Sport Atletika

hrvatska senzacija iz livna

Filip Mihaljević: Do lani sam trenirao nogomet, a sad sam atletski viceprvak Europe

hrvatska senzacija iz livna

‘Moj prijatelj Pezer  me ovaj put pobijedio, ali više neće’, ozbiljno je poručio atletičar splitskog ASK-a

Iz Italije se vratio s europskim juniorskim srebrom. Na prvenstvu najboljih mladih atletičara Starog kontinenta u Rietiju, gradiću smještenom blizu Rima, na putu iz Ancone, ASK-ov Filip Mihaljević postao je europski viceprvak u bacanju kugle s rezultatom 20,23 metra, 21 centimetar daleko od zlata koje je uzeo Mesud Pezer iz Bosne i Hercegovine. Još da ga je htio disk...

No, u finalu diska je ostao na 11. mjestu, makar je u kvalifikacijama imao najbolji hitac koji bi mu u finalu donio četvrto mjesto...

- Ovo mi je prvo veliko natjecanje. Nikad ranije nisam bacao ujutro kvalifikacije i onda popodne finale kao sada u kugli. No, kuglu sam odlično bacio, a u disku malo podbacio. Vjerojatno je uzrok nedostatak iskustva. Ali kuglu sam odradio odlično – smije se Mihaljević. Zanimljiva je priča ovog Hrvata iz Livna. Rođen je 1994. godine, a od svoje šeste godine igrao je nogomet sve do... Do prije godinu i pol! A proteklog tjedna eto ga na korak do vrha Europe u – bacanju kugle!?

- Doselio sam se iz Livna u Split prije godinu dana, pola godine prije toga dolazio sam vikendom, a od preseljenja treniram kontinuirano.

Preko 100 nastupa u nogometnom dresu

Nogomet je igrao u svime Livnu.

- Trenirao sam ga od šeste godine do eto, prije godinu i pol. Prve četiri godine bio je to dječji nogomet, ali kasnije sam za Troglav skupio preko 100 nastupa. Igrao sam u obrani. Kako su reagirali suigrači kad ste nogometni balun zamijenili – kuglom i diskom?

- Bili su svi iznenađeni, jer gore ne postoji ni atletski stadion ni ništa drugo vezano uz atletiku. Kad se pročulo da sam dobar, svi su se navikli i počeli zanimati za mene. Dobio sam i dobru podršku u gradu, od svojih sugrađana, obitelji... Sad je Filip Mihaljević faca u Livnu?

- Neću reći da sam baš glavni u gradu, ali je čitavo Livno najavljivalo moj odlazak u Rieti, kad sam osvojio medalju, čitav grad je pričao o tome.

Gdje je ‘puklo’, kako je atletika istisnula nogomet?

- Otac Mirko se bavio atletikom i imao je želju da i ja krenem tim putem. Moj današnji trener Ivica Jekeljić mi je i rođak te me pozvao na ‘probu’. Bacio sam odmah kuglu od pet kila preko 13 metara što je bio dobar pokazatelj.

Čime se otac bavio?

- Više se rekreirao, trčao na kilometar i pol ili tri kilometra. Pokazivao je i sposobnosti za kuglu, ali nije se ozbiljno uhvatio toga.

Hoće li Mihaljević uskoro postati najpoznatiji sportaš kojega je Livno dalo?

- Ne znam? Nogometni trener Zlatko Dalić je iz Livna, on je jedan od naših poznatijih sportaša... Nije se sjetio starijeg igrača Hajduka Mladena Matijanića. Biće Mladinić je, kada je Matijanić dolazio u Split, duhovito komentirao kako su u to doba Splićani u Livno išli samo po konje. No eto, sada je ASK dovabio i iznimno perspektivnog atletičara koji je nakon godinu i pol treninga postao juniorski viceprvak u bacanju kugle.

Još da je u Rietiju odradio disk kako zna i može...

- Trener Jakeljić i ja znali smo da ću biti bolji u kugli, makar su svi mislili da ću zablistati u disku. Tijekom cijele sezone sam bio stabilniji na treningu. U disku sam u kvalifikacijama imao najbolji rezultat s kojim bih i u finalu bio četvrti, a... Bio sam spremniji za više, mogao sam u borbu za zlato. No, nije išlo. Ne znam kada sam tako loše bacao.

Bez obzira na nešto slabije diskaško izdanje, vratili ste se kući kao viceprvak Europe.Djeluje li ta rečenica sada nekako nestvarno?

- Nije mi toliko nestvarno jer od listopada prošle godine to spominjemo, medalje, medalje, medalje... Bilo bi iznenađenje da nismo uzeli medalju, pa mi i nije toliko čudno, ali jest poseban osjećaj.

Kugla trening za disk

Zlatni je u kugli bio Mesud Pezer iz Bosne i Hercegovine?

- Znamo se dobro nas dvojica. Drago mi je zbog njega, prijatelji smo, ali on već ima tri velika natjecanja i finala iza sebe. Trenira već pet godina, ovaj put me dobio, drugi put neće. 

Kakav je plan za dalje? Do sada je ideja bila da disk bude vaša disciplina?

- I dalje je plan da preko kugle bacam disk. Jer je kugla kao trening specifične snage za disk. Bacat ću kuglu sigurno još barem dvije-tri godine i kroz to ću se razdoblje usavršavati za disk. Što vam je draže bacati? - Osjećaj i način bacanja su isti. Nekad se zaželim jednog, a zasitim drugog... Kako kad.

Dva su scenarija nastavka atletskog puta ovog perspektivnog ASK-ovca.

- Živim u Splitu, još ću godinu dana sigurno biti s trenerom kako bih sazrio kao osoba i atletičar, onda možda odem studirati u SAD, ili ću ostati ovdje. Amerika me privlači jer tamo mogu završiti fakultet, a istovremeno imati i fantastične uvjete za trening. S druge strane imam golemu podršku ASK-a i predsjednika Ivana Veštića koji su me doveli ovdje. Imamo zajedničke stavove, zajednička stajališta...

Ako ništa, medalja!

Bi li u SAD-u fakultet omeo atletski razvoj?

- Ne, tamo je sustav prilagođen sportu. Ovdje mi, opet, ništa ne bi falilo... - razmišlja Mihaljević.

Bitno je da ASK u svojim rukama ima novog bisera u kojega vrijedi ulagati i pružiti mu potrebnu infrastrukturu da se razvija. Jer, njegovi su planovi ozbiljni, baš kao i dosadašnji rezultati.

– Prvi mi je cilj plasirati se na Olimpijske igre u Rio de Janeiru 2016. godine. Ako Bog da zdravlja to neće bit problem, poslije ćemo vidjeti gdje ću doći. Cilj mi je i biti stalno u finalima velikih natjecanja, a onda će valjda doći i neka velika medalja. Ako ništa, medalja – nasmijao se Filip. Jednu već ima, europsko juniorsko srebro u disciplini koja i jest uglavnom europska. A tek je zagazio u svijet ‘kraljice sportova’.

PERO SMOLČIĆ

Izgubili glas zbog Sare Kolak

U Rietiju je hrvatska atletika imala niz dobrih rezultata, među njima je i onaj bacačice koplja iz Ludbrega Sare Kolak koja je osvojila broncu s novim apsolutnim hrvatskim rekordom od 57,79 metara.

- Za Saru smo svi žestoko navijali. Nijemaca je bilo preko 100, a nisu se čuli od nas desetak... Ali smo svi izgubili glas – kazao nam je promukli Mihaljević.

ASK-ov talijanski poker

U Rietiju je bilo još troje ASK-ovih bacača, kopljaši Roko Zemunik i Bartul Bašić te Petra Jakeljić u bacanju kladiva, no ostali su bez finala. - Grupa je odlična. Stalno je opuštena atmosfera na treningu i to što radimo zajedno mi jako puno znači – kazao je Mihaljević.

Ne gine mu maslina

Ovo je još jedan velikan koji će u budućnosti posaditi maslinu u našem Masliniku atletskih velikana – kazao je predsjednik ASK-a Ivan Veštić. A hoće li kugla ili ipak disk biti njegov forte? - Njegova fizička predispozicija daje nam pravo vjerovati da će biti odličan diskaš – zaključio je ASK-ov trener bacača Ivan Jakeljić.

Osobni karton

Rođen: 31. srpnja 1994. u Livnu Visina: 197 cm Težina: 94 kg Juniorska kugla (6 kg): 20,35 Juniorski disk (1,75 kg): 62,16

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Atletika