stdClass Object ( [id] => 1199138 [title] => ‘Zbog Ultre smo postali party destinacija, a za tu lokomotivu smo se zakačili turama lokanja i povraćanja‘... Otkrila nam je kako manje koristiti automobile, zašto je protiv luke na Stinicama... [alias] => zbog-ultre-smo-postali-party-destinacija-a-za-tu-lokomotivu-smo-se-zakacili-turama-lokanja-i-povracanja-otkrila-nam-je-kako-manje-koristiti-automobile-zasto-je-protiv-gradnje-luke-na-stinicama [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Tamara Visković, kandidatkinja stranke Možemo! za splitsku gradonačelnicu odavno je poznata gradskoj i nacionalnoj javnosti.

Filozofkinja i povjesničarka umjetnosti u političkoj prošlosti bila je uspješna pročelnica gradske kulture, voditeljica Multimedijalnog kulturnog centra i Centra za kulturu Zlatna vrata, gradska vijećnica, a životnim izborom aktivistica i borkinja za ljudska prava. Zeleno-lijevi program njezine stranke, najavljeno je, zalagat će se za kvalitetnije gospodarenje otpadom, socijalnu pravednost, rodnu i socijalnu ravnopravnost, suradničko upravljanje te zaštitu javnog dobra.

Jesu li Splitu trebali novi izbori nakon samo godinu dana? Što je tu dobro, a što loše?

- Vrijeme se izgubilo, izgubio se neki novac, sve s nejasnim ciljem. Pokušajte nekome neupućenom objasniti kako gradonačelnik daje ostavku da bi se opet kandidirao za mjesto koje je već imao, alI mu je bilo teško. Bez ozbiljnih je izgleda da tim potezom iznjedri neku radikalnu promjenu, osim, dakako, da više ne bude gradonačelnik. I da je to super. Malo će vas čudno gledat.

Kao jedan od najvećih komunalnih problema ističete nerazvrstavanje i lokaciju za otpad? Kako se to može riješiti?

- Na razini koja je u nadležnosti grada treba omogućiti puno toga. Odvajanje i prikupljanje otpada u sklopu višestambenih zgrada, sustav u kojem je naplata vezana uz realne napore koje kućanstvo ulaže u odvajanje. Također, ulaganje u dostupna reciklažna dvorišta za sav otpad koji nije obuhvaćen prethodnom mjerom i za kućanstva koja njome nisu obuhvaćena, u sortirnice i kompostane.

Dovršetak sanacije Karepovca i njegovih ekstenzija. Saniranje postojećih i prevencija nastanka novih divljih odlagališta. No najveći problem, konačno mjesto odlaganja, Grad ne može riješiti sam. Radi se o nadležnosti Županije i države, unutar kojih Grad mora zauzeti aktivnu ulogu.

Gradnja garaža je neophodna

Split je zagušen i smećem i prometom. Je li gradnja garaža uzaludan i preskup pokušaj rješavanja tog problema?

- Jedino stvarno rješenje je smanjenje potrebe za osobnim automobilima. Da, prostorno ekonomične garaže, garaže na rubovima grada kojima bismo se rasteretili dijela turističkog prometa... Sve to jest razuman prijedlog u situaciji gdje više nemamo ni trotoara, ni zelene površine, ni prilaza, prolaza... Gdje je sve pretvoreno u divlji parking.

No, splitski problem s prometom je zatvoreni krug kojemu neće pomoći niti jedno kratkoročno rješenje. Naš je javni transport neefikasan i skup. Takav je dobrim dijelom zato jer smo dozvolili, štoviše poticali pa na koncu i legalizirali divlju gradnju u okviru koje ne samo da nisu izvedene prometnice koje bi bile adekvatne za javni transport, već je, upravo u onim najudaljenijim dijelovima grada kojima je takva usluga najbitnija, praktički onemogućena njihova buduća izvedba.

Prođete li danas trasom Bračke ulice, ulice koja je u planovima ucrtana još od četrdesetih godina kao jedna od glavnih prometnica paralelnih s obalom, upustit ćete se u avanturu urbanog planinarenja koja će vas voditi uz stambene zgrade ukopane u gudure bez prilaza, uz vile s bazenom do kojih se dolazi makadamom širokim 60 centimetara, garaže pretvorene u apartmane s pogledom na odlagališta krupnog otpada, betonske kosture propalih investicija...

Sve na potezu od nekoliko kilometara atraktivnog zemljišta koje je moglo biti najljepše mjesto za stanovanje u Splitu. Danas je to nakupina bizarnih refužo građevina, lišena ikakve logike. A to je samo jedan primjer. Bezbroj je mjesta na koja javni prijevoz ne može niti primirisati.

Ceste, koje su zbog nerealizirane mreže ionako preopterećene, postaju još opterećenije, i javni prijevoz postaje još neefikasniji, jer je i spor i nepredvidiv. Što ljude dodatno demotivira. I evo još automobila na cesti. Tijekom sezone, kada se u grad slije i nekoliko tisuća dodatnih taksija, situacija postaje neizdrživa.

Mi iz pozicije Grada možemo lokalno rješavati akutne probleme. Gdje je moguće prostorno neagresivno garažiranje, gdje je moguće izgraditi efikasniju mrežu manjih i redovitijih autobusa, lokalnih dužobalnih linija, možemo regulirati prometovanje taksija... Ali tek s povratkom planiranja i urbanizma, tek izmjenama zakona koje bi olakšale takav planski pristup, možemo krenuti ka onome što je normalno diljem Europe – da automobil u gradu postane nepotreban.

Turizam u isto vrijeme i hrani i guši grad. Kako ga obuzdati?

- Turizam pridonosi prihodima onih koji se njime bave, ali istovremeno ima niz negativnih učinaka. Nisu to samo nered, buka, gužva. Komunalna cijena stihijskog turizma je velika, a mi nemamo niti približan izračun koliko gradski proračun realno uprihodi, a koliko potroši na prenapregnuti javni sustav u sezoni.

No, na primjeru drugih turističkih destinacija, koje su radile egzaktna istraživanja, učimo da takva monokultura, bez obzira na to koliko luksuzno izgledala izvana, siromaši i pustoši zajednice, pridonosi nerealnom povećanju cijena roba, usluga i nekretnina, kreira nekvalitetna, kratkoročna radna mjesta, te svime time pridonosi iseljavanju i siromaštvu, pretvarajući žive sredine u ljušture za suvenirnice i chicken wrapove. Kakve na koncu niti samim turistima neće biti zanimljive. To su loše vijesti.

A dobre?

- Dobre vijesti su da nešto ipak možemo. Kao prvo, aktivnije gospodariti preostalom gradskom imovinom. Bataliti sveregulirajuću ruku slobodnog tržišta posljedica koje je da dražbe uvijek idu na ruku sezonskim biznisima za stranu klijentelu - koktel i burger barovima, prodavaonicama alkohola i fast-foodovima u kojima porcija krumpirića u naprstku košta ko ilegalna psihoaktivna tvar. Uvesti druge kriterije osim najviše cijene i aktivno promovirati sadržaje namijenjene građanima i sadržaje vezane uz domaću proizvodnju. 

Vratiti trgove i javne površine u pretežno nekomercijalno korištenje. Zatim, možemo grad aktivno brendirati za manje agresivne vidove turizma. Mi smo dobrim dijelom party destinacija, zato jer nam se to s Ultrom dogodilo, a mi smo se za tu lokomotivu zakačili pratećom ponudom - turama lokanja i povraćanja, garažama, mesnicama i djevojačkim sobicama pretvorenima u studio apartmane. No zašto ne bismo isto tako mogli, na primjer, planski razvijati brend child-friendly turizma? Kulturnog turizma?

Ne luci na Stinicama

Što mislite o ideji Lučke uprave da gradi još jednu luku na Stinicama?

- Premještanje teretnog prometa prema otocima izvan centra grada načelno je OK ideja, ali ne i proširenje turističke namjene gradske luke na račun one servisne za stanovnike i otočane. Prvo, to bi tražilo gradnju treće luke na ionako ugroženom području, kao i potencijalno novo zagađenje. Drugo, znatno bi produžilo putovanje do otoka, recimo do Supetra sigurno dvostruko duže, što bi utjecalo na cijene i transporta, i robe koja ga koristi, a na koncu ionako oskudne linije bi bile još rjeđe.

Dodatno se ugrožava Marjan, ali i dobar dio Kaštelanskog zaljeva. Da ne bi ispalo da samo nabrajam minuse bez alternative, držim razumnim prijedlog DAS-a da, ako već trebamo izmjestiti kamionski promet, bolje rješenje bilo bi Orišac, na istoku grada. Što se Stinica tiče, naš je stav da se svaka gradska zelena površina treba ne samo sačuvati, nego i regenerirati. Smatramo da Split ima dovoljno brownfield projekata na kojima može temeljiti svoj prosperitet.

Dobar dio karijere posvetili ste radu s mladima? Zadovoljava li Grad njihove potrebe?

- Često kada govorimo o mladima, njihove potrebe svodimo na druženje i zabavu. No, svaka će vam generacija reći, druženje i zabavu će, osim ako ne žive na pustom otoku, mladi kreirati sami. Gradonačelnik se ne treba ubijati oko toga. Ono što im je od društva potrebno je mogućnost konstruktivne društvene aktivnosti kroz kulturu, sport, znanost...

Potrebna im je sigurnost i perspektiva. Želimo li zadržati mlade u Splitu, moramo im pružiti mogućnost da budu nešto drugo osim konobara, sobarica i iznajmljivača. Moramo poticati diversifikaciju gospodarstva, zelene industrije i usluge, kako bismo kreirali kvalitetne poslove za širok spektar obrazovanih ljudi.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

Moramo graditi javne stanove za najam, kako bi mladi mogli lako i bez dugogodišnjih financijskih obveza početi samostalan život. Moramo osigurati dostupne javne usluge u svim dijelovima grada kako bi one koji žele zasnovati obitelj potakli da ostanu u gradu. A propos toga, zanimljiv je podatak iz istraživanja koje su proveli zadarski sociolozi o kulturnim praksama mladih. Životom u Splitu su najzadovoljniji mladi čiji su interesi za kulturne sadržaje niski ili svedeni na estradnu razinu, dok se nezadovoljstvo povećava s višim stupnjem kulturnog sudjelovanja i ukusa. To nam potvrđuje ono što smo intuitivno i sami znali. Gubimo najbolje. Gubimo one s ambicijom, entuzijazmom i kulturnim kapitalom.

Što znači ‘rodno osjetljivi’ proračun koji spominjete u svom programu?

- Takav način pristupa javnim financijama uzima u obzir sveprisutni neplaćeni rad koji mahom obavljaju žene. Radi se o skrbi za djecu i starije, o kućanskom radu, kao i mnogim drugim poslovima nevidljivima iz perspektive tržišnog gospodarstva. Neplaćeni ženski rad u temelju je svakog društva, ali je istovremeno i dio začaranog kruga nejednakosti na svim područjima - pristupa obrazovanju, tržištu rada, financijskoj jednakosti, fizičkom i mentalnom zdravlju.

---

image
Možemo!
---

Svaki put kada se štedi na uslugama socijalne skrbi za starije, osobe s invaliditetom, djecu, obrazovanje, kada se organizacije civilnog društva ili prostorni kapaciteti vode samo logikom financijske isplativosti – žene su kolateralne žrtve, čak i ako same ne spadaju ni u jednu od tih skupina. Vrijeme, energija i resursi za preuzimanje nestalih usluga će pasti na njihova pleća. Utoliko, rodno osjetljiv proračun nije koristan samo za žene. On je koristan za sve ljude.

KBC bez parkinga

Slažete li se da Split ima najuređenije zelene površine u svojoj novijoj povijesti, ali još uvijek ih je jako malo?

- Lijepo je vidjeti pokošeni travnjak i maćuhice, ali sama pokošenost i omaćuhićenost nije važan faktor kada govorimo o zelenim površinama. Osobno sam pristalica ozelenjivanja koje ne traži preveliko održavanje i trošak. Prvo se moramo potruditi sačuvati ono što imamo. Šume kao najvrjedniji oblik urbanog zelenila. Zatim moramo saditi na svim mjestima gdje je moguće. Mikro šume, vrtove, drvorede. Veliki svjetski gradovi već ozelenjavaju svoje rubove, krovove, šire svoje parkove i drvorede u pokušaju da se osnaže pred klimatskim promjenama. Krošnje stvaraju prirodnu zaštitu koja snižava temperaturu u gradu za barem pet stupnjeva, a potrošnju energije potrebne za hlađenje i grijanje mogu smanjiti za trećinu, a jednom kada se zasade zahtijevaju minimalno održavanje.

Može li GUP biti rješenje za zeleniji grad?

- Ne može biti rješenje, ali je neophodan alat. Možda je to lakše objasniti na primjeru. Prošetate li kojom nevoljom po bolničkom krugu, posebno dijelom oko onkologije, plućnog i rodilišta, ali i dalje, cijeli obod oko bolnice je pretvoren u prsten hotela i apartmana. Dvadesetak metara zračne udaljenosti od onkologije je hotel, pa drugi niče odmah ispod plućnog odjela, automobili do njegove garaže prolaze pored pacijenata, i to pacijenata kojima je, u unaprijed izgubljenoj bitki za svaki kvadrat prostora, fizički onemogućen parking u krugu bolnice.

---

image

Marinko Biškić, Sandra Benčić, Tamara Visković i Ivana Kekin
 

Vojko Bašić/Cropix
---

KBC Firule, projektiran i izveden kao vrhunski javni sadržaj, bolnica kojoj gravitira čitava županija i šire, danas je talac isključivo turističke gradnje koja parazitira na njezinoj infrastrukturi i položaju. A to se, znate, moglo spriječiti. Možda ne uvijek, možda ne u potpunosti, ali ipak. GUP je jedan od važnih alata. Grad može biti “zelen” u svim svojim djelatnostima, ali prostor može biti zelen samo tamo gdje ga je još ostalo. A ostalo ga je malo.

Dugo se bavite gradskom kulturom, a njezin je najmarkatniji predstavnik HNK i tamo je stanje dosta zamršeno? Što je s drugima?

- Naš je sustav okoštao i u smislu institucija i u smislu odnosa grada prema kulturi. Niska je razina građanske participacije, od strane grada se kultura procjenjuje menadžerskim kriterijima, dok elementi poput uključivosti, aktivnosti, suradnje, edukacije, komunikacije ostaju neprepoznati. Neprepoznata ostaje i kvaliteta sadržaja. To se može mijenjati brzo. S vremenom, moramo poraditi na integraciji kulturnih sadržaja u sve dijelove grada.

Posljednji iskoraci kulture prema istočnim dijelovima grada bili su u mome mandatu, kada su otvorene knjižnice na Brodarici, na Ravnim njivama i u Žrnovnici, te je osiguran prostor i projekt za kulturni centar na Brdima – koji iduća gradska vlast nije realizirala.

Moramo poboljšati uvjete rada nezavisnih kulturnih aktera, poticati suradnju i razmjenu kroz ciljane natječaje i fondove za takve vrste djelatnosti, raditi na povezivanju kulture sa svim djelatnostima u gradu, od obrazovanja i socijalne politike, do gospodarstva i turizma.

