Sport Domaći nogomet

stručni komentar

Dobro poznaje obje strane: Rusi vjeruju u prolaz, ali imaju ogroman respekt prema nama

stručni komentar

Boljeg sugovornika od Stipe Pletikose na temu kako Rusija dočekuje ogled s Hrvatskom gotovo da nema. Slavni splitski vratar dobar je dio inozemne karijere proveo baš u „majci Rusiji" koja ga je prigrlila kao svoga, a on joj je uzvratio ljubav i danas je rado naziva svojim drugim domom. Za vrijeme Svjetskog prvenstva angažiran je kao stručni komentator HRT-a te više ni sam ne može pobrojati koliko je puta u zadnjih niti mjesec dana otputovao do Rusije i natrag. Tamo je rado viđen gost, mediji ga povlače za rukav, ali ne može baš svima udovoljiti. U svakom slučaju, izvrsno poznaje prilike u ruskom nogometu.

- Euforija je neviđena, mislim da nikada nije bilo ovako. Karte ne može nitko nabaviti. Prvog dana prodaje mislim da su koštale i po 1000 eura, a sada su možda još i skuplje - kaže nam Pletikosa koji će i večerašnju utakmicu u Sočiju pratiti na licu mjesta.

Vjeruju li Rusi u prolaz

-  Vjeruju, ali imaju ogromni respekt prema nama. Još nas veže Wembley 2007. kad su Rusi zahvaljujući našoj pobjedi nad Engleskom otišli na Euro i bili treći. Vole nas, dragi smo im. Zamjenica premijera Medvedeva, Olga Golodec, rekla je da joj se sviđa kako igramo. Bude ti drago i toplo oko srca. Iznenađujući prolaz protiv Španjolske Rusima je otvorio mnoge mogućnosti, ističe Pletikosa.

Razliku u kvaliteti nadomjestili su golemom količinom trke i realizacijom šansi, u čemu su možda i najbolji na cijelom Prvenstvu. Promjenom taktike u tom dvoboju pokazali su da mogu koristiti više sustava i da se jako dobro snalaze u njima. Na tome grade optimizam.

Hoće li i protiv nas igrati bunker kao protiv Španjolaca?

- Ne vjerujem. Puno će toga ovisiti o tome hoće li Žirkov biti spreman. Pretpostavljam da bi Čerčesov mogao tražiti šansu u našoj lošijoj izvedbi protiv Danske, pogotovo na fizičkom nivou. Hrabar je, neće kalkulirati.

S Čerčesovim je Stipe posebno vezan.

- On me doveo u Spartak kada je tamo bio sportski direktor. Kasnije me i trenirao. Cijenim ga zbog svega što je napravio za mene. On je inače iz Vladikavkaza, gdje su ljudi naglašenog karaktera. Uopće nije tiranin kako neki kažu. Stvorio je dobru kemiju u reprezentaciji.

Vaš kolega Igor Akinfejev došao je na svoje, sad je junak zemlje?

- Bio je pod velikim pritiskom u prošlosti. Preko 40 utakmica u Ligi prvaka nije imao „clean sheet", pa je onda imao i dvije teške operacije križnih ligamenata... Ove ključne obrane protiv Španjolske baš su mu bile potrebne za samopouzdanje.

Od napadačkih aduta Rusije Plete izdvaja Artema Dzjubu kojeg osobno poznaje.

- Kao dijete je došao u Spartak, a kasnije smo igrali zajedno i u sezoni 2013./14. u Rostovu. Došao je na posudbu i postao prvi strijelac, a mi smo osvojili Kup. Frajer je dobar u zraku i na tlu, treba ga se paziti, a također je i zadužen za stvaranje atmosfere koja je dosta slična našoj.

Kako se postaviti?

- Hrabro, izaći visoko. Nemamo se čega bojati, pa ni njihovog domaćeg terena. Kvalitetniji smo na papiru, tu nema dileme i vrlo sam optimističan, premda je nemoguće predvidjeti kako će se utakmica odvijati. U Sočiju je zbog suptropske klime jako sparno, što također nije zanemarivo - rekao je za kraj Pletikosa.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet