Sport Domaći nogomet

NEZABORAVNE IGRE

Španjolci oduševljeni Lukom: Modrić je heroj Svjetskog prvenstva, zaslužuje Zlatnu loptu!

NEZABORAVNE IGRE

- Nikada Hrvatska nije imala reprezentaciju kao te 1998. godine sve do ove subote. I tko joj može uzeti san o pobjedi protiv Engleske? – retorički se pita argentinski Clarin, samo jedan u nizu svjetskih medija koji su popratili uspjeh Hrvatske u okršaju s domaćinom Rusijom u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva.

Argentinci su već odavno kući, ali očito s velikim respektom i pohvalama pričaju o hrvatskoj reprezentaciji. Clarin je u nastavku o utakmici napisao:

- Hrvatska je dominirala, ali nije uspjela dovršiti posao u 90 minuta. Luka Modrić nije bio u svom najboljem izdanju u početku. Kroz sredinu je bilo jako teško proći i to je koristio po desnoj strani Šime Vrsaljko. U drugom dijelu Hrvatska je podigla kvalitetu. Perišić je pogodio stativu, Modrić je rastao, ali Hrvatska nije mogla do gola.

- U produžecima je Modrić sjajno ubacio, a Vida ugasio Rusima svjetlo. Činilo se da je to za njih kraj, no Fernandes ih je ipak vratio u igru. Na penalima je Hrvatska opet bila bolja. Rusi su se dostojno oprostili, a hrvatski san i dalje traje.

Francuski L'Equipe tvrdi kako se Hrvatska mučila te podsjeća na uspjeh generacije iz 1998., a Le Parisien dodaje:

- Rusija je vjerovala da može ponoviti utakmicu sa Španjolskom, no Hrvatska nije Španjolska. Bolja je. Pokazala je točno koliko je bilo potrebno. Igrač utakmice bio je Danijel Subašić koji je obranio dva udarca u produžetku i jedan penal. Izgleda da je igrao ozlijeđen preko 30 minuta. On je hrvatski heroj!

„Ivan Grozni“, piše španjolska Marca, u čast Ivanu Rakitiću koji je drugu utakmicu u nizu realizirao posljednji jedanaesterac za pobjedu.

- Hrvatska je gdje mora biti. Nakon agonije produžetaka i penala došla je do polufinala. Vrhunac generacije. Hrvati su prošli pravu kalvariju kako bi probili čvrstu rusku obranu. Izjednačili su, potom poveli u produžecima, a u penalima je uz malo sreće Rakitić potpisao rusku predaju – piše Marca.

Također španjolski As divi se Luki Modriću:

- Svjetsko prvenstvo ima novog heroja, Modrića, koj bi čak mogao biti nagrađen Zlatnom loptom. Hrvatska ima najfiniji vezni red na turniru. U drugom poluvremenu je dominirala, a konce je vukao Modrić.

Talijanski Corriere della Sera utakmicu su ispratili naslovom „Hrvatska ugasila san domaćina“, dok je CNN napisao „Hrvatska slomila ruska srca, eliminirala domaćina na penale“.

U Njemačkoj su ovako vidjeli trijumf Hrvatske. Kicker:

- Što je utakmica išla dalje, to je postajala sve jednosmjernija. Hrvati su trčali na sve strane, a Rusi su stajali nisko i branili se. Subašić se ozlijedio, ali je usprkos tome nastavio igrati. Završila je ruska bajka.

A njemački Eurosport se također vratio 20 godina u prošlost i naglasio kako bi Hrvatskoj moglo biti lakše protiv Engleske nego kontra Danske i Rusije.

- Današnja ekipa okupljena oko Modrića i Rakitića sada je na korak da ode dalje od heroja njihovih djetinjstava. Gledajući samo kvalitetu pojedinaca, Hrvatska je favorit protiv Engleske. Protiv Engleza bi im moglo biti lakše jer će oni igrati ofenzivnije od Danske i Rusije koji su se branili duboko. A Hrvatska je protiv Argentine pokazala koliko je opasna kada joj se pruži otvoreni prostor.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet