnog reda (‘Nogometno natjecanje u Hrvatskoj’). Umjesto konkretnih prijedloga i nadmetanja argumentima o sustavu natjecanja (poglavito u najvišem rangu) Skupštini se šturim priopćenjem obratio član Izvršnog odbora Ante Vučemilović.

- U idućih mjesec dana sve županijske organizacije imale bi se očitovati oko cjelovitog modela sustava natjecanja za sezonu 2011/12. Potom će Natjecateljska komisija sve prispjele prijedloge sistematizirati i jedan ponuditi Izvršnom odboru HNS-a. Krajem lipnja trebala bi se održati tematska Skupština glede eventualne promjene sustava natjecanja. Ukoliko neće biti novih prijedloga ili će većina županijskih saveza podržati status quo, Skupštine neće biti - kazao je Vučemilović.

Informaciju je imao potrebu dopuniti predsjednik Udruge prvoligaša Robert Markulin.
- Treba naglasiti kako su inicijativu za promjenom sustava natjecanja pokrenuli trećeligaši. Udruga klubova Prve HNL i nadalje stoji iza ‘lige 16’ dok ne nađemo model koji bi bio bolji i prihvatljiviji za sve. Eventualne promjene mogle bi prouzročiti jedino odluke Odjela za licenciranje, ukoliko svi klubovi neće dobiti prvoligaški certifikat - domentuo je Markulin.

Tradicionalno, prigodnim se govorom skupu obratio i predsjednik HNS-a Vlatko Marković. Činjenicu da Hrvatske nema na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi Marković je pravdao brojnim ozljedama nositelja igre u hrvatskoj reprezentaciji, te zaključio:
- Ne trebamo biti tužni. Bio je to splet nesretnih okolnosti!

Marković je nazočne podsjetio da iduće godine Hajduk i Dinamo (?) slave 100 godina postojanja, a 2012. istu će obljetnicu obilježiti i HNS. Sve one koji su posljednjih dana u ovdašnjim medijima pratili naklapanja o regionalnoj ligi, Marković je umirio riječima:
- Nikakva Balkanska liga nas ne zanima. Dok sam ja predsjednik HNS-a na hrvatskim se terenima takva liga neće igrati. O razlozima je suvišno raspravljati.

MLADEN BARIŠA


Nagrada i Neretvi

Uvod u Skupštinu imao je svečarski karakter. Podijeljene su najviše nagrade HNS-a - Trofej podmlatka. Laureati za 2009. su Branko Kaptalan (Belišće), Branko Megla (Zagreb), Josip Perković (Karlovac) i NK Neretva za koju je nagradu primio predsjednik Stipe Gabrić Jambo.

Bez Mamića

Sjednici Skupštine HNS-a nazočila su 42 zastupnika (od 50). Među osmoricom koji se nisu pojavili u hotelu Sheraton ‘registriran’’ je i predsjednik ZNS-a Zdravko Mamić.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet
Page 1 of 13FirstPrevious[1]2345678910Last