stdClass Object ( [id] => 574475 [title] => Zeleni mural s tugom žuta voća: Oliver bi u Splitu mogao dobiti jedinstveni spomenik, ujedno hommage gradu pod Marjanom, Dalmaciji i Mediteranu [alias] => zeleni-mural-s-tugom-zuta-voca-oliver-bi-u-splitu-mogao-dobiti-jedinstveni-spomenik-ujedno-hommage-gradu-pod-marjanom-dalmaciji-i-mediteranu [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ugledna arhitektica i donedavna profesorica na katedri za nosive konstrukcije Arhitektonskog fakulteta u Karlsruheu, Mladenka Dabac, koja radi kao ovlaštena arhitektica u Njemačkoj, Italiji, Švicarskoj i Hrvatskoj na značajnim međunarodnim projektima i realizacijama, autorica je i utemeljiteljica +green concept, +green hotel, +green toplice EU autorskih projekata. Svoju uvjerenost kako su gradovi budućnosti oni koji će dosljedno primijeniti danas još uvijek donekle utopijski zeleni urbanizam, dio svog entuzijazma, ali i ljubavi spram rodnoga grada Splita, uobličila je u zanimljivu ponudu koju je uputila na sve relevantne adrese u gradu, koja je tek na samome začetku.

Riječ je o ideji da u Splitu kreira živi, zeleni mural u čast Olivera Dragojevića. U projektu joj je podrška i Ivo Pervan, naš cijenjeni fotograf. Naime, on je s pokojnim Dragojevićem, ususret koncertu koji je Oliver trebao imati u splitskoj Areni krajem prošle godine, bio dogovorio kako će u scenografiju uvesti Pervanove fotografije koje bi, uz glazbu i riječ, tvorile cjelinu. Nažalost, teška bolest i smrt bili su brži.

Glazbena baština

Mladenka Dabac obratila se Splitu želeći ne samo dodatno ozeleniti grad, nego i na vrlo živ način sačuvati uspomenu na nedavno ugasli glas Olivera Dragojevića. Njemu želi posvetiti mural koji bi, njezina je želja, bio spoj različitih medija, ali jednostavno rečeno, bio bi to vertikalni vrt kojim bi odzvanjali i antologijski stihovi otpjevani sugestivnim glasom pokojnog Olivera Dragojevića. Zeleni mural, rekli bismo, s tugom žuta voća, u nekom starom spljetskom perivoju... 

Mladenka Dabac, premda redovito dolazi u Split, živi i radi u Njemačkoj.

Ponudili ste Splitu i Splićanima jedinstven projekt prisjećanja na Olivera Dragojevića. Zašto baš na Olivera?

- Radi se o zaštićenom +green concept® Zelenom muralu, Split 2018., u okviru mojih EU autorskih projekata. To bi bio moj hommage Splitu, Dalmaciji, Hrvatskoj, Mediteranu, Oliveru Dragojeviću. Nadasve svjetskoj kulturnoj i prirodnoj baštini Splita, čiji su integralni dio Oliver i njegova glazbena baština. Oliver je ključna tematska cjelina projekta. Sve daljnje tematske cjeline interaktivno se nadovezuju na nju. Splićanka sam, i sve što navodim, hommage je mom rodnom gradu.

Što vaš projekt konkretno znači? Kako bi Split - na način koji je, da tako kažem, u skladu s prirodom - trajno obilježio uspomenu na gospodina Dragojevića?
- To je interdisciplinarni, inovativni projektni prijedlog, koji znači jedinstvenu superpoziciju, tj. sintezu svjetske UNESCO-ove kulturne i prirodne baštine Splita, tj. baroknog bedema Priulli i njegova živog endemskog bilja u reskama tog bedema, s interdisciplinarnom, multimedijalnom instalacijom vrhunskih fotografija Ive Pervana, te daljnjim multimedijalnim disciplinama kao što su 3D projekcije, hologrami, video, muzički i svjetlosni efekti, interakcije s mobilnim aplikacijama..., dakle sve ono što predstavlja Split, Dalmaciju, Hrvatsku, Mediteran, a sadržano je u glazbenoj baštini Olivera Dragojevića.

Nezaboravan, ikoničan trag u urbanom prostoru grada Splita. U ishodišnoj sintezi triju osnovnih elemenata: baroknog bedema Priuli i endemskog bilja i konačno multimedijalne instalacije, nastaje višeslojna inovacija s brojnim daljnjim elementima, koja u ritmu dana i noći poštuje, čuva i razvija zatečeno, s percepcijom potpuno novog postupanja s baštinom.

Ova predložena lokacija ishodišnog zelenog murala za Olivera na jedinstvenome mjestu prodora baroknog fortifikacijskog bedema Priuli, i pravocrtne Marmontove ulice, kojom se grad dalje širi prema Trgu Gaje Bulata, znači istovremeno i granicu svjetske UNESCO-ove kulturne i prirodne baštine, odnosno granicu UNESCO-ove zone A i UNESCO-ove zone B. Time je moguće ostvariti interdisciplinarno, višeslojno, daljnje postupanje s jedinstvenim prostorom svjetske baštine neprocjenjive vrijednosti. Sve to su prostori mog djetinjstva i gimnazijskog doba; rođena sam u Zoranićevoj ulici u Splitu, na kantunu starog Hajdukova igrališta.

Trg Gaje Bulata

Jeste li već dobili neke odgovore iz Grada? Gdje biste najradije postavili 'zelenu fasadu' koja bi obilježila Oliverov doprinos gradu Splitu? Koliko bi to koštalo?
- Projekt je tek u inicijalnoj fazi te ga zajedno sa svojim prijateljem, fotografom Ivom Pervanom predstavljamo javnosti. Sve ostalo, u slučaju pozitivnog ishoda, slijedi.

Osim uspomene na Olivera, ponudili ste i neke druge ideje kojima bi neke fasade Splita dobile novo lice. O čemu je riječ?
- Ovaj mural ishodišni je projektni prijedlog onoga što želimo interdisciplinarno, zajedno sa splitskim stručnjacima i kolegama, namijeniti Splitu, a to je Urban Greening, odnosno ozelenjivanje Grada, naravno tamo gdje je primjenjivo, sukladno najnovijim EU urbanističkim, odnosno znanstveno-strukovnim postupanjima i metodama u održivom razvoju gradova.

Primjerice, istražili smo daljnje, ovoj svrsi primjerene lokacije splitskih pročelja, u skladu sa svim njihovim rubnim uvjetima, kao sto su: spomenička i oblikovna zaštita, graditeljska struktura, lokalne atmosferilije itd., i možemo reći da površinom moguća +green concept® “zelena fasada”, tj. +green concept®zeleni mural od živog, autohtonog bilja primjerice na secesijskom pročelju Kuće Jelaska, također na Trgu Gaje Bulata, kao i bedem Priuli, ne samo da hladi ljeti i grije zimi, nego štiti i od stvaranja tzv. toplinskih otoka u gradu, apsorbira štetne tvari onečišćenog gradskog zraka, stvara fotosintezom novi, svježi zrak te čuva i potiče bioraznolikost urbane flore i faune....

Uzgred rečeno, prema najnovijim istraživanjima, jedan ozelenjeni zid od 850 metara četvornih površine ima za vrućih ljetnih dana kapacitet jednak onom 75 klima-uređaja. Ovakvi primjeri su u punom zamahu u Beču, Berlinu, Sydneyju... Ozelenjivanjem gradova stvara se zdrava mikroklima i potiče održivi razvoj gradova. Dakle, jednom riječju - Split, grad Đardin.

Radili ste u Daruvaru, Zagrebu, u Njemačkoj, a u Splitu? Budući da ste rođena Splićanka, kako vidite današnji Split u urbanističkom, građevinarskom i arhitektonskom pogledu? Je li, otkako već desetljećima u njemu ne živite, postao ljepši ili ne?
- Zadivljena sam Splitom. Njegov veličanstveni prostorni sklop svjetska je kategorija s nesagledivim potencijalima. Kakva je to povijesna i prirodna, kvadripartitna, tj. četveročlana prostorna matrica Grada: Dioklecijanove palače, povijesne jezgre, poluotoka Marjan i park-šume Marjan! Na koju se nastavlja novi grad Split, sa sjajnim Splitom 3. Započeli smo odnedavna također s projektnim prijedlogom +green concept®Split - Termalni Grad i Termalizam, vezano za sumporne splitske Toplice, ali i Terme, zapadne i istočne, cara Dioklecijana unutar Palače.

