stdClass Object ( [id] => 1344467 [title] => Vrhunski splitski ginekolozi o gorućem problemu parova: ‘Imamo lošije spermiograme i neobjašnjivo povećanje spontanih‘ [alias] => vrhunski-splitski-ginekolozi-o-gorucem-problemu-parova-imamo-losije-spermiograme-ineobjasnjivo-povecanje-spontanih [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U Hrvatskoj tijekom zadnjih godina svjedočimo kontinuiranom porastu liječenja neplodnosti postupkom medicinski potpomognute oplodnje (MPO), a u 2021. godini izvedeno je najviše postupaka MPO-a u zadnjem desetljeću. Prema podacima Ministarstva zdravstva koje je objavilo godišnje izvješće o MPO aktivnostima, u 2021. godini rođeno je 1831 dijete nakon postupka medicinski potpomognute oplodnje. U Hrvatskoj je te godine16 zdravstvenih ustanova provodilo djelatnost MPO-a, osam javnih i osam privatnih.

Prema ukupnoj uspješnosti za 2021. godinu gdje se gleda udio rođene djece u ukupnom broju započetih ciklusa, splitska Poliklinika "Cito" našla se na trećem mjestu, s rezultatom od 26,3 posto. Uz "Cito", iz Splita se na sedmom mjestu našla Poliklinika "Šparac" s 21 posto uspješnosti te KBC Split na 11. mjestu s 18,9 posto.

– Svaki rezultat je potvrda klinici da radi dobro, pa tako i nama ovaj. Generalno nismo iznenađeni jer smo godinama u vrhu, male su to razlike ovisno o godini. U 2021. godini u našoj poliklinici napravljen je 561 MPO postupak i rođeno je 148 djece. Što se tiče dobne skupine žena, 52 posto postupaka je kod žena mlađih od 34 godine, 33 posto žena je imalo između 35 i 39 godina, a 15 posto je bilo starije od 40 godina – iznosi nam statistiku dr. Petar Poljak, ravnatelj Poliklinike "Cito".

---

image

Dr. Petar Poljak

Saša Burić/Cropix
---

Nije više tabu-tema

Kaže nam da statistika svake godine ovisi o puno faktora koji utječu na rezultat, poput broja postupaka, godina žena u postupku i slično. Svjesni smo da se žene sve kasnije odlučuju za trudnoću, a i način života nam se uveliko promijenio, stres je prisutniji te nezdravije živimo.

– Kad gledamo Europu, u zapadnijim zemljama u koje spada i Hrvatska žene kasnije rađaju i zbog toga posljedično imamo i više intervencija. S druge strane, u zemljama istočne Europe, poput Bugarske, žene ranije rađaju. Prosječna dob žena koje nam se obrate za pomoć se kreće od 34 do 37 godina. Zanimljiv fenomen smo primijetili posljednjih godina, a riječ je o tome da su ljudi osvješteniji po pitanju MPO-a i to više nije tabu-tema kao nekoć, pa nam se parovi i ranije javljaju. Svaka čast medijima koji su se angažirali i pomogli da se o ovoj temi sve više priča i da to prihvate građani. Nije sramota obratiti se za pomoć – govori nam dr. Poljak.

Ističe da jednostavnog recepta za uspješnost nema te da je maksimalna individualnost pacijentici pravi pristup.

– Zdravstveni karton svakog od nas je drugačiji. Kod svake žena je hormonski status drugačiji, dob, težina, svaki segment. Prilagodba daje rezultate i trebamo biti svjesni da iza svakog našeg postupka stoji tim stručnjaka koji zajedničkim snagama radi kako bi sve funkcioniralo, a pod tim mislim od medicinske sestre, embriologa pa sve do liječnika.

Bitno je dati maksimum medicinskog znanja i potpore da bi se svaki par ostvario kao roditelj. Naravno, svi smo svjesni da je kod starijih žena postupak malo teži, ali nije nemoguć – poručuje dr. Poljak.

---

image

Kod svakog para se uvijek prvo treba napraviti domaći rad, odnosno sve pretrage kako bi se iskristaliziralo gdje je problem

/Shutterstock
---

Što se tiče problema zbog kojih im se parovi obraćaju, govori nam, da su odnosi tu podjednaki.

– Primijetili smo porast problema kod muškaraca, točnije lošije spermiograme (analize sjemena) u odnosu na prije. Riječ je o pacijentima koji su preboljeli koronu, ali još je prerano da itko u zdravstvenom sustavu može sa sigurnošću reći da je to uzrok, potrebne su studije koje bi to detaljno analizirale.

U razdoblju pandemije, u 2020. i 2021. godini, primijetili smo neobjašnjivo povećanja broja spontanih pobačaja u svim dobnim skupinama. Detaljno smo provjerili sve što smo radili po fazama. Ništa nismo mijenjali, tako da nam jedino ostaje kao uzrok koronavirus, jer kad je prošlo to razdoblje naše brojke oko toga su se vratile "na staro" – objašnjava nam ravnatelj "Cita".

Kumulativna uspješnost kod pacijentica do 35 godina iznosi do 65 posto, iz prve 45 posto, a kod žena između 38 do 40 godina taj postotak se kreće od 25 do 30, što je pokazatelj da godine nisu prepreka.

Vraćanje jednog embrija

– Raste broj parova koji imaju problema s plodnošću, ali treba istaknuti da se to ne može "zdravo za gotovo" uspoređivati s razdobljem prije desetak godina jer se tada nije toliko parova odlučivalo na medicinski potpomognutu oplodnju. Dobra je stvar što se danas žene ranije javljaju pa se lakše i nadvlada neki problem – ističe dr. Poljak.

Blizanačkih trudnoća kod medicinski potpomognute oplodnje sve je manje, jer se posljednjih godina vraća samo jedan embrij.

– Blizanci su svima simpatični, ali mi ih zovem "double trouble". Ako gledamo statistiku od prije 10 godina, sve više idemo prema vraćanju jednog embrija jer smo svi, znanost i medicina, napredovali – govori nam dr. Poljak.

Za kraj nam govori, da se medicinski potpomognute oplodnje ne treba bojati.

– Treba biti realan i biti čovjek. Nema straha i cjelokupni postupak ide korak po korak. Pojednostavljeno rečeno, ovo je utrka na sto metara i ne treba razmišljati kako istrčati zadnjih deset metara već treba dionicu po dionicu prolaziti – za kraj je poručio dr. Poljak iz Poliklinike "Cito".

Stopa uspješnosti Poliklinike "Šparac" na čelu s dr. Vladimirom Šparcem za 2021. godinu iznosi 21 posto, a sugovornik nam potvrđuje da je, nažalost, danas problem s neplodnosti parova sve veći.

---

image

Dr. Vladimir Šparac: Godine 2017. smo imali 51 posto pacijentica u dobi od 35 godina, a 2022. 74 posto

Ante Čizmić/Cropix
---

– Jednim dobrim dijelom za to su krive naše zapadne civilizacijske navike, odnosno životni stil u kojem se događa sve kasnije planiranje prve i ostalih trudnoća. Praktički dolazimo u situaciju da nemamo toliko pravih neplodnosti u smislu nekih bolesti kod parova, već imamo neplodnost koja je posljedica starenja jajnika kod žena – objašnjava nam detaljno dr. Šparac.

Dodaje da je glavna razlika između muškaraca i žena što se novi spermiji stvaraju, dok se kod žena kada jajnik počne zakazivati sa svojom funkcijom ne može ponovno pokrenuti ili pomladiti.

Raste broj pacijentica starijih od 39 godina

–​ Gledano prema dobnim skupinama, kod žena nakon 35. godine dolazi do smanjenja plodnosti, dok se od 39. godine događa drastičan pad. Dolazi do oštećenja DNK unutar jajnih stanica i starenja. Kod žena u dobi od 20 do 25 godina bilježimo oštećenja od 17 do 20 posto, što je prihvatljivo, dok kod žena starijih od 40 godina iznose 60 do 70 posto. Nažalost, možemo primijetiti da nam je stil života postao takav da prvo sebi zadajemo projekte poput profesionalne karijere, rješavanja imovinskog statusa i sličnih, i onda se žene krajem 30. odlučuju za dijete.

Nažalost, moramo biti svjesni da vrijeme curi i da se svi projekti tijekom cijelog života mogu ostvariti, dok je trudnoća jedina koja se ne može retroaktivno riješiti i usporiti proces starenja jajnih stanica. Upravo zbog tog našeg načina života imamo situacije da nam žene koji bi, primjerice, s 25 do 30 godina začele bez ikakvih problema, danas dolaze s 35 godina zbog problema neplodnosti, ali samo zbog dobi – govori nam dr. Šparac.

Poliklinika "Šparac" je u 2021. godini imala 276 postupaka medicinski potpomognute oplodnje i rođeno je 58 djece. Kada promatramo dobnu skupinu žena koje su im se obratile za pomoć, dr. Šparac ističe da su primjerice 2017. godine imali 51 posto pacijentica u dobi od 35 godina, dok je taj postotak 2022. godine narastao na 74 posto.

– Žena od 38 i više godina imali smo 2017. godine 31 posto, a 2022. više od 50 posto. Vidljivo je da nam u posljednje dvije-tri godine omjer pacijentica starijih od 39 godina raste godišnje po 10 posto. Udio rođene djece po transferu u 2021. godini iznosio je 37,4 posto kod žena mlađih od 35 godina, zatim 29,5 posto kod žena u dobi od 35 do 39 godina, a taj je udio pao na 13 posto u dobnoj skupini žena od 40 ili više godina – navodi nam ravnatelj Poliklinike "Šparac".

Problemi zbog kojih im se parovi obraćaju za pomoć su različiti, kao i zdravstveni karton svakog pojedinca, ako imaju neki problem, parovi ne trebaju strahovati da im je jedina opcija potpomognuta oplodnja.

---

image

Nemamo toliko pravih neplodnosti u smislu nekih bolesti kod parova, već imamo neplodnost koja je posljedica starenja jajnika kod žena

/Shutterstock
---

Ne zaostajemo za Europom

– Kod svakog para se uvijek prvo treba napraviti domaći rad, odnosno sve pretrage kako bi se iskristaliziralo gdje je problem. Kod mlađih parova, u jednoj trećini slučajeva se može problem riješiti bez izvantjelesne oplodnje, odnosno jednostavnijim postupcima. Kod žena starijih od 37 godina upravo zbog zdravstvenih razloga, broj tih koraka je smanjen jer su jednostavno i jajne stanice starije i jasno je da je izvantjelesna oplodnja izglednija opcija – objašnjava nam dr. Šparac.

Kada uspoređujemo medicinski potpomognutu oplodnju na razini Europe, dr. Šparac nam govori da naša država ne zaostaje i vrlo dobro kotira.

– Sa znanjem ne zastajemo, a ni sa stopom uspješnosti. Možemo biti sretni i ponosni jer imamo vrhunske stručnjake. Nedostaje nam možda tehnološki skuplje opreme za preimplatacijsku genetsku dijagnostiku, ali to nije nešto što je presudno, već nešto što bi bila dodatna vrijednost da imamo.

---

Drugačija metodologija ‘srozala‘ rezultate

Kod izvješća za 2021. godinu korištena je drugačija metodologija za mjerenje uspješnosti postupaka zbog koje su danak platile i privatne i državne ustanove kojima su "srozani" rezultati.

– Razlika je što je Ministarstvo gledalo broj započetih postupaka, a on je uvijek manji od broja dovršenih jer imamo slučajeve žena koje upravo zbog životne dobi neće odreagirati adekvatno i neće se dogoditi embriotransfer. Kod starijih žena je to očekivana posljedica. Upravo zbog toga bi se trebao gledati embriotransfer a ne započeti postupci, jer tek kada embrij dođe u maternicu možemo očekivati da će se nešto dogoditi. Druga mana ove metodologije je što su u prirodne cikluse uračunate zajedno inseminacija i izvantjelesna oplodnja. Treba znati da se stopa uspješnosti kod inseminacije svugdje na svijetu kreće oko 10-12 posto, a stopa uspješnosti izvantjelesne oplodnje kod mlađe populacije do 30 godina od 40 do 45 posto. I kada to zajedno gledate, pomiješane su kruške i jabuke i dođe do "rušenja" stope uspješnosti ovisno koliko je broj postupaka inseminacije netko napravio – objašnjava nam dr. Šparac.

Prema tome, inseminacija i izvantjelesna oplodnja bi se trebale posebno gledati kako bismo dobili realne podatke.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PROBLEM NEPLODNOSTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => PROBLEM NEPLODNOSTI 2 0 8882 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-28 11:00:44 [created_by] => 3236 [created_by_alias] => Ana Pivčević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-05 09:54:33 [modified_by] => 3236 [publish_up] => 2023-12-03 20:35:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Vrhunski splitski ginekolozi o gorućem problemu parova: 'Imamo lošije spermiograme ineobjašnjivo povećanje spontanih' page_title=Vrhunski splitski ginekolozi o gorućem problemu parova: 'Imamo lošije spermiograme ineobjašnjivo povećanje spontanih' [metakey] => dr. petar poljak, dr. vladimir šparac, umjetna oplodnja, splitski ginekolozi, NEPLODNOST [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/28\/26166106.png","\/images\/slike\/2023\/11\/28\/26120405.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/28\/26120400.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/28\/26128610.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/28\/26128606.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/28\/23821664.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/28\/26085243.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/28\/24278764.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix, Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Dr. Vladimir \u0160parac i dr. Petar Poljak<\/p>","

Dr. Petar Poljak: Prosje\u010dna dob \u017eena koje nam se obrate za pomo\u0107 se kre\u0107e od 34 do 37 godina<\/p>","

Dr. Petar Poljak<\/p>","

Dr. Vladimir \u0160parac<\/p>","

Dr. Vladimir \u0160parac: Godine 2017. smo imali 51 posto pacijentica u dobi od 35 godina, a 2022. 74 posto<\/p>","

Nemamo toliko pravih neplodnosti u smislu nekih bolesti kod parova, ve\u0107 imamo neplodnost koja je posljedica starenja jajnika kod \u017eena<\/p>","

Kumulativna uspje\u0161nost oplodnje kod pacijentica do 35 godina iznosi do 65 posto, iz prve 45 posto, a kod \u017eena izme\u0111u 38 do 40 godina taj postotak se kre\u0107e od 25 do 30<\/p>","

Kod svakog para se uvijek prvo treba napraviti doma\u0107i rad, odnosno sve pretrage kako bi se iskristaliziralo gdje je problem<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1640x924","hd_26166106_1920.png":"1920x1080","k_26166106_1280.png":"1280x1280","k_26166106_1024.png":"1024x1024","k_26166106_640.png":"640x640","k_26166106_480.png":"480x480","k_26166106_340.png":"340x340","k_26166106_220.png":"220x220","o_26166106_1280.png":"1280x721","o_26166106_1024.png":"1024x576","o_26166106_640.png":"640x360","o_26166106_480.png":"480x270","o_26166106_340.png":"340x191","o_26166106_220.png":"220x123","h_26166106_1280.png":"1280x854","h_26166106_1024.png":"1024x683","h_26166106_640.png":"640x427","h_26166106_480.png":"480x320","h_26166106_340.png":"340x227","h_26166106_220.png":"220x147","pp_26166106_1280.png":"1280x1628","pp_26166106_1024.png":"1024x1303","pp_26166106_640.png":"640x814","pp_26166106_480.png":"480x611","pp_26166106_340.png":"340x432","pp_26166106_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26120405_1920.jpg":"1920x1080","k_26120405_1280.jpg":"1280x1280","k_26120405_1024.jpg":"1024x1024","k_26120405_640.jpg":"640x640","k_26120405_480.jpg":"480x480","k_26120405_340.jpg":"340x340","k_26120405_220.jpg":"220x220","o_26120405_1280.jpg":"1280x853","o_26120405_1024.jpg":"1024x682","o_26120405_640.jpg":"640x426","o_26120405_480.jpg":"480x320","o_26120405_340.jpg":"340x226","o_26120405_220.jpg":"220x146","h_26120405_1280.jpg":"1280x854","h_26120405_1024.jpg":"1024x683","h_26120405_640.jpg":"640x427","h_26120405_480.jpg":"480x320","h_26120405_340.jpg":"340x227","h_26120405_220.jpg":"220x147","pp_26120405_1280.jpg":"1280x1628","pp_26120405_1024.jpg":"1024x1303","pp_26120405_640.jpg":"640x814","pp_26120405_480.jpg":"480x611","pp_26120405_340.jpg":"340x432","pp_26120405_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26120400_1920.jpg":"1920x1080","k_26120400_1280.jpg":"1280x1280","k_26120400_1024.jpg":"1024x1024","k_26120400_640.jpg":"640x640","k_26120400_480.jpg":"480x480","k_26120400_340.jpg":"340x340","k_26120400_220.jpg":"220x220","o_26120400_1280.jpg":"1280x853","o_26120400_1024.jpg":"1024x682","o_26120400_640.jpg":"640x426","o_26120400_480.jpg":"480x320","o_26120400_340.jpg":"340x226","o_26120400_220.jpg":"220x146","h_26120400_1280.jpg":"1280x854","h_26120400_1024.jpg":"1024x683","h_26120400_640.jpg":"640x427","h_26120400_480.jpg":"480x320","h_26120400_340.jpg":"340x227","h_26120400_220.jpg":"220x147","pp_26120400_1280.jpg":"1280x1628","pp_26120400_1024.jpg":"1024x1303","pp_26120400_640.jpg":"640x814","pp_26120400_480.jpg":"480x611","pp_26120400_340.jpg":"340x432","pp_26120400_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1286","hd_26128610_1920.jpg":"1920x1080","k_26128610_1280.jpg":"1280x1280","k_26128610_1024.jpg":"1024x1024","k_26128610_640.jpg":"640x640","k_26128610_480.jpg":"480x480","k_26128610_340.jpg":"340x340","k_26128610_220.jpg":"220x220","o_26128610_1280.jpg":"1280x857","o_26128610_1024.jpg":"1024x685","o_26128610_640.jpg":"640x428","o_26128610_480.jpg":"480x321","o_26128610_340.jpg":"340x227","o_26128610_220.jpg":"220x147","h_26128610_1280.jpg":"1280x854","h_26128610_1024.jpg":"1024x683","h_26128610_640.jpg":"640x427","h_26128610_480.jpg":"480x320","h_26128610_340.jpg":"340x227","h_26128610_220.jpg":"220x147","pp_26128610_1280.jpg":"1280x1628","pp_26128610_1024.jpg":"1024x1303","pp_26128610_640.jpg":"640x814","pp_26128610_480.jpg":"480x611","pp_26128610_340.jpg":"340x432","pp_26128610_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26128606_1920.jpg":"1920x1080","k_26128606_1280.jpg":"1280x1280","k_26128606_1024.jpg":"1024x1024","k_26128606_640.jpg":"640x640","k_26128606_480.jpg":"480x480","k_26128606_340.jpg":"340x340","k_26128606_220.jpg":"220x220","o_26128606_1280.jpg":"1280x853","o_26128606_1024.jpg":"1024x682","o_26128606_640.jpg":"640x426","o_26128606_480.jpg":"480x320","o_26128606_340.jpg":"340x226","o_26128606_220.jpg":"220x146","h_26128606_1280.jpg":"1280x854","h_26128606_1024.jpg":"1024x683","h_26128606_640.jpg":"640x427","h_26128606_480.jpg":"480x320","h_26128606_340.jpg":"340x227","h_26128606_220.jpg":"220x147","pp_26128606_1280.jpg":"1280x1628","pp_26128606_1024.jpg":"1024x1303","pp_26128606_640.jpg":"640x814","pp_26128606_480.jpg":"480x611","pp_26128606_340.jpg":"340x432","pp_26128606_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23821664_1920.jpg":"1920x1080","k_23821664_1280.jpg":"1280x1280","k_23821664_1024.jpg":"1024x1024","k_23821664_640.jpg":"640x640","k_23821664_480.jpg":"480x480","k_23821664_340.jpg":"340x340","k_23821664_220.jpg":"220x220","o_23821664_1280.jpg":"1280x853","o_23821664_1024.jpg":"1024x682","o_23821664_640.jpg":"640x426","o_23821664_480.jpg":"480x320","o_23821664_340.jpg":"340x226","o_23821664_220.jpg":"220x146","h_23821664_1280.jpg":"1280x854","h_23821664_1024.jpg":"1024x683","h_23821664_640.jpg":"640x427","h_23821664_480.jpg":"480x320","h_23821664_340.jpg":"340x227","h_23821664_220.jpg":"220x147","pp_23821664_1280.jpg":"1280x1628","pp_23821664_1024.jpg":"1024x1303","pp_23821664_640.jpg":"640x814","pp_23821664_480.jpg":"480x611","pp_23821664_340.jpg":"340x432","pp_23821664_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26085243_1920.jpg":"1920x1080","k_26085243_1280.jpg":"1280x1280","k_26085243_1024.jpg":"1024x1024","k_26085243_640.jpg":"640x640","k_26085243_480.jpg":"480x480","k_26085243_340.jpg":"340x340","k_26085243_220.jpg":"220x220","o_26085243_1280.jpg":"1280x960","o_26085243_1024.jpg":"1024x768","o_26085243_640.jpg":"640x480","o_26085243_480.jpg":"480x360","o_26085243_340.jpg":"340x255","o_26085243_220.jpg":"220x165","h_26085243_1280.jpg":"1280x854","h_26085243_1024.jpg":"1024x683","h_26085243_640.jpg":"640x427","h_26085243_480.jpg":"480x320","h_26085243_340.jpg":"340x227","h_26085243_220.jpg":"220x147","pp_26085243_1280.jpg":"1280x1628","pp_26085243_1024.jpg":"1024x1303","pp_26085243_640.jpg":"640x814","pp_26085243_480.jpg":"480x611","pp_26085243_340.jpg":"340x432","pp_26085243_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24278764_1920.jpg":"1920x1080","k_24278764_1280.jpg":"1280x1280","k_24278764_1024.jpg":"1024x1024","k_24278764_640.jpg":"640x640","k_24278764_480.jpg":"480x480","k_24278764_340.jpg":"340x340","k_24278764_220.jpg":"220x220","o_24278764_1280.jpg":"1280x853","o_24278764_1024.jpg":"1024x682","o_24278764_640.jpg":"640x426","o_24278764_480.jpg":"480x320","o_24278764_340.jpg":"340x226","o_24278764_220.jpg":"220x146","h_24278764_1280.jpg":"1280x854","h_24278764_1024.jpg":"1024x683","h_24278764_640.jpg":"640x427","h_24278764_480.jpg":"480x320","h_24278764_340.jpg":"340x227","h_24278764_220.jpg":"220x147","pp_24278764_1280.jpg":"1280x1628","pp_24278764_1024.jpg":"1024x1303","pp_24278764_640.jpg":"640x814","pp_24278764_480.jpg":"480x611","pp_24278764_340.jpg":"340x432","pp_24278764_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4513011 Threads: 4 Questions: 146941054 Slow queries: 62447 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4374632 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/vrhunski-splitski-ginekolozi-o-gorucem-problemu-parova-imamo-losije-spermiograme-ineobjasnjivo-povecanje-spontanih-1344467 [printLink] => /split/vrhunski-splitski-ginekolozi-o-gorucem-problemu-parova-imamo-losije-spermiograme-ineobjasnjivo-povecanje-spontanih-1344467?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 738891 [name] => dr. petar poljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-01 15:56:38 [main_article_id] => 0 [alias] => dr-petar-poljak [link] => /tag/dr-petar-poljak ) [1] => stdClass Object ( [id] => 738892 [name] => dr. vladimir šparac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-01 15:56:38 [main_article_id] => 0 [alias] => dr-vladimir-sparac [link] => /tag/dr-vladimir-sparac ) [2] => stdClass Object ( [id] => 300090 [name] => umjetna oplodnja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => umjetna-oplodnja [link] => /tag/umjetna-oplodnja ) [3] => stdClass Object ( [id] => 738893 [name] => splitski ginekolozi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-01 15:56:38 [main_article_id] => 0 [alias] => splitski-ginekolozi [link] => /tag/splitski-ginekolozi ) [4] => stdClass Object ( [id] => 463460 [name] => NEPLODNOST [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => neplodnost [link] => /tag/neplodnost ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PROBLEM NEPLODNOSTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vrhunski splitski ginekolozi o gorućem problemu parova: ‘Imamo lošije spermiograme i neobjašnjivo povećanje spontanih‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3236 [name] => Ana Franić [username] => ana.franic [email] => ana.franic19@gmail.com [password] => $2y$10$0c/xFYzVkUxu.3JckxR1WeF9P8AbP8.ZRMq2NRth0zPVIlLgcthzi [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ana-franic-3236 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1754 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/7471820448baecffbae80b49125e63e4?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/28/26166106.png [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Čizmić/Cropix, Saša Burić/Cropix [mainImageDesc] =>

