Sport Atletika

SKAKAČKI MITING SLOBODNA DALMACIJA Blanka pobijedila u svome Splitu s rekordom mitinga (FOTOGALERIJA)

Pred krcatim tribinama Spaladium arene Blanka Vlašić je pobijedila u četvrtom izdanju skakačkog mitinga Slobodne Dalmacije te je nakon preskočena 203 centimetra postavila novi rekord mitinga.

Najopasnija joj je protivnica, kako se i očekivalo, bila Ruskinja Svjetlana Školina. Njih dvije jedine su preskočile 195 centimetara kada su otpale Britanka Vikki Hubbard i Šveđanka Emma Green. No, Školina je tada neočekivano zastala. Preko 197 nije mogla ići što je bilo poprilično razočarenje za sve u dvorani.

No, Blanka je ionako sama sebi najveća i jedina ozbiljna suparnica te su njih 'dvije' nastavile same. A 'dvojku', odnosno dva metra, apsolvirale su bez problema u prvom pokušaju.

Potom je Splićanka krenula na rekord mitinga koji je do jučer iznosio 202 centimetra. Sada je letvica bila na centimetar više. I opet nije bilo ni problema ni dodira, ali jest rekorda. Rekorda mitinga. Blanka je u fantastičnoj formi, to je svima jasno.

pero smolčić
foto: Jakov Prkić / cropix, Paun Paunović / cropix

 Poredak

1. Blanka Vlašić (Hrvatska) 203
2. Svjetlana Školina (Rusija) 195
3. Emma Green (Švedska) 192
4. Vikki Hubbard (Velika Britanija) 192
5. Adonia Steryiou (Grčka) 186
6. Ebba Jungmark (Švedska) 186
7. Tatjana Mnacakanova (Rusija) 186
8. Irina Kovaljenko (Ukrajina) 183
9. Barbora Lalakova (Češka) 180
10. Elena Brambilla (Italija) 175
10. Ana Šimić (Hrvatska) 175

Blanka: Morat ću ojačati za svjetski rekord na ovakvoj podlozi

Najbolja hrvatska sportašica zadovoljna je još jednom splitskom pobjedom.

- Jako sam zadovoljna današnjim ishodom. Pogotovo jer je bilo jako teško sada skakati jer sam se najbolje osjećala, bolje nego na svim prethodnim mitinzima. Jer ovog puta nije bilo isprike za loš rezultat. Pritisak je bio pozitivan - kazala je Blanka u dahu.

Atmosfera je bila odlična, na nju je naviknula, no opet je dijelom ostala iznenađena.

- To me svaki put iznenadi koliko je dobra atmosfera. Ne možeš ostati ravnodušan, ostati hladne glave. Razmišljati trezveno na tehniku, a da te atmosfera ne ponese. Mora se paziti da se ne ide prebrzo ni jedan korak. A snašla sam se po tom pitanju.

Napadi na svjetski rekord su bili solidni, no ipak je nedostajalo par centimetara.

- Na 209 sam imala jako dobre tehničke skokove, bolje nego na 203. Morat ću još, međutim, ojačati da savladam ovu podlogu. Dosta je tvrda. Valjda jer je nova. Ne znam. Za rukomet - pričala nam je Splićanka te pojasnila:

- Za svjetski rekord na ovoj podlozi se treba jače odraziti. Sve ostalo sam napravila dobro.

Bit će još prilika za napraviti taj novi, veliki iskorak, u već strašno bogatoj karijeri.

- Ovo mi je odlična vježba za svaki idući put. Želim to skočiti, ali nikad neću očajavati ako napravim ti 'iksa' na svjetskom reordu. Danas je bilo važno pobijediti, skočiti rekord mitinga. Ostalo je bonus. Sada ću dva dana biti 'u autu'. Treba se odmoriti nakon ovog napora, posebno psihičkog zbog skakanja u svome gradu.

Na nekim bi drugim podlogama uz tehniku koju je Blanka imala u Spaladiumu svjetski rekord bio nešto bliže.

- Puno bolje je bilo u staroj dvorani. Ne mogu sada birati. Na svakoj se podlozi treba izvući najviše što se može. To su detalji koje je jako teško objasniti.

Vratili smo se atmosferi. Split je opet napravio rekord posjećenosti u Europi tijekom zime. Organizatori govore kako je s ulaznicom bilo oko 10.300 gledatelja, no još ih je mnogo ušlo 'na brk'.

- Ma bilo je ludilo. Ja sam bila uzbuđena. Titrale su mi noge. Ovo je bilo emotivno kao sva tri prethodna natjecanja. Od samog jutra. Iznenadila sam se. Prvi put sam imala probleme sa spavanjem popodne. Samo sat i pol 'ubila oko', a inače dva i pol sata spavam prije natjecanja. Kao da idem na prvo natjecanje karijere. Kao da nemam deset godina skakanja iza sebe.

Na tribinama je bilo puno Blankinih prijatelja.

- Svi su došli. Puno dragih ljudi.

Friedrich je dan prije Splita preskočila 201!?

- Šijem Friedrich ovako na daleko. Nismo se još našli rame uz rame. Formom sam zadovoljna. Bit će i još bolja.

Sada joj predstoji odmor.

- Odmor mi odovara. Već su ovo velike visine, veliki stresovi. Treba se dobro odmoriti uz lagano treniranje. I mozak malo na pašu - poručila je na kraju Blanka.

Pero Smolčić

Riječ s postolja

Školina: - Ja sam htjela više, ali nakon Arnstadta sam imala virozu. Ovo mi je prvo skakanje nakon Arnstadta. Imala sam problema sa zaletom. Na 197 sam bila blizu. Moram prvo izboriti nacionalno prvenstvo u reprezentaciji, da odgovorim. Tu su Gordejeva, Kljugina. Samo dvije idu.

Ema Green: - Ovo mi je prvi put u Splitu, skakala sam u puno velikih arena, ali ne kada je samo riječ o skoku u vis. Nadam se da ću skakati i dogodine ovdje. Nisam zadovoljna svojom predstavom. Nisam uspijevala naći pravi ritam ni osjećaj u skakanju. Moram još puno toga popraviti. Što se tiče Friedrich, ona može pobijediti Blanku, no Blanka je ipak bolja. (ps)

Presretni roditelji

Joško Vlašić je bio preseretan i pun emocija nakon samog završetka mintiga.

Iznimlni smo zadovoljan i sretan nakon natjecanja. Preskočiti 203 centirmetra nije mala stvar i pao mi je veliki kamen sa srca. Tražila se tijekom natjecanja, malo mijenjala ritam ali na kraju je zaista bilo sve uredu – kazao je Joško koji nam je otkrio kako se Blanka tijakom dana prija natjecanja nije osjećala baš najbolje.

Bojali smo se neke virizo, jučer ujutro je Blanka vadila i krv i nalazi su bili uredu. Dok je dolazila u dvoranu kazala mi je kako izgara od želje da npravi veliki rezultat danas. Mislim kako ju je to ponajviše oslabilo – otkrio je Vlašić, te naglasio.

Da je Blanka ovako jako ulazila u svaki skok kao dana u Arnstadtu ili negdje drugdje gdje je podloga malo mekanija srušila bi sigurno svjetski rekord, ovako ostaje malo razoćarenje. Ali svejedno sam neizmjerno zadovoljan.

Uzbuđen je bio Joško, te dodao kako je i za njega ulazak Blankin u dvorani kada je otrčala cijeli krug pozdravljajući sve okupljene bio vrlo emotivan, te je posebno naglasio kako je Blanka neviđeno uspjelate velike emocija staviti malo sa strane i fantastično skakati.

Drugi skok na 209 ventimetara je bio zbilje blizu. Fantastična atmosfera je bila u dvorani I mislim da Blanka tot zaslužuje, imati pokušaj skoka na Svjetski rekord u Splitu je zbilja nešto posebno. Jučer nije uspjela, ali mislim kako je napravila sve što je mogla.

Ivan Veštić sa organizacijkog gledišta je bio vrlo zadoljan učinjenim.
Svaka čast svima koji su bili bilo kako uključeni u organizaciju. Vidi se kako smo već uigrana ekipa. Što se manje ljudi primjeti to je organizacija na višoj razini – rekao je Veštić te dodao.

Imali smo problema sa ozkazima visašica od di Martino do Beitie tako da smo na kraju morali zvati sve koje su mogle doći I na kraju ih je bilo možda I puno (11), pa se natjecanje malo odužilo.

Moram zahvaliti Gradu Splitu, Slobodnoj Dalmaciji I Megleu koji su na izvrasno popratili ali I svim ostalima. Publika je bila izvanredna I jako lijepa atmosfera. Nadam se kako ćemo se I dogodine naći na istom mjestu.

Mama Venera iako je sjedile u drugom redu kao i inače nije mogla gledati Blankine skokove.

Ne znamto je nešto jače od mene, pogledam zagrijavanje i zalet ali sami skok ne. uvijek mi skrene pogled. Nije bilo lako proživjeti skokove na 209 centimetera, ali smo presretna nakon današnjeg blankinog nastupa. Blanka je htjela napraviti nešto veliko, ali mislim kako je i sa ova tri pokušaja, od kojih je drugi bio posebno blizu to i napravila. – rekla je Venera, te posebno pohvalila publiku.

- Bila sam malo skeptična po pitanu ljudi, ali je dvorana bila puno što me je učinilo jako ponosnom, zbilja je bila odlična atmosfera.

SPEKTAKL NA VISINI

0 - Skakačice su na zaletište stigle desetak minuta prije 19 sati. Bez Blanke.

0 - Dok su konkurentice mjerile udaljenost za početak zaleta i ljepljivom trakm obilježavale svoje pozicije, u dvoranu je ušla Blanka. I izmamila gromoglasni pljesak oduševljenih joj sugrađana. Uz kratki okret i pozdrav publici i ona je krenula na 'posao'.

0 - Uz traženje pravog zaleta, Blanka je tražila i nekoliko dodatnih savjeta u zadnji tren od svojih trenera Bojana Marinovića i Joška Vlašića.

0 - Nakon službenog predstavljanja Blanka je odmah krenula u 'poćasni krug'. S obzirom na strašno topli doček i aplauz domaće publike, bilo je to sasvim očekivan i pravi sportski potez.

170 - Miting je otvorila Zagrepčanka Ana Šimić uspješnim skokom na početnoj visini. Nitko drugi nije skakao.

175 - Šimić je opet bila uspješna u prvom pokušaju, kao i Talijanka Brambilla, Ruskinja Mnacakanova, Grkinja Setryiou i Čehinja Lalakova. Ukrajinki Irini Kiovaljenko trebala su dva pokušaja.

180 - Ana Šimić jednom je rušila letvicu, a u drugom zaletu je samo protrčala pored nje, zbog ozljede skočnog zgloba nije mogla nastaviti natjecanje. Tri puta letvicu je rušila Talijanka Brambilla. Jedan je skok na ovoj visini bio dovoljan za Hubbard iz Velike Britanije, Mnacakanovu, Kovaljenko, Steryiou i Lalakovu.

183 - Otpala je Lalakova. Hubbard je uspjela u prvom pokušaju, baš kao i Jungmark, Mnacakanova i Steryiou. Kovaljenko je trebala tri skoka.

186 - Na ovoj visini krenula je i Blanka Vlašić. Uz već dobro poznati pljesak podrške koji postepeno ubrzava, Splićanka je letjela 'nekoliko metara' iznad letvice. Uz oduševljenje negdje oko 12.000 gledatelja. I Jungmark je ovu visinu prošla bez rušenja, uspješne su u prvom pokušaju bile i Steryiou, Green i Školina. Hubbard je uspjela u drugom skoku, Mnacakanova u trećem, Kovaljenko je triput rušila.

189 - Blanka i Green su propustile ovu visinu, a otprve su uspješne bile Hubbard i Školina. Otpale su Jungmark, Mnacakanova i Steryiou.

192 - Leti, leti, leti... Blanka! Bez problema u prvom skoku. Samo je jedan skok za apsolviranje ove visine bio potreban i Školini koja je djelovala prilično dobro. Hubbard je neolčekivano uspjela postavivši svoj novi osobni rekord. Eto, i njoj će Split ostati u posebno lijepom sjećanju. U trećem je skoku uspješna bila i Green.

195 - Iz jednog 'zalogaja' ovu su visinu 'pojele', Blanka i Školina, dok su Hubbard i Green otpale.

197 - Blanka je odlučila propustiti ovu visinu. A Školina...? Podbacila! Trebala je Blanku gurati preko dva metra, no nije uspjela preskočiti više od 195.

200 - Blanka je odlučila letvicu podići na dva metra, da se 'riješi' te granice.
- Jeeee - orilo se tribinama Spaladiuma.

A letvica se nije ni pomaknula.

203 - Novi rekord mitinga! Blanka je uspjela u prvom pokušaju. Letvicu nije ni dotaknula ni ovaj put.

209 - Bio bi to svjetski dvoranski rekord kojega je do jučer držala Šveđanka Kajsa Bergqvist sa 208 centimetara. U prvom je pokušaju rušila letvicu, a potom je morala staviti 'flaster' na nogu jer se porezala sprintericom. Drugi je skok izgledao nešto bolje, ali je ipak završio ljutnjom splitske atletičarke. Ostao je još jedan. No, ni on nije bio 'onaj pravi'. Bit će uskoro novih prilika. Blanka je sada u Splitu prvi put napadala svjetski dvoranski rekord. Priliku za onaj apsolutni imat će tekoađer u svome gradu, početkom rujna na Kupu Kontinenata

Blanki uručen trofej UEPS-a

Skakački miting iskoristila je i Europski zbor sportskih novinara (UEPS) kako bi Blanki Vlašić uručili trofej za najbolju sportašicu Europe za 2009. godinu.

Glasovale su sve nacionalne udruge sportskih novinara kao i europske agencije. Trofej je Blanki uručio Jura Ozmec, dopredsjednik Europskog zbora sportskih novinara. (ps)

Akcija: Iz pelena u gimnastiku

Mnogi od njih tek su krenuli u vrtić, a škola im je još nekoliko godina udaljena. Neki su tek odnedavno pelene zamijenili gaćicama, no u Spaladium Areni djelovali su kao iskusni, rutinirani sportaši.

Pred sedam - osam tisuća gledatelja, koliko ih se okupilo na tribinama već u 18 sati, mladi gimnastičati GK Marjan bili su doista osvježavajući uvod u veliki sportski program.

U 15-minutnoj prezentaciji svojih vještina sigurno su ponukali još nekoliko onih s tribina da se uskoro uhvate 'konja' i 'grede'. (ps)

Dugopoljci: Blanka je naša stranka

Kao i lani, na inicijativu Slobodne Dalmacije školarci iz čitave regije u Spaladium Arenu su stigli s originalnim transparentima s porukama Blanki Vlašić.

Mladi Dugopoljci su tako 'otisnuli' poruku 'Blanka je naša stranka', a splitski fizioterapeuti (2. D razred) bio je jednostavan: Ajmo Blanka, uz sliku letvice, strunjače i brojku 210! (ps)

Split opet rekorder po posjećenosti

Gotovo sat prije početka mitinga srušen je jedan rekord. Riječ je o posjećenosti europskih atletskih natjecanja u ovoj godini. Do jučer je rekord držao Stockholm s 9.682 gledatelja.

Spaladium Arena s 12.000 sjedećih mjesta već je oko 18.20 sati bila većim dijelom ispunjena, ostalo je tek nekoliko stotina slobodnih stolica koje su do početka skakačkog dijela dobile svoje 'vlasnike'. (ps)

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Atletika