stdClass Object ( [id] => 289976 [title] => Zoološki vrt će krajem mjeseca zatvoriti vrata nakon 89 godina [alias] => zooloski-vrt-ce-krajem-mjeseca-zatvoriti-vrata-nakon-89-godina [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Više od godine i pol proteklo je od najave da će se zatvoriti Zoološki vrt na Marjanu, jedini na području Dalmacije, a takav epilog će se dogoditi krajem ovoga mjeseca, kada će ta ustanova staviti ključ u bravu nakon punih 89 godina djelovanja na Vidilici.

Konačna odluka donesena je nakon sastanka članova Povjerenstva za izmještanje životinja, koji su prošlog tjedna izvijestili gradsku upravu kako je većini stanovnika marjanskog vrta pronađen drugi, kvalitetniji dom.

Kreće utrka za prostor

– Predsjednik Upravnog vijeća Prirodoslovnog muzeja (dr. vet. med. Davor Velagić, op.a.) obavijestio nas je da su se stvorili uvjeti za premještaj dijela životinja, odnosno da je svima pronađen dom.

Postupak bi mogao početi već do kraja ovog mjeseca, a to će značiti i da će Zoološki vrt zatvoriti svoja vrata za posjetitelje kako bi se optimizirali uvjeti za premještaj – kazao nam je dogradonačelnik Goran Kovačević, te je dodao kako prioritet za preseljenje u nove sredine imaju životinje kojima Marjan nije prirodno stanište, dok će ostale, domaće vrste, na premještaj pričekati do kraja godine.

– U tom razdoblju trebali bismo raspisati poziv na temelju odluke Gradskog vijeća kojim ćemo tražiti ponude i prijedloge za ideje kako iskoristiti taj prostor na Marjanu. Naravno, očekujemo ponude u skladu sa zakonom i zaštitom prirode kao temeljnim kriterijem, koje idu u smjeru kvalitetnih edukativnih sadržaja za sve naše građane – istaknuo je Kovačević.

Odluku o zatvaranju objekta u park-šumi potvrdio nam je i mr. Nediljko Ževrnja, ravnatelj Prirodoslovnog muzeja i Zoološkog vrta.

– Za divlje životinje pronašli smo smještaj u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu. Primjerice, dio vrsta ide u osječki ZOO vrt, dio će u utočište kod Slavonskog Broda, a vuk s još nekolicinom životinja najvjerojatnije će otići u utočište Kuterevo na sjevernim padinama Velebita. Premještamo vrste sa svim jedinkama, a od sadašnjeg fonda do daljnjeg ostaju domaće životinje, odnosno magarci, ovce i koze. No, nadamo se da ćemo i njih uspješno izmjestiti – kazao nam je mr. Ževrnja i naglasio da je nakon toga sve u rukama Grada, odnosno Gradskog vijeća, koje će po proceduri odlučiti što će biti s prostorom na Marjanu.

Odlukom o stavljanju ključa u bravu za posjetitelje zadovoljni su i u udrugama “Zeleni Dalmacije” i “Prijatelji životinja”, ali nisu odabirom zooloških vrtova izvan našega grada kao drugog doma.

Azil, a ne kavez

– Nismo zadovoljni odabirom zooloških vrtova kao novim odredištima umjesto azila, gdje prevladavaju etički principi i kvalitetniji odnos prema životinjama, a koje smo ponudili Povjerenstvu kao rješenje – kazao nam je Lovro Rumora, član Povjerenstva za izmještanje.

Otkad je donesena odluka o zatvaranju Zoološkog vrta koji je na turističkom internetskom vodiču Trip Advisor proglašen mučilištem za životinje, vode se rasprave kako prenamijeniti prostor.

Udruge podržavaju ideju da se nadležnost Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan proširi na sadašnji prostor ZOO-a, te da Grad nakon anketnih natječaja predloži osnivanje nove organizacije koja bi se brinula o novim oblicima i sadržajima na temelju odluke stručne komisije.

K. Lujak
Foto: CROPIX

Što s prostorom?

Toni Perković:
- Zoološki vrt na Marjanu je katastrofa, sramota za naš grad. Trebalo je taj objekt odavno zatvoriti. Tamo treba staviti kućice da nisu sve na Rivi. Šalim se, naravno.

Veljko Tomić:
- Mislim da Zoološki vrt treba zatvoriti i svakako pozdravljam tu ideju. Životinjama nije mjesto u kavezu. No, taj prostor na Marjanu sad bi trebalo preurediti kako bi se na Vidlici otvorilo još dodatnih sadržaja za mališane, pravi dječji grad.

Domina Tot:
- Trebali su ga zatvoriti mnogo ranije. Nadam se da će taj prostor ostati pod upravljanjem Prirodoslovnog muzeja kako bi se pretvorio u centar s kvalitetnim edukativnim sadržajima, ali bez živih životinja.

Igor Šušković:
- Nisam ni znao da to tamo postoji još uvijek. Trebalo bi tamo staviti nekakav istraživački centar. A ako je ostao koji tovar, neka bude turistička atrakcija kao simbol Dalmacije.

K. LUJAK

Vremeplov od sjaja do kraja

Zoološki vrt otvoren je javnosti 5. travnja 1926. godine u preuređenoj zgradi pod mladim marjanskim borovima, koju je 1914. godine za paviljonski restoran projektirao ing. Petar Senjanović. Posjetitelji na Vidilici tada su imali prilike vidjeti “najznačajnije domaće i egzotične životinje”, kako je to jednostavno pisalo u pratećem katalogu, ali i uživati u pjevu ptica u malom ornitološkom parku.

Samo dvije godine poslije, uz glavnu zgradu u kojoj je djelovao Prirodoslovni muzej, vođen stručnom rukom utemeljitelja i prvog kustosa prof. Umberta Giromette, podignut je manji objekt za potrebe prvog i jedinog akvarija u Kraljevini SHS.

Uspješno razdoblje djelovanja prekinula je okupacija grada tijekom Drugog svjetskog rata. Talijani su objekt vrlo brzo zapostavili, a njemački vojnici su se u jesen 1943. uselili u muzej devastirajući ga pretvaranjem u najobičniju spavaonicu.

Samo zahvaljujući iznimnom trudu osoblja koje je predvodio upravitelj dr. Otmar Karlovac spašen je dio izložaka i inventara, ali kavezi sa životinjama bili su gotovo potpuno prazni.

Nakon oslobođenja grada Zoološki vrt vratio se u svoj dom na Marjanu. Zgrada je uređena, životinje su primjereno predstavljene građanima, a muzejski predmeti su vraćeni u vitrine.

Generacije Splićana i njihovih gostiju obrazovale su se ili tek samo gledale izložene prirodoslovne zbirke i jedinke u kavezima koji su postajali sve neprimjereniji suvremenom poimanju zooloških vrtova.

Manjak skrbi gradskih struktura i nedostatna ulaganja uzrokovali su propadanje secesijske zgrade na Vidilici, pa je Prirodoslovni muzej u predvečerje Domovinskog rata zatvorio svoja vrata, a ostaci ostataka nekad slavnijih sadržaja svedeni su na Zoološki vrt.

Tijekom proteklih nekoliko godina jačao je pritisak javnosti, udruga koja skrbe o dobrobiti životinja, ali i pretendenata na atraktivan marjanski prostor prema zatvaranju vrta.

Odluka je donesena ovih dana, pa će jedini dalmatinski ZOO na pragu 90. rođendana polako otići u povijest zajedno sa svim svojim simbolima poput krokodilskog veterana Spavala ili medvjeda Viktora koji je u novom domu pod velebitskim bukvama poživio samo pola godine nakon odlaska s Vidilice.

G. Zubčić

KOMENTAR

Bio je malen, ali bio je naš

Je, istina je - nije bio baš najreprezentativniji. Nije bio ni nešto posebno lijep, ni nešto velik - mogao si ga uzduž i poprijeko sa zastajkivanjima prijeći u 10-15 minuta. Nije imao ni baš impresivnu listu životinja, koje su živjele u još manje impresivnim kavezima.

Znalo je koji put i ne baš ugodno “vonjat”, znale su na račun njega pljuštat kritike sa svih strana i od struke, ali i od “običnog puka”, koji bi svoje impresije na račun, impresivno dugovječnog objekta znale svesti u dvije tri riječi: “A jak nam je zoološki, mo’š vidit dvi patke, gusku, zeca i onoga žalosnog tigra”.

I nije to ni bilo puno dalje od istine, jer daleko je Zoološki na Marjanu bio od nekakve turističke atrakcije u kojoj se naslikavate uz slonove, lavove, žirafe, leoparde... Ali opet - bio je naš.

Je, istina je - kad bi ugledali umornog Dimitrija, došlo bi vam ga milo, skoro bi zaplakali kada bi ugledali onaj kavez s majmunima, a i bili smo svi zaključka kako i medvjedima nije tamo mjesto. Je, istina je, ali svejedno nam je nekako žao.

Kada se gasi nešto nakon gotovo devet desetljeća, jednostavno u vama proradi sjeta. Evo vam primjera, radije se svi mi odijevamo u “Zare”, ali na spomen “Jugoplastike” malo će tko ostati ravnodušan. Svi smo se mi razmazili, kupujući koješta po raznim trgovačkim lancima, al’ nema tko nema uspomena iz “Dalmine” samoposluge.

Tako je i sa Zoološkim. Voljeli ga-ne voljeli, isto će vam biti neobično proći onuda, a ne zateći “dvi patke, gusku, zeca i melankoličnog tigra”. Ako zbog ničeg drugog, mogli ste odvesti dijete i pokazati mu; ovo ti je patka, ovo guska, ovo zec, a ovo tigar koji se nije naspavao. Ovako će većina splitske djece misliti da životinje žive samo u slikovnicama.

A. Matić


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Tino Milat, voditelj ZOO-a, sa svojim suradnicima imat će pune ruke posla idućih tjedana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KLJUČ MOŽE U BRAVU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-10-17 09:16:50 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-10-17 09:55:38 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-10-17 09:21:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8950 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/10/17/Split/zoo_hladnoca5-301214.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x509" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38236342 Threads: 3 Questions: 7087938284 Slow queries: 3298059 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608098997 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/zooloski-vrt-ce-krajem-mjeseca-zatvoriti-vrata-nakon-89-godina-289976 [printLink] => /split/zooloski-vrt-ce-krajem-mjeseca-zatvoriti-vrata-nakon-89-godina-289976?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 230982 [name] => zoosplit [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zoosplit [link] => /tag/zoosplit ) [1] => stdClass Object ( [id] => 227467 [name] => zoost [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zoost [link] => /tag/zoost ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Tino Milat, voditelj ZOO-a, sa svojim suradnicima imat će pune ruke posla idućih tjedana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KLJUČ MOŽE U BRAVU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zoološki vrt će krajem mjeseca zatvoriti vrata nakon 89 godina [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-00-44-21-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/10/17/Split/zoo_hladnoca5-301214.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/10/17/Split/zoo_hladnoca5-301214.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Više od godine i pol proteklo je od najave da će se zatvoriti Zoološki vrt na Marjanu, jedini na području Dalmacije, a takav epilog će se dogoditi krajem ovoga mjeseca, kada će ta ustanova staviti ključ u bravu nakon punih 89 godina djelovanja na Vidilici.

Konačna odluka donesena je nakon sastanka članova Povjerenstva za izmještanje životinja, koji su prošlog tjedna izvijestili gradsku upravu kako je većini stanovnika marjanskog vrta pronađen drugi, kvalitetniji dom.

Kreće utrka za prostor

– Predsjednik Upravnog vijeća Prirodoslovnog muzeja (dr. vet. med. Davor Velagić, op.a.) obavijestio nas je da su se stvorili uvjeti za premještaj dijela životinja, odnosno da je svima pronađen dom.

Postupak bi mogao početi već do kraja ovog mjeseca, a to će značiti i da će Zoološki vrt zatvoriti svoja vrata za posjetitelje kako bi se optimizirali uvjeti za premještaj – kazao nam je dogradonačelnik Goran Kovačević, te je dodao kako prioritet za preseljenje u nove sredine imaju životinje kojima Marjan nije prirodno stanište, dok će ostale, domaće vrste, na premještaj pričekati do kraja godine.

– U tom razdoblju trebali bismo raspisati poziv na temelju odluke Gradskog vijeća kojim ćemo tražiti ponude i prijedloge za ideje kako iskoristiti taj prostor na Marjanu. Naravno, očekujemo ponude u skladu sa zakonom i zaštitom prirode kao temeljnim kriterijem, koje idu u smjeru kvalitetnih edukativnih sadržaja za sve naše građane – istaknuo je Kovačević.

Odluku o zatvaranju objekta u park-šumi potvrdio nam je i mr. Nediljko Ževrnja, ravnatelj Prirodoslovnog muzeja i Zoološkog vrta.

– Za divlje životinje pronašli smo smještaj u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu. Primjerice, dio vrsta ide u osječki ZOO vrt, dio će u utočište kod Slavonskog Broda, a vuk s još nekolicinom životinja najvjerojatnije će otići u utočište Kuterevo na sjevernim padinama Velebita. Premještamo vrste sa svim jedinkama, a od sadašnjeg fonda do daljnjeg ostaju domaće životinje, odnosno magarci, ovce i koze. No, nadamo se da ćemo i njih uspješno izmjestiti – kazao nam je mr. Ževrnja i naglasio da je nakon toga sve u rukama Grada, odnosno Gradskog vijeća, koje će po proceduri odlučiti što će biti s prostorom na Marjanu.

Odlukom o stavljanju ključa u bravu za posjetitelje zadovoljni su i u udrugama “Zeleni Dalmacije” i “Prijatelji životinja”, ali nisu odabirom zooloških vrtova izvan našega grada kao drugog doma.

Azil, a ne kavez

– Nismo zadovoljni odabirom zooloških vrtova kao novim odredištima umjesto azila, gdje prevladavaju etički principi i kvalitetniji odnos prema životinjama, a koje smo ponudili Povjerenstvu kao rješenje – kazao nam je Lovro Rumora, član Povjerenstva za izmještanje.

Otkad je donesena odluka o zatvaranju Zoološkog vrta koji je na turističkom internetskom vodiču Trip Advisor proglašen mučilištem za životinje, vode se rasprave kako prenamijeniti prostor.

Udruge podržavaju ideju da se nadležnost Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan proširi na sadašnji prostor ZOO-a, te da Grad nakon anketnih natječaja predloži osnivanje nove organizacije koja bi se brinula o novim oblicima i sadržajima na temelju odluke stručne komisije.

K. Lujak
Foto: CROPIX

Što s prostorom?

Toni Perković:
- Zoološki vrt na Marjanu je katastrofa, sramota za naš grad. Trebalo je taj objekt odavno zatvoriti. Tamo treba staviti kućice da nisu sve na Rivi. Šalim se, naravno.

Veljko Tomić:
- Mislim da Zoološki vrt treba zatvoriti i svakako pozdravljam tu ideju. Životinjama nije mjesto u kavezu. No, taj prostor na Marjanu sad bi trebalo preurediti kako bi se na Vidlici otvorilo još dodatnih sadržaja za mališane, pravi dječji grad.

Domina Tot:
- Trebali su ga zatvoriti mnogo ranije. Nadam se da će taj prostor ostati pod upravljanjem Prirodoslovnog muzeja kako bi se pretvorio u centar s kvalitetnim edukativnim sadržajima, ali bez živih životinja.

Igor Šušković:
- Nisam ni znao da to tamo postoji još uvijek. Trebalo bi tamo staviti nekakav istraživački centar. A ako je ostao koji tovar, neka bude turistička atrakcija kao simbol Dalmacije.

K. LUJAK

Vremeplov od sjaja do kraja

Zoološki vrt otvoren je javnosti 5. travnja 1926. godine u preuređenoj zgradi pod mladim marjanskim borovima, koju je 1914. godine za paviljonski restoran projektirao ing. Petar Senjanović. Posjetitelji na Vidilici tada su imali prilike vidjeti “najznačajnije domaće i egzotične životinje”, kako je to jednostavno pisalo u pratećem katalogu, ali i uživati u pjevu ptica u malom ornitološkom parku.

Samo dvije godine poslije, uz glavnu zgradu u kojoj je djelovao Prirodoslovni muzej, vođen stručnom rukom utemeljitelja i prvog kustosa prof. Umberta Giromette, podignut je manji objekt za potrebe prvog i jedinog akvarija u Kraljevini SHS.

Uspješno razdoblje djelovanja prekinula je okupacija grada tijekom Drugog svjetskog rata. Talijani su objekt vrlo brzo zapostavili, a njemački vojnici su se u jesen 1943. uselili u muzej devastirajući ga pretvaranjem u najobičniju spavaonicu.

Samo zahvaljujući iznimnom trudu osoblja koje je predvodio upravitelj dr. Otmar Karlovac spašen je dio izložaka i inventara, ali kavezi sa životinjama bili su gotovo potpuno prazni.

Nakon oslobođenja grada Zoološki vrt vratio se u svoj dom na Marjanu. Zgrada je uređena, životinje su primjereno predstavljene građanima, a muzejski predmeti su vraćeni u vitrine.

Generacije Splićana i njihovih gostiju obrazovale su se ili tek samo gledale izložene prirodoslovne zbirke i jedinke u kavezima koji su postajali sve neprimjereniji suvremenom poimanju zooloških vrtova.

Manjak skrbi gradskih struktura i nedostatna ulaganja uzrokovali su propadanje secesijske zgrade na Vidilici, pa je Prirodoslovni muzej u predvečerje Domovinskog rata zatvorio svoja vrata, a ostaci ostataka nekad slavnijih sadržaja svedeni su na Zoološki vrt.

