Sport Atletika

BACIO IH NA KOLJENA

Fićo osvojio Ameriku: Samo su petorica prije mene pobijedila i u kugli i u disku

BACIO IH NA KOLJENA

Livnjak Filip Mihaljević, inače član splitskog ASK-a, bacio je ove sezone konkurenciju u SAD-u na koljena. Na Sveučilišnom prvenstvu bio je najbolji i u bacanju kugle i u bacanju diska. I to s rezultatima koji su vrijedni postolja na
velikim svjetskim mitinzima, kuglu je bacio do 21.30 metara, a disk je potom aterirao na 63,76 metara.

- Prošle godine sam pobijedio samo u bacanju kugle i bio peti u disku. Sada sam najbolji u obje discipline. Koliko znam samo je pet ljudi prije mene bilo najbolje u obje discipline. Uz to, donio sam 20 bodova za svoj tim (University of Virginia, nap. a.) od ukupno 36 što nas je lansiralo na treće mjesto u atletici na NCAA
Championshipsu.

Boduju se sve discipline, trčanje, skokovi...?

- Sve, u našem slučaju imali smo samo bacače.

Onda je to veliki rezultat?

- Odlično je, dva su tima bila ispred nas, Florida i Texas A & M koji imaju bogatu povijest i olimpijske pobjednike u svom sastavu. Do mog dolaska najbolji rezultat za Virginiju bilo je 30. mjesto, onda smo završili 23. pa 17. prije dvije godine, lani sedmi, ove godine treći. To je baš čudo... Tamo su svi oduševljeni.

Što ti donosi to dostignuće?

- Ne nosi mi ništa, što se tiče stipendije, ionako sam na punoj stipendiji. Već me od ranije tamo prepoznaju, ali ovo mi svakako diže rejting. 

U kojoj si fazi s fakultetom?

- Imam još jedan semestar koji će trajati od 1. rujna do 1. prosinca i gotov sam s Amerikom.

Znaš li njemački otprije?

- Učio sam u srednjoj, ali gore sam počeo iz početka. Sad mogu u Njemačku, imam položen C1 nivo, mogu studirati tamo...

Koliko su Amerikanci zagrijani za učenje njemačkog jezika?

- Vrlo malo, španjolski im je najdraži strani jezik radi blizine Meksika i Južne Amerike. Njemački im stvara i probleme s izgovorom, a meni nije problem. Njemačka nam je ispred vrata.

Sviđa li ti se život u Americi?

- Život je stvarno dobar. Imam puno prijatelja, igramo igrice, družimo se. Nakon kraja predavanja imali smo još mjesec dana natjecanja pa smo uživali neopterećeni fakultetom. Nisam baš za partijanje, ali navikao sam na taj američki način života, uigrao sam se s ekipom, da tako kažem.

Leži ti SAD, čini se, i za atletske rezultate?

- Veliki su to rezultati, 21.30 me svrstava u 15 u svijetu, mlad sam, nisam novi u atletici, ali imam manje iskustva od većine ovih ispred mene. Očekivao sam taj rezultat, ali kad ga staviš na papir, čudo. Pogotovo radi dvoranske sezone kada sam dobro radio, bio spreman, a onda sam se ozlijedio u siječnju. Otišao sam na Europsko prvenstvo u Beogradu, ali bez dva mjeseca treninga te nisam izborio finale. Nisam bio razočaran jer sam znao da to nije moj maksimum radi ozljede, ali ostao sam gladan velikih daljina.

Kako idu pripreme za Svjetsko prvenstvo u Londonu koje počinje 4. kolovoza?

- U Poljskoj smo do Londona u njihovom Olimpijskom centru u mjestu Spala pokraj Varšave. Odlični su uvjeti, trebamo se maknuti od svega, napuniti se.

Što kad završiš fakultet, hoćeš li ostati u SAD-u? Vidiš li se tamo?

- Mogao bih se vidjeti, ali idem u Dohu kod trenera Ivice Jakeljića, 90 posto da će se to ostvariti.

Možda ću dobiti neki posao, raditi s mlađom djecom i trenirati.

Koja je tajna tvog hica preko 21 metra, i to dobrano preko?

- Skupilo se hitaca, udebljao sam se pet-šest kilograma od Rio de Janeira. Relativno sam novi, ali sam radio dobro, mlad sam. Imam 21 godinu, ojačao sam, svakodnevni trening i odricanja. Ništa posebno, ništa ekstra, a opet sve pomalo... Sazrio sam i kao osoba, drukčije se nosim s pritiskom. I ušao sam u ritam, koliko trebam spavat,
koliko učiti, koliko trenirati... Ušao sam u sustav, prilagodio se i sve skupa je rezultiralo da bacim ovakav rezultat.

Povukao te i Stipe Žunić bacivši hrvatski rekord od 21,48 metara?

- Definitivno me povukao. Prije tri mjeseca Hrvatska nije imala niti jednog bacača u povijesti preko 21, a sada dvojicu na 21.30 i više.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Atletika