Sport Domaći nogomet

stručno oko

Ivan Gudelj: Skoro sve naše reprezentativce vodio sam u mlađim kategorijama i Kalinić je među pet najboljih

stručno oko

Prije svega želim istaknuti da je Hrvatskoj, bez obzira na kvalitetu koju ima, bila potrebna ovakva atmosfera, koja je bila sjajna, krasno je bilo čuti navijanje. Kada to usporedimo s utakmicom protiv Finske u Rijeci, gdje je svaki igrač mogao čuti što mu pojedinci viču s tribina, razlika je očita. Sinoć se odmah vidjelo da su naši igrači izuzetno motivirani, a nakon dugo vremena smo na terenu imali uravnotežen sustav, sve je bilo posloženo kako treba. Znali smo da ovakva Grčka, sa slabom individualnom kvalitetom, ni u čemu ne može parirati Hrvatskoj.

Oni su bili poznati kao organizirani, čvrsti u obrani, u kvalifikacijama su primili samo šest golova, no sinoć u Maksmiru su dobili četiri. Kalinić je jako kvalitetno radio pritisak na zadnju liniju Grka, i to je rezultiralo jedanaestercem na početku utakmice. Grci se nisu snalazili i stoga su vraćali loptu vrataru i dogodila im se greška zahvaljujući Kaliniću. Skoro sve naše reprezentativce vodio sam u mlađim kategorijama i Kalinić je među pet najboljih koje sam ikad vodio. Žao mi me ako neće igrati kad se vrati Mandžukić, i njegov gol za 2:0 je bio sjajan potez.

Naši igrači su se nakon prvoga gola 'otkočili', zaigrali bez grča, a Grci su imali problem i s našim bokovima, Strinić i Vrsaljko su bili odlični. Strinić dugo nije igrao za reprezentaciju, no Dalić ga je odlučio poslati na teren i to je bio odličan potez. Naša vezna linija je također sjajno funkcionirala, nije ni bitna točna pozicija, je li Modrić bio ispred Rakitića i Brozovića, njih trojica su se rotirali i bili dosta zgusnuti. Luka dugo nije za reprezentaciju odigrao ovako zrelo, kvalitetno, imao je par odličnih pasova.

Četvrti gol je primjer kako lijevi bek ne smije igrati, kako je grčki branič vratio loptu vrataru ne gledajući tko mu je iza leđa. Grci su pogrešnim vraćanjima vrataru skrivili penal za prvi gol i primili drugi, ali i to je sastavni dio igre, tu su i zasluge Kalinića i Vrsaljka koji su fantastično pratili loptu. Vlašić je debitirao, zaslužio je ovih desetak minuta u igri i sve to će mu pomoći da dobije samopouzdanje za ubuduće, jer on je jedan od onih na kojima počiva budućnost hrvatske reprezentacije.

Nogomet je nepredvidiv, ali uvjeren sam da ćemo dobiti i uzvratnu utakmicu u nedjelju. Grčka nema organiziranu igru kojom može nešto napraviti, ne vidim njihovu kvalitetu kojom bi nas iznenadili. Oni mogu srljati, a mi moramo biti mirni bez obzira na atmosferu. Ne trebamo srljati, ali niti se ograničiti samo na čuvanje rezultata. Imamo igrače koji mogu čuvati loptu, možemo se opredijeliti i za polukontre.

Trebamo pripaziti da ne nudimo Grcima prilike iz prekida, da se ne uvučemo duboko u obranu ispred Subašića. Grci će srljati i ostaviti dosta prostora, siguran sam da ćemo stvoriti najmanje tri do pet šansi i zabiti barem jedan gol. Ovakva pobjeda veseli, puni nas optimizmom i narod je odjednom zadovoljan. No, imamo reprezentaciju za velike domete, trebamo imati kontinuitet ovakvih igara. 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet