Sport Atletika

HRVATSKI OLIMPIJAC U BACANJU KOPLJA IZ SPLITSKOG ASK-a

Ponoš se oporavio nakon tri mjeseca: Ja sam fenomen

HRVATSKI OLIMPIJAC U BACANJU KOPLJA IZ SPLITSKOG ASK-a

Pri padu s motora Ponoš je udario glavom, lijeva strana tijela mu je umalo ostala paralizirana, pa je njegov brzi oporavak ravan čudu

Pri padu s motora Ponoš je udario glavom, lijeva strana tijela mu je umalo ostala paralizirana, pa je njegov brzi oporavak ravan čudu

Prije tri mjeseca, točnije 20. lipnja, hrvatski olimpijac u bacanju koplja, 33-godišnji Edi Ponoš, član splitskog ASK-a, na putu od Splita prema domu u Mravincima, doživio je tešku prometnu nesreću - pao je s motocikla. Nakon nesreće, Ponoš je 10-ak dana bio u komi, a od kada se probudio, oporavak mu je tekao iznenađujuće brzo. Tri mjeseca kasnije, već je započeo s laganim treninzima. Čudo!

- Plivam skoro svaki dan, more mi puno pomaže. Treniram i u teretani ASK-a, ali zasad je to samo buđenje mišića. Još ne mogu potrčati kako treba, ali bit će bolje. Uz to, još uvijek idem na terapije - kazao nam je Edi.

Pri padu s motora Ponoš je udario glavom, uslijed čega mu je umalo ostala paralizirana lijeva strana tijela. Tim više je njegov brz oporavak čudesan.

Joško Ponoš / CROPIX

- Doktori govore da sam medicinski fenomen. Sreća je što mi nisu operirali glavu, jer da su to učinili, tko zna gdje bih bio danas. Spasili su me doktori Paladino i Bulović jer su procijenili da je najbolje da me ne operiraju. Ma, do kraja godine ću biti kao nov - najavio je.

Nakon pet tjedana u bolnici, Edi je još sedam proveo na rehabilitaciji u Krapinskim toplicama.
- U Krapinske Toplice sam došao u kolicima, a sada mogu trenirati. Eto koliko su mi pomogli. Hvala doktoru Bakranu i glavnom terapeutu Mačeku, divim im se koliko strpljenja imaju prema svima. Oni koji divljaju s motorima i autima trebali bi doći u Krapinske Toplice vidjeti gdje će ih to dovesti. Ja sam bio najbolji, odnosno najzdraviji pacijent tamo. Svega sam se nagledao - opisao je iskustva s rehabilitacije na kojoj mu je kaže jako nedostajala Slobodna Dalmacija s kojom započinje dan.
- Svaki dan sam u kafiću tražio Slobodnu, ali nije je bilo. Niti na kiosku, za poludjeti.

Dotaknuo se Edi opet i nesreće zbog koje je završio u komi.
- To što mi se dogodilo je sudbina. Uvijek sam pazio na motoru, nisam vozio brzo ni pio, ali i dalje ne znam kako je došlo do nesreće. Kad sam imao 13 godina, na isti datum, 20. lipnja, udario me auto, i tada sam bio 20 dana u komi. Sudbina, čini se. Ubuduće ću 20. lipnja putovati autobusom. Ma, ne može vuka iz Sedramića ništa uništiti.

Hoćete li opet na motor?
- Volio bih, ali vidjet ćemo. Motor je kod nas potreba, ali promet je opasan.

Što će biti s bacačkom karijerom?
- Ovo mi je bila zadnja godina aktivnog bacanja, ali nastavit ću rekreativno. Bio sam kandidat za bob reprezentaciju koja kroz kvalifikacije tek treba izboriti Zimske olimpijske igre u Vancouveru, žao mi je što neću biti tamo. Sport me spasio, ako sam se i žrtvovao zbog sporta, vratilo mi se kad je bilo najpotrebnije. Da se nisam bavio sportom, tko zna kako bih završio - zaključio je Edi, neuništivi vuk iz Sedramića.

EDI_PONOS4-170909.1

Mario Todorić / CROPIX

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Atletika