Čast mi je bila biti đakom velikog Alda Rossija. Misleći na Split, zovući me Spalatina, rekao mi je tada u Milanu: "Ako urediš grad kao svoju sobu, a svoju sobu kao grad, onda si dobar arhitekt." Diplomirala sam na Građevinskom fakultetu u Zagrebu i bila znanstveni suradnik, nastavila sam sa znanstevnim radom na Arhitektonskom fakultetu Karlsruhe u Njemačkoj, s težištem na saniranju povijesnih zgrada. Istovremeno sam diplomirala i arhitekturu te paralelno s vlastitim arhitektonskim biroom dugi niz godina bila predavač na katedri za projektiranje gradskih četvrti. No, predavačko mjesto zamijenila sam s opsežnim +green concept® EU autorskim projektima i realizacijama.

Sva ta znanja, zajedno s mojim ekspertnim timovima, od 2003. nadalje primjenjujem nadasve u Hrvatskoj, ali i između Njemačke i Hrvatske. Ishodište svih tih znanja je u Splitu, posebno u mojoj sjajnoj, splitskoj klasičnoj gimanziji "Natko Nodilo".

Zelena infrastruktura

Vaš je kreativni forte sadržan u vašem autorskom +green conceptu®. Hrvatska, pa i Split, često se diče kako su zeleni, ali... Što bi se trebalo dogoditi da u nas zbilja zaživi zelena infrastruktura, kako je nazivaju europski urbanisti?
- Onog trena kada kod nas, ali i u svijetu, održivost, tj. sustainability, bude sama po sebi razumljiva, zelena infrastruktura će biti normalnost. To se već trebalo svugdje dogoditi. U razvijenim zemljama to se upravo ubrzano, doduše ponešto stihijski, događa. Netaknutost naših prostora, tj. Splita i Hrvatske, naša je velika prednost. Razvoj nije uvijek prednost u održivom kontekstu.

Imali ste ideju od zagrebačke Ilice stvoriti ulicu vrtova, čemu je svojedobno bio dan velik publicitet. Koliko ste u toj nakani uspjeli? Čemu, ili kome, to možete zahvaliti?
- Zahvaljujem nebrojenim institucijama, brojnim pojedincima, nacionalno i internacionalno, koji +green concept® projektima kontinuirano daju podršku, prvenstveno u znanstveno-strukovnom smislu. Posebno zahvaljujem mojoj obitelji, mojim kćerkama Martini i Katarini, ovdje u Berlinu. Jer radi se o kompleksnom, pionirskom poslu. Važno je započeti, što je i bio slučaj sa zagrebačkim projektom +green concept®Zeleno lice Ilice.

Dojam je kako u Hrvatskoj ima sjajnih arhitekata, osobito onih mlađe generacije, koji pobjeđuju i na velikim smotrama. Svejedno, dojam je također kako je Hrvatska u prevelikom postotku 'divlja', neurbanizirana i pretjerano betonizirana, pogotovo na obali. Što vi, iz kuta žene koja desetljećima živi i radi u Njemačkoj, mislite da je tome uzrok? Može li se devastirano stanje popraviti?
- Sigurna sam da globalna i osobna svijest 21. stoljeća, nadasve u kontekstu digitalne revolucije 21. stoljeća, koja je u tijeku, može mijenjati sve. Budući da sam optimist, to znači mijenjati nabolje.

I konačno, je li i u Njemačkoj, odnosno u Europi, teško biti žena arhitekt i inženjer građevine? Čak i po broju nagrađenih žena, a kamoli po broju žena na odlučujućim mjestima u vašoj branši, osjeti se da je to i dalje dominantno muški svijet. Da budem preciznija, čini se da muškarci teško iz ruku puštaju dominaciju u svijetu graditeljstva i arhitekture. Što vi mislite o tome?
- Posvuda u svijetu vrijede uvijek profesionalnost i kvaliteta kao jedino mjerilo. Put do toga nije nimalo lagan.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => vrlo zanimljiva ideja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-11-11 13:58:15 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-11-11 21:32:16 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-11-11 13:44:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 15658 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2018/11/11/oliver_dragojevic7-250215.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "oliver_dragojevic7-250215" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1260x840" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15301570 Threads: 2 Questions: 3180465802 Slow queries: 7133465 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235580007 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/zeleni-mural-s-tugom-zuta-voca-oliver-bi-u-splitu-mogao-dobiti-jedinstveni-spomenik-ujedno-hommage-gradu-pod-marjanom-dalmaciji-i-mediteranu-574475 [printLink] => /split/zeleni-mural-s-tugom-zuta-voca-oliver-bi-u-splitu-mogao-dobiti-jedinstveni-spomenik-ujedno-hommage-gradu-pod-marjanom-dalmaciji-i-mediteranu-574475?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 481067 [name] => mural [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mural [link] => /tag/mural ) [1] => stdClass Object ( [id] => 345231 [name] => Oliver Dragojević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => oliver-dragojevic [link] => /tag/oliver-dragojevic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 421521 [name] => vertikalni vrt [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vertikalni-vrt [link] => /tag/vertikalni-vrt ) [3] => stdClass Object ( [id] => 421522 [name] => mladenka dabac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mladenka-dabac [link] => /tag/mladenka-dabac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => vrlo zanimljiva ideja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zeleni mural s tugom žuta voća: Oliver bi u Splitu mogao dobiti jedinstveni spomenik, ujedno hommage gradu pod Marjanom, Dalmaciji i Mediteranu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/11/11/oliver_dragojevic7-250215.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => oliver_dragojevic7-250215 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/11/11/oliver_dragojevic7-250215.jpg [title] => oliver_dragojevic7-250215 ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ugledna arhitektica i donedavna profesorica na katedri za nosive konstrukcije Arhitektonskog fakulteta u Karlsruheu, Mladenka Dabac, koja radi kao ovlaštena arhitektica u Njemačkoj, Italiji, Švicarskoj i Hrvatskoj na značajnim međunarodnim projektima i realizacijama, autorica je i utemeljiteljica +green concept, +green hotel, +green toplice EU autorskih projekata. Svoju uvjerenost kako su gradovi budućnosti oni koji će dosljedno primijeniti danas još uvijek donekle utopijski zeleni urbanizam, dio svog entuzijazma, ali i ljubavi spram rodnoga grada Splita, uobličila je u zanimljivu ponudu koju je uputila na sve relevantne adrese u gradu, koja je tek na samome začetku.

Riječ je o ideji da u Splitu kreira živi, zeleni mural u čast Olivera Dragojevića. U projektu joj je podrška i Ivo Pervan, naš cijenjeni fotograf. Naime, on je s pokojnim Dragojevićem, ususret koncertu koji je Oliver trebao imati u splitskoj Areni krajem prošle godine, bio dogovorio kako će u scenografiju uvesti Pervanove fotografije koje bi, uz glazbu i riječ, tvorile cjelinu. Nažalost, teška bolest i smrt bili su brži.

Glazbena baština

Mladenka Dabac obratila se Splitu želeći ne samo dodatno ozeleniti grad, nego i na vrlo živ način sačuvati uspomenu na nedavno ugasli glas Olivera Dragojevića. Njemu želi posvetiti mural koji bi, njezina je želja, bio spoj različitih medija, ali jednostavno rečeno, bio bi to vertikalni vrt kojim bi odzvanjali i antologijski stihovi otpjevani sugestivnim glasom pokojnog Olivera Dragojevića. Zeleni mural, rekli bismo, s tugom žuta voća, u nekom starom spljetskom perivoju... 

Mladenka Dabac, premda redovito dolazi u Split, živi i radi u Njemačkoj.

Ponudili ste Splitu i Splićanima jedinstven projekt prisjećanja na Olivera Dragojevića. Zašto baš na Olivera?

