Sport Atletika

hrvatska delegacija s petero atletičara ima samo jednu ozbiljnu

SP: Blanka i ostali na nebu iznad Berlina

hrvatska delegacija s petero atletičara ima samo jednu ozbiljnu

Uz splitsku visašicu najviše izgleda za plasman u finala imaju kladivaš Andras Haklits i Sandra Perković u bacanju diska

Uz splitsku visašicu najviše izgleda za plasman u finala imaju kladivaš Andras Haklits i Sandra Perković u bacanju diska

Najveći sportski događaj u 2009. godine počinje sutra. Svjetsko prvenstvo u Berlinu već je danima pod svjetlima reflektora. Pitanja je bilo mnogo. U kakvom sastavu stiže reprezentacija Jamajke?

Hoće li Usain Bolt srušiti svjetski rekord? Hoće li Olimpijski stadion u Berlinu biti poluprazan?

Ostao je još samo jedan dan prije nego na sva ta, a i brojna druga pitanja dobiju svoje odgovore.

Hrvatska reprezentacija u glavni grad Njemačke stiže s brojčano vrlo malom reprezentacijom. Sa samo petero atletičara spada među najmanje reprezentacije na smotri najboljih sportaša “kraljice sportova”.

Ipak, mnogi bi se mijenjali brojem za kvalitetu, jer Blanka Vlašić, splitska skakačica u vis, jedna je od najvećih zvijezda predstojećeg spektakla u Njemačkoj.

Splićanka brani svjetsko zlato iz Osake prije dvije godine, no ovog puta priča oko ženskog skoka u vis dodatno je napumpana jer je najveća domaća nada za osvajanje zlata baš Ariane Friedrich, proteklih mjeseci Blankina najveća suparnica.

Ove godine izravno su se sučelile četiri puta, a Friedrich je tri puta bila bolja. Ipak, na zadnjem mitingu u Londonu Vlašić je pobijedila i podigla samopouzdanje pred novi veliki obračun u Berlinu.

- Od Blanke očekujem medalju. Nije bitno kojeg sjaja jer svaka medalja sa Svjetskog prvenstva je iznimna stvar - kratko je najavio izbornik seniorske reprezentacije i direktor Hrvatskog atletskog saveza Siniša Ergotić.

Izblajhana ratnica

Sa svih sportskih tiskovina u Njemačkoj “vrišti” Friedrich. Izblajhane kose i ratničkog pogleda kao da obećava zlato, no pored Blanke bit će joj izrazito teško podnijeti pritisak svojih novinara, ali i navijača.

Nikad do sada nije se morala boriti s takvim pritiskom, uvijek je na velikim natjecanjima napadala iz drugog plana i sada se nalazi u sasvim drugačijoj situaciji kada je i ona ta koja mora potvrditi svoju vrijednost.

Blanka, pak, tvrdi kako se ne uzbuđuje previše predstojećim Svjetskim prvenstvom jer je, kako kaže, veteranka na velikim smotrama.

Istina, ali novo zlato oko vrata dobro bi joj pristajalo i ne vjerujemo da će biti sasvim sretno novim srebrom, ma koliko i drugo mjesto na Svjetskom prvenstvo bilo veliko i ma kako teško bilo doći i do njega.

S Blankinim rezultatima i njezinim uspjesima tijekom karijere zlato je uvijek cilj, ne i imperativ, iako ona to neće javno kazati.

A osim Blanke, hrvatska atletika ne treba očekivati postolja u Berlinu. Četvero bacača s različitim ambicijama i u različitim trenucima svojih karijera dolaze u Berlin.

Najintrigantnija je svakako ovogodišnja juniorska prvakinja Europe i seniorska hrvatska rekorderka u bacanju diska Sandra Perković, rođena 1990. godine.

Uz Blanku je jedina ispunila A normu za Berlin, no ovo joj je prvo veliko seniorsko natjecanje i prilika da vidi kako sve to funkcionira, a tko zna?

- Nema nikakve osnove pred nju postavljati imperative. Ona je svoje već napravila na juniorskom europskom prvenstvu. Sve što napravi u Berlinu bit će dobro - rekao je Ergotić.

U istoj je disciplini i 27 - godišnja Vera Begić koja s rezultatom negdje oko svog osobnog rekorda (61,52 metra) ima izgleda za plasman u finale. U Osaki je, primjerice, za finale bilo dovoljno 60,89 metara.

- Vera i Nedžad također imaju izglede za dobar nastup ako budu na razini svojih najboljih rezultata. Ali, dakako, ne očekujem od svih da izbore finale, to je ipak nemoguća misija - kazao je Ergotić.

Nedžad je, dakako, Mulabegović, koji je kuglu ove godine bacio 20,08 metara i izborio B normu za Berlin. On će svoju avanturu na ovom Svjetskom prvenstvu svakako zaključiti već prvog dana pa makar se plasirao i u finale.

Naime, kvalifikacije kugle su standradno na rasporedu prvog dana ujutro, a već istu večer kuglaši će snage odmjeriti i u finalu. Finale bi trebao dohvatiti i Andras Haklits, bacač kladiva koji je do 1998. godine predstavljao Mađarsku, a potom odijenuo hrvatski dres.

- Haklits može u finale s mogućnošću borbe i za nešto više. Pritom ne mislim na medalju, već na bolji plasman nego na dosadašnjim natjecanjima. U Pekingu je bio osmi, možda u Berlinu može i koje mjesto više - drži Ergotić.

Ergotić: Jedva se čeka početak

 Zbog obveza na raznim sastancima Svjetske atletske organizacije direktor hrvatske reprezentacije Siniša Ergotić u Berlinu je još od početka tjedna.

- Sve je u redu. Berlin jako živi za ovo prvenstvo i jedva se čeka početak - javio nam je Ergotić jučer dok je dočekivao malo po malo svoje atletičare.

- Haklits je već stigao, a tijekom dana i večeri dolaze i Sandra Perković i Nedžad Mulabegović, te fizioterapeut Joško Gerželj i trener Ivan Ivančić - kazao nam je Ergotić.

Blanka Vlašić s ocem i trenerom Joškom te drugim trenerom Bojanom Marinovićem na put kreće u nedjelju, a Vera Begić dolazi zadnja, 17. kolovoza, dva dana prije kvalifikacija diska.

Pola milijuna gledatelja

Njemačka policija je na nogama jer se tijekom Svjetskog prvenstva na Olimpijskom stadionu u Berlinu očekuje oko pola milijuna gledatelja, a mnogi od njih trebali bi biti turisti iz drugih zemalja.

U osiguranju 2.000 atletičara i 3.500 novinara svakog će se dana angažirati između 200 i 700 dodatnih policajaca po gradu.

No, ljubitelji atletike nisu poznati po izazivanju nereda poput onih na nogometnim natjecanjima te se ne očekuje težak posao za lokalnu policiju.

Na “Kulturstadiumu” pored Brandenburških vrata postavljena je mini atletska staza (na slici) za humanitarne utrke. Tamo će se tijekom prvenstva svakodnevno odvijati kulturno - zabavni programi i očekuje se dodatnih 10.000 posjetitelja svakog dana.

Velika borba protiv dopinga

Tijekom berlinskog Svjetskog prvenstva IAAF će provesti najveću kapmanju protiv dopinga u svojoj povijesti. Prikupit će se, što prije, što tijekom prvenstva, oko 1000 uzoraka krvi i mokraće.

Oko 600 uzoraka prikupljeno je prije, a ostatak će se uzeti tijekom prvenstva. Uzorci će biti potom obrađeni u laboratorijima u Dresdenu i Kölnu.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Atletika