Sport Domaći nogomet

rivalstvo od osam desetljeća

Učili smo nogomet od Mađara, ali danas smo favoriti i u Budimpešti

rivalstvo od osam desetljeća

Nogometno rivalstvo Hrvata i Mađara staro je gotovo osam desetljeća. Prva je utakmica odigrana još 2. svibnja 1940. dok je Hrvatska u geopolitičkom smislu bila tek autonomna banovina unutar Kraljevine Jugoslavije. Mađari su u Budimpešti (na stadionu Ferencvarosa) pobijedili – 1:0.

Spomenuti se rezultat smatrao dobrim ishodom po Hrvate, koji nisu krili činjenicu da su im upravo Mađari nogometni učitelji i uzori. 

Od spomenutog događaja do danas nacionalne momčadi dvaju susjednih naroda sastale su se još devet puta. Čak šest susreta završilo je bez pobjednika, uz tri pobjede hrvatske reprezentacije. Dakle Mađari, koji su u prvoj polovici 20. stoljeća predstavljali svjetsku nogometnu velesilu (dvaput su bili doprvacima svijeta – 1938. i 1954.), hrvatske su nogometaše pobijedili samo jednom, prije nepunih 79 godina.

U borbi za bodove Hrvatska i Mađarska odigrale su samo dvije utakmice, u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2006: u Zagrebu je Hrvatska pobijedila 3:0 dočim je u Budimpešti susret završio bez pogodaka. 

Uoči nedjeljnog sraza u kvalifikacijama za Euro 2020. na hrvatskoj su strani statistika, tradicija i – kvaliteta. 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet