Sport Domaći nogomet

BRZA REAKCIJA

Što povezuje Bjelovar i Imotski: Dinamo jamac povratka u viši rang natjecanja

BRZA REAKCIJA

Postaju li Bjelovar i Imotski najveći favoriti među trećeligašima za plasman u Drugu ligu? Oba su spomenuta kluba naime nedavno dogovorila suradnju s Dinamom. Pitanje upliva Dinamovog utjecaja osobito je osjetljivo na području Splitsko-dalmatinske županije. Premda u Imotskoj krajini zagrebački klub ima značajan broj navijača (posebice među starijom populacijom - ''preko 50''), svako pojavljivanje interesne sfere maksimirskog kluba smatra se ''neprijateljskim činom''.

Čelnici Bjelovara i Imotskog približavanje ''središtu moći'' hrvatskog nogometa doživljavaju međutim krajnje pragmatično. Tumače to - ''poslovnim potezom''. Predsjednik NK Imotski Marko Grubišić ''neprirodnu će koaliciju'' još prisnažiti opravdanjem:

- Željeli smo suradnju ostvariti s Hajdukom, ali nismo uspjeli! Dinamov odabir klubova za suradnju nije učinjen naprečac ili slučajno. Radi se o klubovima bogate nogometne tradicije, na čijem humusu - ''rastu talenti''. Bjelovar, osim poslovne logike, ima i emotivnu poveznicu sa maksimirskim klubom. U sjedištu Bjelovarsko-bilogorske županije rođen je Dinamov spiritus movens - Zdravko Mamić.

- Suradnja s Dinamom za nas znači iskorak prema profesionalizaciji kluba - ističe predsjednik NK Bjelovar, Juraj Tominac. Model Dinamovog ''preuzimanja'' Bjelovara i Imotskog nije nepoznat oblik ''poslovne suradnje'' u nogometnom svijetu. Radi se gotovo o preslici poslovnog odnosa španjolskog prvoligaša Alavesa i novog člana HNL-a, Rudeša. I Dinamo će svojim ''poslovnim partnerima'' ponuditi natjecateljsku infrastrukturu, odnosno u Bjelovaru i Imotskom, Zagrepčani će ''instalirati'' svoje trenere i momčad osnažiti vlastitim igračima. Zauzvrat će ''pokupiti'' sve talente, koji se pojave kao ''produkt poslovne suradnje''.

Boljim ustrojem klupske organizacije, koji podrazumijeva i skautsku službu, aktualni će trećeligaši postati zanimljiviji mladim igračima, na lokalnoj razini. Posebice nakon ''unaprijeđenja uvjeta za razvoj mlađih uzrasnih kategorija''. I klince, a napose njihove roditelje, intrigira pretpostavka da bi ih za nekoliko godina, u orbitu europskog nogometa, mogao osobno transferirati Zdravko Mamić. Pitanje s početka teksta, retoričko je. Naravno da su Bjelovar i Imotski više nego izgledni kandidati za plasman u Jedinstvenu drugu ligu. Kao što je poznato, drugoligaško će natjecanje od iduće sezone brojati 16 klubova (umjesto trenutačnih 12)...

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet