Sport Dalmacija u balunu

petnaesti put

Kreće dosad najmasovnije izdanje turnira 'Prvi koraci', dolaze brojni svjetski velikani, a očekuje se i dolazak izbornika Dalića

petnaesti put

Petnaesto izdanje međunarodnog dječjeg nogometnog turnira "Prvi koraci" održat će se od srijede do subote (od 17. do 20. travnja) u Splitu, Trogiru, Klisu i Dugopolju.

- Ovo je dosad najmasovniji i po kvaliteti najjači turnir. Uspjeli smo veliki trudom okupiti eminentna imena. Između ostalih nastupit će i Bayern, Red Bull Salzburg, Roma, PSV, Perugia..., kao i dosta škola nogometa koje vrlo kvalitetno rade, a tu su od domaćih klubova svi najveći, Hajduk, Dinamo, Rijeka i Osijek – rekao je u ime organizatora Adriatica predsjednik kluba Franko Bogdan. "Prvi koraci" smatraju se najjačim međunarodnim turnirom za početnike u Hrvatskoj.

- Ukupno će nastupiti 124 momčadi u pet uzrasnih kategorija (nap.a. po godištima, od igrača rođenih 2007. do onih rođenih 2011. godine). Igrat će se na pet terena, na dva u Splitu, onima na kojima igra Adriatic na FESB-u i na terenima RNK Splita, u Dugopolju, Klisu i po prvi put u Trogiru (nap.a. ovisno o godištima drugačiji je broj igrača i dimezije terena). Tamo će se u srijedu u 16 sati utakmicom Trogira i Rome dječaka 2009. godišta otvoriti preuređeno igralište na Batariji. Pozivam sve ljubitelje dječjeg nogometa da nam uljepšaju dekor – rekao je Bogdan u najavi novog izdanja turnira na konferenciji za medije održanoj u "Mall of Splitu".

 U svrhu promocije turnira stigla su i dvojica igrača Hajduka koji su svoje nogometne prve korake radili baš u Adriaticu, Stanko Jurić i Tonio Teklić.

- To je za moj igrački razvoj bilo jako bitno razdoblje, puno sam napredovao, tehnički i taktički. Otišao sam u Dugopolje kao puno bolji igrač. Tada sam u Adriaticu igrao desnog beka – prisjetio se Jurić koji se tim putem probio do dresa Hajduka pa je kazao mladima.

- Moja poruka mladim igračima je da nikada ne odustaju, da vjeruju u sebe i svoje snove. Sve je moguće.

Za razliku od Jurića koji nikada nije nastupio na ovom turniru, Teklić ga je i osvojio.

- U finalu smo pobijedili Dinamo, to je bio turnir za pamćenje. To su bili moji prvi koraci, to budi lijepe uspomene – sjeća se Teklić.

- Jurićeva generacija je bila top, osvajali smo turnire, dobijali smo i Zvezdu i Dinama. On je došao u nas iz Dalmatinca i najčešće je igrao kao desni bek. Kasnije je nakon dvije godine prešao u Dugopolje gdje je prebačen u veznu liniju. On je deveti igrač iz te generacije koji su sad po Europi, a koji je potpisao profesionalan ugovor. Najzvučnije ime je Vlašić koji je kao mlađi igrao za tu stariju generaciju. Stanka put nije mazio. To je po meni i neki bolji put, bolje prođeš u životu kada si gladan, kada uvijek grizeš da bi uspio. Teklićeva generacija je osvojila turnir, također top generacija. Tada je to još bio Omladinac iz Vranjica. Tonio je odskakao, bio daleko ispred. Uvijek je bio najbolji strijelac ili najbolji igrač. Kasnije je ta generacija u suradnji s Hajdukom otišla na Poljud – prisjetio se Bogdan.

Očekuje se i dosta skauta na turniru. Između ostalog na turniru će nastupiti i Melbourne Knightsi, klub australskih Hrvata.

- Oduševljen sam odakle su došli samo zbog turnira. Imaju nekoliko talenata. Već je Dinamo koji tamo radi kampove zvao dvojicu iz ove njihove generacije – rekao je Bogdan.

Bayern će u Dugopolju nastupiti sa 2007. godištem, Roma sa 2009. Prijenosi susreta moći će se pratiti na Planet sportu.

- Bit će oko 30 prijenosa, a svake večeri radit će se i reportaža o turniru. Za sutra (srijedu) u 18.30 planirano je i svečano otvaranje turnira u prizemlju "Mall of Splita" gdje ćemo imati veliki defile brojnih sudionika iz svih momčadi koje dolaze iz deset zemalja. Očekujemo izbornika Zlatka Dalića na turnirskom partyu u četvrtak u klubu "Tropic" na splitskim Bačvicama – kazao je Bogdan.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Dalmacija u balunu