Sport Dalmacija u balunu

NA PREDAVANJU NIGDJE NIKOGA

Poklepović: Želio sam pokazati što i kako treba raditi...

NA PREDAVANJU NIGDJE NIKOGA
Hajduk je u Dubrovniku u četvrtak došao predstaviti svoj model organizacije i rada te plan suradnje s ostalim klubovima Dalmacije, u ovom slučaju s klubovima Dubrovačko-neretvanske županije. Stigao je i legendarni trener Hajduka, Stanko Poklepović, koji je trebao trenerima klubova s hrvatskog juga održati predavanje, prenijeti im svoje bogato iskustvo po pitanju pripreme i vođenja treninga, rada s igračima, što treba raditi s kojim godištem.

Spremio je Poklepović dosta materijala, međutim, dvorana hotela Tirena na Babinom Kuku je bila doslovno prazna. Došla su samo dva trenera, obojica iz BŠK Zmaj. Ukupno tri kluba naše županije su imala svoga predstavnika (Hrvoje Vejić, bivši splitski 'Bili' je došao te predstavljao pločanski Jadran, a tu je bilo i vodstvo GOŠK-a, predsjednik Miho Hendić te Marinko Matulović). Plus Zvonimir Deranja, bivši igrač Hajduka te dva navijača splitskog kluba. Sve skupa devetorica. Podigao je zbog toga glas legendarni trener Hajduka. Doživio je to kao pljusku.

Razvila se potom rasprava tko je kriv zbog čega je dvorana prazna, zbog čega nema daleko više trenera. Poklepović je isticao kako nema smisla držati predavanje nekome tko nije trener, nekom tko je predsjednik ili član uprave. Miho Hendić je uzvratio kako je on slučajno doznao za sastanak, tj. kako je upoznat s održavanjem sastanka samo sat i pol prije njegovog početka.

- Nitko iz Hajduka me nije zvao, niti poslao poziv. Na kraju, kad smo već saznali za sastanak, nitko nije rekao kako će ovdje biti predavanje za trenere. Da smo znali, doveo bih svih sedam trenera iz GOŠK-a na predavanje – kazao je Hendić.

Gdje su ostali, tko je trebao javit klubovima te trenerima, je li dobar ili ne termin održavanja predavanja – 'milijun' pitanja. Uglavnom, Goran Vučević, sportski direktor Hajduka je odradio uvod. Potom je riječ preuzeo Srđan Andrić, šef omladinskog pogoda Hajduka. Nakon toga je govorio i Ivan Gudelj, legendarni igrač Hajduka, a na kraju legendarni trener Stanko Poklepović.

- Hajduk je odlično organiziran, od vrha prema dole. Napravili smo veliki dio posla, koji ljudi ne mogu primjetiti iz vanka, ali je dosta toga napravljeno što bi sutra trebalo donijeti pomake naprijed. Omladinska škola danas radi dobro – istaknuo je Vučević na početku sastanka.

Cilj se zna, naglasio je i Andrić, a to je formirati vrsne nogometaše za seniorsku momčad Hajduka.

Gudelj je godinama u Hrvatskom nogometnom savezu, izbornik, instruktor. Prošao je Hrvatsku uzduž i poprijeko 'milijun puta', razgovarao sa svima. Kad je sve zbrojio i oduzeo, nažalost, nije imao riječi pohvale za nogomet u najjužnijoj hrvatskoj županiji.

- U odnosu na ostalih 19 županija te Grad Zagreb ova regija je na posljednjem mjestu – istaknuo je Gudelj.

Kraj je pripao Poklepoviću. Nakon rasprave s malobrojnima, koji su došli na sastanak (predavanje), ipak je pokazao dio onoga što je pripremio.

- Svaka čast vama koji ste došli, ali, evo, mi smo došli, a nema trenera. Kao da sam dobio pljusku. Došao sam ovdje jer su me zvali, želio sam pokazati što i kako treba raditi na treninzima jer je Hajduk ponudio jedan fantastičan model – kazao je Poklepović.

- Teško je preslikati ovakav ustroj, koji je Hajduk prezentirao, na vašu sredinu, ali treba pokušati raditi na ovim načelima. U svim razredima je nogomet isti, ali je izvedba drugačija. I bez obzira na uvjete, treba se znat snać. Treninzi prve momčadi i mlađih su indentični samo što treninzi mlađih moraju biti s naglaskom na elemente tehnike. Do 14 godina svi trebaju igrati sve pozicije, a tada, kad igrač ima 14, trener treba znat za koju je poziciju koji igrač. Ne može trening tehnike za beka biti isti kao trening napadača. Ovaj udara loptu ovako, a onaj sasvim drugačije.... – govorio je Poklepović.

Sve skupa nije potrajalo dugo. Brzo su otišli svatko svojim putem. Prije nego su se razišli izrazili su želju za novim okupljanjem, naravno, u daleko većem broju.

Tekst i foto: Tonči Vlašić / DUBROVAČKI VJESNIK

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Dalmacija u balunu