Sport Atletika

izgubio borbu za zlato

Ponašanje navijača usporedio sa zvižducima Owensu na Igrama 1936. u Berlinu pa se ispričao

izgubio borbu za zlato

Svjetski rekorder u skoku motkom Francuz Renaud Lavillenie koji je u Rio de Janeiru izgubio borbu za zlato s Brazilcem Thiagom da Silvom, ispričao se putem twittera za izjavu u kojoj je ponašanje brazilskih navijača uoči njegovog posljednjeg skoka usporedio sa zvižducima Jesseju Owensu na Igrama 1936. godine u Berlinu.

Thiago da Silva je neočekivano pobijedio favoriziranog Lavilleniea preskočivši 6,03 metara, što je visina novog olimpijskog rekorda. Lavillenie je ostao bez obrane naslova olimpijskog pobjednika iz Londona, a u izjavi nakon natjecanja u kojem je osvojio srebro sa skokom od 5,98 metara Francuz se obrušio na brazilske navijače i kritizirao ih za ponašanje povukavši paralelu s povicima koje je morao slušati Jesse Owens 1936. godine u Berlinu, kad je pred očima Adolfa Hitlera pobijedio njegovu Nazi mašineriju i osvojio četiri zlatna odličja.

"Publika je 1936. bila protiv Jesseja Owensa. Od tada nismo vidjeli ovako nešto. Nešto se mora poduzeti po tom pitanju. To nije dobra slika za Olimpijske igre. Nisam ništa učinio Brazilcima. Poremetilo me to što sam osjetio njihovu zlobu, a bavim se sportom u kojem se to ne događa", ogorčen je bio Lavillenie koji je nakon svog posljednjeg pokušaja brazilskim navijačima na Olimpijskom stadionu okrenuo 'palčeve dolje'.

No, svjestan kakvu je usporedbu napravio, Lavillenie je putem twittera uputio javnu ispriku.

"Oprostite za moju lošu usporedbu. Učinio sam to 'vruće glave' i shvaćam da sam pogriješio. Želim se svima ispričati", napisao je svjetski rekorder koji je na posljednja dva velika natjecanja na kojima je bio izraziti favorit za zlato ostao bez najsjajnijeg odličja.

No, za razliku od Europskog prvenstva u Amsterdamu, gdje je ostao bez plasmana, iz Rio de Janeiru će se barem vratiti sa srebrom oko vrata, na radost brazilskih navijača i neočekivanog olimpijskog pobjednika Thiaga Braza da Silve.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Atletika