Sport Domaći nogomet

kraj lijepe priče?

Totalno rasulo u Rijeci: najbolji igrači ne pristaju na smanjenje ugovora, kreće zimska rasprodaja; Mišković otkrio koliki je dug kluba

kraj lijepe priče?

Rujevica je utonula u idilu blagdana, igrači su se brže-bolje nakon otkazane utakmice u Koprivnici razišli svojim kućama. Na zasluženi odmor. Momčad i novi trener Igor Bišćan odradili su u završnici jeseni svoj dio obveza za čistu peticu, do kraja siječnja na klupskoj je operativi da odradi ništa manje važan dio posla zimskog mercata. Iako bi Rijeka najviše dobila u konkurentnosti Dinamu ostankom sadašnje igračke garniture. No, to je, čini se, teško izvedivo, piše riječki Novi list.

Riječani se ponovno okupljaju 2. siječnja, na Rujevici će vježbati do 10. siječnja kada putuju na desetodnevne pripreme u Portugal, a već 30. igraju odgođenu utakmicu sa Slaven Belupom. Vremena je malo, kako za igrače, tako i za upravu. Valja promtno djelovati, posebice u trenutku kad je momčad opet dobila na vrijednosti.

Što to konkretno znači u praksi? Nije tajna da Rijeka živi od prodaje, a Damir Mišković rejting drugog kluba u državi održava po principu jeftine kupnje i što veće prodaje, uostalom, kao i većina klubova sličnog potencijala u tržišnoj utakmici. Na Rujevici ne kriju da je prvi u izlogu za prodaju Heber Araujo dos Santos, prvi strijelac kluba s devet pogodaka i ponajbolji igrač, koji se dolaskom Bišćana opet razbudio, golovima i majstorijama zapalio tribine.

Duplo više

Heberu ugovor istječe 2020. godine. na Transfermarktu vrijedi tri i pol milijuna eura i na Rujevici su mišljenja da je sada idealno vrijeme da se Brazilčevom prodajom popuni klupska blagajna. Brazilac je na Rujevicu stigao sredinom 2017. godine, bio jedan od najzapaženijih igrača lige i njen drugi strijelac iza Soudanija sa 16 golova.

O njegovu odlasku dosta se špekuliralo prije nekoliko mjeseci, a Dinamo je proglašen najvjerojatnijom destinacijom. No, u klubu su istakli duplo veću cijenu od one Transfermarkta, točno sedam milijuna eura. Kupac nije važan... No, u sadašnjoj sitaciji na Rujevici bi vjerojatno bili prezadovoljni i svom prvom »topniku« zeleno svjetlo dali i za puno manji iznos između četiri i pet milijuna eura.

Grahovac odlazi?

Slična je pozicija još dvojice stožernih igrača »bijelih«, ljubimca publike Leonarda Žute i kapetana Alexandera Gorgona. Obojici ugovori istječu 15. lipnja iduće godine, a nove, navodno bitno "srezane", nisu potpisali. Na ljeto postaju slobodni igrači i sad je zadnja prilika da se nešto utrži i na njima dvojici.

Srđan Grahovac prvi je igrač kojemu prestaje ugovor o posudbi i to već 31. prosinca ove godine. Pitanje je hoće li Rijeka produžiti suradnju s igračem koji je u posljednje vrijeme pao u drugi plan. Na ljeto iduće godine ugovori ističu i Joau Escovalu, Dariju Čanađiji te jednoipolgodišnja posudba Antonija Mirka Čolaka. Naravno da od punjenja klupske kase ovisi i mogućnost otkupa Čolakovog ugovora od Hoffenheima. Rijeka ima pravo prvokupa, a to bi je neslužbeno moglo stajati oko milijun eura što je u sadašnjoj situaciji izgleda prevelik zalogaj. Pitanje je mogu li »bijeli« ući u takvu investiciju.

Sve u svemu, Rijekina kancelarija i struka imaju ovih blagdana dosta posla u ispitivanju bila i želja tržišta. Vrijeme upita je otvoreno, a o eventualnoj prodaji ovisit će i popunjavanje momčadi. Za Bišćana bi najveće proljetno pojačanje ostanak sadašnje garniture na okupu. Momčad koja pobjeđuje se ne mijenja, ali realnost Rijeke je nešto drugo.

Dužni Volpiju 18 milijuna eura

Damir Mišković, predsjednik i vlasnik riječkoga prvoligaša gostovao je u ponedjeljak navečer u talk-showu Orlando na Kanalu RI. Mišković je otkrio nekoliko zanimljivih podataka, između ostaloga potvrdio je ono što se već duže vremena nagađa u navijačkim krugovima. Iako se smatralo kako je kamp na Rujevici otplaćen kroz transfere brojne igrača Mišković je prvi put službeno potvrdio da većinu sredstava koje je Social sport Gabrielea Volpija uložio u gradnju tog objekta tek treba vratiti. Konkretnije, dug vlasnika HNK Rijeke, odnosno obitelji Mišković prema zakladi Gabrielea Volpija iznosi gotovo 18 milijuna eura, piše Novi list.

- Kredit je jako povoljan, vraćamo ga bez problema. Preostalo je vratiti veći dio kredita, ostalo je malo manje od 18 milijuna eura. Dobili smo fantastične uvjete, ne bojim se toga. Objavili smo brojke na stranicama kluba, gdje se može vidjeti poslovanje u zadnjih pet godina - rekao je Mišković i najavio dodatno smanjivanje budžeta.

- Probat ćemo smanjiti na deset, ali ne ide to tako lako. Mislim da je sve preko devet, deset milijuna eura u HNL-u previše. Ako igraš Europu, to je druga stvar, ali za borbu za vrh u HNL budžet od osam do deset milijuna eura više je nego dovoljan - rekao je Mišković.

Osvrnuo se i na promjenu trenera: 
- Mislim da trebamo biti sretni da smo postali prvi klub u kojemu je jedan trener bio pet godina, da je taj trener ostvario fantastične rezultate koje nitko nije uspio ostvariti u 99 godina, koliko za mene postoji Rijeka, da smo imali trenera koji je radio u jako teškim uvjetima prve tri godjne, kada nije bilo uvjeta za rad i kada smo promijenili 120 igrača dok nismo dočekali da zasluženo osvojimo prvenstvo i kup. Mislim da bismo zbog Keka trebali slaviti, a ne tugovati zato što je otišao. To će se dogoditi i meni jednog dana, čovjek se u ovom poslu brzo umori. A igrači su čudnovate biljke koje neki put treba više, neki put manje zalijevati. Kek je postao najveći trener na ovim prostorima i tako će ostati još dugo godina.

- Srećko je predložio Keka i Bišćana, on je odradio fantastičan posao, ne samo s trenerima nego i s igračima. Bišćan ima podršku svih nas, ima ugovor četiri godine i nadamo se da ćemo ga produljiti što će značiti da je zadovoljan u Rijeci, ne samo u klubu nego u gradu. Momčad je prodisala, rekao sam na proljeće da imamo odličnu momčad, kada sam ih gledao na pripremama rekao sam da ćemo pregaziti Dinamo i sve ostale, zbilja ih je bilo fenomenalno gledati. Svi smo mi ljudi od krvi i mesa, negdje se dogodio klik, kriza se vidjela već od utakmice protiv Hajduka 1:1 na Rujevici, svi smo je osjetili. Nažalost, dogodilo se! Dogodit će se i u budućnosti, samo moramo biti mirni i vjerovati u ovo što radimo. Volim reći da su neke stvari loše kada su loše, cijela je momčad bila u lošem ozračju, više nismo vjerovali, nismo više znali da li imamo dobre igrače i da li radimo dobro, počeo se toliko pričati... 
Dotaknuo se Mišković i ozračja oko kluba istekom godine.

- Kada pobjediš Varaždin i Istru to su male utakmice, treba čekati one jače. Kada pobjediš Dinamo i Lokomotivu, ni to ne valja... Publika na Rujevici, posebice protiv Dinama i Lokomotive, pokazala je da je uz nas, što nama u klubu jako puno znači. Nogomet je emocija, ako ne dođeš s guštom na utakmicu, ako ne vidiš podršku ljudi, onda to nema smisla. Ne znam zašto se zadnjh pet, šest mjeseci puno stvari počelo prikazivati negativno, kao da bismo najsretniji bili da Rijeka nije na ovakvom nivou - rekao je između ostaloga Mišković.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet