Sport Domaći nogomet

Schildenfeld: Frankfurt mi je novi i veliki izazov

Nakon duže vremena dres frankfurtskog Eintrachta obukao je i jedan hrvatski igrač, i to reprezentativac Gordon Schildenfeld!

Nakon što je postao austrijski prvak sa Sturmom iz Graza, Schildenfeld je prihvatio ponudu iz Frankfurta i preselio se u drugu njemačku Bundesligu. Odlično se snašao u gradu na Majni, što nam je i potvrdio u razgovoru u Commerzbank Areni.

- Prvi dojmovi o Frankfurtu i cjelokupnoj okolini su jako dobri. Imam u gradu nekoliko prijatelja koji su mi prvih dana puno pomogli. Što se tiče kluba i nogometa, ovdje je naravno drukčije nego u Austriji, veći je grad, veći klub, veća su i očekivanja, ali za sada mi je lijepo, konačno sam pronašao i stan, tako da ne moram više zivjeti iz kufera - rekao nam je 26-godišnji Šibenčanin koji se dobro snalazi i s njemačkim jezikom.

- Nije baš da dobro govorim, ali znam se sporazumjeti, dakle nogometne i osnovne stvari znam, još iz Austrije. Na terenu i privatno se mogu snaći, ali kad bih ulazio u neku dublju tematiku, već bi se pojavili problemi“ - skroman je bivši igrač Dinama i Besiktasa.

U svojoj karijeri Gordon je promijenio dosta trenera, a u Frankfurtu ga je dočekao Armin Veh, čovjek s velikim bundesligaškim iskustvom iz Stuttgarta i Hamburga.

- Trener Veh voli da mu ekipa igra i da se ne nabija lopta bez veze, a ja isto tako volim takav nogomet. Radimo svi na tome da realiziramo filozofiju trenera. Trener mi se čini odličan tip i smatram da ću imati jako dobar odnos sa njim - kaže Schildenfeld.

Naš nogometaš ne smatra da je dolaskom u drugu njemačku ligu učinio korak nazad u karijeri:

- Sa Sturmom sam osvojio sve što se moglo osvojiti, uzeli smo kup nakon devet godina i prvenstvo nakon trinaest godina. Meni je Frankfurt novi i veliki izazov. Klub je ispao iz prve lige, ali ima cilj direktnog povratka. Imam ugovor na tri godine i želim igrati u Bundesligi, a jasno je da klub poput Eintrachta tamo i pripada - uvjeren je popularni Šifo.

Drugu njemačku Bundesligu za sada još nije dovoljno dobro upoznao da bi mogao identificirati glavne konkurente za prva tri mjesta. Nakon uvodne pobjede, Eintracht je remizirao sa St. Paulijem.

- Pretpostavljam da St. Pauli spada u jače momčadi. Nakon dva kola je vodeći Braunschweig, ali opet, to ne znači puno jer se tek počelo igrati. Idemo utakmicu po utakmicu pa ćemo vidjeti kako će se stvari razvijati - kazao nam je Schildenfeld.

Upravo “korak po korak“ mora glasiti i taktika za hrvatsku reprezentaciju. Gordona očekuje sudjelovanje u prijateljskoj utakmici u Dublinu.

- Irska je kvalitetna ekipa i bit će to dobar test za nas. Idemo na prijateljsku utakmicu, ali naravno da želimo pobijediti. Početkom rujna slijede vrlo važni susreti u Malti i protiv Izraela. Ukoliko tu upišemo šest bodova, mislim da ćemo se kvalificirati na Europsko prvenstvo - uvjeren je Gordon.

I izbornik Slaven Bilić, bivši igrač i kapetan Karlsruhera, podržao ga je u odluci da prijeđe u redove Eintrachta, kluba kojeg Gordon već uspoređuje s velikim Besiktasom, i to po sjajnim uvjetima treninga i nogometnoj infrastrukturi, te odanim navijačima. Gordon Schildenfeld je rođen u Šibeniku, kaže da čovjeka uvijek nešto vuče kući, ali da je za sada karijera ipak na prvom mjestu.

Prezime Schildenfeld, što je zanimljivo, ima austrijske korijene, a Gordonov otac je porijeklom iz Slovenije. Velika je prednost svakako što Nijemci prezime našeg igrača mogu izgovarati s lakoćom. Uskoro se šibenskom nogometašu u Frankfurtu priključuju i supruga te trogodišnja kćerkica. Druga prinova u obitelji Schildenfeld je na putu.

- S prvim djetetom sam imao sreću što sam noću mogao dobro spavati, vidjet ćemo kako će biti s drugim - u šali će Gordon.

Premda daleko od Hrvatske, naravno da prati i nastupe naših klubova, pogotovo u europskim natjecanjima.

- Ishodi suu očekivani. Iznenadio me Split odličnim nastupima protiv Fulhama. Gledao sam i Dinamo. Nije mi jasno čemu zvižduci na Maksimiru. Dinamo je protiv Helsinkija dominirao, igrao moćnije, držao loptu i gotovo se rugao s protivnikom. Ja sam bio zadovoljan, samo neka se ide dalje. Baš ta deviza vrijedi i za Eintracht. Nakon prvih kola i prolaza u njemačkom kupu treba ići dalje po nove uspjehe i ostvariti, svi se nadaju, povratak u Bundesligu.

EDI ZELIĆ

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet