StoryEditorOCM
SplitBUCANJE

Pogledajte gdje se netko sjetio bacit mrižu u Splitu, je li to uopće legalno? Ribarski inspektori sve prokomentirali...

Piše Mia Uzinić
7. veljače 2024. - 14:54

Vrijeme je pretežno sunčano i toplo, idealno za baciti mrežu i pokušati uloviti štogod ribe. Ovaj prizor ipak nismo očekivali u blizini splitske Matejuške na kojoj je netko pokušao uloviti, kako nam se nama učinilo, pokojeg gavuna.

Ne čudi nas glad za gavunima, kojih manjka na ribarnicama pa im je skočila i cijena, ali moramo priznati da nas zaista čudi odabrana lokacija. 

Ovaj "ribar" odlučio je koristiti mrežu stajaćicu i tehniku, kako se u narodu kaže, "bucanja". "Bucati" znači burkati more, lupati po moru, činiti buku udarajući u more posebnom spravom, pobukom ili bucalom, a u slučaju koji smo zatekli korišten je kamen vezan na konopu. 

image
Snimio čitatelj

Sigurni smo da riba ulovljena na ovom području dolazi s posebnom aromom, ali zapitali smo se je li uopće legalno loviti na ovoj lokaciji pa smo kontaktirali ribarsku inspekciju.

– Na ovoj lokaciji, kao i na svim ostalim lokacijama, provjeravamo ima li osoba koja lovi dozvolu i je li ribarski alat koji se koristi u skladu sa zakonom. Na ovoj lokaciji nismo zatekli nikoga, ali ono što nam se čini gledajući fotografiju je da je korištena mreža promjera oka manje od 16 milimetara, a to je minimalna veličina propisana zakonom – kažu nam iz ribarske inspekcije. 

image
Snimio čitatelj

Gavun je u svijetu bijele ribe ono što je srdela u svijetu plave ribe, a čini se da ga sve manje i manje ima na bancima. Jedan od razloga je i zabrana mreže migavice kojom se lovio gavun. Migavica je mreža potegača koja se vuče s kraja. Započinje velikim, a završava malim okom, prilikom potezanja ta oka se skupljaju, a kod opuštanja se šire. 

image
Vojko Bašić/Cropix

Ribarska inspekcija vas poziva da ih kontaktirate ako uočite ribolovce na bilo kojem dijelu grada kako bi mogli doći i provjeriti je li sve u skladu sa zakonom. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 05:21