Sport Atletika

ep u atletici

Zadranin ostao bez medalje: pregršt bacača imalo inspiraciju, bili su 'u zoni'

ep u atletici

Zadranin Stipe Žunić bio je solidan u finalu bacanja kugle na Europskom prvenstvu u Berlinu, ali za popeti se na postolje u utorak uvečer trebalo je nešto posebno. Žunićevih 20,73 metra je vrlo dobar hitac, ali nedovoljan za popeti se na postolje u Berlinu.

Žunić je na prošlom Europskom prvenstvu u Amstedamu bio osmi, ali sa znatno lošijim rezultatom (19,95). Kao najveći uspjeh u karijeri i dalje bilježi treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Londonu prošle godine kada je kuglu bacio do 21,46 metara.

Ovog puta nije išlo, otvorio je natjecanje s 20,24, a onda u drugoj seriji uspio baciti kuglu na 20,73 metra i to je bilo sve. Potom je pokušao nešto više, ali je nanizao četiri neispravna hica te je natjecanje okončao na sedmome mjestu.

Bila je to berlinska večer u kojoj je doista pregršt bacača imalo inspiraciju, bili su „u zoni“ i ostvarili odlične rezultate. Najbolje je natjecanje otvorio Nijemac David Storl, iskusni rutiner iz Rochlitza već je u prvoj seriji bacio 21,41 metar i poslao poruku konkurentima da će se morati itekako potruditi da ga prijeđu.

Odgovor nije morao dugo čekati, već u drugoj seriji zahuktali su se Poljaci, Michal Haratyk je bacio kuglu do 21,72, a Konrad Bukowiecki 21,66 što je i poljski rekord u konkurenciji bacača do 23 godine. Haratyk je u Amsterdamu na natjecanju najboljih atletičara Starog kontinenta prije dvije godine bio drugi, a zlato je osvojio baš Nijemac Storl. Zanimljivo, Poljaku je za srebro tada bilo dovoljno 21,19 metara, Storlu za zlato 21,31 metar. Sada, dvije godine kasnije dobrano su podigli ljestvicu i odradili finale na doista visokoj razini. I zamijenili su uloge, s tim da je Storla preskočio i Bukowiecki, a Storl nije imao snage da se vrati u vodstvo, pokušavao je, ali nije išlo, kugla jednostavno nije letjela tako daleko.

Poljak Haratyk novi je tako prvak Europe, a od ove sezone i poljski rekorder, na „Zlatnoj sprinterici“ u Ostravi bacio je kuglu čak do 22,08 metara, doista vrhunsko ostvarenje.

Semafor kugle

Michal Haratyk (Poljska) 21,72

Konrad Bukowiecki (Poljska) 21,66

David Storl (Njemačka) 21,41

Tomaš Stanek (Češka) 21,16

Aleksandr Lesnoy (Europa) 21,04

Bob Bertems (Luksemburg) 21,00

Stipe Žunić (Hrvatska) 20,73

Maksim Afonin (Europa) 20,68

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Atletika