Sport Domaći nogomet

Optimizam

Novi izbornik Zlatko Dalić u svom prvom obraćanju: Ne bojim se ničega

Optimizam

Igračku je karijeru Zlatko Dalić profilirao u Hajduku, Varteksu, Cibaliji... Nikada međutim nije dosegao reprezentativnu razinu. Do ove subote, kada je ''izbornik'' Davor Šuker presudio kako bi upravo Dalić trebao postati ''igračem odluke''. U Kijevu, gdje hrvatska reprezentacija igra u ponedjeljak posljednji kvalifikacijski susret za plasman na Svjetsko prvenstvo, Dalić će obnašati izborničku dužnost. 

- Hvala ljudima iz Saveza na ukazanom povjerenju. Nijednog trenutka nisam dvojio kada je stigao poziv iz HNS-a. Svjestan sam situacije, ali ne bojim se ničega. Poznajem ove igrače i vjerujem u njih. Znam da je dvojba – što možemo napraviti u dva dana? Mislim da ih treba ponajprije psihički podići, treba sa svima korektno i otvoreno popričati – istaknuo je ''spasitelj'' Dalić u novinarskom okruženju.

Budući da Dalić nikada nije vodio najbolju hrvatsku momčad (bio je tek asistentom Ladiću u mladoj reprezentaciji), njegova inauguracija intrigantan je eksperiment. Nemali rizik za njegove izborničke ambicije, ali još veći za HNS. 

- Ovo mi je najljepši, ali i najznačajniji posao u karijeri. Došao sam pomoći hrvatskoj reprezentaciji koliko mogu. Ne znam što će biti kasnije, nakon Kijeva. Razgovarat ćemo. Sada se moramo svi zajedno koncentrirati isključivo na utakmicu s Ukrajinom. 

Još Dalić nije niti prisegnuo na 90-minutnu vjernost HNS-u, a već su ga u Zagrebu dočekali problemi. Liječnička služba hrvatske reprezentacije novog je šefa izvjestila o zdravstvenom biltenu. Za utakmicu s Ukrajinom definitivno je otpao Marcelo Brozović dočim je nastup Marija Mandžukića krajnje neizvjestan. Ipak, dočekala je Dalića i jedna dobra vijest. Takvom su je barem predstavili. Momčadi se naime priključio i Dejan Lovren.   

- Moram sa svakim ponaosob popričati i vidjeti na treningu u kakvom je stanju. Tada ću procijeniti tko je spreman za utakmicu, a tko ne. Sve su to kvalitetni igrači, koji igraju u najboljim klubovima. Nisu zaboravili igrati vrhunski nogomet. Da ne vjerujem u njih ne bih niti dolazio u Zagreb. Možda nekima fali malo naboja. To ćemo riješiti u ova dva dana. 

Što sve nije valjalo na Rujevici i gdje vidite najviše prostora za napredak ove momčadi?

- Ne bih sada ulazio u dublje analize i vraćao se u prošlost. Okrenimo se utakmici s Ukrajinom i pokušajmo izvući maksimum u kijevskih 90 minuta – zaključio je Dalić. 

Od svih članova hrvatske ekspedicije uoči polaska za Kijev jedino je Dalić bio disponiran za komunikaciju s medijima. Šuker je svoje rekao na press-konferenciji u hotelu As. Za igrače je možda bolje da šute. Ako imaju ''nešto za reći'' neka to učine u ponedjeljak navečer...

Za većinu aktualnih reprezentativaca Zlatko Dalić nije ''mister X''. Dalić je bio trenerom mlade hrvatske vrste za tri izbornička mandata Dražena Ladića. Tada je upoznao Subašića, Mandžukića, Vidu, Lovrena, N. Kalinića, Badelja, Kramarića, Perišića, Rakitića, Vrsaljka i Santinija. Stožer reprezentacije do 21 godine napustio je 2011. Suradnju s HNS-om obnovio je – u subotu ujutro. 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet