stdClass Object ( [id] => 1353224 [title] => Znate li zašto se Kenjara tako zove i u čijoj je kući bio poznati bordel? Toni nas je proveo kroz slabo poznate kantune [alias] => znate-li-zasto-se-kenjara-tako-zove-i-u-cijoj-je-kuci-bio-poznati-bordel-toni-nas-je-proveo-kroz-slabo-poznate-kantune [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ne znamo o našem gradu puno. Većina nema pojma ni gdje se nalaze glasovite palače, ili ulice, a još manje što je uklesano na sfingi s Peristila. Ajmo dalje, gdje je bila smještena Dioklecijanova blagovaonica, što su našli u rodnoj kući Marka Marulića, zašto je Kenjara dobila to ime, i koja je bila svrha Vestibula?

Ne znate, O.K., čovjek uči dok je živ. Vrijeme je da vas upoznamo sa skrivenim Splitom i njegovim tajnama. A tim će nas putem provesti splitski mag. povijesti Toni Šare, turistički vodič koji je po recenzijama klijenata na TripAdvisoru sa svojom povijesnom turom ušao u zlatnu skupinu od jedan posto najboljih vodiča na svijetu.

---

---

I došao na drugo mjesto u Hrvatskoj za turistički doživljaj aktualne nam sezone. On nam je Split pokazao iz skroz drugačije perspektive.

Peristil

Glasoviti carski trg nikada nije bio zamišljen kao forum za okupljanje građana Splita. To je samo mit. U osnovi je služio kao ceremonijalni prostor na kojem su dočekivani gosti. A car Dioklecijan ih je pozdravljao i s balkona (tu je i danas, ljeti s njega turistima mašu car i Priska) promatrao ulicu koja je vodila ravno do Zlatnih vrata. Bila je širine samog Peristila. Na zapadnoj strani Peristila na mjestu današnje Palače Grisogono Cipci, u čijem se prizemlju nalazi kavana Lvxor, u srednjem je vijeku bila gradska vijećnica. I dandanas istočno pročelje palače krase predivni egipatski granitni stupovi.

---

image

Nekadašnja gradska vijećnica smještena na samome Peristilu
 

Paun Paunović/Cropix
---

Sfinga

Svi misle da o sfingi sve znaju, a zapravo većina pojma nema da njeno cijelo podnožje krasi nevjerojatan uklesani prizor robova, naredanih jedan iza drugog. Za kišnog, oblačnog dana ako bolje pogledate možete vidjeti kako su njihovi vratovi vezani lancima i da imaju štitove do poda. Nisu to tek obični robovi, riječ je o pokorenoj vojsci koja predstavlja osvojene gradove iz faraonskog pohoda.

---

image

Sfinga na Peristilu
 

Paun Paunović/Cropix
---

Sfinga je inače čuvar groba, stari Splićani su je nazivali gorgona ili čudovište, i izbjegavali su je pogledati u oči. Narod je pričao kako je puknuta jer je grom koji je udario u zvonik Sv. Duje odlomio dio kamena. A on potom pao na sfingina leđa i trajno im ostavio duboki ožiljak. Pa nije to baš točno, razbili su je kršćani koji su željeli uništiti za njih poganski simbol. Ova je sfinga posebna jer umjesto šapa ima isklesane ruke koje nose žrtvenu zdjelu. Sfinga s Peristila je jedna od 12 njih pod Marjanom, većina ih je fragmentirana.

---

image

Slikovni zapis u samome podnožju sfinge na Peristilu
 

Paun Paunović/Cropix
---

Vestibul

Predivni Vestibul je u suštini monumentalno predvorje, ulaz u Dioklecijanov stan, danas najočuvanija jedinica njegova doma. Nekad davno je imao na sebi kupolu koja se urušila, a inače je bio prepun mozaika. Ima velike prozore koji su ga osvjetljavali, nosio je duboke kamene utore sa skulpturama. Oni koji su caru dolazili u pohode ostali bi u njemu mali na svijetu, suočeni s grandioznošću prizora koji bi ih okružio. Splitski Vestibul se i dandanas drži jednim od najočuvanijih ulaza u palaču na svijetu.

---

image

Vestibul - predvorje dijela palače u kojem je obitavao car
 

Paun Paunović/Cropix
---

Dioklecijanov stan

Bio je ogroman, prostran, preko Vestibula se do njega dolazilo nadsvođenim hodnikom koji je vodio do dugog južnog balkona s nadstrešnicom. Balkon se protezao duž stana i palače od zapada prema istoku, a imao je na sebi velike kamene otvore kroz koje je carska obitelj uživala u pogledu na more. Na istočnoj strani pored Kenjare nalazila se blagovaonica s polukružnim utorima. Iz blagovaonice je čak preživio mramorni stol koji se čuva u Muzeju grada Splita.

---

image

Dio palače u kojemu je bila smještena careva blagovaonica
 

Paun Paunović/Cropix
---

Kenjara

Ime joj sve kaže i doslovce. U suštini je bila rupa koja se stoljećima punila smećem sve dok nije stvorila ravninu na kojoj su niknule kuće. I tu su stajale sve do 60-ih godina. S rušenjem kuća moglo se ući u podrume i nastaviti ih istraživati. Kenjara je zapravo jedini komad podruma na istočnom dijelu koji nije iskopan do kraja. A kako su radovi stali, lokalci su u nju počeli bacati svašta, zbog nepostojanja kanalizacije i fekalije, i tako se rodio prostor koji se od milja nazvao Kenjara. Ostao je od milja i do danas. S tom razlikom što je Kenjara danas postala gradska zona u kojoj cijene kvadrata paraju nebo.

---

image

Kenjari ime sve kaže i doslovce

Jakov Prkić/Cropix/Arhiva
---

Dekumanus – današnja Poljana kraljice Jelene

Prepoznat ćete ga po staroj kamenoj cesti koja spaja Hrvojevu s Krešimirovom ulicom. Originalno je to 1700 godina star pločnik otkriven prilikom čišćenja ruševina iz Drugog svjetskog rata. Oni koji su ga gradili u Dioklecijanovo doba napravili su mu i korniž, zapravo dio trijema koji je omeđivao glavne ulice palače. Korniž je imao i odvode, a pločnik su malo i zakrivili kako bi voda prema njima imala slobodan pad. Genijalno.

---

image

Sačuvani originalni kamen na podu Dekumanusa, glavne ulice u palači
 

Paun Paunović/Cropix
---

Nepotova ulica

Ne treba filozofirati, Nepotova ulica u Getu u kojoj su svoje baze 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća imali poznati podmarjanski šverceri jeansa, duvana, žvaka, espadrila, ime je dobila po zadnjem priznatom rimskom caru Zapadnog Rimskog Carstva Juliju Nepotu. Povijest pamti da ga je s carskog trona u Rimu zbacio patricij Orest. Nepot se potom sklanja u Dioklecijanovu palaču, gdje je i ubijen u vojnoj uroti. Ulica nosi njegovo ime, a na fasadi jedne od kuća nalazi se slika novčića, koja je postavljena njemu u spomen.

---

image

Nepotova ulica koja nosi ime po caru Nepotu u kojoj su sačuvani zidovi iz vremena cara Dioklecijana
 

Paun Paunović/Cropix
---

Marulićeva rodna kuća

U Dominisovoj ulici nasuprot Papalićeve palače nalazi se, navodno, rodna kuća glasovitog Marka Marulića. Prema predaji čelnici grada Splita su 400 godina nakon njegove smrti na njenu fasadu odlučili postaviti ploču njemu u čast. A onda su otkrili kako se u njoj nalazi popularna javna kuća koju su promptno zatvorili.

Sfingina glava

Našla se na pročelju kuće nasuprot najpoznatijem dvoru s tiramolima u Getu, i da bi je se uočilo dovoljno je samo malo podići pogled. Smatra se kako je to fragmentirani dio jedne od 12 sfingi, i da predstavlja glavu faraona.

---

image

Ostaci sfinge ugrađeni u kuće koje su s vremenom nicale
 

Paun Paunović/Cropix
---

Zapadna vrata u grad

Ili mjesto na kojem za Staru godinu pjevaju klape, danas, nakon micanja štekata jasno vidljivo sa svim svojim detaljima. Nekada je tu bila gradska sudnica, jasno se još vide ostaci stubišta s jedne i druge strane zida. Vodilo je ono na tribine, na njima su se smjestili poteštat i suci, a narod je gledao. Nad visokim i uvijek otvorenim zapadnim ulazom nalazila se stražarnica, a visoko iznad i dandanas romanički zvonik identičan nekadašnjem na Jupiterovu hramu. Ovaj je preživio.

---

image

Predvorje na zapadnom ulazu u palaču
 

Paun Paunović/Cropix
---

Kip sv. Antuna na Pjaci

Na uglu Bosanske ulice i Ispod ure, na zapadnoj fasadi uglovne zgrade nalazi se kip sv. Antuna pustinjaka, koji je živio u doba Dioklecijana. Prikazan je sa zvonom u ruci, kojim je, legenda kaže, zvonio kako bi otjerao demone što su se okupljali oko njega. U njegovom desnom donjem uglu, iza njegovih nogu viri maleni lik, u ovom slučaju donatora plemića Ciprijana koji je narodu tako želio pokazati tko je platio skulpturu. Iznad kipa sv. Antuna smješten je reljef s prikazom muškarca i žene. Zanimljivost ovoga mjesta je u tome što su ga posjećivale oklevetane žene. To i objašnjava prikaz reljefa na kojem se vidi kako žena prijeteći podiže prst prema mužu, ne želeći prihvatiti ono što joj on nameće. Ispod kipa sv. Antuna nepravedno oklevetane žene su palile svijeće.

---

image

Sačuvani originalni mozaici iz antičkog vremena
 

Paun Paunović/Cropix
------
image

Sačuvani originalni mozaici iz antičkog vremena
 

Paun Paunović/Cropix
------
image

Predvorje na zapadnom ulazu u palaču
 

Paun Paunović/Cropix
------
image

Kamen u kojemu je preko poganih simbola uklesan križ, a datira iz antičkog vremena...
 

Paun Paunović/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tajne splita [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => tajne splita 2 0 7344 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-05 12:40:47 [created_by] => 3217 [created_by_alias] => Tanja Šimundić Bendić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-07 06:35:04 [modified_by] => 3217 [publish_up] => 2024-01-07 06:34:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Znate li zašto se Kenjara tako zove i u čijoj je kući bio poznati bordel? Toni nas je proveo kroz slabo poznate kantune page_title=Znate li zašto se Kenjara tako zove i u čijoj je kući bio poznati bordel? Toni nas je proveo kroz slabo poznate kantune [metakey] => Split, Toni Šare, Turistički vodič [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26305837.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26305825.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26305855.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26311090.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26305857.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26305856.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26305854.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26305853.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26305852.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26305851.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26305847.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26305846.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26305845.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26305844.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26305843.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26305842.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26305841.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26305840.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26305838.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26305836.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26305834.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26305832.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26305831.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26305828.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26305826.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26305824.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26305822.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26305821.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix\/Arhiva","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Turisti\u010dki vodi\u010d Toni \u0160are
\n\u00a0<\/p>","","

Vestibul - predvorje dijela pala\u010de u kojem je obitavao car
\n\u00a0<\/p>","

Kenjari ime sve ka\u017ee i doslovce<\/p>","

Sa\u010duvani originalni mozaici iz anti\u010dkog vremena
\n\u00a0<\/p>","

Vestibul - predvorje dijela pala\u010de u kojem je obitavao car
\n\u00a0<\/p>","

Vestibul - predvorje dijela pala\u010de u kojem je obitavao car
\n\u00a0<\/p>","

Sfinga na Peristilu
\n\u00a0<\/p>","

Slikovni zapis u samome podno\u017eju sfinge na Peristilu
\n\u00a0<\/p>","

Slikovni zapis u samome podno\u017eju sfinge na Peristilu
\n\u00a0<\/p>","

Sa\u010duvani originalni kamen na podu Dekumanusa, glavne ulice u pala\u010di
\n\u00a0<\/p>","

Sa\u010duvani originalni mozaici iz anti\u010dkog vremena
\n\u00a0<\/p>","

Nekada\u0161nja gradska vije\u0107nica smje\u0161tena na samome Peristilu
\n\u00a0<\/p>","

Sa\u010duvani originalni mozaici iz anti\u010dkog vremena
\n\u00a0<\/p>","

Sa\u010duvani originalni mozaici iz anti\u010dkog vremena
\n\u00a0<\/p>","

Sa\u010duvani originalni mozaici iz anti\u010dkog vremena
\n\u00a0<\/p>","

Sa\u010duvani originalni mozaici iz anti\u010dkog vremena
\n\u00a0<\/p>","

Turisti\u010dki vodi\u010d Toni \u0160are
\n\u00a0<\/p>","

Turisti\u010dki vodi\u010d Toni \u0160are
\n\u00a0<\/p>","

Dio pala\u010de u kojemu je bila smje\u0161tena careva blagovaonica
\n\u00a0<\/p>","

Predvorje na zapadnom ulazu u pala\u010du
\n\u00a0<\/p>","

Kamen u kojemu je preko poganih simbola uklesan kri\u017e, a datira iz anti\u010dkog vremena...
\n\u00a0<\/p>","

Predvorje na zapadnom ulazu u pala\u010du
\n\u00a0<\/p>","

Predvorje na zapadnom ulazu u pala\u010du
\n\u00a0<\/p>","

Ostaci sfinge ugra\u0111eni u ku\u0107e koje su s vremenom nicale
\n\u00a0<\/p>","

Nepotova ulica koja nosi ime po caru Nepotu u kojoj su sa\u010duvani zidovi iz vremena cara Dioklecijana
\n\u00a0<\/p>","

Nepotova ulica koja nosi ime po caru Nepotu u kojoj su sa\u010duvani zidovi iz vremena cara Dioklecijana
\n\u00a0<\/p>","

Sa\u010duvani originalni kamen na podu Dekumanusa, glavne ulice u pala\u010di
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1317","hd_26305837_1920.jpg":"1920x1080","k_26305837_1280.jpg":"1280x1280","k_26305837_1024.jpg":"1024x1024","k_26305837_640.jpg":"640x640","k_26305837_480.jpg":"480x480","k_26305837_340.jpg":"340x340","k_26305837_220.jpg":"220x220","o_26305837_1280.jpg":"1280x878","o_26305837_1024.jpg":"1024x702","o_26305837_640.jpg":"640x439","o_26305837_480.jpg":"480x329","o_26305837_340.jpg":"340x233","o_26305837_220.jpg":"220x150","h_26305837_1280.jpg":"1280x854","h_26305837_1024.jpg":"1024x683","h_26305837_640.jpg":"640x427","h_26305837_480.jpg":"480x320","h_26305837_340.jpg":"340x227","h_26305837_220.jpg":"220x147","pp_26305837_1280.jpg":"1280x1628","pp_26305837_1024.jpg":"1024x1303","pp_26305837_640.jpg":"640x814","pp_26305837_480.jpg":"480x611","pp_26305837_340.jpg":"340x432","pp_26305837_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2898","hd_26305825_1920.jpg":"1920x1080","k_26305825_1280.jpg":"1280x1280","k_26305825_1024.jpg":"1024x1024","k_26305825_640.jpg":"640x640","k_26305825_480.jpg":"480x480","k_26305825_340.jpg":"340x340","k_26305825_220.jpg":"220x220","o_26305825_1280.jpg":"1280x1932","o_26305825_1024.jpg":"1024x1545","o_26305825_640.jpg":"640x966","o_26305825_480.jpg":"480x724","o_26305825_340.jpg":"340x513","o_26305825_220.jpg":"220x332","h_26305825_1280.jpg":"1280x854","h_26305825_1024.jpg":"1024x683","h_26305825_640.jpg":"640x427","h_26305825_480.jpg":"480x320","h_26305825_340.jpg":"340x227","h_26305825_220.jpg":"220x147","pp_26305825_1280.jpg":"1280x1628","pp_26305825_1024.jpg":"1024x1303","pp_26305825_640.jpg":"640x814","pp_26305825_480.jpg":"480x611","pp_26305825_340.jpg":"340x432","pp_26305825_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1327","hd_26305855_1920.jpg":"1920x1080","k_26305855_1280.jpg":"1280x1280","k_26305855_1024.jpg":"1024x1024","k_26305855_640.jpg":"640x640","k_26305855_480.jpg":"480x480","k_26305855_340.jpg":"340x340","k_26305855_220.jpg":"220x220","o_26305855_1280.jpg":"1280x884","o_26305855_1024.jpg":"1024x707","o_26305855_640.jpg":"640x442","o_26305855_480.jpg":"480x331","o_26305855_340.jpg":"340x234","o_26305855_220.jpg":"220x152","h_26305855_1280.jpg":"1280x854","h_26305855_1024.jpg":"1024x683","h_26305855_640.jpg":"640x427","h_26305855_480.jpg":"480x320","h_26305855_340.jpg":"340x227","h_26305855_220.jpg":"220x147","pp_26305855_1280.jpg":"1280x1628","pp_26305855_1024.jpg":"1024x1303","pp_26305855_640.jpg":"640x814","pp_26305855_480.jpg":"480x611","pp_26305855_340.jpg":"340x432","pp_26305855_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1260","hd_26311090_1920.jpg":"1920x1080","k_26311090_1280.jpg":"1280x1280","k_26311090_1024.jpg":"1024x1024","k_26311090_640.jpg":"640x640","k_26311090_480.jpg":"480x480","k_26311090_340.jpg":"340x340","k_26311090_220.jpg":"220x220","o_26311090_1280.jpg":"1280x840","o_26311090_1024.jpg":"1024x672","o_26311090_640.jpg":"640x420","o_26311090_480.jpg":"480x315","o_26311090_340.jpg":"340x223","o_26311090_220.jpg":"220x144","h_26311090_1280.jpg":"1280x854","h_26311090_1024.jpg":"1024x683","h_26311090_640.jpg":"640x427","h_26311090_480.jpg":"480x320","h_26311090_340.jpg":"340x227","h_26311090_220.jpg":"220x147","pp_26311090_1280.jpg":"1280x1628","pp_26311090_1024.jpg":"1024x1303","pp_26311090_640.jpg":"640x814","pp_26311090_480.jpg":"480x611","pp_26311090_340.jpg":"340x432","pp_26311090_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2837","hd_26305857_1920.jpg":"1920x1080","k_26305857_1280.jpg":"1280x1280","k_26305857_1024.jpg":"1024x1024","k_26305857_640.jpg":"640x640","k_26305857_480.jpg":"480x480","k_26305857_340.jpg":"340x340","k_26305857_220.jpg":"220x220","o_26305857_1280.jpg":"1280x1891","o_26305857_1024.jpg":"1024x1513","o_26305857_640.jpg":"640x945","o_26305857_480.jpg":"480x709","o_26305857_340.jpg":"340x502","o_26305857_220.jpg":"220x325","h_26305857_1280.jpg":"1280x854","h_26305857_1024.jpg":"1024x683","h_26305857_640.jpg":"640x427","h_26305857_480.jpg":"480x320","h_26305857_340.jpg":"340x227","h_26305857_220.jpg":"220x147","pp_26305857_1280.jpg":"1280x1628","pp_26305857_1024.jpg":"1024x1303","pp_26305857_640.jpg":"640x814","pp_26305857_480.jpg":"480x611","pp_26305857_340.jpg":"340x432","pp_26305857_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2733","hd_26305856_1920.jpg":"1920x1080","k_26305856_1280.jpg":"1280x1280","k_26305856_1024.jpg":"1024x1024","k_26305856_640.jpg":"640x640","k_26305856_480.jpg":"480x480","k_26305856_340.jpg":"340x340","k_26305856_220.jpg":"220x220","o_26305856_1280.jpg":"1280x1822","o_26305856_1024.jpg":"1024x1457","o_26305856_640.jpg":"640x911","o_26305856_480.jpg":"480x683","o_26305856_340.jpg":"340x483","o_26305856_220.jpg":"220x313","h_26305856_1280.jpg":"1280x854","h_26305856_1024.jpg":"1024x683","h_26305856_640.jpg":"640x427","h_26305856_480.jpg":"480x320","h_26305856_340.jpg":"340x227","h_26305856_220.jpg":"220x147","pp_26305856_1280.jpg":"1280x1628","pp_26305856_1024.jpg":"1024x1303","pp_26305856_640.jpg":"640x814","pp_26305856_480.jpg":"480x611","pp_26305856_340.jpg":"340x432","pp_26305856_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3103","hd_26305854_1920.jpg":"1920x1080","k_26305854_1280.jpg":"1280x1280","k_26305854_1024.jpg":"1024x1024","k_26305854_640.jpg":"640x640","k_26305854_480.jpg":"480x480","k_26305854_340.jpg":"340x340","k_26305854_220.jpg":"220x220","o_26305854_1280.jpg":"1280x2068","o_26305854_1024.jpg":"1024x1654","o_26305854_640.jpg":"640x1034","o_26305854_480.jpg":"480x775","o_26305854_340.jpg":"340x549","o_26305854_220.jpg":"220x355","h_26305854_1280.jpg":"1280x854","h_26305854_1024.jpg":"1024x683","h_26305854_640.jpg":"640x427","h_26305854_480.jpg":"480x320","h_26305854_340.jpg":"340x227","h_26305854_220.jpg":"220x147","pp_26305854_1280.jpg":"1280x1628","pp_26305854_1024.jpg":"1024x1303","pp_26305854_640.jpg":"640x814","pp_26305854_480.jpg":"480x611","pp_26305854_340.jpg":"340x432","pp_26305854_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1337","hd_26305853_1920.jpg":"1920x1080","k_26305853_1280.jpg":"1280x1280","k_26305853_1024.jpg":"1024x1024","k_26305853_640.jpg":"640x640","k_26305853_480.jpg":"480x480","k_26305853_340.jpg":"340x340","k_26305853_220.jpg":"220x220","o_26305853_1280.jpg":"1280x891","o_26305853_1024.jpg":"1024x713","o_26305853_640.jpg":"640x445","o_26305853_480.jpg":"480x334","o_26305853_340.jpg":"340x236","o_26305853_220.jpg":"220x153","h_26305853_1280.jpg":"1280x854","h_26305853_1024.jpg":"1024x683","h_26305853_640.jpg":"640x427","h_26305853_480.jpg":"480x320","h_26305853_340.jpg":"340x227","h_26305853_220.jpg":"220x147","pp_26305853_1280.jpg":"1280x1628","pp_26305853_1024.jpg":"1024x1303","pp_26305853_640.jpg":"640x814","pp_26305853_480.jpg":"480x611","pp_26305853_340.jpg":"340x432","pp_26305853_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1347","hd_26305852_1920.jpg":"1920x1080","k_26305852_1280.jpg":"1280x1280","k_26305852_1024.jpg":"1024x1024","k_26305852_640.jpg":"640x640","k_26305852_480.jpg":"480x480","k_26305852_340.jpg":"340x340","k_26305852_220.jpg":"220x220","o_26305852_1280.jpg":"1280x898","o_26305852_1024.jpg":"1024x718","o_26305852_640.jpg":"640x449","o_26305852_480.jpg":"480x336","o_26305852_340.jpg":"340x238","o_26305852_220.jpg":"220x154","h_26305852_1280.jpg":"1280x854","h_26305852_1024.jpg":"1024x683","h_26305852_640.jpg":"640x427","h_26305852_480.jpg":"480x320","h_26305852_340.jpg":"340x227","h_26305852_220.jpg":"220x147","pp_26305852_1280.jpg":"1280x1628","pp_26305852_1024.jpg":"1024x1303","pp_26305852_640.jpg":"640x814","pp_26305852_480.jpg":"480x611","pp_26305852_340.jpg":"340x432","pp_26305852_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1234","hd_26305851_1920.jpg":"1920x1080","k_26305851_1280.jpg":"1280x1280","k_26305851_1024.jpg":"1024x1024","k_26305851_640.jpg":"640x640","k_26305851_480.jpg":"480x480","k_26305851_340.jpg":"340x340","k_26305851_220.jpg":"220x220","o_26305851_1280.jpg":"1280x822","o_26305851_1024.jpg":"1024x658","o_26305851_640.jpg":"640x411","o_26305851_480.jpg":"480x308","o_26305851_340.jpg":"340x218","o_26305851_220.jpg":"220x141","h_26305851_1280.jpg":"1280x854","h_26305851_1024.jpg":"1024x683","h_26305851_640.jpg":"640x427","h_26305851_480.jpg":"480x320","h_26305851_340.jpg":"340x227","h_26305851_220.jpg":"220x147","pp_26305851_1280.jpg":"1280x1628","pp_26305851_1024.jpg":"1024x1303","pp_26305851_640.jpg":"640x814","pp_26305851_480.jpg":"480x611","pp_26305851_340.jpg":"340x432","pp_26305851_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2849","hd_26305847_1920.jpg":"1920x1080","k_26305847_1280.jpg":"1280x1280","k_26305847_1024.jpg":"1024x1024","k_26305847_640.jpg":"640x640","k_26305847_480.jpg":"480x480","k_26305847_340.jpg":"340x340","k_26305847_220.jpg":"220x220","o_26305847_1280.jpg":"1280x1899","o_26305847_1024.jpg":"1024x1519","o_26305847_640.jpg":"640x949","o_26305847_480.jpg":"480x712","o_26305847_340.jpg":"340x504","o_26305847_220.jpg":"220x326","h_26305847_1280.jpg":"1280x854","h_26305847_1024.jpg":"1024x683","h_26305847_640.jpg":"640x427","h_26305847_480.jpg":"480x320","h_26305847_340.jpg":"340x227","h_26305847_220.jpg":"220x147","pp_26305847_1280.jpg":"1280x1628","pp_26305847_1024.jpg":"1024x1303","pp_26305847_640.jpg":"640x814","pp_26305847_480.jpg":"480x611","pp_26305847_340.jpg":"340x432","pp_26305847_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2831","hd_26305846_1920.jpg":"1920x1080","k_26305846_1280.jpg":"1280x1280","k_26305846_1024.jpg":"1024x1024","k_26305846_640.jpg":"640x640","k_26305846_480.jpg":"480x480","k_26305846_340.jpg":"340x340","k_26305846_220.jpg":"220x220","o_26305846_1280.jpg":"1280x1887","o_26305846_1024.jpg":"1024x1509","o_26305846_640.jpg":"640x943","o_26305846_480.jpg":"480x707","o_26305846_340.jpg":"340x501","o_26305846_220.jpg":"220x324","h_26305846_1280.jpg":"1280x854","h_26305846_1024.jpg":"1024x683","h_26305846_640.jpg":"640x427","h_26305846_480.jpg":"480x320","h_26305846_340.jpg":"340x227","h_26305846_220.jpg":"220x147","pp_26305846_1280.jpg":"1280x1628","pp_26305846_1024.jpg":"1024x1303","pp_26305846_640.jpg":"640x814","pp_26305846_480.jpg":"480x611","pp_26305846_340.jpg":"340x432","pp_26305846_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1289","hd_26305845_1920.jpg":"1920x1080","k_26305845_1280.jpg":"1280x1280","k_26305845_1024.jpg":"1024x1024","k_26305845_640.jpg":"640x640","k_26305845_480.jpg":"480x480","k_26305845_340.jpg":"340x340","k_26305845_220.jpg":"220x220","o_26305845_1280.jpg":"1280x859","o_26305845_1024.jpg":"1024x687","o_26305845_640.jpg":"640x429","o_26305845_480.jpg":"480x322","o_26305845_340.jpg":"340x228","o_26305845_220.jpg":"220x147","h_26305845_1280.jpg":"1280x854","h_26305845_1024.jpg":"1024x683","h_26305845_640.jpg":"640x427","h_26305845_480.jpg":"480x320","h_26305845_340.jpg":"340x227","h_26305845_220.jpg":"220x147","pp_26305845_1280.jpg":"1280x1628","pp_26305845_1024.jpg":"1024x1303","pp_26305845_640.jpg":"640x814","pp_26305845_480.jpg":"480x611","pp_26305845_340.jpg":"340x432","pp_26305845_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26305844_1920.jpg":"1920x1080","k_26305844_1280.jpg":"1280x1280","k_26305844_1024.jpg":"1024x1024","k_26305844_640.jpg":"640x640","k_26305844_480.jpg":"480x480","k_26305844_340.jpg":"340x340","k_26305844_220.jpg":"220x220","o_26305844_1280.jpg":"1280x854","o_26305844_1024.jpg":"1024x683","o_26305844_640.jpg":"640x427","o_26305844_480.jpg":"480x320","o_26305844_340.jpg":"340x227","o_26305844_220.jpg":"220x146","h_26305844_1280.jpg":"1280x854","h_26305844_1024.jpg":"1024x683","h_26305844_640.jpg":"640x427","h_26305844_480.jpg":"480x320","h_26305844_340.jpg":"340x227","h_26305844_220.jpg":"220x147","pp_26305844_1280.jpg":"1280x1628","pp_26305844_1024.jpg":"1024x1303","pp_26305844_640.jpg":"640x814","pp_26305844_480.jpg":"480x611","pp_26305844_340.jpg":"340x432","pp_26305844_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1299","hd_26305843_1920.jpg":"1920x1080","k_26305843_1280.jpg":"1280x1280","k_26305843_1024.jpg":"1024x1024","k_26305843_640.jpg":"640x640","k_26305843_480.jpg":"480x480","k_26305843_340.jpg":"340x340","k_26305843_220.jpg":"220x220","o_26305843_1280.jpg":"1280x866","o_26305843_1024.jpg":"1024x692","o_26305843_640.jpg":"640x433","o_26305843_480.jpg":"480x324","o_26305843_340.jpg":"340x230","o_26305843_220.jpg":"220x148","h_26305843_1280.jpg":"1280x854","h_26305843_1024.jpg":"1024x683","h_26305843_640.jpg":"640x427","h_26305843_480.jpg":"480x320","h_26305843_340.jpg":"340x227","h_26305843_220.jpg":"220x147","pp_26305843_1280.jpg":"1280x1628","pp_26305843_1024.jpg":"1024x1303","pp_26305843_640.jpg":"640x814","pp_26305843_480.jpg":"480x611","pp_26305843_340.jpg":"340x432","pp_26305843_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1253","hd_26305842_1920.jpg":"1920x1080","k_26305842_1280.jpg":"1280x1280","k_26305842_1024.jpg":"1024x1024","k_26305842_640.jpg":"640x640","k_26305842_480.jpg":"480x480","k_26305842_340.jpg":"340x340","k_26305842_220.jpg":"220x220","o_26305842_1280.jpg":"1280x835","o_26305842_1024.jpg":"1024x668","o_26305842_640.jpg":"640x417","o_26305842_480.jpg":"480x313","o_26305842_340.jpg":"340x221","o_26305842_220.jpg":"220x143","h_26305842_1280.jpg":"1280x854","h_26305842_1024.jpg":"1024x683","h_26305842_640.jpg":"640x427","h_26305842_480.jpg":"480x320","h_26305842_340.jpg":"340x227","h_26305842_220.jpg":"220x147","pp_26305842_1280.jpg":"1280x1628","pp_26305842_1024.jpg":"1024x1303","pp_26305842_640.jpg":"640x814","pp_26305842_480.jpg":"480x611","pp_26305842_340.jpg":"340x432","pp_26305842_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1272","hd_26305841_1920.jpg":"1920x1080","k_26305841_1280.jpg":"1280x1280","k_26305841_1024.jpg":"1024x1024","k_26305841_640.jpg":"640x640","k_26305841_480.jpg":"480x480","k_26305841_340.jpg":"340x340","k_26305841_220.jpg":"220x220","o_26305841_1280.jpg":"1280x848","o_26305841_1024.jpg":"1024x678","o_26305841_640.jpg":"640x424","o_26305841_480.jpg":"480x318","o_26305841_340.jpg":"340x225","o_26305841_220.jpg":"220x145","h_26305841_1280.jpg":"1280x854","h_26305841_1024.jpg":"1024x683","h_26305841_640.jpg":"640x427","h_26305841_480.jpg":"480x320","h_26305841_340.jpg":"340x227","h_26305841_220.jpg":"220x147","pp_26305841_1280.jpg":"1280x1628","pp_26305841_1024.jpg":"1024x1303","pp_26305841_640.jpg":"640x814","pp_26305841_480.jpg":"480x611","pp_26305841_340.jpg":"340x432","pp_26305841_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1411","hd_26305840_1920.jpg":"1920x1080","k_26305840_1280.jpg":"1280x1280","k_26305840_1024.jpg":"1024x1024","k_26305840_640.jpg":"640x640","k_26305840_480.jpg":"480x480","k_26305840_340.jpg":"340x340","k_26305840_220.jpg":"220x220","o_26305840_1280.jpg":"1280x940","o_26305840_1024.jpg":"1024x752","o_26305840_640.jpg":"640x470","o_26305840_480.jpg":"480x352","o_26305840_340.jpg":"340x249","o_26305840_220.jpg":"220x161","h_26305840_1280.jpg":"1280x854","h_26305840_1024.jpg":"1024x683","h_26305840_640.jpg":"640x427","h_26305840_480.jpg":"480x320","h_26305840_340.jpg":"340x227","h_26305840_220.jpg":"220x147","pp_26305840_1280.jpg":"1280x1628","pp_26305840_1024.jpg":"1024x1303","pp_26305840_640.jpg":"640x814","pp_26305840_480.jpg":"480x611","pp_26305840_340.jpg":"340x432","pp_26305840_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1374","hd_26305838_1920.jpg":"1920x1080","k_26305838_1280.jpg":"1280x1280","k_26305838_1024.jpg":"1024x1024","k_26305838_640.jpg":"640x640","k_26305838_480.jpg":"480x480","k_26305838_340.jpg":"340x340","k_26305838_220.jpg":"220x220","o_26305838_1280.jpg":"1280x916","o_26305838_1024.jpg":"1024x732","o_26305838_640.jpg":"640x458","o_26305838_480.jpg":"480x343","o_26305838_340.jpg":"340x243","o_26305838_220.jpg":"220x157","h_26305838_1280.jpg":"1280x854","h_26305838_1024.jpg":"1024x683","h_26305838_640.jpg":"640x427","h_26305838_480.jpg":"480x320","h_26305838_340.jpg":"340x227","h_26305838_220.jpg":"220x147","pp_26305838_1280.jpg":"1280x1628","pp_26305838_1024.jpg":"1024x1303","pp_26305838_640.jpg":"640x814","pp_26305838_480.jpg":"480x611","pp_26305838_340.jpg":"340x432","pp_26305838_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1285","hd_26305836_1920.jpg":"1920x1080","k_26305836_1280.jpg":"1280x1280","k_26305836_1024.jpg":"1024x1024","k_26305836_640.jpg":"640x640","k_26305836_480.jpg":"480x480","k_26305836_340.jpg":"340x340","k_26305836_220.jpg":"220x220","o_26305836_1280.jpg":"1280x856","o_26305836_1024.jpg":"1024x685","o_26305836_640.jpg":"640x428","o_26305836_480.jpg":"480x321","o_26305836_340.jpg":"340x227","o_26305836_220.jpg":"220x147","h_26305836_1280.jpg":"1280x854","h_26305836_1024.jpg":"1024x683","h_26305836_640.jpg":"640x427","h_26305836_480.jpg":"480x320","h_26305836_340.jpg":"340x227","h_26305836_220.jpg":"220x147","pp_26305836_1280.jpg":"1280x1628","pp_26305836_1024.jpg":"1024x1303","pp_26305836_640.jpg":"640x814","pp_26305836_480.jpg":"480x611","pp_26305836_340.jpg":"340x432","pp_26305836_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1219","hd_26305834_1920.jpg":"1920x1080","k_26305834_1280.jpg":"1280x1280","k_26305834_1024.jpg":"1024x1024","k_26305834_640.jpg":"640x640","k_26305834_480.jpg":"480x480","k_26305834_340.jpg":"340x340","k_26305834_220.jpg":"220x220","o_26305834_1280.jpg":"1280x812","o_26305834_1024.jpg":"1024x650","o_26305834_640.jpg":"640x406","o_26305834_480.jpg":"480x304","o_26305834_340.jpg":"340x215","o_26305834_220.jpg":"220x139","h_26305834_1280.jpg":"1280x854","h_26305834_1024.jpg":"1024x683","h_26305834_640.jpg":"640x427","h_26305834_480.jpg":"480x320","h_26305834_340.jpg":"340x227","h_26305834_220.jpg":"220x147","pp_26305834_1280.jpg":"1280x1628","pp_26305834_1024.jpg":"1024x1303","pp_26305834_640.jpg":"640x814","pp_26305834_480.jpg":"480x611","pp_26305834_340.jpg":"340x432","pp_26305834_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1339","hd_26305832_1920.jpg":"1920x1080","k_26305832_1280.jpg":"1280x1280","k_26305832_1024.jpg":"1024x1024","k_26305832_640.jpg":"640x640","k_26305832_480.jpg":"480x480","k_26305832_340.jpg":"340x340","k_26305832_220.jpg":"220x220","o_26305832_1280.jpg":"1280x892","o_26305832_1024.jpg":"1024x714","o_26305832_640.jpg":"640x446","o_26305832_480.jpg":"480x334","o_26305832_340.jpg":"340x237","o_26305832_220.jpg":"220x153","h_26305832_1280.jpg":"1280x854","h_26305832_1024.jpg":"1024x683","h_26305832_640.jpg":"640x427","h_26305832_480.jpg":"480x320","h_26305832_340.jpg":"340x227","h_26305832_220.jpg":"220x147","pp_26305832_1280.jpg":"1280x1628","pp_26305832_1024.jpg":"1024x1303","pp_26305832_640.jpg":"640x814","pp_26305832_480.jpg":"480x611","pp_26305832_340.jpg":"340x432","pp_26305832_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2759","hd_26305831_1920.jpg":"1920x1080","k_26305831_1280.jpg":"1280x1280","k_26305831_1024.jpg":"1024x1024","k_26305831_640.jpg":"640x640","k_26305831_480.jpg":"480x480","k_26305831_340.jpg":"340x340","k_26305831_220.jpg":"220x220","o_26305831_1280.jpg":"1280x1839","o_26305831_1024.jpg":"1024x1471","o_26305831_640.jpg":"640x919","o_26305831_480.jpg":"480x689","o_26305831_340.jpg":"340x488","o_26305831_220.jpg":"220x316","h_26305831_1280.jpg":"1280x854","h_26305831_1024.jpg":"1024x683","h_26305831_640.jpg":"640x427","h_26305831_480.jpg":"480x320","h_26305831_340.jpg":"340x227","h_26305831_220.jpg":"220x147","pp_26305831_1280.jpg":"1280x1628","pp_26305831_1024.jpg":"1024x1303","pp_26305831_640.jpg":"640x814","pp_26305831_480.jpg":"480x611","pp_26305831_340.jpg":"340x432","pp_26305831_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1243","hd_26305828_1920.jpg":"1920x1080","k_26305828_1280.jpg":"1280x1280","k_26305828_1024.jpg":"1024x1024","k_26305828_640.jpg":"640x640","k_26305828_480.jpg":"480x480","k_26305828_340.jpg":"340x340","k_26305828_220.jpg":"220x220","o_26305828_1280.jpg":"1280x828","o_26305828_1024.jpg":"1024x662","o_26305828_640.jpg":"640x414","o_26305828_480.jpg":"480x310","o_26305828_340.jpg":"340x220","o_26305828_220.jpg":"220x142","h_26305828_1280.jpg":"1280x854","h_26305828_1024.jpg":"1024x683","h_26305828_640.jpg":"640x427","h_26305828_480.jpg":"480x320","h_26305828_340.jpg":"340x227","h_26305828_220.jpg":"220x147","pp_26305828_1280.jpg":"1280x1628","pp_26305828_1024.jpg":"1024x1303","pp_26305828_640.jpg":"640x814","pp_26305828_480.jpg":"480x611","pp_26305828_340.jpg":"340x432","pp_26305828_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1351","hd_26305826_1920.jpg":"1920x1080","k_26305826_1280.jpg":"1280x1280","k_26305826_1024.jpg":"1024x1024","k_26305826_640.jpg":"640x640","k_26305826_480.jpg":"480x480","k_26305826_340.jpg":"340x340","k_26305826_220.jpg":"220x220","o_26305826_1280.jpg":"1280x900","o_26305826_1024.jpg":"1024x720","o_26305826_640.jpg":"640x450","o_26305826_480.jpg":"480x337","o_26305826_340.jpg":"340x239","o_26305826_220.jpg":"220x154","h_26305826_1280.jpg":"1280x854","h_26305826_1024.jpg":"1024x683","h_26305826_640.jpg":"640x427","h_26305826_480.jpg":"480x320","h_26305826_340.jpg":"340x227","h_26305826_220.jpg":"220x147","pp_26305826_1280.jpg":"1280x1628","pp_26305826_1024.jpg":"1024x1303","pp_26305826_640.jpg":"640x814","pp_26305826_480.jpg":"480x611","pp_26305826_340.jpg":"340x432","pp_26305826_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1420","hd_26305824_1920.jpg":"1920x1080","k_26305824_1280.jpg":"1280x1280","k_26305824_1024.jpg":"1024x1024","k_26305824_640.jpg":"640x640","k_26305824_480.jpg":"480x480","k_26305824_340.jpg":"340x340","k_26305824_220.jpg":"220x220","o_26305824_1280.jpg":"1280x946","o_26305824_1024.jpg":"1024x757","o_26305824_640.jpg":"640x473","o_26305824_480.jpg":"480x355","o_26305824_340.jpg":"340x251","o_26305824_220.jpg":"220x162","h_26305824_1280.jpg":"1280x854","h_26305824_1024.jpg":"1024x683","h_26305824_640.jpg":"640x427","h_26305824_480.jpg":"480x320","h_26305824_340.jpg":"340x227","h_26305824_220.jpg":"220x147","pp_26305824_1280.jpg":"1280x1628","pp_26305824_1024.jpg":"1024x1303","pp_26305824_640.jpg":"640x814","pp_26305824_480.jpg":"480x611","pp_26305824_340.jpg":"340x432","pp_26305824_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1313","hd_26305822_1920.jpg":"1920x1080","k_26305822_1280.jpg":"1280x1280","k_26305822_1024.jpg":"1024x1024","k_26305822_640.jpg":"640x640","k_26305822_480.jpg":"480x480","k_26305822_340.jpg":"340x340","k_26305822_220.jpg":"220x220","o_26305822_1280.jpg":"1280x875","o_26305822_1024.jpg":"1024x700","o_26305822_640.jpg":"640x437","o_26305822_480.jpg":"480x328","o_26305822_340.jpg":"340x232","o_26305822_220.jpg":"220x150","h_26305822_1280.jpg":"1280x854","h_26305822_1024.jpg":"1024x683","h_26305822_640.jpg":"640x427","h_26305822_480.jpg":"480x320","h_26305822_340.jpg":"340x227","h_26305822_220.jpg":"220x147","pp_26305822_1280.jpg":"1280x1628","pp_26305822_1024.jpg":"1024x1303","pp_26305822_640.jpg":"640x814","pp_26305822_480.jpg":"480x611","pp_26305822_340.jpg":"340x432","pp_26305822_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2923","hd_26305821_1920.jpg":"1920x1080","k_26305821_1280.jpg":"1280x1280","k_26305821_1024.jpg":"1024x1024","k_26305821_640.jpg":"640x640","k_26305821_480.jpg":"480x480","k_26305821_340.jpg":"340x340","k_26305821_220.jpg":"220x220","o_26305821_1280.jpg":"1280x1948","o_26305821_1024.jpg":"1024x1558","o_26305821_640.jpg":"640x974","o_26305821_480.jpg":"480x730","o_26305821_340.jpg":"340x517","o_26305821_220.jpg":"220x334","h_26305821_1280.jpg":"1280x854","h_26305821_1024.jpg":"1024x683","h_26305821_640.jpg":"640x427","h_26305821_480.jpg":"480x320","h_26305821_340.jpg":"340x227","h_26305821_220.jpg":"220x147","pp_26305821_1280.jpg":"1280x1628","pp_26305821_1024.jpg":"1024x1303","pp_26305821_640.jpg":"640x814","pp_26305821_480.jpg":"480x611","pp_26305821_340.jpg":"340x432","pp_26305821_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38502103 Threads: 4 Questions: 7104726092 Slow queries: 3302572 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608525528 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/znate-li-zasto-se-kenjara-tako-zove-i-u-cijoj-je-kuci-bio-poznati-bordel-toni-nas-je-proveo-kroz-slabo-poznate-kantune-1353224 [printLink] => /split/znate-li-zasto-se-kenjara-tako-zove-i-u-cijoj-je-kuci-bio-poznati-bordel-toni-nas-je-proveo-kroz-slabo-poznate-kantune-1353224?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 725826 [name] => Toni Šare [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-07 18:51:04 [main_article_id] => 0 [alias] => toni-sare [link] => /tag/toni-sare ) [2] => stdClass Object ( [id] => 408723 [name] => Turistički vodič [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => turisticki-vodic [link] => /tag/turisticki-vodic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tajne splita [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Znate li zašto se Kenjara tako zove i u čijoj je kući bio poznati bordel? Toni nas je proveo kroz slabo poznate kantune [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3217 [name] => Tanja Šimundić Bendić [username] => tanja-imundi-bendi [email] => tanja-imundi-bendi@sd.hr [password] => $2y$10$pUwQkXak8MBBFRZddgYi7O8lKWTvyopqB9.l9GaJ1mTnpzbpYht4O [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tanja-simundic-bendic-3217 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1735 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/22fccec878c9560c0665062e0cc12aa5?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26305837.jpg [galleryCount] => 28 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Paun Paunović/Cropix [mainImageDesc] =>

Turistički vodič Toni Šare
 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26305837.jpg [title] =>

Turistički vodič Toni Šare
 

Paun Paunović/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26305825.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26305855.jpg [title] =>

Vestibul - predvorje dijela palače u kojem je obitavao car
 

Paun Paunović/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26311090.jpg [title] =>

Kenjari ime sve kaže i doslovce

Jakov Prkić/Cropix/Arhiva ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26305857.jpg [title] =>

Sačuvani originalni mozaici iz antičkog vremena
 

Paun Paunović/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26305856.jpg [title] =>

Vestibul - predvorje dijela palače u kojem je obitavao car
 

Paun Paunović/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26305854.jpg [title] =>

Vestibul - predvorje dijela palače u kojem je obitavao car
 

Paun Paunović/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26305853.jpg [title] =>

Sfinga na Peristilu
 

Paun Paunović/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26305852.jpg [title] =>

Slikovni zapis u samome podnožju sfinge na Peristilu
 

Paun Paunović/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26305851.jpg [title] =>

Slikovni zapis u samome podnožju sfinge na Peristilu
 

Paun Paunović/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26305847.jpg [title] =>

Sačuvani originalni kamen na podu Dekumanusa, glavne ulice u palači
 

Paun Paunović/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26305846.jpg [title] =>

Sačuvani originalni mozaici iz antičkog vremena
 

Paun Paunović/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26305845.jpg [title] =>

Nekadašnja gradska vijećnica smještena na samome Peristilu
 

Paun Paunović/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26305844.jpg [title] =>

Sačuvani originalni mozaici iz antičkog vremena
 

Paun Paunović/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26305843.jpg [title] =>

Sačuvani originalni mozaici iz antičkog vremena
 

Paun Paunović/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26305842.jpg [title] =>

Sačuvani originalni mozaici iz antičkog vremena
 

Paun Paunović/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26305841.jpg [title] =>

Sačuvani originalni mozaici iz antičkog vremena
 

Paun Paunović/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26305840.jpg [title] =>

Turistički vodič Toni Šare
 

Paun Paunović/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26305838.jpg [title] =>

Turistički vodič Toni Šare
 

Paun Paunović/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26305836.jpg [title] =>

Dio palače u kojemu je bila smještena careva blagovaonica
 

Paun Paunović/Cropix ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26305834.jpg [title] =>

Predvorje na zapadnom ulazu u palaču
 

Paun Paunović/Cropix ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26305832.jpg [title] =>

Kamen u kojemu je preko poganih simbola uklesan križ, a datira iz antičkog vremena...
 

Paun Paunović/Cropix ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26305831.jpg [title] =>

Predvorje na zapadnom ulazu u palaču
 

Paun Paunović/Cropix ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26305828.jpg [title] =>

Predvorje na zapadnom ulazu u palaču
 

Paun Paunović/Cropix ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26305826.jpg [title] =>

Ostaci sfinge ugrađeni u kuće koje su s vremenom nicale
 

Paun Paunović/Cropix ) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26305824.jpg [title] =>

Nepotova ulica koja nosi ime po caru Nepotu u kojoj su sačuvani zidovi iz vremena cara Dioklecijana
 

Paun Paunović/Cropix ) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26305822.jpg [title] =>

Nepotova ulica koja nosi ime po caru Nepotu u kojoj su sačuvani zidovi iz vremena cara Dioklecijana
 

Paun Paunović/Cropix ) [27] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26305821.jpg [title] =>

Sačuvani originalni kamen na podu Dekumanusa, glavne ulice u palači
 

Paun Paunović/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ne znamo o našem gradu puno. Većina nema pojma ni gdje se nalaze glasovite palače, ili ulice, a još manje što je uklesano na sfingi s Peristila. Ajmo dalje, gdje je bila smještena Dioklecijanova blagovaonica, što su našli u rodnoj kući Marka Marulića, zašto je Kenjara dobila to ime, i koja je bila svrha Vestibula?

Ne znate, O.K., čovjek uči dok je živ. Vrijeme je da vas upoznamo sa skrivenim Splitom i njegovim tajnama. A tim će nas putem provesti splitski mag. povijesti Toni Šare, turistički vodič koji je po recenzijama klijenata na TripAdvisoru sa svojom povijesnom turom ušao u zlatnu skupinu od jedan posto najboljih vodiča na svijetu.

---

---

I došao na drugo mjesto u Hrvatskoj za turistički doživljaj aktualne nam sezone. On nam je Split pokazao iz skroz drugačije perspektive.

Peristil

Glasoviti carski trg nikada nije bio zamišljen kao forum za okupljanje građana Splita. To je samo mit. U osnovi je služio kao ceremonijalni prostor na kojem su dočekivani gosti. A car Dioklecijan ih je pozdravljao i s balkona (tu je i danas, ljeti s njega turistima mašu car i Priska) promatrao ulicu koja je vodila ravno do Zlatnih vrata. Bila je širine samog Peristila. Na zapadnoj strani Peristila na mjestu današnje Palače Grisogono Cipci, u čijem se prizemlju nalazi kavana Lvxor, u srednjem je vijeku bila gradska vijećnica. I dandanas istočno pročelje palače krase predivni egipatski granitni stupovi.

---

image

Nekadašnja gradska vijećnica smještena na samome Peristilu
 

Paun Paunović/Cropix
---

Sfinga

Svi misle da o sfingi sve znaju, a zapravo većina pojma nema da njeno cijelo podnožje krasi nevjerojatan uklesani prizor robova, naredanih jedan iza drugog. Za kišnog, oblačnog dana ako bolje pogledate možete vidjeti kako su njihovi vratovi vezani lancima i da imaju štitove do poda. Nisu to tek obični robovi, riječ je o pokorenoj vojsci koja predstavlja osvojene gradove iz faraonskog pohoda.

---

image

Sfinga na Peristilu
 

Paun Paunović/Cropix
---

Sfinga je inače čuvar groba, stari Splićani su je nazivali gorgona ili čudovište, i izbjegavali su je pogledati u oči. Narod je pričao kako je puknuta jer je grom koji je udario u zvonik Sv. Duje odlomio dio kamena. A on potom pao na sfingina leđa i trajno im ostavio duboki ožiljak. Pa nije to baš točno, razbili su je kršćani koji su željeli uništiti za njih poganski simbol. Ova je sfinga posebna jer umjesto šapa ima isklesane ruke koje nose žrtvenu zdjelu. Sfinga s Peristila je jedna od 12 njih pod Marjanom, većina ih je fragmentirana.

---

image

Slikovni zapis u samome podnožju sfinge na Peristilu
 

Paun Paunović/Cropix
---

Vestibul

Predivni Vestibul je u suštini monumentalno predvorje, ulaz u Dioklecijanov stan, danas najočuvanija jedinica njegova doma. Nekad davno je imao na sebi kupolu koja se urušila, a inače je bio prepun mozaika. Ima velike prozore koji su ga osvjetljavali, nosio je duboke kamene utore sa skulpturama. Oni koji su caru dolazili u pohode ostali bi u njemu mali na svijetu, suočeni s grandioznošću prizora koji bi ih okružio. Splitski Vestibul se i dandanas drži jednim od najočuvanijih ulaza u palaču na svijetu.

---

image

Vestibul - predvorje dijela palače u kojem je obitavao car
 

Paun Paunović/Cropix
---

Dioklecijanov stan

Bio je ogroman, prostran, preko Vestibula se do njega dolazilo nadsvođenim hodnikom koji je vodio do dugog južnog balkona s nadstrešnicom. Balkon se protezao duž stana i palače od zapada prema istoku, a imao je na sebi velike kamene otvore kroz koje je carska obitelj uživala u pogledu na more. Na istočnoj strani pored Kenjare nalazila se blagovaonica s polukružnim utorima. Iz blagovaonice je čak preživio mramorni stol koji se čuva u Muzeju grada Splita.

---

image

Dio palače u kojemu je bila smještena careva blagovaonica
 

Paun Paunović/Cropix
---

Kenjara

Ime joj sve kaže i doslovce. U suštini je bila rupa koja se stoljećima punila smećem sve dok nije stvorila ravninu na kojoj su niknule kuće. I tu su stajale sve do 60-ih godina. S rušenjem kuća moglo se ući u podrume i nastaviti ih istraživati. Kenjara je zapravo jedini komad podruma na istočnom dijelu koji nije iskopan do kraja. A kako su radovi stali, lokalci su u nju počeli bacati svašta, zbog nepostojanja kanalizacije i fekalije, i tako se rodio prostor koji se od milja nazvao Kenjara. Ostao je od milja i do danas. S tom razlikom što je Kenjara danas postala gradska zona u kojoj cijene kvadrata paraju nebo.

---

image

Kenjari ime sve kaže i doslovce

Jakov Prkić/Cropix/Arhiva
---

Dekumanus – današnja Poljana kraljice Jelene

Prepoznat ćete ga po staroj kamenoj cesti koja spaja Hrvojevu s Krešimirovom ulicom. Originalno je to 1700 godina star pločnik otkriven prilikom čišćenja ruševina iz Drugog svjetskog rata. Oni koji su ga gradili u Dioklecijanovo doba napravili su mu i korniž, zapravo dio trijema koji je omeđivao glavne ulice palače. Korniž je imao i odvode, a pločnik su malo i zakrivili kako bi voda prema njima imala slobodan pad. Genijalno.

---

image

Sačuvani originalni kamen na podu Dekumanusa, glavne ulice u palači
 

Paun Paunović/Cropix
---

Nepotova ulica

Ne treba filozofirati, Nepotova ulica u Getu u kojoj su svoje baze 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća imali poznati podmarjanski šverceri jeansa, duvana, žvaka, espadrila, ime je dobila po zadnjem priznatom rimskom caru Zapadnog Rimskog Carstva Juliju Nepotu. Povijest pamti da ga je s carskog trona u Rimu zbacio patricij Orest. Nepot se potom sklanja u Dioklecijanovu palaču, gdje je i ubijen u vojnoj uroti. Ulica nosi njegovo ime, a na fasadi jedne od kuća nalazi se slika novčića, koja je postavljena njemu u spomen.

---

image

Nepotova ulica koja nosi ime po caru Nepotu u kojoj su sačuvani zidovi iz vremena cara Dioklecijana
 

Paun Paunović/Cropix
---

Marulićeva rodna kuća

U Dominisovoj ulici nasuprot Papalićeve palače nalazi se, navodno, rodna kuća glasovitog Marka Marulića. Prema predaji čelnici grada Splita su 400 godina nakon njegove smrti na njenu fasadu odlučili postaviti ploču njemu u čast. A onda su otkrili kako se u njoj nalazi popularna javna kuća koju su promptno zatvorili.

Sfingina glava

Našla se na pročelju kuće nasuprot najpoznatijem dvoru s tiramolima u Getu, i da bi je se uočilo dovoljno je samo malo podići pogled. Smatra se kako je to fragmentirani dio jedne od 12 sfingi, i da predstavlja glavu faraona.

---

image

Ostaci sfinge ugrađeni u kuće koje su s vremenom nicale
 

Paun Paunović/Cropix
---

Zapadna vrata u grad

Ili mjesto na kojem za Staru godinu pjevaju klape, danas, nakon micanja štekata jasno vidljivo sa svim svojim detaljima. Nekada je tu bila gradska sudnica, jasno se još vide ostaci stubišta s jedne i druge strane zida. Vodilo je ono na tribine, na njima su se smjestili poteštat i suci, a narod je gledao. Nad visokim i uvijek otvorenim zapadnim ulazom nalazila se stražarnica, a visoko iznad i dandanas romanički zvonik identičan nekadašnjem na Jupiterovu hramu. Ovaj je preživio.

---

image

Predvorje na zapadnom ulazu u palaču
 

Paun Paunović/Cropix
---

Kip sv. Antuna na Pjaci

Na uglu Bosanske ulice i Ispod ure, na zapadnoj fasadi uglovne zgrade nalazi se kip sv. Antuna pustinjaka, koji je živio u doba Dioklecijana. Prikazan je sa zvonom u ruci, kojim je, legenda kaže, zvonio kako bi otjerao demone što su se okupljali oko njega. U njegovom desnom donjem uglu, iza njegovih nogu viri maleni lik, u ovom slučaju donatora plemića Ciprijana koji je narodu tako želio pokazati tko je platio skulpturu. Iznad kipa sv. Antuna smješten je reljef s prikazom muškarca i žene. Zanimljivost ovoga mjesta je u tome što su ga posjećivale oklevetane žene. To i objašnjava prikaz reljefa na kojem se vidi kako žena prijeteći podiže prst prema mužu, ne želeći prihvatiti ono što joj on nameće. Ispod kipa sv. Antuna nepravedno oklevetane žene su palile svijeće.

---

image

Sačuvani originalni mozaici iz antičkog vremena
 

Paun Paunović/Cropix
------
image

Sačuvani originalni mozaici iz antičkog vremena
 

Paun Paunović/Cropix
------
image

Predvorje na zapadnom ulazu u palaču
 

Paun Paunović/Cropix
------
image

Kamen u kojemu je preko poganih simbola uklesan križ, a datira iz antičkog vremena...
 

Paun Paunović/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Jakov Prkić/Cropix/Arhiva Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix
Paun Paunović/Cropix

Turistički vodič Toni Šare
 

Paun Paunović/Cropix

Vestibul - predvorje dijela palače u kojem je obitavao car
 

Jakov Prkić/Cropix/Arhiva

Kenjari ime sve kaže i doslovce

Paun Paunović/Cropix

Sačuvani originalni mozaici iz antičkog vremena
 

Paun Paunović/Cropix

Vestibul - predvorje dijela palače u kojem je obitavao car
 

Paun Paunović/Cropix

Vestibul - predvorje dijela palače u kojem je obitavao car
 

Paun Paunović/Cropix

Sfinga na Peristilu
 

Paun Paunović/Cropix

Slikovni zapis u samome podnožju sfinge na Peristilu
 

Paun Paunović/Cropix

Slikovni zapis u samome podnožju sfinge na Peristilu
 

Paun Paunović/Cropix

Sačuvani originalni kamen na podu Dekumanusa, glavne ulice u palači
 

Paun Paunović/Cropix

Sačuvani originalni mozaici iz antičkog vremena
 

Paun Paunović/Cropix

Nekadašnja gradska vijećnica smještena na samome Peristilu
 

Paun Paunović/Cropix

Sačuvani originalni mozaici iz antičkog vremena
 

Paun Paunović/Cropix

Sačuvani originalni mozaici iz antičkog vremena
 

Paun Paunović/Cropix

Sačuvani originalni mozaici iz antičkog vremena
 

Paun Paunović/Cropix

Sačuvani originalni mozaici iz antičkog vremena
 

Paun Paunović/Cropix

Turistički vodič Toni Šare
 

Paun Paunović/Cropix

Turistički vodič Toni Šare
 

Paun Paunović/Cropix

Dio palače u kojemu je bila smještena careva blagovaonica
 

Paun Paunović/Cropix

Predvorje na zapadnom ulazu u palaču
 

Paun Paunović/Cropix

Kamen u kojemu je preko poganih simbola uklesan križ, a datira iz antičkog vremena...
 

Paun Paunović/Cropix

Predvorje na zapadnom ulazu u palaču
 

Paun Paunović/Cropix

Predvorje na zapadnom ulazu u palaču
 

Paun Paunović/Cropix

Ostaci sfinge ugrađeni u kuće koje su s vremenom nicale
 

Paun Paunović/Cropix

Nepotova ulica koja nosi ime po caru Nepotu u kojoj su sačuvani zidovi iz vremena cara Dioklecijana
 

Paun Paunović/Cropix

Nepotova ulica koja nosi ime po caru Nepotu u kojoj su sačuvani zidovi iz vremena cara Dioklecijana
 

Paun Paunović/Cropix

Sačuvani originalni kamen na podu Dekumanusa, glavne ulice u palači
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/znate-li-zasto-se-kenjara-tako-zove-i-u-cijoj-je-kuci-bio-poznati-bordel-toni-nas-je-proveo-kroz-slabo-poznate-kantune-1353224 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=16500a0358564842eddc7875aa1ca587364db9cf [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Znate+li+za%C5%A1to+se+Kenjara+tako+zove+i+u+%C4%8Dijoj+je+ku%C4%87i+bio+poznati+bordel%3F+Toni+nas+je+proveo+kroz+slabo+poznate+kantune&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fznate-li-zasto-se-kenjara-tako-zove-i-u-cijoj-je-kuci-bio-poznati-bordel-toni-nas-je-proveo-kroz-slabo-poznate-kantune-1353224 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fznate-li-zasto-se-kenjara-tako-zove-i-u-cijoj-je-kuci-bio-poznati-bordel-toni-nas-je-proveo-kroz-slabo-poznate-kantune-1353224 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tajne splita [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Splittajne splita

Znate li zašto se Kenjara tako zove i u čijoj je kući bio poznati bordel? Toni nas je proveo kroz slabo poznate kantune

Piše Tanja Šimundić Bendić
7. siječnja 2024. - 07:34

Ne znamo o našem gradu puno. Većina nema pojma ni gdje se nalaze glasovite palače, ili ulice, a još manje što je uklesano na sfingi s Peristila. Ajmo dalje, gdje je bila smještena Dioklecijanova blagovaonica, što su našli u rodnoj kući Marka Marulića, zašto je Kenjara dobila to ime, i koja je bila svrha Vestibula?

Ne znate, O.K., čovjek uči dok je živ. Vrijeme je da vas upoznamo sa skrivenim Splitom i njegovim tajnama. A tim će nas putem provesti splitski mag. povijesti Toni Šare, turistički vodič koji je po recenzijama klijenata na TripAdvisoru sa svojom povijesnom turom ušao u zlatnu skupinu od jedan posto najboljih vodiča na svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 04:33