StoryEditorOCM
Splite moj fuchsu

Zagvozd, Krivodol, Obrovac... Nigdje Splita! Nijedna splitska škola neće imati cjelodnevnu nastavu. Slutimo zašto

Piše g. r.
23. svibnja 2023. - 14:07

Niti jedna splitska osnovna škola ne sudjeluje u eksperimentalnom projektu cjelodnevne nastave koji će od jeseni i nove školske godine 2023./2024. krenuti u 64 obrazovne ustanove u Hrvatskoj.

Objavljena je lista osnovnih škola koje će sudjelovati u Eksperimentalnom programu pod nazivom: "Osnovna škola kao cjelodnevna škola - Uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanja"".

Na popisu koje je objavilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja našlo se tek nekoliko osnovnih škola iz Splitsko-dalmatinske županije pa će već od iduće školske godine početi provedba eksperimentalnog programa u osmoljetki u Zagvozdu, Krivodolu, Otoku, Obrovcu Sinjskom i Selcima.

Sudeći po reakcijama roditelja na društvenim mrežama na temu cjelodnevne nastave, ne čudi što niti jedna splitska škola ne sudjeluje u eksperimentalnom programu.

‘Jesam li ja plavuša ili je to uobičajeno? Jesu li naša djeca idioti?‘; Cjelodnevna nastava posvađala majke

Dio splitskih majki u Facebook grupi "Mame Splitsko-dalmatinske županije" iznio je zabrinutost novim programom jer smatraju da može imati negativne posljedice na njihovu djecu. Jedna majka je pozvala roditelje da se obrate Vijeću roditelja i ravnateljima ukoliko se škole koje pohađaju njihova djeca planiraju ili su se već prijavile za eksperimentalni projekt.Navela je da smatra da cjelodnevna škola može dovesti do preopterećenosti učenika, ali i da dugotrajan boravak u školi, bez mogućnosti kvalitetnog odmora, može biti štetan za zdravlje i dobrobit djece.

Po njoj je problematična i prehrana u školi jer, kako navodi, dio djece ni sada ne konzumira obrok koji im je ponuđen.

Zbog svega predlaže uvođenje modela produženog boravka umjesto cjelodnevne nastave, ali na način da učenicima nižih razreda nastava završi otprilike do 12 sati, a onima iz viših razreda najkasnije do 13 sati. Nakon obroka, smatra ona, treba dati opciju da na rješavanju domaće zadaće ostanu oni koji to žele.

Kao i većina tema na društvenim mrežama i ova je sukobila suprotna mišljenja.

– Jesam li ja plavuša ili je u svim drugim zemljama koje nisu na Balkanu uobičajeno vrijeme boravka djece u školama od 8 do 15 sati? Jesu li naša djeca idioti pa da samo oni to ne mogu? – komentar je majke, koja smatra da bi to bio spas za zaposlene roditelje te da se djeca na sve prilagode.

Podsjećamo, prema ideji ministra Radovana Fuchsa, u cjelodnevnoj nastavi djeca će osim redovite nastave, u školi moći pisati zadaće, imati osiguranu prehranu koja uključuje doručak i ručak te sudjelovati u izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima koje će se moći provoditi i iza 17 sati.

Plan je da obvezni dio cjelodnevne nastave za sve učenike uz šest odmora različite duljine traje od osam sati ujutro do 15 ili 15.30 sati popodne.

U tom vremenu djeca će imati redovitu nastavu te takozvani program potpore tijekom kojeg će učitelji i suradnici pomagati učenicima u rješavanju domaćih zadaća ili dijelu gradiva koje im slabije ide.

Nakon obveznog dijela cjelodnevne nastave, djeca će moći ići na izborne aktivnosti do 17 sati, a iza 17 sati na izvanškolske aktivnosti koje mogu uključivati sportske treninge, glazbene aktivnosti i slično, što može biti sufinancirano iz nekih drugih izvora.

Kakvo god mišljenje imali o cjelodnevnoj nastavi, očigledno je da takvo nešto splitski osnovnoškolci neće iskusiti kroz eksperimentalni projekt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 23:51