Sport Domaći nogomet

Zdravko Mamić: S Torcidom bih osvojio svijet

Razgovoru sa Zdravkom Mamićem, Dinamovim izvršnim dopredsjednikom, ne treba uvod. Nikada, a pogotovo ne sada kada je s “kupnjom” Hajdukova Ante Rukavine ponovno zaprašio hrvatski medijski prostor...
- Realizacija toga transfera se dugo pripremala. Međutim, puno je faktora utjecalo na to da na kraju ipak kažemo ne.

Što se dogodilo, pa vi ste zadnjih mjeseci pregovarali i s većim facama?
- Kad razgovarate o igraču na kojemu mislite graditi europski klub, pa kada shvatite kako u cijeloj priči nije važan ni Dinamo, ni taj igrač, onda vam je lako donijeti odluku da ne ulazite u taj posao.

Jesu li problem bili Rukavinini menadžeri?
- To je samo jedan od problema. Kod Rukavine su subjekti bili Hajduk, Šibenik, Pharos agencija i sam igrač. Previše je tu faktora, a da ne širim dalje priču i na navijače te politiku.

I politika se umiješala?
- U cijelome svijetu politika ima prste u sportu. No, meni ne smeta, ja to čak volim jer problem bi bio kada se vlast ne bi uplitala. Štoviše, da nema vlasti HDZ-a hrvatski bi sport bio na niskim granama, a ovako je svjetski fenomen.

Koliko je transfer Rukavine u Dinamo bio odmakao?
- Veće je iznenađenje što se nije realizirao, nego da se realizirao, eto koliko daleko.

BARISIC_MAMIC-010707
Odana družba, Mamić i Barišić / foto: Drago Sopta / CROPIX
Jeste li i osobno s Antom razgovarali?
- Uskratit ću vam odgovor.

A s Ivanom Strinićem?
- S njim i s menadžerom mu Stipom Bradarićem sam sve bio dogovorio, a onda su oni otišli razgovarati u Hajduk. Nisu nam rekli ne, ali su svejedno otišli do Poljuda. E, ali tada sam ja rekao ne, sada ja vas ne želim.

Jeste li pretjerali s ovosezonskom prodajom igrača?
- Kada je ova uprava, prije osam godina, preuzela Dinamo nakon ere Zlatka Canjuge, on je bio požarište, Vukovar, razrušeni, spaljeni, uništeni klub. Trebalo je krenuti sa sanacijom. Nakon toga je uslijedila faza stabilizacije, pa danas s ponosom možemo reći kako imamo ozbiljnu momčad te cirka 50 milijuna eura na kontu. Bez prodaje igrača ništa od toga ne bismo uspjeli napraviti. Sada pak slijedi razvoj, a pod njim smatram isključivo rezultat, i to na europskoj razini. Danas više ne moramo prodavati jer imamo novca za nekoliko godina.

Što ćemo s porezom...
- Bolesni i pomračeni umovi su počeli vrištati gdje će se i kome platiti porez. A sve se radilo po zakonu. Hrvatski je sport jedno od najzdravijih tkiva našega društva, samo što nas zločeste interesne skupine iz drugih grana, recimo iz politike, blate. Ovom državom šeću ljudi koji kradu, ubijaju, ne plaćaju porez, uništavaju imovinu, a društvo se stalno bavi sportom!

Što vam navijači kažu kad vas sretnu na ulici, njima nemate vremena sve detaljno objašnjavati?
- Moja pozicija se tu dramatično promijenila na bolje.

Tko je u plusu 50 milijuna eura, vi ili Dinamo?
- Sav novac je na računu Dinama. Najveća prednost Dinama u odnosi na konkurenciju jest u upravo u tome što u potpunosti kontrolira sav proces kupovine ili prodaje igrača. Nema tu javno-privatnog partnerstva.

Cijela sezona besplatno

Imaju li juniori Dinama menadžere?
- Koliko ja znam nemaju. Znam, međutim, kako bi mnogi htjeli da im ja brinem o djeci, no ja to više ne želim, i to ne samo zato što sam ušao u Dinamo, nego zato što sam imao loša iskustva. Imao sam prije sedam, osam godina jednu od najozbiljnijih menadžerskih agencija u Europi, a do danas od niti jednog igrača nisam dobio niti lipe. Investirao sam u njih cirka deset ondašnjih milijuna maraka, bilo ih je 92 igrača i od nijednoga nikad ništa. A ima ih tu koliko hoćete koji su ostvarili karijere, evo prvi Eduardo.

Najtužniji je bio kada ga se Eduardo odrekao
Je li istina da vam je Da Silva dužan da(va)ti postotak od svakog transfera i ugovora?
- Rekoh kako od nikoga nisam dobio ni lipe. No, istina je kako i Eduardo spada među igrače koji su mi trebali davati postotak kako bi vratili sve ono što sam ja u njih uložio.