Povezivanje kulture s drugim društvenim i gospodarskim sektorima najčešće se percipira kao doprinos tih sektora kulturi, no, situacija je upravo suprotna – kultura je ta koja u uspješnom odnosu doprinosi razvoju i izgradnji svih sektora u koje je inkorporirana.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TAMARA VISKOVIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => TAMARA VISKOVIĆ 2 0 13129 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-06-06 12:03:54 [created_by] => 3108 [created_by_alias] => Damir Šarac [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-06-08 10:21:46 [modified_by] => 3108 [publish_up] => 2022-06-08 09:59:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1958 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/06\/06\/22080880.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/06\/22080874.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/06\/22080884.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/06\/22321374.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Mo\u017eemo!"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Tamara Viskovi\u0107:\u00a0<\/p>","","

Marinko Bi\u0161ki\u0107, Sandra Ben\u010di\u0107, Tamara Viskovi\u0107 i Ivana Kekin
\n\u00a0<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1333","hd_22080880_1920.jpg":"1920x1080","k_22080880_1280.jpg":"1280x1280","k_22080880_1024.jpg":"1024x1024","k_22080880_640.jpg":"640x640","k_22080880_480.jpg":"480x480","k_22080880_340.jpg":"340x340","k_22080880_220.jpg":"220x220","o_22080880_1280.jpg":"1280x888","o_22080880_1024.jpg":"1024x710","o_22080880_640.jpg":"640x444","o_22080880_480.jpg":"480x333","o_22080880_340.jpg":"340x236","o_22080880_220.jpg":"220x152","h_22080880_1280.jpg":"1280x854","h_22080880_1024.jpg":"1024x683","h_22080880_640.jpg":"640x427","h_22080880_480.jpg":"480x320","h_22080880_340.jpg":"340x227","h_22080880_220.jpg":"220x147","pp_22080880_1280.jpg":"1006x1280","pp_22080880_1024.jpg":"805x1024","pp_22080880_640.jpg":"503x640","pp_22080880_480.jpg":"377x480","pp_22080880_340.jpg":"267x340","pp_22080880_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2057","hd_22080874_1920.jpg":"1920x1080","k_22080874_1280.jpg":"1280x1280","k_22080874_1024.jpg":"1024x1024","k_22080874_640.jpg":"640x640","k_22080874_480.jpg":"480x480","k_22080874_340.jpg":"340x340","k_22080874_220.jpg":"220x220","o_22080874_1280.jpg":"1280x1371","o_22080874_1024.jpg":"1024x1097","o_22080874_640.jpg":"640x685","o_22080874_480.jpg":"480x514","o_22080874_340.jpg":"340x364","o_22080874_220.jpg":"220x235","h_22080874_1280.jpg":"1280x854","h_22080874_1024.jpg":"1024x683","h_22080874_640.jpg":"640x427","h_22080874_480.jpg":"480x320","h_22080874_340.jpg":"340x227","h_22080874_220.jpg":"220x147","pp_22080874_1280.jpg":"1006x1280","pp_22080874_1024.jpg":"805x1024","pp_22080874_640.jpg":"503x640","pp_22080874_480.jpg":"377x480","pp_22080874_340.jpg":"267x340","pp_22080874_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1261","hd_22080884_1920.jpg":"1920x1080","k_22080884_1280.jpg":"1280x1280","k_22080884_1024.jpg":"1024x1024","k_22080884_640.jpg":"640x640","k_22080884_480.jpg":"480x480","k_22080884_340.jpg":"340x340","k_22080884_220.jpg":"220x220","o_22080884_1280.jpg":"1280x840","o_22080884_1024.jpg":"1024x672","o_22080884_640.jpg":"640x420","o_22080884_480.jpg":"480x315","o_22080884_340.jpg":"340x223","o_22080884_220.jpg":"220x144","h_22080884_1280.jpg":"1280x854","h_22080884_1024.jpg":"1024x683","h_22080884_640.jpg":"640x427","h_22080884_480.jpg":"480x320","h_22080884_340.jpg":"340x227","h_22080884_220.jpg":"220x147","pp_22080884_1280.jpg":"1006x1280","pp_22080884_1024.jpg":"805x1024","pp_22080884_640.jpg":"503x640","pp_22080884_480.jpg":"377x480","pp_22080884_340.jpg":"267x340","pp_22080884_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_22321374_1920.jpg":"1920x1080","k_22321374_1280.jpg":"1280x1280","k_22321374_1024.jpg":"1024x1024","k_22321374_640.jpg":"640x640","k_22321374_480.jpg":"480x480","k_22321374_340.jpg":"340x340","k_22321374_220.jpg":"220x220","o_22321374_1280.jpg":"1280x1920","o_22321374_1024.jpg":"1024x1536","o_22321374_640.jpg":"640x960","o_22321374_480.jpg":"480x720","o_22321374_340.jpg":"340x510","o_22321374_220.jpg":"220x330","h_22321374_1280.jpg":"1280x854","h_22321374_1024.jpg":"1024x683","h_22321374_640.jpg":"640x427","h_22321374_480.jpg":"480x320","h_22321374_340.jpg":"340x227","h_22321374_220.jpg":"220x147","pp_22321374_1280.jpg":"1006x1280","pp_22321374_1024.jpg":"805x1024","pp_22321374_640.jpg":"503x640","pp_22321374_480.jpg":"377x480","pp_22321374_340.jpg":"267x340","pp_22321374_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15186287 Threads: 1 Questions: 3168304889 Slow queries: 7094283 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235319158 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/zbog-ultre-smo-postali-party-destinacija-a-za-tu-lokomotivu-smo-se-zakacili-turama-lokanja-i-povracanja-otkrila-nam-je-kako-manje-koristiti-automobile-zasto-je-protiv-gradnje-luke-na-stinicama-1199138 [printLink] => /split/zbog-ultre-smo-postali-party-destinacija-a-za-tu-lokomotivu-smo-se-zakacili-turama-lokanja-i-povracanja-otkrila-nam-je-kako-manje-koristiti-automobile-zasto-je-protiv-gradnje-luke-na-stinicama-1199138?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 431401 [name] => Tamara Visković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tamara-viskovic [link] => /tag/tamara-viskovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 611871 [name] => možemo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-03 15:24:01 [main_article_id] => 0 [alias] => mozemo [link] => /tag/mozemo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 632725 [name] => kandidatkinja za gradonačelnicu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-08 12:59:19 [main_article_id] => 0 [alias] => kandidatkinja-za-gradonacelnicu [link] => /tag/kandidatkinja-za-gradonacelnicu ) [3] => stdClass Object ( [id] => 676872 [name] => lokalni izbori 2022. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-08 15:25:56 [main_article_id] => 0 [alias] => lokalni-izbori-2022 [link] => /tag/lokalni-izbori-2022 ) [4] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TAMARA VISKOVIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Zbog Ultre smo postali party destinacija, a za tu lokomotivu smo se zakačili turama lokanja i povraćanja‘... Otkrila nam je kako manje koristiti automobile, zašto je protiv luke na Stinicama... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3108 [name] => Damir Šarac [username] => damir-arac [email] => damir-arac@sd.hr [password] => $2y$10$MLK2luxDWc5NQUmWpH19M.UFRDXAOZrwSK.0rp8ZbJS/5E1p8azKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-sarac-3108 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1626 [gender] => m [description] => [image] => 1626.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1626.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/06/22080880.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/Cropix [mainImageDesc] =>

Tamara Visković: 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/06/22080880.jpg [title] =>

Tamara Visković: 

Vojko Bašić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/06/22080874.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/06/22080884.jpg [title] =>

Marinko Biškić, Sandra Benčić, Tamara Visković i Ivana Kekin
 

Vojko Bašić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/06/22321374.jpg [title] => Možemo! ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Tamara Visković, kandidatkinja stranke Možemo! za splitsku gradonačelnicu odavno je poznata gradskoj i nacionalnoj javnosti.

Filozofkinja i povjesničarka umjetnosti u političkoj prošlosti bila je uspješna pročelnica gradske kulture, voditeljica Multimedijalnog kulturnog centra i Centra za kulturu Zlatna vrata, gradska vijećnica, a životnim izborom aktivistica i borkinja za ljudska prava. Zeleno-lijevi program njezine stranke, najavljeno je, zalagat će se za kvalitetnije gospodarenje otpadom, socijalnu pravednost, rodnu i socijalnu ravnopravnost, suradničko upravljanje te zaštitu javnog dobra.

Jesu li Splitu trebali novi izbori nakon samo godinu dana? Što je tu dobro, a što loše?

- Vrijeme se izgubilo, izgubio se neki novac, sve s nejasnim ciljem. Pokušajte nekome neupućenom objasniti kako gradonačelnik daje ostavku da bi se opet kandidirao za mjesto koje je već imao, alI mu je bilo teško. Bez ozbiljnih je izgleda da tim potezom iznjedri neku radikalnu promjenu, osim, dakako, da više ne bude gradonačelnik. I da je to super. Malo će vas čudno gledat.

Kao jedan od najvećih komunalnih problema ističete nerazvrstavanje i lokaciju za otpad? Kako se to može riješiti?

- Na razini koja je u nadležnosti grada treba omogućiti puno toga. Odvajanje i prikupljanje otpada u sklopu višestambenih zgrada, sustav u kojem je naplata vezana uz realne napore koje kućanstvo ulaže u odvajanje. Također, ulaganje u dostupna reciklažna dvorišta za sav otpad koji nije obuhvaćen prethodnom mjerom i za kućanstva koja njome nisu obuhvaćena, u sortirnice i kompostane.

Dovršetak sanacije Karepovca i njegovih ekstenzija. Saniranje postojećih i prevencija nastanka novih divljih odlagališta. No najveći problem, konačno mjesto odlaganja, Grad ne može riješiti sam. Radi se o nadležnosti Županije i države, unutar kojih Grad mora zauzeti aktivnu ulogu.

Gradnja garaža je neophodna

Split je zagušen i smećem i prometom. Je li gradnja garaža uzaludan i preskup pokušaj rješavanja tog problema?

- Jedino stvarno rješenje je smanjenje potrebe za osobnim automobilima. Da, prostorno ekonomične garaže, garaže na rubovima grada kojima bismo se rasteretili dijela turističkog prometa... Sve to jest razuman prijedlog u situaciji gdje više nemamo ni trotoara, ni zelene površine, ni prilaza, prolaza... Gdje je sve pretvoreno u divlji parking.

No, splitski problem s prometom je zatvoreni krug kojemu neće pomoći niti jedno kratkoročno rješenje. Naš je javni transport neefikasan i skup. Takav je dobrim dijelom zato jer smo dozvolili, štoviše poticali pa na koncu i legalizirali divlju gradnju u okviru koje ne samo da nisu izvedene prometnice koje bi bile adekvatne za javni transport, već je, upravo u onim najudaljenijim dijelovima grada kojima je takva usluga najbitnija, praktički onemogućena njihova buduća izvedba.

Prođete li danas trasom Bračke ulice, ulice koja je u planovima ucrtana još od četrdesetih godina kao jedna od glavnih prometnica paralelnih s obalom, upustit ćete se u avanturu urbanog planinarenja koja će vas voditi uz stambene zgrade ukopane u gudure bez prilaza, uz vile s bazenom do kojih se dolazi makadamom širokim 60 centimetara, garaže pretvorene u apartmane s pogledom na odlagališta krupnog otpada, betonske kosture propalih investicija...

Sve na potezu od nekoliko kilometara atraktivnog zemljišta koje je moglo biti najljepše mjesto za stanovanje u Splitu. Danas je to nakupina bizarnih refužo građevina, lišena ikakve logike. A to je samo jedan primjer. Bezbroj je mjesta na koja javni prijevoz ne može niti primirisati.

Ceste, koje su zbog nerealizirane mreže ionako preopterećene, postaju još opterećenije, i javni prijevoz postaje još neefikasniji, jer je i spor i nepredvidiv. Što ljude dodatno demotivira. I evo još automobila na cesti. Tijekom sezone, kada se u grad slije i nekoliko tisuća dodatnih taksija, situacija postaje neizdrživa.

Mi iz pozicije Grada možemo lokalno rješavati akutne probleme. Gdje je moguće prostorno neagresivno garažiranje, gdje je moguće izgraditi efikasniju mrežu manjih i redovitijih autobusa, lokalnih dužobalnih linija, možemo regulirati prometovanje taksija... Ali tek s povratkom planiranja i urbanizma, tek izmjenama zakona koje bi olakšale takav planski pristup, možemo krenuti ka onome što je normalno diljem Europe – da automobil u gradu postane nepotreban.

Turizam u isto vrijeme i hrani i guši grad. Kako ga obuzdati?

- Turizam pridonosi prihodima onih koji se njime bave, ali istovremeno ima niz negativnih učinaka. Nisu to samo nered, buka, gužva. Komunalna cijena stihijskog turizma je velika, a mi nemamo niti približan izračun koliko gradski proračun realno uprihodi, a koliko potroši na prenapregnuti javni sustav u sezoni.

No, na primjeru drugih turističkih destinacija, koje su radile egzaktna istraživanja, učimo da takva monokultura, bez obzira na to koliko luksuzno izgledala izvana, siromaši i pustoši zajednice, pridonosi nerealnom povećanju cijena roba, usluga i nekretnina, kreira nekvalitetna, kratkoročna radna mjesta, te svime time pridonosi iseljavanju i siromaštvu, pretvarajući žive sredine u ljušture za suvenirnice i chicken wrapove. Kakve na koncu niti samim turistima neće biti zanimljive. To su loše vijesti.

A dobre?

- Dobre vijesti su da nešto ipak možemo. Kao prvo, aktivnije gospodariti preostalom gradskom imovinom. Bataliti sveregulirajuću ruku slobodnog tržišta posljedica koje je da dražbe uvijek idu na ruku sezonskim biznisima za stranu klijentelu - koktel i burger barovima, prodavaonicama alkohola i fast-foodovima u kojima porcija krumpirića u naprstku košta ko ilegalna psihoaktivna tvar. Uvesti druge kriterije osim najviše cijene i aktivno promovirati sadržaje namijenjene građanima i sadržaje vezane uz domaću proizvodnju. 

Vratiti trgove i javne površine u pretežno nekomercijalno korištenje. Zatim, možemo grad aktivno brendirati za manje agresivne vidove turizma. Mi smo dobrim dijelom party destinacija, zato jer nam se to s Ultrom dogodilo, a mi smo se za tu lokomotivu zakačili pratećom ponudom - turama lokanja i povraćanja, garažama, mesnicama i djevojačkim sobicama pretvorenima u studio apartmane. No zašto ne bismo isto tako mogli, na primjer, planski razvijati brend child-friendly turizma? Kulturnog turizma?

Ne luci na Stinicama

Što mislite o ideji Lučke uprave da gradi još jednu luku na Stinicama?

- Premještanje teretnog prometa prema otocima izvan centra grada načelno je OK ideja, ali ne i proširenje turističke namjene gradske luke na račun one servisne za stanovnike i otočane. Prvo, to bi tražilo gradnju treće luke na ionako ugroženom području, kao i potencijalno novo zagađenje. Drugo, znatno bi produžilo putovanje do otoka, recimo do Supetra sigurno dvostruko duže, što bi utjecalo na cijene i transporta, i robe koja ga koristi, a na koncu ionako oskudne linije bi bile još rjeđe.

Dodatno se ugrožava Marjan, ali i dobar dio Kaštelanskog zaljeva. Da ne bi ispalo da samo nabrajam minuse bez alternative, držim razumnim prijedlog DAS-a da, ako već trebamo izmjestiti kamionski promet, bolje rješenje bilo bi Orišac, na istoku grada. Što se Stinica tiče, naš je stav da se svaka gradska zelena površina treba ne samo sačuvati, nego i regenerirati. Smatramo da Split ima dovoljno brownfield projekata na kojima može temeljiti svoj prosperitet.

Dobar dio karijere posvetili ste radu s mladima? Zadovoljava li Grad njihove potrebe?

- Često kada govorimo o mladima, njihove potrebe svodimo na druženje i zabavu. No, svaka će vam generacija reći, druženje i zabavu će, osim ako ne žive na pustom otoku, mladi kreirati sami. Gradonačelnik se ne treba ubijati oko toga. Ono što im je od društva potrebno je mogućnost konstruktivne društvene aktivnosti kroz kulturu, sport, znanost...

Potrebna im je sigurnost i perspektiva. Želimo li zadržati mlade u Splitu, moramo im pružiti mogućnost da budu nešto drugo osim konobara, sobarica i iznajmljivača. Moramo poticati diversifikaciju gospodarstva, zelene industrije i usluge, kako bismo kreirali kvalitetne poslove za širok spektar obrazovanih ljudi.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

Moramo graditi javne stanove za najam, kako bi mladi mogli lako i bez dugogodišnjih financijskih obveza početi samostalan život. Moramo osigurati dostupne javne usluge u svim dijelovima grada kako bi one koji žele zasnovati obitelj potakli da ostanu u gradu. A propos toga, zanimljiv je podatak iz istraživanja koje su proveli zadarski sociolozi o kulturnim praksama mladih. Životom u Splitu su najzadovoljniji mladi čiji su interesi za kulturne sadržaje niski ili svedeni na estradnu razinu, dok se nezadovoljstvo povećava s višim stupnjem kulturnog sudjelovanja i ukusa. To nam potvrđuje ono što smo intuitivno i sami znali. Gubimo najbolje. Gubimo one s ambicijom, entuzijazmom i kulturnim kapitalom.

Što znači ‘rodno osjetljivi’ proračun koji spominjete u svom programu?

- Takav način pristupa javnim financijama uzima u obzir sveprisutni neplaćeni rad koji mahom obavljaju žene. Radi se o skrbi za djecu i starije, o kućanskom radu, kao i mnogim drugim poslovima nevidljivima iz perspektive tržišnog gospodarstva. Neplaćeni ženski rad u temelju je svakog društva, ali je istovremeno i dio začaranog kruga nejednakosti na svim područjima - pristupa obrazovanju, tržištu rada, financijskoj jednakosti, fizičkom i mentalnom zdravlju.

---

image
Možemo!
---

Svaki put kada se štedi na uslugama socijalne skrbi za starije, osobe s invaliditetom, djecu, obrazovanje, kada se organizacije civilnog društva ili prostorni kapaciteti vode samo logikom financijske isplativosti – žene su kolateralne žrtve, čak i ako same ne spadaju ni u jednu od tih skupina. Vrijeme, energija i resursi za preuzimanje nestalih usluga će pasti na njihova pleća. Utoliko, rodno osjetljiv proračun nije koristan samo za žene. On je koristan za sve ljude.

KBC bez parkinga

Slažete li se da Split ima najuređenije zelene površine u svojoj novijoj povijesti, ali još uvijek ih je jako malo?

- Lijepo je vidjeti pokošeni travnjak i maćuhice, ali sama pokošenost i omaćuhićenost nije važan faktor kada govorimo o zelenim površinama. Osobno sam pristalica ozelenjivanja koje ne traži preveliko održavanje i trošak. Prvo se moramo potruditi sačuvati ono što imamo. Šume kao najvrjedniji oblik urbanog zelenila. Zatim moramo saditi na svim mjestima gdje je moguće. Mikro šume, vrtove, drvorede. Veliki svjetski gradovi već ozelenjavaju svoje rubove, krovove, šire svoje parkove i drvorede u pokušaju da se osnaže pred klimatskim promjenama. Krošnje stvaraju prirodnu zaštitu koja snižava temperaturu u gradu za barem pet stupnjeva, a potrošnju energije potrebne za hlađenje i grijanje mogu smanjiti za trećinu, a jednom kada se zasade zahtijevaju minimalno održavanje.

Može li GUP biti rješenje za zeleniji grad?

- Ne može biti rješenje, ali je neophodan alat. Možda je to lakše objasniti na primjeru. Prošetate li kojom nevoljom po bolničkom krugu, posebno dijelom oko onkologije, plućnog i rodilišta, ali i dalje, cijeli obod oko bolnice je pretvoren u prsten hotela i apartmana. Dvadesetak metara zračne udaljenosti od onkologije je hotel, pa drugi niče odmah ispod plućnog odjela, automobili do njegove garaže prolaze pored pacijenata, i to pacijenata kojima je, u unaprijed izgubljenoj bitki za svaki kvadrat prostora, fizički onemogućen parking u krugu bolnice.

---

image

Marinko Biškić, Sandra Benčić, Tamara Visković i Ivana Kekin
 

Vojko Bašić/Cropix
---

KBC Firule, projektiran i izveden kao vrhunski javni sadržaj, bolnica kojoj gravitira čitava županija i šire, danas je talac isključivo turističke gradnje koja parazitira na njezinoj infrastrukturi i položaju. A to se, znate, moglo spriječiti. Možda ne uvijek, možda ne u potpunosti, ali ipak. GUP je jedan od važnih alata. Grad može biti “zelen” u svim svojim djelatnostima, ali prostor može biti zelen samo tamo gdje ga je još ostalo. A ostalo ga je malo.

Dugo se bavite gradskom kulturom, a njezin je najmarkatniji predstavnik HNK i tamo je stanje dosta zamršeno? Što je s drugima?

- Naš je sustav okoštao i u smislu institucija i u smislu odnosa grada prema kulturi. Niska je razina građanske participacije, od strane grada se kultura procjenjuje menadžerskim kriterijima, dok elementi poput uključivosti, aktivnosti, suradnje, edukacije, komunikacije ostaju neprepoznati. Neprepoznata ostaje i kvaliteta sadržaja. To se može mijenjati brzo. S vremenom, moramo poraditi na integraciji kulturnih sadržaja u sve dijelove grada.

Posljednji iskoraci kulture prema istočnim dijelovima grada bili su u mome mandatu, kada su otvorene knjižnice na Brodarici, na Ravnim njivama i u Žrnovnici, te je osiguran prostor i projekt za kulturni centar na Brdima – koji iduća gradska vlast nije realizirala.

Moramo poboljšati uvjete rada nezavisnih kulturnih aktera, poticati suradnju i razmjenu kroz ciljane natječaje i fondove za takve vrste djelatnosti, raditi na povezivanju kulture sa svim djelatnostima u gradu, od obrazovanja i socijalne politike, do gospodarstva i turizma.

Povezivanje kulture s drugim društvenim i gospodarskim sektorima najčešće se percipira kao doprinos tih sektora kulturi, no, situacija je upravo suprotna – kultura je ta koja u uspješnom odnosu doprinosi razvoju i izgradnji svih sektora u koje je inkorporirana.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Možemo!
Vojko Bašić/Cropix

Tamara Visković: 

Vojko Bašić/Cropix

Marinko Biškić, Sandra Benčić, Tamara Visković i Ivana Kekin
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/zbog-ultre-smo-postali-party-destinacija-a-za-tu-lokomotivu-smo-se-zakacili-turama-lokanja-i-povracanja-otkrila-nam-je-kako-manje-koristiti-automobile-zasto-je-protiv-gradnje-luke-na-stinicama-1199138 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2ca536b11c2139c08ea67e4185a542572336a147 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Zbog+Ultre+smo+postali+party+destinacija%2C+a+za+tu+lokomotivu+smo+se+zaka%C4%8Dili+turama+lokanja+i+povra%C4%87anja%E2%80%98...+Otkrila+nam+je+kako+manje+koristiti+automobile%2C+za%C5%A1to+je+protiv+luke+na+Stinicama...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fzbog-ultre-smo-postali-party-destinacija-a-za-tu-lokomotivu-smo-se-zakacili-turama-lokanja-i-povracanja-otkrila-nam-je-kako-manje-koristiti-automobile-zasto-je-protiv-gradnje-luke-na-stinicama-1199138 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fzbog-ultre-smo-postali-party-destinacija-a-za-tu-lokomotivu-smo-se-zakacili-turama-lokanja-i-povracanja-otkrila-nam-je-kako-manje-koristiti-automobile-zasto-je-protiv-gradnje-luke-na-stinicama-1199138 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TAMARA VISKOVIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitTAMARA VISKOVIĆ

‘Zbog Ultre smo postali party destinacija, a za tu lokomotivu smo se zakačili turama lokanja i povraćanja‘... Otkrila nam je kako manje koristiti automobile, zašto je protiv luke na Stinicama...

Piše Damir Šarac
8. lipnja 2022. - 11:59

Tamara Visković, kandidatkinja stranke Možemo! za splitsku gradonačelnicu odavno je poznata gradskoj i nacionalnoj javnosti.

Filozofkinja i povjesničarka umjetnosti u političkoj prošlosti bila je uspješna pročelnica gradske kulture, voditeljica Multimedijalnog kulturnog centra i Centra za kulturu Zlatna vrata, gradska vijećnica, a životnim izborom aktivistica i borkinja za ljudska prava. Zeleno-lijevi program njezine stranke, najavljeno je, zalagat će se za kvalitetnije gospodarenje otpadom, socijalnu pravednost, rodnu i socijalnu ravnopravnost, suradničko upravljanje te zaštitu javnog dobra.

Jesu li Splitu trebali novi izbori nakon samo godinu dana? Što je tu dobro, a što loše?

- Vrijeme se izgubilo, izgubio se neki novac, sve s nejasnim ciljem. Pokušajte nekome neupućenom...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 05:35