Tijekom proteklih nekoliko godina jačao je pritisak javnosti, udruga koja skrbe o dobrobiti životinja, ali i pretendenata na atraktivan marjanski prostor prema zatvaranju vrta.

Odluka je donesena ovih dana, pa će jedini dalmatinski ZOO na pragu 90. rođendana polako otići u povijest zajedno sa svim svojim simbolima poput krokodilskog veterana Spavala ili medvjeda Viktora koji je u novom domu pod velebitskim bukvama poživio samo pola godine nakon odlaska s Vidilice.

G. Zubčić

KOMENTAR

Bio je malen, ali bio je naš

Je, istina je - nije bio baš najreprezentativniji. Nije bio ni nešto posebno lijep, ni nešto velik - mogao si ga uzduž i poprijeko sa zastajkivanjima prijeći u 10-15 minuta. Nije imao ni baš impresivnu listu životinja, koje su živjele u još manje impresivnim kavezima.

Znalo je koji put i ne baš ugodno “vonjat”, znale su na račun njega pljuštat kritike sa svih strana i od struke, ali i od “običnog puka”, koji bi svoje impresije na račun, impresivno dugovječnog objekta znale svesti u dvije tri riječi: “A jak nam je zoološki, mo’š vidit dvi patke, gusku, zeca i onoga žalosnog tigra”.

I nije to ni bilo puno dalje od istine, jer daleko je Zoološki na Marjanu bio od nekakve turističke atrakcije u kojoj se naslikavate uz slonove, lavove, žirafe, leoparde... Ali opet - bio je naš.

Je, istina je - kad bi ugledali umornog Dimitrija, došlo bi vam ga milo, skoro bi zaplakali kada bi ugledali onaj kavez s majmunima, a i bili smo svi zaključka kako i medvjedima nije tamo mjesto. Je, istina je, ali svejedno nam je nekako žao.

Kada se gasi nešto nakon gotovo devet desetljeća, jednostavno u vama proradi sjeta. Evo vam primjera, radije se svi mi odijevamo u “Zare”, ali na spomen “Jugoplastike” malo će tko ostati ravnodušan. Svi smo se mi razmazili, kupujući koješta po raznim trgovačkim lancima, al’ nema tko nema uspomena iz “Dalmine” samoposluge.

Tako je i sa Zoološkim. Voljeli ga-ne voljeli, isto će vam biti neobično proći onuda, a ne zateći “dvi patke, gusku, zeca i melankoličnog tigra”. Ako zbog ničeg drugog, mogli ste odvesti dijete i pokazati mu; ovo ti je patka, ovo guska, ovo zec, a ovo tigar koji se nije naspavao. Ovako će većina splitske djece misliti da životinje žive samo u slikovnicama.

A. Matić


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/zooloski-vrt-ce-krajem-mjeseca-zatvoriti-vrata-nakon-89-godina-289976 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a1d34b956329c41d29b43d43d8491f6c4757ef53 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zoolo%C5%A1ki+vrt+%C4%87e+krajem+mjeseca+zatvoriti+vrata+nakon+89+godina&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fzooloski-vrt-ce-krajem-mjeseca-zatvoriti-vrata-nakon-89-godina-289976 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fzooloski-vrt-ce-krajem-mjeseca-zatvoriti-vrata-nakon-89-godina-289976 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Tino Milat, voditelj ZOO-a, sa svojim suradnicima imat će pune ruke posla idućih tjedana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KLJUČ MOŽE U BRAVU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SplitKLJUČ MOŽE U BRAVU

Zoološki vrt će krajem mjeseca zatvoriti vrata nakon 89 godina

Piše PSD.
17. listopada 2015. - 11:21
Više od godine i pol proteklo je od najave da će se zatvoriti Zoološki vrt na Marjanu, jedini na području Dalmacije, a takav epilog će se dogoditi krajem ovoga mjeseca, kada će ta ustanova staviti ključ u bravu nakon punih 89 godina djelovanja na Vidilici.

Konačna odluka donesena je nakon sastanka članova Povjerenstva za izmještanje životinja, koji su prošlog tjedna izvijestili gradsku upravu kako je većini stanovnika marjanskog vrta pronađen drugi, kvalitetniji dom.

Kreće utrka za prostor

– Predsjednik Upravnog vijeća Prirodoslovnog muzeja (dr. vet. med. Davor Velagić, op.a.) obavijestio nas je da su se stvorili uvjeti za premještaj dijela životinja, odnosno da je svima pronađen dom.

Postupak bi mogao početi već do kraja ovog mjeseca, a to će značiti i da će Zoološki...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 02:44