stdClass Object ( [id] => 1281294 [title] => Zašto je Puljkov pročelnik bio diskretan oko parcele koja koči milijunski projekt? Sad upire prstom u Krešimira B. [alias] => zasto-je-puljkov-procelnik-bio-diskretan-oko-parcele-koja-koci-milijunski-projekt-sad-upire-prstom-u-kresimira-b [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Konačno smo uspjeli raspetljati “grop” s katastarskom česticom 1397/2 od 22 četvorna metra oko koje se zapetljao žnjanski projekt.

I to ne zato što su nam ljubazno ponudili odgovore iz Grada, već zato što smo ih nekoliko puta morali pitati i slati mailove da bismo rekonstruirali čitavu priču. Naime, u siječnju ove godine pisali smo kako Grad, po izjavi pročelnika za urbanizam i izgradnju Tea Vojkovića, ne može pokrenuti projekt “Plaža Žnjan” jer Ministarstvo prostornog uređenja, gradnje i državne imovine još od kolovoza 2022. ne rješava predmet u vezi s tom česticom. Odnosno, Ministarstvo Gradu ne daje suglasnost u ime RH, koja je vlasnik čestice, potrebnu da bi ishodio građevinsku dozvolu za rekonstrukciju oborinskih kanala i kolektora na Žnjanu. Ta gradnja je uvjet za rekonstrukciju Šetališta Ivana Pavla II., kao i za uređenje čitavog žnjanskog platoa.

Ovo je vrh! Na Žnjanu se lome koplja oko parcelice veličine zahoda, stvar je previše bizarna čak i za splitske pojmove

Zatim smo ovih dana na naš upit dobili odgovor od Ministarstva, koje tvrdi da Gradu uopće ne treba suglasnost od RH kako bi izdao sebi građevinsku dozvolu. Nakon što smo upitali pročelnika Vojkovića zašto njegov Upravni odjel ne postupi po savjetu Ministarstva, dobili smo zamršen odgovor koji smo prenijeli. Uglavnom, Vojković je proglasio Ministarstvo nenadležnim, a rekao je kako je Grad Split “poduzeo korake da se to pitanje riješi”, no nije točno objasnio što su već napravili.

Izmjene u ožujku

U međuvremenu smo proučili dokumentaciju i primijetili da je glavni projekt za rekonstrukciju oborinskih kanala Radoševac i Žnjan 1 s kolektorima izmijenjen u ožujku. Po novom rješenju u obuhvatu za gradnju više nema sporne čestice od 22 četvorna metra zbog koje se digla čitava gužva i nastao zastoj.

Odlučili smo podsjetiti Tea Vojkovića na odgovor koji je dao u siječnju, kad je rekao da se ta čestica nalazi u obuhvatu za rekonstrukciju kanala Žnjan 1. Istaknuli smo da u izmijenjenom projektu nije navedena. Pa smo pitali zašto Gradu treba dokaz pravnog interesa za tu česticu kod izdavanja građevinske dozvole kad je nema u obuhvatu za gradnju kanala?

Iz pročelnikova odgovora smo sad doznali kako je u izmijenjenom projektu čestica naprosto izbačena. Dakle, više nije potreban za nju dokaz pravnog interesa, zbog kojeg ne samo što je bilo zakočeno izdavanje građevinske dozvole za oborinske kanale i kolektore, nego i za druge radove na žnjanskom projektu ukupno vrijednom 35 milijuna eura, jer je ovo s kanalima početna faza.

- Radi se o izmjeni glavnog projekta, koja je izrađena nakon mog prethodnog odgovora na pitanje od 31. siječnja. Ovom izmjenom je obuhvat promijenjen, bez ikakvih utjecaja na temeljne zahtjeve za građevinu i na tehničke uvjete koje zahvat treba ispuniti. Za ovako izmijenjeni projekt više nam ne treba dokaz pravnog interesa za katastarsku česticu koja nije u obuhvatu zahvata, pa proces ide dalje - odgovara Vojković i podsjeća da je u prošlom odgovoru napisao: “Ovo prebacivanje loptice Ministarstva nazad Gradu Splitu, a preko Županije, naravno nije i neće uroditi plodom, pa je Grad Split poduzeo druge korake da se pitanje riješi.”

Optužbe iz Grada

U svakom slučaju, gradska vlast ni ovaj put nije propustila optužiti državnu vlast. Uglavnom, sad je očito kako i bez te čestice Grad namjerava sebi izdati dozvolu pa su korak bliže rješenju. Ali tek sad se otvaraju pitanja. Zašto se, zaboga, toliko dugo natezalo s državom oko smiješno malene čestice, ako se nju naprosto moglo izbaciti iz obuhvata za rekonstrukciju kanala Žnjan 1 i tako odavno riješiti pitanje dobivanja građevinske dozvole? Zašto je Grad čak tražio od države da mu daruje tu malenu česticu (a na kraju nije uspio od Županije dobiti potrebne potvrde) ako to nije bilo potrebno? Naime, ta čestica od 22 kvadrata uopće nije u kanalu, nego je susjedna čestica koja se nalazi u zapuštenoj šikari!? Odugovlači li Grad možda s radovima zato što još nema 35 milijuna eura?

Uostalom, čemu tajanstvenost? S obzirom na to da smo prošli put pitali za konkretnu česticu, neobično je da nam pročelnik nije odmah rekao: “Problem je riješen, projekt je izmijenjen i više nam ne treba potvrda od države.”

Inače, Grad je raspisao natječaj za izvođenje radova na rekonstrukciji kanala Radoševac i Žnjan 1 i kolektora u uskrsno vrijeme na Veliki četvrtak 6. travnja pa je raspisivanje natječaja u medijima prošlo nezapaženo. U svakom slučaju, rok do kojeg traje natječaj za izvođenje radova na rekonstrukciji kanala Radoševac i Žnjan 1 s kolektorima Žnjan zapad i Žnjan istok traje do 26. travnja. Procijenjena vrijednost nabave s PDV-om iznosi 1.078.372,75 eura ili 8.124.999 kuna. Odabrani izvođač treba sve radove završiti u roku 4 mjeseca od dana uvođenja u posao.

Radi ovih radova treba se prekopati cesta i žnjanski plato na nekoliko mjesta. Radovi će početi vjerojatno nakon sezone jer bi se u protivnom zbog njihova opsega ovog ljeta građani i turisti kupali u prašini.

Popis radova

Evo opisa samo nekih od radova koji će se izvoditi. Uklonit će se tri postojeća stabla, a poslije će se zamijeniti novim stablima alepskog bora. Kod kopanja rovova za kanale predviđa se da će dno biti pod utjecajem podzemne morske vode koju će se crpiti iz rova. Kasnije će se na dno rova ubaciti kameni drobljen materijal kao posteljica. Da bi se kanali mogli postaviti tako da izlaze u more, trebat će bagerom uklanjati krupne stijene koje čine pera obalne utvrde, a neke su veličine do jednog metra. Tamo gdje trasa kolektora prolazi kroz cestu rezat će se asfalt i nogostup uz Šetalište Ivana Pavla II. Iako je najavljeno kako će se nakon rekonstrukcije oborinskih kanala odmah ići na rekonstrukciju Šetnice Ivana Pavla II. po drugačijem projektu, u troškovniku za oborinske kanale stoji da izvođač ovih radova treba ponovno izvesti asfalt i nogostup, a obnovit će i zeleni pojas širine 5,5 metara između prometnice i nogostupa. Postojeći azbestni cjevovodi od kanala Radoševac i Žnjan 1 će se isjeći i odvesti na predviđeno odlagalište. Pri građevinskim i montažnim radovima koji budu pod utjecajem mora koristit će se pomoć ronilaca.

Dodajmo da će se tijekom radova u trupu ceste s južne strane Šetališta Ivana Pavla II. izvesti privremena prometnica za odvijanje prometa. 

---

Teo Vojković sve svaljuje na Krešimira B.

Pročelnik Upravnog odjela za urbanizam i izgradnju Teo Vojković tvrdi kako nema mjesta za brigu jer će Grad ovaj važan projekt privesti kraju uspješno, a krivnju za zatečenu situaciju svaljuje na savjetnika bivšega gradonačelnika, kojeg naziva “Krešimir B.” Pritom, dakako, aludira na Krešimira Budišu.

- Drago mi je da ste vi, pa tako i šira javnost, ovako duboko zainteresirani za ovaj projekt i tekuće probleme na njemu. Sve ove probleme, kao i mnoge druge na realizaciji šireg projekta koji se zove “Plaža Žnjan”, rješavamo temeljito, savjesno, sukladno zakonu i ostalim propisima, ali naglašavam da su isti uzrokovani lošom i očajnom pripremom ovog projekta od samog početka 2019. godine, u kojoj se niti o vlasničkim, niti o financijskim, niti o organizacijskim, niti o komercijalnim, niti o upravljačkim, niti o zakonodavnim, niti o prostornoplanskim i tehničko-tehnološkim procedurama nije vodilo računa.

Sve pod upravljačkom palicom legendarnog savjetnika bivšega gradonačelnika Krešimira B. Pa mi to danas moramo popravljati - kaže Vojković i dodaje kako je “istina nekad teško objašnjiva i prihvatljiva”.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Raspetljali smo... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Raspetljali smo... 2 0 6275 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-04-12 13:34:50 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-04-14 13:56:21 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-04-14 13:56:21 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1941 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Zašto je Puljkov pročelnik bio diskretan oko parcele koja koči milijunski projekt? Sad upire prstom u Krešimira B. [metakey] => Žnjan, Teo Vojković, Krešimir Budiša [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/04\/12\/24686530.png","\/images\/slike\/2023\/04\/12\/24686529.png","\/images\/slike\/2023\/04\/12\/24686531.png","\/images\/slike\/2023\/04\/12\/22463162.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Geoportal\u00a0","Geoportal\u00a0","Geoportal\u00a0","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1659x873","hd_24686530_1920.png":"1920x1080","k_24686530_1280.png":"1280x1280","k_24686530_1024.png":"1024x1024","k_24686530_640.png":"640x640","k_24686530_480.png":"480x480","k_24686530_340.png":"340x340","k_24686530_220.png":"220x220","o_24686530_1280.png":"1280x673","o_24686530_1024.png":"1024x538","o_24686530_640.png":"640x336","o_24686530_480.png":"480x252","o_24686530_340.png":"340x178","o_24686530_220.png":"220x115","h_24686530_1280.png":"1280x854","h_24686530_1024.png":"1024x683","h_24686530_640.png":"640x427","h_24686530_480.png":"480x320","h_24686530_340.png":"340x227","h_24686530_220.png":"220x147","pp_24686530_1280.png":"1280x1628","pp_24686530_1024.png":"1024x1303","pp_24686530_640.png":"640x814","pp_24686530_480.png":"480x611","pp_24686530_340.png":"340x432","pp_24686530_220.png":"220x280"},{"size0":"1659x910","hd_24686529_1920.png":"1920x1080","k_24686529_1280.png":"1280x1280","k_24686529_1024.png":"1024x1024","k_24686529_640.png":"640x640","k_24686529_480.png":"480x480","k_24686529_340.png":"340x340","k_24686529_220.png":"220x220","o_24686529_1280.png":"1280x702","o_24686529_1024.png":"1024x561","o_24686529_640.png":"640x351","o_24686529_480.png":"480x263","o_24686529_340.png":"340x186","o_24686529_220.png":"220x120","h_24686529_1280.png":"1280x854","h_24686529_1024.png":"1024x683","h_24686529_640.png":"640x427","h_24686529_480.png":"480x320","h_24686529_340.png":"340x227","h_24686529_220.png":"220x147","pp_24686529_1280.png":"1280x1628","pp_24686529_1024.png":"1024x1303","pp_24686529_640.png":"640x814","pp_24686529_480.png":"480x611","pp_24686529_340.png":"340x432","pp_24686529_220.png":"220x280"},{"size0":"1616x872","hd_24686531_1920.png":"1920x1080","k_24686531_1280.png":"1280x1280","k_24686531_1024.png":"1024x1024","k_24686531_640.png":"640x640","k_24686531_480.png":"480x480","k_24686531_340.png":"340x340","k_24686531_220.png":"220x220","o_24686531_1280.png":"1280x690","o_24686531_1024.png":"1024x552","o_24686531_640.png":"640x345","o_24686531_480.png":"480x259","o_24686531_340.png":"340x183","o_24686531_220.png":"220x118","h_24686531_1280.png":"1280x854","h_24686531_1024.png":"1024x683","h_24686531_640.png":"640x427","h_24686531_480.png":"480x320","h_24686531_340.png":"340x227","h_24686531_220.png":"220x147","pp_24686531_1280.png":"1280x1628","pp_24686531_1024.png":"1024x1303","pp_24686531_640.png":"640x814","pp_24686531_480.png":"480x611","pp_24686531_340.png":"340x432","pp_24686531_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22463162_1920.jpg":"1920x1080","k_22463162_1280.jpg":"1280x1280","k_22463162_1024.jpg":"1024x1024","k_22463162_640.jpg":"640x640","k_22463162_480.jpg":"480x480","k_22463162_340.jpg":"340x340","k_22463162_220.jpg":"220x220","o_22463162_1280.jpg":"1280x853","o_22463162_1024.jpg":"1024x682","o_22463162_640.jpg":"640x426","o_22463162_480.jpg":"480x320","o_22463162_340.jpg":"340x226","o_22463162_220.jpg":"220x146","h_22463162_1280.jpg":"1280x854","h_22463162_1024.jpg":"1024x683","h_22463162_640.jpg":"640x427","h_22463162_480.jpg":"480x320","h_22463162_340.jpg":"340x227","h_22463162_220.jpg":"220x147","pp_22463162_1280.jpg":"1280x1628","pp_22463162_1024.jpg":"1024x1303","pp_22463162_640.jpg":"640x814","pp_22463162_480.jpg":"480x611","pp_22463162_340.jpg":"340x432","pp_22463162_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7552540 Threads: 4 Questions: 1543811502 Slow queries: 4699025 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111021509 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/zasto-je-puljkov-procelnik-bio-diskretan-oko-parcele-koja-koci-milijunski-projekt-sad-upire-prstom-u-kresimira-b-1281294 [printLink] => /split/zasto-je-puljkov-procelnik-bio-diskretan-oko-parcele-koja-koci-milijunski-projekt-sad-upire-prstom-u-kresimira-b-1281294?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 229892 [name] => Žnjan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => znjan [link] => /tag/znjan ) [1] => stdClass Object ( [id] => 648049 [name] => Teo Vojković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-31 16:53:32 [main_article_id] => 0 [alias] => teo-vojkovic [link] => /tag/teo-vojkovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 343717 [name] => krešimir budiša [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kresimir-budisa [link] => /tag/kresimir-budisa ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Raspetljali smo... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zašto je Puljkov pročelnik bio diskretan oko parcele koja koči milijunski projekt? Sad upire prstom u Krešimira B. [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/12/24686530.png [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Geoportal  [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/12/24686530.png [title] => Geoportal  ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/12/24686529.png [title] => Geoportal  ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/12/24686531.png [title] => Geoportal  ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/12/22463162.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Konačno smo uspjeli raspetljati “grop” s katastarskom česticom 1397/2 od 22 četvorna metra oko koje se zapetljao žnjanski projekt.

I to ne zato što su nam ljubazno ponudili odgovore iz Grada, već zato što smo ih nekoliko puta morali pitati i slati mailove da bismo rekonstruirali čitavu priču. Naime, u siječnju ove godine pisali smo kako Grad, po izjavi pročelnika za urbanizam i izgradnju Tea Vojkovića, ne može pokrenuti projekt “Plaža Žnjan” jer Ministarstvo prostornog uređenja, gradnje i državne imovine još od kolovoza 2022. ne rješava predmet u vezi s tom česticom. Odnosno, Ministarstvo Gradu ne daje suglasnost u ime RH, koja je vlasnik čestice, potrebnu da bi ishodio građevinsku dozvolu za rekonstrukciju oborinskih kanala i kolektora na Žnjanu. Ta gradnja je uvjet za rekonstrukciju Šetališta Ivana Pavla II., kao i za uređenje čitavog žnjanskog platoa.

Ovo je vrh! Na Žnjanu se lome koplja oko parcelice veličine zahoda, stvar je previše bizarna čak i za splitske pojmove

Zatim smo ovih dana na naš upit dobili odgovor od Ministarstva, koje tvrdi da Gradu uopće ne treba suglasnost od RH kako bi izdao sebi građevinsku dozvolu. Nakon što smo upitali pročelnika Vojkovića zašto njegov Upravni odjel ne postupi po savjetu Ministarstva, dobili smo zamršen odgovor koji smo prenijeli. Uglavnom, Vojković je proglasio Ministarstvo nenadležnim, a rekao je kako je Grad Split “poduzeo korake da se to pitanje riješi”, no nije točno objasnio što su već napravili.

Izmjene u ožujku

U međuvremenu smo proučili dokumentaciju i primijetili da je glavni projekt za rekonstrukciju oborinskih kanala Radoševac i Žnjan 1 s kolektorima izmijenjen u ožujku. Po novom rješenju u obuhvatu za gradnju više nema sporne čestice od 22 četvorna metra zbog koje se digla čitava gužva i nastao zastoj.

Odlučili smo podsjetiti Tea Vojkovića na odgovor koji je dao u siječnju, kad je rekao da se ta čestica nalazi u obuhvatu za rekonstrukciju kanala Žnjan 1. Istaknuli smo da u izmijenjenom projektu nije navedena. Pa smo pitali zašto Gradu treba dokaz pravnog interesa za tu česticu kod izdavanja građevinske dozvole kad je nema u obuhvatu za gradnju kanala?

Iz pročelnikova odgovora smo sad doznali kako je u izmijenjenom projektu čestica naprosto izbačena. Dakle, više nije potreban za nju dokaz pravnog interesa, zbog kojeg ne samo što je bilo zakočeno izdavanje građevinske dozvole za oborinske kanale i kolektore, nego i za druge radove na žnjanskom projektu ukupno vrijednom 35 milijuna eura, jer je ovo s kanalima početna faza.

- Radi se o izmjeni glavnog projekta, koja je izrađena nakon mog prethodnog odgovora na pitanje od 31. siječnja. Ovom izmjenom je obuhvat promijenjen, bez ikakvih utjecaja na temeljne zahtjeve za građevinu i na tehničke uvjete koje zahvat treba ispuniti. Za ovako izmijenjeni projekt više nam ne treba dokaz pravnog interesa za katastarsku česticu koja nije u obuhvatu zahvata, pa proces ide dalje - odgovara Vojković i podsjeća da je u prošlom odgovoru napisao: “Ovo prebacivanje loptice Ministarstva nazad Gradu Splitu, a preko Županije, naravno nije i neće uroditi plodom, pa je Grad Split poduzeo druge korake da se pitanje riješi.”

Optužbe iz Grada

U svakom slučaju, gradska vlast ni ovaj put nije propustila optužiti državnu vlast. Uglavnom, sad je očito kako i bez te čestice Grad namjerava sebi izdati dozvolu pa su korak bliže rješenju. Ali tek sad se otvaraju pitanja. Zašto se, zaboga, toliko dugo natezalo s državom oko smiješno malene čestice, ako se nju naprosto moglo izbaciti iz obuhvata za rekonstrukciju kanala Žnjan 1 i tako odavno riješiti pitanje dobivanja građevinske dozvole? Zašto je Grad čak tražio od države da mu daruje tu malenu česticu (a na kraju nije uspio od Županije dobiti potrebne potvrde) ako to nije bilo potrebno? Naime, ta čestica od 22 kvadrata uopće nije u kanalu, nego je susjedna čestica koja se nalazi u zapuštenoj šikari!? Odugovlači li Grad možda s radovima zato što još nema 35 milijuna eura?

Uostalom, čemu tajanstvenost? S obzirom na to da smo prošli put pitali za konkretnu česticu, neobično je da nam pročelnik nije odmah rekao: “Problem je riješen, projekt je izmijenjen i više nam ne treba potvrda od države.”

Inače, Grad je raspisao natječaj za izvođenje radova na rekonstrukciji kanala Radoševac i Žnjan 1 i kolektora u uskrsno vrijeme na Veliki četvrtak 6. travnja pa je raspisivanje natječaja u medijima prošlo nezapaženo. U svakom slučaju, rok do kojeg traje natječaj za izvođenje radova na rekonstrukciji kanala Radoševac i Žnjan 1 s kolektorima Žnjan zapad i Žnjan istok traje do 26. travnja. Procijenjena vrijednost nabave s PDV-om iznosi 1.078.372,75 eura ili 8.124.999 kuna. Odabrani izvođač treba sve radove završiti u roku 4 mjeseca od dana uvođenja u posao.

Radi ovih radova treba se prekopati cesta i žnjanski plato na nekoliko mjesta. Radovi će početi vjerojatno nakon sezone jer bi se u protivnom zbog njihova opsega ovog ljeta građani i turisti kupali u prašini.

Popis radova

Evo opisa samo nekih od radova koji će se izvoditi. Uklonit će se tri postojeća stabla, a poslije će se zamijeniti novim stablima alepskog bora. Kod kopanja rovova za kanale predviđa se da će dno biti pod utjecajem podzemne morske vode koju će se crpiti iz rova. Kasnije će se na dno rova ubaciti kameni drobljen materijal kao posteljica. Da bi se kanali mogli postaviti tako da izlaze u more, trebat će bagerom uklanjati krupne stijene koje čine pera obalne utvrde, a neke su veličine do jednog metra. Tamo gdje trasa kolektora prolazi kroz cestu rezat će se asfalt i nogostup uz Šetalište Ivana Pavla II. Iako je najavljeno kako će se nakon rekonstrukcije oborinskih kanala odmah ići na rekonstrukciju Šetnice Ivana Pavla II. po drugačijem projektu, u troškovniku za oborinske kanale stoji da izvođač ovih radova treba ponovno izvesti asfalt i nogostup, a obnovit će i zeleni pojas širine 5,5 metara između prometnice i nogostupa. Postojeći azbestni cjevovodi od kanala Radoševac i Žnjan 1 će se isjeći i odvesti na predviđeno odlagalište. Pri građevinskim i montažnim radovima koji budu pod utjecajem mora koristit će se pomoć ronilaca.

Dodajmo da će se tijekom radova u trupu ceste s južne strane Šetališta Ivana Pavla II. izvesti privremena prometnica za odvijanje prometa. 

---

Teo Vojković sve svaljuje na Krešimira B.

Pročelnik Upravnog odjela za urbanizam i izgradnju Teo Vojković tvrdi kako nema mjesta za brigu jer će Grad ovaj važan projekt privesti kraju uspješno, a krivnju za zatečenu situaciju svaljuje na savjetnika bivšega gradonačelnika, kojeg naziva “Krešimir B.” Pritom, dakako, aludira na Krešimira Budišu.

- Drago mi je da ste vi, pa tako i šira javnost, ovako duboko zainteresirani za ovaj projekt i tekuće probleme na njemu. Sve ove probleme, kao i mnoge druge na realizaciji šireg projekta koji se zove “Plaža Žnjan”, rješavamo temeljito, savjesno, sukladno zakonu i ostalim propisima, ali naglašavam da su isti uzrokovani lošom i očajnom pripremom ovog projekta od samog početka 2019. godine, u kojoj se niti o vlasničkim, niti o financijskim, niti o organizacijskim, niti o komercijalnim, niti o upravljačkim, niti o zakonodavnim, niti o prostornoplanskim i tehničko-tehnološkim procedurama nije vodilo računa.

Sve pod upravljačkom palicom legendarnog savjetnika bivšega gradonačelnika Krešimira B. Pa mi to danas moramo popravljati - kaže Vojković i dodaje kako je “istina nekad teško objašnjiva i prihvatljiva”.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Geoportal  Geoportal  Geoportal  Vladimir Dugandžić/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/zasto-je-puljkov-procelnik-bio-diskretan-oko-parcele-koja-koci-milijunski-projekt-sad-upire-prstom-u-kresimira-b-1281294 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=73209e1ee710dccfbe8b5559d2ddebd68b847d04 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Za%C5%A1to+je+Puljkov+pro%C4%8Delnik+bio+diskretan+oko+parcele+koja+ko%C4%8Di+milijunski+projekt%3F+Sad+upire+prstom+u+Kre%C5%A1imira+B.&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fzasto-je-puljkov-procelnik-bio-diskretan-oko-parcele-koja-koci-milijunski-projekt-sad-upire-prstom-u-kresimira-b-1281294 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fzasto-je-puljkov-procelnik-bio-diskretan-oko-parcele-koja-koci-milijunski-projekt-sad-upire-prstom-u-kresimira-b-1281294 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Raspetljali smo... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitRaspetljali smo...

Zašto je Puljkov pročelnik bio diskretan oko parcele koja koči milijunski projekt? Sad upire prstom u Krešimira B.

Piše Sandi Vidulić
14. travnja 2023. - 15:56

Konačno smo uspjeli raspetljati “grop” s katastarskom česticom 1397/2 od 22 četvorna metra oko koje se zapetljao žnjanski projekt.

I to ne zato što su nam ljubazno ponudili odgovore iz Grada, već zato što smo ih nekoliko puta morali pitati i slati mailove da bismo rekonstruirali čitavu priču. Naime, u siječnju ove godine pisali smo kako Grad, po izjavi pročelnika za urbanizam i izgradnju Tea Vojkovića, ne može pokrenuti projekt “Plaža Žnjan” jer Ministarstvo prostornog uređenja, gradnje i državne imovine još od kolovoza 2022. ne rješava predmet u vezi s tom česticom. Odnosno, Ministarstvo Gradu ne daje suglasnost u ime RH, koja je vlasnik čestice, potrebnu da bi ishodio građevinsku dozvolu za rekonstrukciju oborinskih kanala i kolektora na Žnjanu. Ta gradnja je uvjet za r...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 19:11