StoryEditorOCM
Splitborba protiv bolesti

Žuti buketi u subotu se raširili po Rivi: Splićani dobro znaju da kupovinom narcisa sudjeluju u nečem bitnom

Piše Tanja Šimundić Bendić
23. ožujka 2024. - 14:41

Splićani već dobro znaju - prva subota u proljeću dan je obojan u žuto. Ima on i ime, zove se Dan narcisa.

Ima on i značaj, to je Međunarodni dan borbe protiv karcinoma dojke. Dan kada muškarci ženama, žene same sebi, prijateljice prijateljicama, mamama, bakama, momci curama kupuju cvjetove i bukete narcisa, i time pomažu radu udruga vezanih uz ovu ozbiljnu tematiku.

image

Dan narcisa u Splitu

Paun Paunovic/Cropix
image

Dan narcisa u Splitu

Paun Paunovic/Cropix

Jer narcis svojom bojom označava živost, proljeće, buđenje. A ovoliko narcisa koji su se kao najveći buket u subotu raširili po Splitu, jedinstvo i podršku naših sugrađana u pomoći onima koji su se suočili s teškom dijagnozom.

Narcisi su se humanitarno prodavali na štandu Udruge žena liječenih na dojci na dnu Marmontove i na onom Udruge Caspera na poznatom splitskom mistu pred Bankom. Ispred njih je bila Riva puna cvijeća, okupana proljetnim suncem. A okolo rijeke naših sugrađana koji već dobro znaju da kupovinom narcisa sudjeluju u nečem svima nama bitnom.

image

Dan narcisa u Splitu

Paun Paunovic/Cropix
image

Dan narcisa u Splitu

Paun Paunovic/Cropix

- Kao i uvijek odaziv je bio odličan, jer ipak Dan narcisa je već tradicionalna manifestacija. Splićani dobro znaju njegovu pozadinu, i rado sudjeluju u humanitarnim donacijama. Vidite i sami, Riva i grad bili su puni narcisa. Ruke naših sugrađana bile su pune žutih cvjetova. Lijep je osjećaj to vidjeti. Danom narcisa se ukazuje na problem žena liječenih od raka na dojci, ali se sveukupno želi kazati i kako se rak ne događa nekom drugom. Događa se svima nama. Sve veći broj ljudi obolijeva od nekog oblika raka. I zato je preventiva bitna, kao i svaka ovakva akcija koja jača svijest građana – veli Sonja Grgat, predsjednica Udruge Caspera.

image

Dan narcisa u Splitu

Paun Paunovic/Cropix
image

Dan narcisa u Splitu

Paun Paunovic/Cropix

Klub žena liječenih na dojci Split organizira ga već 27. put, a to je međunarodni dan borbe protiv karcinoma dojke, koji se tradicionalno obilježava prvu subotu u proljeće, također se provodi u još 50 gradova diljem Hrvatske.

Cilj akcije je ukazati na probleme karcinoma dojke i na trend porasta ove bolesti u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, a cvijetom narcisa dajemo simboličnu podršku ženama koje se bore protiv ove opake bolesti.

‘Sva sredstva prikupljena u ovim aktivnostima bit će utrošena na rad savjetovališta ‘Mogućnost drugog mišljenja‘ i na daljnju edukaciju naših sugrađanki u borbi protiv ove opake bolesti‘, poručuju iz Kluba žena liječenih na dojci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 07:22