Sport Domaći nogomet

prvak svita

Henri Belle: Ako Split izbori Europu, održat ću koncert!

prvak svita
Tko to tamo pjeva? Nogometaš Splita Henri Belle! Kamerunac u redovima 'crvenih' pjeva novu pjesmu posvećenu klubu u društvu svog prijatelja fizioterapeuta Splita Duška Radića, inače velikog zaljubljenika u glazbu. Na tekst i stihove Vedrana Roguljića tvorca nove klupske himne 'Split je prvak svita' Belle i Radić su se raspjevali.

- Trebalo je naći nekog tko će pjevati, a svi su nešto filozofirali, pa smo se odlučili na nešto originalno, da jedan otpjeva jednu strofu, drugi drugu – priča nam Roguljić u studiju Lea Škare na splitskim Plokitama. Roguljić je autor i ranije pjesme posvećene klubu 'Ajmo Splite ale' koja je odmah svima ušla svima u uho, a 'zarazna' je i ova. A pred mikrofonom i sa slušalicama, vrlo brzo se Belle oslobodi kao i na travnjaku ('Navijamo za Splita kad igra on, nek ori se naš cili stadion...'), iako je jezik barijera.

- Volim glazbu, pogotovo afričku, i rado sam sudjelovao. Međutim kada su mi prvi put oni ovo predložili mislio sam da se šale – kazao nam je Belle čiji pjevački talent su prepoznali 'skauti' Roguljić i Radić.

- Belle je već pjevao sa mnom na jednoj gaži, fešti Splita 'Kod Dunde' – rekao je Roguljić.

Radić se i u slobodno vrijeme bavi glazbom, nastupa s Roguljićem svirajući bubnjeve.

- Gitaru sviram 10-15 godina. Dugo sviram i bubnjeve, to mi je uvijek bila ljubav, uvijek 'rokija'. Malo sam ih zapostavio zbog drugih obveza, ali evo krenula je suradnja s Vedranom i Markom Pecotićem – rekao je Radić. Pod nazivom 'Jedva smo se skupili' u srijedu ih se može ćuti u kafiću 'Versi', u petak u 'Stellona'.

A kada se može očekivati i Belle kao zvijezda večeri?

- Čim mu splasnu obveze u klubu, bude li imao volje dobrodošao je. Super pjeva, ali jezik mu je problem. Teško je francuski jezik usporediti s hrvatskim, dikcija je potpuno drugačija. Morao je učiti riječ po riječ, slovo po slovo da bi otpjevao svoj dio. Ali ima odličan ritam, osjeća glazbu – rekao je Radić.

Dakle ima pjevačku karijeru zagarantiranu nakon nogometne.

- Ako bude htio ima! - potvrdio je Radić.  

Splitov Kamerunac koji iako je tri godine tu ne govori dobro hrvatski (i razgovor je rađen na engleskom) svoju solo dionicu je marljivo pripremao.

- Svoj dio pjesme kod kuće sam vježbao 20 sati! U jednom danu. Ako nešto želiš, onda ćeš to i napraviti! Zadovoljan sam kako je sve ispalo – priznao nam je Kamerunac.

Na upit bi li sada radije odradio nekoliko nogometnih treninga ili opet vježbao pjevanje na hrvatskom nije imao dvojbi.

- Radije treninzi!   

I Bellea smo priupitali kada možemo očekivati njegov nastup na hrvatskom uživo.

- Ne bih baš, hvala. Ovo je bilo samo u studiju. Pjevao sam suigračima, i u svlačionici, ali to je to.

A ako Split izbori Europu, pa na fešti?

- U tom slučaju može i koncert – uzvratio je Belle koji nam je pojasnio kako ga mnogo bolje pjevanje ide na kamerunskom jeziku.

- U Kamerunu stalno pjevam, to mi je ritual. Pjevam na plesnu glazbu, za sebe. U Kamerunu se nakon treninga ili utakmice odlazi u noćni klub, na glazbu uz tradicionalni ples 'makossa' (nap.a. urbani muzički stil). Mogu se poistovjetiti sa stihovima o životu, ljubavi...Pjevam na svom kamerunskom jeziku, jednom od 143 jezika koliko ih ima u državi. To je glavni jezik, njime govori sedam od 28 milijuna stanovnika – priča nam Belle.

'Žrtva' te njegove ljubavi prema glazbi zna biti cimer suigrač Antonio Mršić.

- Kada mi je dosadno tjeram ga da sluša kamerunsku glazbu. Nije baš presretan, ali ta glazba pozitivno utječe na mene ha, ha.

Obrnuti pokušaji ne nailaze također na plodno tlo.

- Pušta mi Antonio hrvatsku glazbu, ali to nije taj moj ritam. Ali volim 'Bižuteriju', prepoznam je kada je čujem – bez problema je Belle rekao 'Bižuterija', sa 'kvačicom' nakon što je lomio jezik na puno jednostavnijim riječima. Nije znao ni tko to pjeva. 

Već vidimo duet Jelena (Rozga) i Henri.

- Ha, ha. Mislim da je to nemoguće 

A Belleov Kamerun ždrijeb SP-a je namjerio baš na Hrvatsku, no krilni napadač Splita nije se iznenadio.

- Prije ždrijeba rekao sam cimeru Mršiću da će u istoj skupini biti Brazil, Kamerun i Hrvatska. Kada je tako izvučeno rekao mi je da sam lud! Samo sam se šalio.

No nije do šale ni hrvatskom izborniku Niki Kovaču ni kamerunskom Nijemcu Volkeru Finkeu.

- Brazil je apsolutni favorit, a favorit za drugo mjesto je Hrvatska. Meksiko i Kamerun nisu snažni kao Hrvatska. Volio bih da prođe Kamerun, ali treba biti realan. Brazil otvara s Hrvatskom, a tko pobijedi u susretu Kameruna i Meksika imat će uz Hrvatsku šansu za drugo mjesto – smatra Belle.

Kamerun i Hrvatska igraju 18. lipnja u drugom kolu u tropskim uvjetima Manausa.

- Nije to nikome prednost. Većina kamerunskih igrača desetak godina igra u Europi. Hrvatska ima mnogo kvalitetniju momčad. Nisu u pitanju samo Modrić ili Mandžukić, svi hrvatski reprezentativci igraju u velikim europskim klubovima, mnogi u Ligi prvaka, u Kamerunu tek rijetki, osim Eto'a. Igraju eventualno u Galatasarayju, Marseilleu, Schalkeu i to je to. Hrvatska je iskusnija. Uostalom bila je i treća na SP-u u Francuskoj.

Ali i Kamerun je 1990. stigao do četvrtfinala predvođen fantastičnim Rogerom Millom.

- Istina, ali mnogo se više očekuje od Hrvatske, Kamerun nema takvu momčad, samo par dobrih individualaca. Trebat će vremena da se novi mladi igrače uklope.

Bilo je mnogo problema i na relaciji Savez - igrači.

- Predsjednik Kameruna riješio je te probleme.

Najjača snaga Kameruna je Eto'o, ali...

- Bit će mu 33 godine, nije onaj nekadašnji, kao ni veterani Webo, Idrissou. Kamerun ima vrlo jaku veznu liniju i dobru obranu, ali nedostaju mlađi napadači koji bi radili razliku.

A napadač Splita ne vidi se u toj priči.

- Nadam se da ću jednom zaigrati, ali ne sada. Ne prate u Kamerunu hrvatsku ligu. Možda sada počnu nakon što smo u istoj skupini.

Dakle sve je na Belleu u drugom dijelu sezone.

- Ha, ha Znaju me u domovini, počeo sam igrati u prvenstvu s 15 godina, bio sam i kapetan U20 reprezentacije. Svjestan sam da sada ne igram dovoljno dobro da bih bio u reprezentaciji. Kada budem igrao bolje možda će uslijediti poziv. U Istri sam imao veću slobodu, a u Splitu sada moram ozbiljnije igrati i u obrani. Mislim da to dobro za mene, ali trebat će mi vremena. Sigurno mogu mnogo bolje. Malo sam i umoran, u Hrvatskoj sam u tri godine propustio tek pet-šest utakmica. Kada se vratim s odmora u Kamerunu bit će to novi Belle.

Najbolji hrvatski igrač za Bellea je Mateo Kovačić.

- Protiv mnogih igrača sam igrao, ali on me mnogo puta iznenadio načinom na koji igra. Taj mladić nogomet čini jednostavnim. Kada vidim Iniestu ili Xavija na televiziji i Kovačića uživo ne vidim razliku među njima!

A Rebić?

- Reći ću vam što sam kazao i njemu. Ima talent i kvalitetu da može biti u prvih 11 reprezentacije, da može igrati za bilo koji veliki klub na svijetu, ali sve ovisi o njemu, o njegovoj glavi. Ako to bude želio  ostvarit će.

Prva asocijacija na kamerunski nogomet je Roger Milla koji je s 38 na leđima zabijao na SP-u 1990 kada je Belle imao samo godinu i pol.

- On je nogometni Bog u Kamerunu, u Africi, ali i u cijelom svijetu. Velik je njegov utjecaj. On daje nadu mnogim ljudima u Kamerunu. Drag mi je, upoznao sam ga, ali nikada mi nije bio idol. Moj idol bio je Thierry Henry, sviđao mi se njegov stil igre u Arsenalu. Igrao je tako lagano. Želio sam igrati kao on pa su me u mom gradu prozvali Thierry Henry. I danas me bliski prijatelji zovu Thierry Henry, ni Henri, ni Belle, nego Henry ha, ha.

U Belleovoj domovini nisu dočekali ždrijeb kao on.

- U Kamerunu su ljudi uvjereni da će proći skupinu, ali ne poznaju dobro Hrvatsku. Prosječni Kamerunci ne znaju nabrojiti pet hrvatskih nogometaša. Sve ovisi o Hrvatskoj. Ako Hrvatska odigra loše kao protiv Srbije ili Belgije Kamerun će pobijediti, ako odigra kao na Euru protiv Španjolske onda Kamerun nema šanse - uvjeren je Belle.

Kako kaže reprezentacija njegove domovine je u rekonstrukciji.

- Nakon prvenstva neki će igrači vjerojatno okončati reprezentativne karijere, igrači kao što su Samuel Eto'o, Pierre Webo, Carlos Kameni... Ovo je razdoblje u kojem traje i potraga za njihovim nasljednicima, a za to će trebati vremena. Mislim da je ovo SP za Kamerun zapravo najviše priprema za iduće prvenstvo, nemamo velikih ambicija.

FRANE VULAS
Split je prvak svita

Ka' pod Marjanom grad taj se zove klub i za nas je prvak svita,
Za Split navijamo i Splitu pivamo ako nas 'ko pita
S igračima na čelu uz atmosferu vrelu zemaljsku kuglu pokorit ćemo cijelu
Navijamo za Splita kad igra on,
nek ori se naš cili stadion,
Do pobjede vodimo našeg Splita,
U našim srcima Split je prvak svita

Kada balun s centra krene,
krv brže kola nam kroz vene,
Samo hrabro naprid naši,
Uz vas su Crveni đavoli vaši
I kad nikog ne bude,
Mi bit ćemo uz tebe
Samo igraj Splite volin te
Navijamo za Splita kad igra on,
nek ori se naš cili stadion,
Do pobjede vodimo našeg Splita,
U našim srcima Split je prvak svita...


Tekst i glazba: Vedran Roguljić
Aranžman: Leo Škaro

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet