StoryEditorOCM
SplitTREĆA STRANA PRIČE

Zapošljavanje sina na mjesto ravnatelja splitske škole komentirao član Školskog odbora: ‘Nismo glasali o moralu...‘

Piše Split SD
14. srpnja 2023. - 17:52

Nakon što je "Slobodna Dalmacija" objavila članak da je novi ravnatelj Osnovne škole “Pujanki” Branimir Glavinović, sin sadašnjeg prvog čovjeka ove osmoljetke Mate Glavinovića, javio nam se Tomislav Bogović, član Školskog odbora OŠ “Pujanki” kao predstavnik osnivača, odnosno Grada Splita.

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

image

Tomislav Bogović

Duje Klarić/Cropix

- Obzirom na neke moralne (re)konstrukcije u kojima se spominje moje ime i prezime, a bez da se saslušala i druga strana priče, smatram odgovornim navesti kako sam kao član Školskog odbora OŠ ‘Pujanki’ glasao o zakonitosti izbora novog ravnatelja, a ne o etičkim dilemama na koje se u medijskim objavama poziva g. Frane Bešker.

Naime, na samoj sjednici (što je ušlo i u Zapisnik) naveo sam da u ovom slučaju nemam nikakvih moralnih dvojbi jer je po meni nemoralno i neetično da ravnatelj zaposli sina i nećakinju u svojoj školi, ali da ne glasamo o tome je li nešto moralno ili nemoralno, već o legalnosti izbora, a za koju je i g. Frane Bešker izjavio da je ispoštovan zakonski minimum.

Javno glasanje

Dakle, propisana procedura izbora ravnatelja je ispoštovana (zakonska i statutarna) pa argument da nešto nije moralno ne može biti prepreka za sam izbor. Nadalje, ovaj saziv Školskog odbora nije ‘zaposlio’ ravnateljevog sina jer je on u radnom odnosu bio godinu dana ranije nego je ovo tijelo konstituirano, a niti može biti prozvano da se na natječaj prijavio samo jedan kandidat/kinja.

image

Mate Glavinović

Tom Dubravec/Cropix

Isto tako, napominjem kako sam osobno predložio, a Školski odbor jednoglasno prihvatio, da se od strane struke, tj. Učiteljskog vijeća (u radu je sudjelovalo njih 48), zatraži evaluacija dostavljenog Programa rada obzirom na određene kritike uopćenosti, što je i učinjeno – Program rada ocijenjen je pozitivno kako u pogledu Koncepta (196/235 odnosno 83 posto) tako i Smjera (202/235 odnosno 86 posto), što je samo dodatno osnažilo moju odluku o izboru.

A, što se tiče samog izbora, točno je da je prilikom javnog glasanja o izboru novog ravnatelja rezultat bio 6 ‘ZA’ i 1 ‘PROTIV’, ali i da je Odluka o imenovanju novog ravnatelja, koja se šalje na prethodnu suglasnost Ministru, donesena jednoglasno (dakle, i g. Frane Bešker glasao je ‘ZA’) - napisao je Bogović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 19:12