Hoćete li ga tužiti?
- Sve bih mogao bez problema na sudu naplatiti, a kod nekih će se to i ostvariti. Do sada sam to izbjegavao jer sam u javnosti jednostrano proglašavan krivim, što nije normalno, premda je razumljivo jer ipak je igrač, pogotovo Eduardo, idol nacije, pa i moj idol, ali to ne znači da je u pravu i da je manji varalica nego što jest.

Pretvorba Hajduka?
- Umobolno je u hrvatskoj prisiljavati klubove na privatizaciju. Mi nemamo tržište, naš proizvod su utakmice, a kupca nemamo, nas nitko ne gleda, pa Dinamo će cijelu sljedeću sezonu besplatno ljude puštati na stadion. Kod Hajduka je pretvorba ipak bila neminovna jer nije bilo drugoga načina da klub izađe iz blokade. Pitanje je, međutim, što će biti kada Grad shvati kako nije problem biti vlasnik, nego je problem odgovornost koja iz toga proizlazi.

Kako vam je bilo ići na psihijatrijsko vještačenje?
- Što čovjek sve mora proći kako bi dokazao nevinost. Na vještačenju se pokazalo da je moj kvocijent inteligencije veći od 99 posto onih koji su odlučili da me se vještači.

Je li bio težak taj test?
- Standardno, od kvadratića i kružića do crteža.

Nikin transfer je smiješan

Je li još stojite pri tvrdnji kako biste Dinamo doveli na vrh Europe da imate Hajdukove navijače?
- Na Poljudu se uvijek čvrsto držim za stolicu da se ne dignem i zapjevam kad počnu one dalmatinske pjesme “cili je Split rascvala grana” ili “poleti galebe poleti”. Zadnji put se Splitom vozim taksijem i rekoh taksistu da stavi neku glazbu, a on stavi Cocu i “kad umrem na poljud odnesite mi tilo”. Ma, ja vam to ne mogu opisati, odmah sam počeo pisati riječi, tražio sam za vrijeme vožnje papir i olovku.

Nitko na svijetu nema temperament kao južnjaci, nema nigdje takvih fanatika. I u mojim genima teče južnjačka krv. Kad bih uz sebe imao stotine tisuće hajdukovaca, uh što bi to bilo, da se spojimo, to bi bilo spašavaj se tko može. Svijet bi osvojili.

Niko Kranjčar kaže kako ste ga htjeli uništiti...
- To je bedastoća. Ja sam inzistirao da on bude najmlađi kapetan u Dinamovoj povijesti, od Nike sam radio brand da bude jedan od najvećih brandova na svijetu. No, tada su Dino Pokrovac i Davor Šuker počeli udarati po meni i Dinamu dajući Niki krive upute tako da se on počeo iščašeno ponašati ne samo u svlačionici nego i izvan nje. Uostalom, pod ravnanjem kapetana Nike završili smo u “ligi za bedaka”. Njegov odlazak u Englesku najsmiješniji je transfer u povijesti HR nogometa. Da je slijedio moje upute danas bi bio milijunaš, a on ima tek osrednju europsku plaću.

Grgić je prevaren

Branko Grgić je najsposobniji funkcioner kojega sam upoznao u našem nogometu, njegov odlazak iz Hajduka je nenadoknadiv, to je kao da je Hajduk izgubio Tita Kiriguna, on je imao peh da ga je struka prevarila, nije iz nogometa, pa je nepravedno stradao.

Poruka Štimcu: Ne želim puč

Igoru Štimcu stalno sugeriram da poziciju izdefinira tada će imati podršku i Dinama i Zagrebačkog športskog saveza kojemu sam na čelu. Njegovi budući planovi ne mogu se rješavati preko koljena, ne mogu biti izazvani pučem, na to ja ne pristajem, u tome neću sudjelovati. U

koliko će se Igor profilirati kao funkcioner koji konkretne poteze vuče za boljitak nogometa imat će moju podršku. Ja pak nemam aspiracije prema vrhu HNS-a, ali ću imati četvere oči otvorene dok budem promatrao ljude koji skrbe o našem nogometu.

Safet i Meho

Mogu ja mirnim tonom komunicirati, ali sve ima granicu koju znam preskočiti zbog silnoga rada i stresa. A što se tiče kidanja košulja, dabogda ja ih kidao što više jer to znači da će Dinamo igrati sve bolje. Ja nikada neću reći za čovjeka koji svira flautu ili liru da je idiot, ali ne pristajem ni na to da taj s flautom ili lirom, kad ja pjevam Safeta Isovića ili Mehu Puzića, govori da sam seljak.

Naši treneri su prestrašni

Hrvatski su treneri nešto prestrašno. Svi osim Ivankovića koji je sto kopalja iznad svih, sreća je da smo opet zajedno. Važnost njihova posla je ogromna, trener mora biti manga, a oni su najslabija karika hrvatskoga nogometa. Opet će mene napasti jer im čovjek koji nije trener kaže da su neznalice, ali ja to mogu kazati jer sam 38 godina u Dinamu, oni maju papir, a ja praksu. Da sjednem na klupu Dinama ili Hajduka, imat ću bolji rezultat od svakoga trenera. No, da sam to napravio tek bi tada rekli da sam lud.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last