Sport Atletika

Blanka Vlašić dobila pet dana godišnjeg odmora

Blanka Vlašić je u utorak u Stockholmu došla i do 34. uzastopne pobjede u skoku u vis. Na mitingu na kojem je prošle godine postigla najbolji rezultat karijere (207 centimetara), ovog je puta slavila s preskočenih 202 centimetra.

No, za razliku od prijašnjih nastupa, na kojima je pobjedu osigurala i prije skoka preko dva metra, u glavnom švedskom gradu je Ruskinja

                                                                                        CROPIX
Jelena Slesarenko nešto duže ostala u igri. Blankin otac i trener Joško Vlašić dan poslije nije skrivao zadovoljstvo.

Samopouzdanje

- Raduje 34. pobjeda za redom, kao što raduje i Blankino samopouzdanje, koje se vidjelo u njenoj odluci da propusti skok na 200 centimetara, to je malo tko od skakača u vis radio. Time je Slesarenko dobila minimalnu šansu za pobjedu.

Nakon što je Ruskinja u trećem pokušaju preskočila dva metra, a Blanka u prvom rušila letvicu na 202, na njoj je bio popriličan pritisak da nastavi impresivan niz pobjeda, o kojem pišu ne samo naši, već i svjetski mediji, i bilo bi ga šteta prekinuti - rekao nam je Vlašić.

Blanka je u drugom pokušaju ipak preskočila 202 centimetra, što iz tri pokušaja nije uspjelo Slesarenko. Splićanka je tako još jednom pokazala da se zna nositi s pritiskom. Nakon nastupa u Stockholmu, odlučeno je kako Blanka neće putovati u London, gdje je trebala skakati u subotu, već će se posvetiti završnim pripremama za Olimpijske igre u Pekingu.

Vlašić kaže kako se to neće svidjeti organizatoru mitinga, ali kako se moralo misliti na ono što je najbolje za Blanku.
- Ideja je bila moja, a s njom su se složili i sama Blanka, te Bojan Marinović. Prilikom prvoga skoka na 187 centimetara, Blanka je osjetila malu bol u stopalu, koja je nestala kad se zagrijala. Međutim, nismo ništa htjeli riskirati, stopalo je najosjetljivije kod skakača u vis, ono trpi ekstremna opterećenja, a zna se kako veliki problemi počinju sitnicama. Takva odluka svidjela se Blanki, jer je zaista imala mnogo putovanja.

Trening

Vlašić objašnjava kako 205 centimetara nije uspjela preskočiti jer je prejako ulazila u skok, pa nije mogla zadržati odraz. Dodaje kako je dan poslije Stockholma bila vrlo optimistična. Blanku do ponedjeljka čeka pet dana pauze, nakon čega slijede završna dva tjedna priprema za Peking.
- Režim treninga se malo mijenja, ali to ne znači da Blanka neće imati vremena za sebe. Moći če i otići na plažu onda kada ne bude imala dva treninga dnevno, neće živjeti spartanski - zaključuje otac i trener svjetske prvakinje.

Naslov okvira

Osvrnuvši se na Blankine nastupe u tekućoj godini, Vlašić je iznimno zadovoljan.
- Ako podijelimo godinu u četiri dijela, u Stockholmu je bio kraj druge četvrtine, a Blanka je prve dvije apsolvirala bez greške. Sada slijedi treća četvrtina, koja je ove godine najvažnija. U njoj su Olimpijske igre kao središnji događaj godine, a zatim i nastupi u Zürichu, Zagrebu i drugim mitinzima.

toni bilić

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Atletika