- Radi se o zaštićenom +green concept® Zelenom muralu, Split 2018., u okviru mojih EU autorskih projekata. To bi bio moj hommage Splitu, Dalmaciji, Hrvatskoj, Mediteranu, Oliveru Dragojeviću. Nadasve svjetskoj kulturnoj i prirodnoj baštini Splita, čiji su integralni dio Oliver i njegova glazbena baština. Oliver je ključna tematska cjelina projekta. Sve daljnje tematske cjeline interaktivno se nadovezuju na nju. Splićanka sam, i sve što navodim, hommage je mom rodnom gradu.

Što vaš projekt konkretno znači? Kako bi Split - na način koji je, da tako kažem, u skladu s prirodom - trajno obilježio uspomenu na gospodina Dragojevića?
- To je interdisciplinarni, inovativni projektni prijedlog, koji znači jedinstvenu superpoziciju, tj. sintezu svjetske UNESCO-ove kulturne i prirodne baštine Splita, tj. baroknog bedema Priulli i njegova živog endemskog bilja u reskama tog bedema, s interdisciplinarnom, multimedijalnom instalacijom vrhunskih fotografija Ive Pervana, te daljnjim multimedijalnim disciplinama kao što su 3D projekcije, hologrami, video, muzički i svjetlosni efekti, interakcije s mobilnim aplikacijama..., dakle sve ono što predstavlja Split, Dalmaciju, Hrvatsku, Mediteran, a sadržano je u glazbenoj baštini Olivera Dragojevića.

Nezaboravan, ikoničan trag u urbanom prostoru grada Splita. U ishodišnoj sintezi triju osnovnih elemenata: baroknog bedema Priuli i endemskog bilja i konačno multimedijalne instalacije, nastaje višeslojna inovacija s brojnim daljnjim elementima, koja u ritmu dana i noći poštuje, čuva i razvija zatečeno, s percepcijom potpuno novog postupanja s baštinom.

Ova predložena lokacija ishodišnog zelenog murala za Olivera na jedinstvenome mjestu prodora baroknog fortifikacijskog bedema Priuli, i pravocrtne Marmontove ulice, kojom se grad dalje širi prema Trgu Gaje Bulata, znači istovremeno i granicu svjetske UNESCO-ove kulturne i prirodne baštine, odnosno granicu UNESCO-ove zone A i UNESCO-ove zone B. Time je moguće ostvariti interdisciplinarno, višeslojno, daljnje postupanje s jedinstvenim prostorom svjetske baštine neprocjenjive vrijednosti. Sve to su prostori mog djetinjstva i gimnazijskog doba; rođena sam u Zoranićevoj ulici u Splitu, na kantunu starog Hajdukova igrališta.

Trg Gaje Bulata

Jeste li već dobili neke odgovore iz Grada? Gdje biste najradije postavili 'zelenu fasadu' koja bi obilježila Oliverov doprinos gradu Splitu? Koliko bi to koštalo?
- Projekt je tek u inicijalnoj fazi te ga zajedno sa svojim prijateljem, fotografom Ivom Pervanom predstavljamo javnosti. Sve ostalo, u slučaju pozitivnog ishoda, slijedi.

Osim uspomene na Olivera, ponudili ste i neke druge ideje kojima bi neke fasade Splita dobile novo lice. O čemu je riječ?
- Ovaj mural ishodišni je projektni prijedlog onoga što želimo interdisciplinarno, zajedno sa splitskim stručnjacima i kolegama, namijeniti Splitu, a to je Urban Greening, odnosno ozelenjivanje Grada, naravno tamo gdje je primjenjivo, sukladno najnovijim EU urbanističkim, odnosno znanstveno-strukovnim postupanjima i metodama u održivom razvoju gradova.

Primjerice, istražili smo daljnje, ovoj svrsi primjerene lokacije splitskih pročelja, u skladu sa svim njihovim rubnim uvjetima, kao sto su: spomenička i oblikovna zaštita, graditeljska struktura, lokalne atmosferilije itd., i možemo reći da površinom moguća +green concept® “zelena fasada”, tj. +green concept®zeleni mural od živog, autohtonog bilja primjerice na secesijskom pročelju Kuće Jelaska, također na Trgu Gaje Bulata, kao i bedem Priuli, ne samo da hladi ljeti i grije zimi, nego štiti i od stvaranja tzv. toplinskih otoka u gradu, apsorbira štetne tvari onečišćenog gradskog zraka, stvara fotosintezom novi, svježi zrak te čuva i potiče bioraznolikost urbane flore i faune....

Uzgred rečeno, prema najnovijim istraživanjima, jedan ozelenjeni zid od 850 metara četvornih površine ima za vrućih ljetnih dana kapacitet jednak onom 75 klima-uređaja. Ovakvi primjeri su u punom zamahu u Beču, Berlinu, Sydneyju... Ozelenjivanjem gradova stvara se zdrava mikroklima i potiče održivi razvoj gradova. Dakle, jednom riječju - Split, grad Đardin.

Radili ste u Daruvaru, Zagrebu, u Njemačkoj, a u Splitu? Budući da ste rođena Splićanka, kako vidite današnji Split u urbanističkom, građevinarskom i arhitektonskom pogledu? Je li, otkako već desetljećima u njemu ne živite, postao ljepši ili ne?
- Zadivljena sam Splitom. Njegov veličanstveni prostorni sklop svjetska je kategorija s nesagledivim potencijalima. Kakva je to povijesna i prirodna, kvadripartitna, tj. četveročlana prostorna matrica Grada: Dioklecijanove palače, povijesne jezgre, poluotoka Marjan i park-šume Marjan! Na koju se nastavlja novi grad Split, sa sjajnim Splitom 3. Započeli smo odnedavna također s projektnim prijedlogom +green concept®Split - Termalni Grad i Termalizam, vezano za sumporne splitske Toplice, ali i Terme, zapadne i istočne, cara Dioklecijana unutar Palače.

Čast mi je bila biti đakom velikog Alda Rossija. Misleći na Split, zovući me Spalatina, rekao mi je tada u Milanu: "Ako urediš grad kao svoju sobu, a svoju sobu kao grad, onda si dobar arhitekt." Diplomirala sam na Građevinskom fakultetu u Zagrebu i bila znanstveni suradnik, nastavila sam sa znanstevnim radom na Arhitektonskom fakultetu Karlsruhe u Njemačkoj, s težištem na saniranju povijesnih zgrada. Istovremeno sam diplomirala i arhitekturu te paralelno s vlastitim arhitektonskim biroom dugi niz godina bila predavač na katedri za projektiranje gradskih četvrti. No, predavačko mjesto zamijenila sam s opsežnim +green concept® EU autorskim projektima i realizacijama.

Sva ta znanja, zajedno s mojim ekspertnim timovima, od 2003. nadalje primjenjujem nadasve u Hrvatskoj, ali i između Njemačke i Hrvatske. Ishodište svih tih znanja je u Splitu, posebno u mojoj sjajnoj, splitskoj klasičnoj gimanziji "Natko Nodilo".

Zelena infrastruktura

Vaš je kreativni forte sadržan u vašem autorskom +green conceptu®. Hrvatska, pa i Split, često se diče kako su zeleni, ali... Što bi se trebalo dogoditi da u nas zbilja zaživi zelena infrastruktura, kako je nazivaju europski urbanisti?
- Onog trena kada kod nas, ali i u svijetu, održivost, tj. sustainability, bude sama po sebi razumljiva, zelena infrastruktura će biti normalnost. To se već trebalo svugdje dogoditi. U razvijenim zemljama to se upravo ubrzano, doduše ponešto stihijski, događa. Netaknutost naših prostora, tj. Splita i Hrvatske, naša je velika prednost. Razvoj nije uvijek prednost u održivom kontekstu.

Imali ste ideju od zagrebačke Ilice stvoriti ulicu vrtova, čemu je svojedobno bio dan velik publicitet. Koliko ste u toj nakani uspjeli? Čemu, ili kome, to možete zahvaliti?
- Zahvaljujem nebrojenim institucijama, brojnim pojedincima, nacionalno i internacionalno, koji +green concept® projektima kontinuirano daju podršku, prvenstveno u znanstveno-strukovnom smislu. Posebno zahvaljujem mojoj obitelji, mojim kćerkama Martini i Katarini, ovdje u Berlinu. Jer radi se o kompleksnom, pionirskom poslu. Važno je započeti, što je i bio slučaj sa zagrebačkim projektom +green concept®Zeleno lice Ilice.

Dojam je kako u Hrvatskoj ima sjajnih arhitekata, osobito onih mlađe generacije, koji pobjeđuju i na velikim smotrama. Svejedno, dojam je također kako je Hrvatska u prevelikom postotku 'divlja', neurbanizirana i pretjerano betonizirana, pogotovo na obali. Što vi, iz kuta žene koja desetljećima živi i radi u Njemačkoj, mislite da je tome uzrok? Može li se devastirano stanje popraviti?
- Sigurna sam da globalna i osobna svijest 21. stoljeća, nadasve u kontekstu digitalne revolucije 21. stoljeća, koja je u tijeku, može mijenjati sve. Budući da sam optimist, to znači mijenjati nabolje.

I konačno, je li i u Njemačkoj, odnosno u Europi, teško biti žena arhitekt i inženjer građevine? Čak i po broju nagrađenih žena, a kamoli po broju žena na odlučujućim mjestima u vašoj branši, osjeti se da je to i dalje dominantno muški svijet. Da budem preciznija, čini se da muškarci teško iz ruku puštaju dominaciju u svijetu graditeljstva i arhitekture. Što vi mislite o tome?
- Posvuda u svijetu vrijede uvijek profesionalnost i kvaliteta kao jedino mjerilo. Put do toga nije nimalo lagan.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
oliver_dragojevic7-250215
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/zeleni-mural-s-tugom-zuta-voca-oliver-bi-u-splitu-mogao-dobiti-jedinstveni-spomenik-ujedno-hommage-gradu-pod-marjanom-dalmaciji-i-mediteranu-574475 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=bcdf4ecc58e596a94366de2bc79dbc957d33c61a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zeleni+mural+s+tugom+%C5%BEuta+vo%C4%87a%3A+Oliver+bi+u+Splitu+mogao+dobiti+jedinstveni+spomenik%2C+ujedno+hommage+gradu+pod+Marjanom%2C+Dalmaciji+i+Mediteranu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fzeleni-mural-s-tugom-zuta-voca-oliver-bi-u-splitu-mogao-dobiti-jedinstveni-spomenik-ujedno-hommage-gradu-pod-marjanom-dalmaciji-i-mediteranu-574475 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fzeleni-mural-s-tugom-zuta-voca-oliver-bi-u-splitu-mogao-dobiti-jedinstveni-spomenik-ujedno-hommage-gradu-pod-marjanom-dalmaciji-i-mediteranu-574475 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => vrlo zanimljiva ideja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Splitvrlo zanimljiva ideja

Zeleni mural s tugom žuta voća: Oliver bi u Splitu mogao dobiti jedinstveni spomenik, ujedno hommage gradu pod Marjanom, Dalmaciji i Mediteranu

11. studenog 2018. - 14:44
oliver_dragojevic7-250215

Ugledna arhitektica i donedavna profesorica na katedri za nosive konstrukcije Arhitektonskog fakulteta u Karlsruheu, Mladenka Dabac, koja radi kao ovlaštena arhitektica u Njemačkoj, Italiji, Švicarskoj i Hrvatskoj na značajnim međunarodnim projektima i realizacijama, autorica je i utemeljiteljica +green concept, +green hotel, +green toplice EU autorskih projekata. Svoju uvjerenost kako su gradovi budućnosti oni koji će dosljedno primijeniti danas još uvijek donekle utopijski zeleni urbanizam, dio svog entuzijazma, ali i ljubavi spram rodnoga grada Splita, uobličila je u zanimljivu ponudu koju je uputila na sve relevantne adrese u gradu, koja je tek na samome začetku.

Riječ je o ideji da u Splitu kreira živi, zeleni mural u čast Olivera Dragojevića. U projektu joj je podrška i&n...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 13:37