Sport Domaći nogomet

organizira 'nogometni sindikat'

Jedno ime odskače: u kampu za nogometaše bez ugovora pojavio se 21 igrač, društvo nikada nije bilo raznolikije

organizira 'nogometni sindikat'

Trebate nogometaša za novu sezonu? 

Nazovite broj 098... ili zahtjev pošaljite na adresu [email protected] Na terenu NK Kustošija upravo se održava (od 18-27. lipnja) kamp za profesionalne igrače bez ugovora. Ovu tradicionalnu akciju sedmi puta organizira Hrvatska udruga ‘’Nogometni sindikat’’ i Međunarodna federacija profesionalnih nogometaša (FIFPro).

Pravo prijave na kamp za nezbrinute nogometaše imaju svi članovi HUNS-a (jedini uvjet je plaćena članarina za 2019.). Igračima koji dolaze izvan mjesta održavanja kampa (Zagreb) HUNS je osigurao smještaj i hranu. 

Ove godine u kampu se pojavio 21 igrač. Čini se kako društvo nikada nije bilo raznolikije i ekstremnije. Od posve neafirmiranih, poput tinejdžera iz Šibenika (Ivan Đaković), koji još nema iskustvo igranja u seniorskom uzrastu (nastupao je za juniorske momčadi Šibenika i Lokomotive).

Ili pak donedavnog napadača Graničara iz Županje (Petar Duje Berač), koji nikada nije igrao profesionalni nogomet. Ili Hrvata rođenog u Njemačkoj (Krešimir Kovačević), koji je u hrvatskom nogometu igrao samo u nižerazrednim klubovima, ali i u austrijskoj Bundesligi (Hartberg).

Weitzer igrao u sedam zemalja 

Druga je krajnost Aljoša Vojnović, 33-godišnjak koji ima 240 nastupa u HNL-u za pet klubova (Istra, Osijek, Split, Croatia Sesvete i Slaven Belupo). Ili 31-godišnji Ivor Weitzer, koji je osim u šest hrvatskih klubova (Istra, Pomorac, Rijeka, Zadar, Lučko, Orijent) igrao još i u šest zemalja – BiH (Sloboda Tuzla, Široki Brijeg), Iran (Malavan), Mađarska (Pecsi), Grčka (Panelefsiniakos), Albanija (Vllaznia) i Uzbekistan (Bukhara).

Pa, Mislav Komorski, nekoć velika Dinamova nada: igrao je u svim uzrasnim kategorijama hrvatske reprezentacije (osim seniorske). Posljednju sezonu ovaj 27-godišnji stoper proveo je u indijskom North East Unitedu. 

Među HUNS-ovim štićenicima u kampu za nezbrinute nogometaše nalazi se i jedan strani državljanin – Patrice Zoungrana iz Burkine Faso. Radi se o bivšem igraču Hajduka (24-godišnjem veznjaku), koji je ‘’promašio’’ Poljud i karijeru proveo na posudbama u Primorcu 1929 i Neretvancu, a onda se skrasio u Solinu. 

Ipak, najveće ime, pa posredno i najveće iznenađenje kampa jest Mate Maleš. Začudno je da igrač s takvim CV-om nema kluba. U karijeri je 30-godišnji Maleš igrao za Šibenik, Zagreb, Dinamo, Lokomotivu, Rijeku i rumunjski Cluj.

Ima 164 nastupa u Prvoj HNL, a s Rijekom je osvojio prvenstvo i dva Kupa. Maleš ima i jedan nastup za reprezentaciju. U pripremnom razdoblju uoči Svjetskog prvenstva 2014. u Brazilu, tadašnji izbornik Niko Kovač iskušao ga je u prijateljskom ogledu sa Švicarskom (2:2).

Devedeset posto igrača nakon kampa pronađe klub 

U vrijeme dok je igrao za Rijeku Maleš je prema Transfermarktu dosegao tržišnu vrijednost od 1,35 milijuna eura. Komorski je pak, kao igrač Lokomotive, prema istom izvoru ‘’težio’’ 800.000 eura, Boras (kao igrač Rijeke) 750.000 eura, Vojnović (u Dinamu iz Bukurešta) 700.000 eura, Weitzer (u Rijeci) 550.000 eura, Picak (kao vratar Lokomotive bio je pozvan u reprezentaciju, u mandatu Igora Štimca, u svojstvu druge pričuve) 400.000 eura...

Kolika je aktualna vrijednost HUNS-ovih ‘’eksponata’’? Trenutačno, najvišu cijenu dosežu Mate Maleš i Mislav Komorski (500.000 eura), zatim Ivor Weitzer (300.000), Aljoša Vojnović i David Arap (250.000), Marko Brtan (225.000), Dominik Picak i Krešimir Kovačević (200.000)...

Zanimljivo društvo. I bez ugovora. 

- Statistički, preko devedeset igrača nakon kampa pronađe klub – tvrdi trener nogometnih ‘’beskućnika’’, Ivica Landeka. Nadajmo se kako spomenuti postotak niti ove godine neće iznevjeriti...

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet