Sport Domaći nogomet

NOVA ERA, STARI PROBLEM

Dalić bez rješenja za golove iz prekida

NOVA ERA, STARI PROBLEM

Utakmicom protiv Portugala za hrvatsku je reprezentaciju započela – nova era.

Od trinaest igrača koji su u Moskvi nastupili u finalnoj utakmici Svjetskog prvenstva, na travnjaku stadiona Algarve pojavila su se tek petorica: Modrić, Perišić, Vida, Vrsaljko te Pjaca (u Moskvi je odigrao posljednjih desetak minuta). 

Recenzije predstave hrvatske momčadi uvažile su prethodnu činjenicu. Usput su valorizirale i ‘’nezaboravne trenutke’’ sa Svjetskog prvenstva. Kao olakotna okolnost spominje se da je hrvatska reprezentacija tek u petoj utakmici s Portugalom odigrala neodlučeno. Uz činjenicu kako je postigla i prvi pogodak.

No, analiziramo li zbivanja tijekom susreta u Faru trezveno i objektivno doći ćemo do zaključka kako je hrvatska momčad većim dijelom utakmice igrala – epizodnu ulogu. Viceprvaci svijeta poraz su izbjegli uz naklonost sreće i činjenicu da je i portugalska momčad zaigrala sa svega četvoricom ‘’Rusa’’ u startnoj postavi. I bez Cristiana Ronalda...

Malo toga je u konceptu Zlatka Dalića funkcioniralo na razini očekivanog. Poglavito – igra prema naprijed. Post festum, teško je ocijeniti učinak dvojice napadača i kazati – tko je u prednosti: Livaja ili Santini? Stoga je pomalo i zabrinjavajuće zvučala Dalićeva misao:
- Svi su igrači dali svoj maksimum!

Nedostatak uigranosti hrvatski su nogometaši nastojali kompenzirati velikom borbenošću i zalaganjem. Dvoboj u Faru stoga je nemalo podsjećao na utakmice HNL-a – u Maksimiru, gdje većina suparnika napuni šesnaesterac i zdušno se brani devedeset minuta. Neki i uspiju (poput Rudeša, npr.) otići neporaženi. 

- Nažalost, opet smo gol primili nakon prekida igre – zdvojno je konstatirao Dalić.

Utakmica u Portugalu ukazala je (iznova) izborniku Daliću na veliki problem u igri njegove momčadi.

A to je samo nastavak manjkavosti uočenih na Svjetskom prvenstvu, gdje je hrvatska momčad od devet primljenih pogodaka, šest dobila – iz prekida.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet