StoryEditorOCM
Domaći nogometčekaju ga

Bomba s Opus Arene! Osijek dovodi jedno od najzvučnijih pojačanja u svojoj povijesti, stiže ikona slavnog kluba

Piše Gradimir Đukarić/SN
28. kolovoza 2023. - 16:46

Legenda kijevskog Dynama Denis Garmaš trebao bi potpisati za Bijelo-plave! Preostalo je još samo odraditi liječnički pregled prije nego što ukrajinski veznjak bude i službeno promoviran kao novi član svlačionice s Opus areni.

Nema nikakve sumnje, nogometaša bogatije biografije Osijek nikada ranije nije potpisao. Garmaš je, naime, ikona slavnog ukrajinskog kluba za kojeg je odigrao 361 utakmicu i samo su sedmorica nogometaša u povijesti odjenula Dynamov dres više puta od njega. Osvojio je s Kijevljanima 11 trofeja, a svoj doprinos je dao sa 54 postignutim pogotkom i 45 podijeljenih asistencija. U nogama također ima i 88 europskih utakmica, te 11 postignutih golova u natjecanjima UEFA-e, šest puta je s momčadi iz Kijeva igrao skupine Lige prvaka, deset puta nastupao je u grupnoj fazi Europske lige, zabijao je Bayernu, Napoliju, Bešiktašu...pišu Sportske novosti

Za ukrajinsku reprezentaciju skupio je 31 nastup, bio je član nacionalne momčadi na dva Europska prvenstva (2012. i 2016. godine), a posljednji puta je pod zastavu pozvan prije godinu i pol dana u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo protiv BiH.

Još prošle sezone 33-godišnji Garmaš odigrao je 33 utakmice, od čega devet europskih, no ove sezone nije bio u planovima Dynamova trenera Mircee Lucescua. Slavni rumunjski trener, naime, iskusnom veznjaku nije dao niti minute u šest utakmica koliko ih je u tekućoj sezoni do sada odigrao Dinamo, zbog čega je on nogometnu sreću odlučio potražiti drugdje. A igrač takvog profila je baš ono što bijelo-plavima u ovom trenutku treba.

Garmašu će Osijek biti tek treći klub u karijeri. Ukrajinac je, naime, još 2007. stigao u mlađe kategorije kijevskog kluba, a dvije godine kasnije je i debitirao za najbolju momčad. Od tada pa sve do danas samo je jednu polusezonu proveo izvan redova Dynama. Naime, proljetni dio sezone 2019./2020. bio je na posudbi u turskom Rizesporu. Tada se Ukrajinac mimoišao sa Stjepanom Tomasom. Naime, aktualni trener Osijeka sjeo je na klupu turskog kluba netom nakon što ga je Garmaš napustio. Tri godine kasnije ipak će surađivati. Prilagodbu na novu sredinu Garmašu će svakako olakšati i to što neće biti jedini ukrajinski nogometaš u redovima bijelo-plavih. Ranije ovog ljeta na posudbu iz Šahtara doveden je Oleksandr Drambajev.

S Opus arene ozbiljnim su koracima krenuli u završnicu prijelaznog roka, a prvo pojačanje potvrdilo je kako u nastavku sezone Bijelo-plavi neće biti bez ambicija. Kako je i najavljeno prije nekoliko dana, prvo od pet očekivanih pojačanja stići će početkom tjedna, Garmaš se u utorak očekuje na liječničkim pregledima, nakon čega će se priključiti ostatku momčadi koja započinje pripreme za ligaški derbi protiv zagrebačkog Dinama koji je na rasporedu u nedjelju. Kako neslužbeno doznajemo, Ukrajinac neće biti i jedini nogometaš zbog kojeg je u utorak u Osijeku zakazan liječnički pregled. Veznjak, barem jedan stoper, lijevi bek i napadač mete su Osijeka do zatvaranja transfer tržnice, a Stjepan Tomas koncem prošlog tjedna otkrio je kako su pregovori oko njihova angažmana u tijeku.

Istovremeno, i rubrika "odlasci" mogla bi biti "jača" za još jedno ime. Nakon transfera Barišića, Čeberka i Dakua, pred transferom je i Mihael Žaper. Za do prošle sezone kapetana bijelo-plavih, koji ove sezone još nije odigrao niti minute, konkretno zanimanje pokazao je Hajduk, no taj interes s Poljuda istovremeno nisu potvrdili i konkretnom ponudom, odnosno cifrom zbog koje bi Osijek bio spreman uopće sjesti za stol, a kamoli zaključiti posao. Sada se za Žapera pojavila još jedna ponuda, odnosno mogućnost nastavka karijere u inozemstvu, a u idućih nekoliko dana bit će poznat kakav će stav čelnici kluba s Opus arene imati prema njoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 01:23