Sport Domaći nogomet

legende najavljuju utakmicu

Šibenski hajdukovci: Šibenik se ne predaje Dinamu!

legende najavljuju utakmicu

Za Slobodnu Dalmaciju o utrci Hajduka i Dinama govore legende Šubićevca koje su igrale za Hajduk.

GORAN PAUK

Dvaput je Šibenčanin Goran Pauk pokušavao splitsku sreću. U Hajduk je otišao već kao 15-godišnjak, pa se poslije juniorskog staža vratio kući. Branič bez mane i straha nije našao zadovoljstvo u Poljudu ni kad je poslije seniorske afirmacije na Šubićevcu još jednom pokušao juriš na Hajdukov dres.

Danas je ne samo predsjednik Šibenika već i šibensko-kninski župan.

- Za Split me vežu «prava» igračka prijateljstva, koja želim pretočiti u dobrosusjedske odnose. Vjerujem da to činim uspješno. Grozim se od teza da su dobri odnosi, kad Šibenik skine gaće, kad Hajduk gostuje.

- Srećom u tom smislu imam istomišljenike i u većini istaknutih hajdukovaca poput Buljana, Štimca, Fiorentinija... Za nas je utakmica Šibenik – Dinamo nogometni blagdan, u kojoj bi se silno radovao našoj pobjedi- glasan i jasan je Pauk.

ANĐELKO ARALICA

Krajem šezdesetih godina minulog stoljeća šibenski je tercet (Nadoveza, Žaja, Aralica) bio na splitskoj adresi. Za razliku od prve dvojice plemeniti vezist Anđelko Aralica je teško podnosio odvajanje od rodnog Šibenika.

Bilo je , kažu, utakmica, kad bi Aralica odigrao prvo poluvrijeme, pa poslije zamjene sjeo na vespu i – pravac Šibenik. Ili za rezultat bi utakmice, koju je počeo, doznao s radija!

- Dvaput sam tjedno na Šubićevcu na rekreaciji veterana, ali na utakmice ne idem već pet godina. Htio bih na prvoligaški susret doći s unukom, ali me uvijek strah da se ne dogodi nešto ružno, makar moji Šibenčani nisu baš skloni incidentima. Neću doći ni u nedjelju, a silno bi se radovao pobjedi Šibenika. Dijelom i zbog Hajduka – birao je riječi Aralica. 

ANTE RUKAVINA

Ante Rukavina i Gordon Schildenfeld bile su zvijezde zimskoga prijelaznog roka u siječnju 2007. godine. Bila su to dvojica glavnih igrača Šibenika koji je, kao i ove sezone, bio hit prvenstva.

Za sebe su ih željeli i Hajduk i Dinamo, a dvojici prijatelja putevi su se razišli. “Ruki” je otišao na Poljud, a “Šifo” u Maksimir. Danas su obojica u inozemstvu, Rukavina u grčkome Panathinaikosu, a Schildenfeld u njemačkome drugoligašu Duisburgu, gdje je na posudbi iz turskoga Bešiktaša.

- “Bijelima” se nije smio dogoditi kiks s Varteksom, bilo mi je jako žao zbog toga poraza. Sada se moraju nadati da će Šibenik zaustaviti Dinamo, ali znate kako se kaže: “nemoj se nadati pomoći drugih, radi sam za sebe”.

- Ipak, mislim, barem se nadam, kako će moj Šibenik smoći snage oduprijeti se “modrima”. U tom slučaju Hajduk će biti u psihološkoj prednosti, onda bi Dinamu bilo jako teško u zadnjemu kolu na Poljudu - rekao nam je Rukavina iz Atene.


JOSO BULAT, bivši igrač Šibenika i Hajduka:

- Dinamo nikada nije lagano prolazio u Šibeniku, pa neće ni sada. Sve je još otvoreno, iako su Zagrepčani u laganoj prednosti jer su ipak u igrački kvalitetniji. No, Šibenik ove sezone igra dobro, pogotovo kod kuće, pa gostima sigurno neće biti lako.

- I Varteks je do prošle nedjelje imao samo jednu pobjedu u Splitu, pa je odnio bodovi kad su Hajduku bili najpotrebniji. Najviše bih volio da pobijedi Šibenik i izbori Kup UEFA, a potom bih volio i da Hajduk bude prvak, kad već ne može Šibenik. Najbolje bi bilo da o tituli odlučuje derbi u zadnjemu kolu, pa neka pobijedi bolji.

DEAN RAČUNICA

Veliki majstor male hrvatske scene koji se nakon dobrih igara u Šibeniku nametnuo kao kandidat za bijelu desetku i nasljednik Jurice Jerkovića, Gorana Vučevića i Aljoše Asanovića

- Mislim da Šibenik može otkinuti barem bod Dinamu, ali ja kao jedan od ljudi u stožeru Hajduka sam koncentriran samo na naše gostovanje u Rijeci. Iako su do kraja ostala još četiri kola Dinamo bi se nedjeljnom pobjedom sasvim približio naslove jer je teško za očekivati da će kiksati u slijedeće dvije domaće utakmice.

MLADEN PRALIJA

Talentirani vratar ponikao u Šibeniku, vratar koji je po svima trebao napraviti više premda je u karijeri branio za Hamburg.

- Siguran sam da Šibenik može skinuti skalp Dinamu. Puno gledalište domaćinima će sigurno dati snagu više da se suprotstave Zagrepčanima čija je forma u usponu i ne bi bilo neočekivano da u nedjelju Dinamo slavi na Šubićevcu.

ZORAN SLAVICA, danas trener vratara u Šibeniku

Majstor penala, nitko nije branio kaznene udarce kao Slavica koji je braneći za Hajduk puno puta svojim bravuroznim intervencijama spašavao bijele.

- Mi ćemo u prvom redu igrati za sebe, a naš eventualni uspjeh pomogao bi Hajduku. Sve ove priče da ćemo mi pustiti Dinamu su neutemeljene, i to je stvarno prešlo svaku mjeru. Nadam se da ćemo zaustaviti Dinamo u nedjelju i da će odluka o prvaku pasti u zadnjem kolu na Poljudu.

ANTE ŽAJA

Fetivi Šibenčanin Ante Žaja više je od 40 godina aktivni – hajdukovac i - Splićanin. Dojučerašnji funkcioner Hajduka, višegodišnji je direktor i član uprave, napose što je u igračkim danima bio i britka sablja u obrani „bijelih“ s nadimkom Silver (po žiletima).

Kaže da još nije prebolio poraz Hajduka od Varteksa, a sad bi stvar mogao popraviti – Šibenik, kontra Dinama.

- Nikome nije lako doći u goste Šibeniku, Šubićevac je poseban teren, nije ni Hajduku bilo lako, neće ni Dinamu. Šibenik igra za Europu, nije mala stvar. A kako diše Krešimirov grad? Pola-pola? Pa nije baš, u moje doba više od pola je bilo za Hajduk, a ostali za Dinamo. Tako smo se i mi podijelili kad smo odlazili šezdesetih, Pero (Nadoveza op. a.), Aralica i ja u Hajduk, a Kraso (Rora op. a.) u Dinamo!

PERO NADOVEZA

Pero Nadoveza je sa 108 prvenstvenih golova drugi strijelac Hajduka svih vremena, odmah iza Frane Matošića. Šibenski lisac, Pere, spli'ski Pele. Kasnije i trener. I Hajduka i Šibenika.

- Nijedan gost Šibenika ne smije sebi reći da je favorit. To ne postoji. Na Dinamu je težak zadatak i ja se pitam što će trener učiniti? Napasti ili čekati? Jurčić mora jurnuti, ali šta ako mu onda uteče Zec? Zanimljivo, moram to gledati. I navijati za Hajduk! – Nadoveza najavljuje kako želi iz svog Tribunja, usred umirovljeničke dokolice doći na Šubićevac vidjeti meč.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet