Sport Atletika

Sp atletika

Sjajna Ayana deklasirala konkurenciju na 10,000 metara

Sp atletika

Etiopljanka Almaz Ayana (25) osvojila je naslov svjetske prvakinje na 10,000 metara na atletskom SP u Londonu, čime je naslovu olimpijske pobjednice i svjetske rekorderke iz Rio de Janeira prošle godine pridodala i svjetsku titulu.

Ayana je do novog zlata stigla u svom prvom nastupu u 2017. deklasiravši konkurenciju, svoju slavnu sunarodnjakinju, trostruku olimpijsku pobjednicu i peterostruku svjetsku prvakinju Tirunesh Dibabu (32), koja je osvojila srebro, ostavila je više od 46 sekundi. Brončano odličje osvojila je Kenijka Agnes Jebet Tirop.

Finalna utrka na 10,000 bila je vrlo čudna, prva četiri kilometra protekla su u vrlo laganom tempu, a onda je Ayana odlučila ubrzati i taj tempo nitko nije mogao pratiti. Nestvarno zvuči podatak kako je Etiopljanka drugih pet kilometara pretrčala za minutu i pol brže od prvih pet kilometara.

Zbog takve taktike, rezultat Ayane u Londonu je za gotovo minutu slabiji od onoga u Riju, ciljem je prošla u vremenu od 30:16.32 minute, dok je u Riju trčala 29:17.45.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Atletika