Dr. Vladimir Šparac i dr. Petar Poljak

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/28/26166106.png [title] =>

Dr. Vladimir Šparac i dr. Petar Poljak

Ante Čizmić/Cropix, Saša Burić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/28/26120405.jpg [title] =>

Dr. Petar Poljak: Prosječna dob žena koje nam se obrate za pomoć se kreće od 34 do 37 godina

Saša Burić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/28/26120400.jpg [title] =>

Dr. Petar Poljak

Saša Burić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/28/26128610.jpg [title] =>

Dr. Vladimir Šparac

Ante Čizmić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/28/26128606.jpg [title] =>

Dr. Vladimir Šparac: Godine 2017. smo imali 51 posto pacijentica u dobi od 35 godina, a 2022. 74 posto

Ante Čizmić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/28/23821664.jpg [title] =>

Nemamo toliko pravih neplodnosti u smislu nekih bolesti kod parova, već imamo neplodnost koja je posljedica starenja jajnika kod žena

/Shutterstock ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/28/26085243.jpg [title] =>

Kumulativna uspješnost oplodnje kod pacijentica do 35 godina iznosi do 65 posto, iz prve 45 posto, a kod žena između 38 do 40 godina taj postotak se kreće od 25 do 30

/Shutterstock ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/28/24278764.jpg [title] =>

Kod svakog para se uvijek prvo treba napraviti domaći rad, odnosno sve pretrage kako bi se iskristaliziralo gdje je problem

/Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U Hrvatskoj tijekom zadnjih godina svjedočimo kontinuiranom porastu liječenja neplodnosti postupkom medicinski potpomognute oplodnje (MPO), a u 2021. godini izvedeno je najviše postupaka MPO-a u zadnjem desetljeću. Prema podacima Ministarstva zdravstva koje je objavilo godišnje izvješće o MPO aktivnostima, u 2021. godini rođeno je 1831 dijete nakon postupka medicinski potpomognute oplodnje. U Hrvatskoj je te godine16 zdravstvenih ustanova provodilo djelatnost MPO-a, osam javnih i osam privatnih.

Prema ukupnoj uspješnosti za 2021. godinu gdje se gleda udio rođene djece u ukupnom broju započetih ciklusa, splitska Poliklinika "Cito" našla se na trećem mjestu, s rezultatom od 26,3 posto. Uz "Cito", iz Splita se na sedmom mjestu našla Poliklinika "Šparac" s 21 posto uspješnosti te KBC Split na 11. mjestu s 18,9 posto.

– Svaki rezultat je potvrda klinici da radi dobro, pa tako i nama ovaj. Generalno nismo iznenađeni jer smo godinama u vrhu, male su to razlike ovisno o godini. U 2021. godini u našoj poliklinici napravljen je 561 MPO postupak i rođeno je 148 djece. Što se tiče dobne skupine žena, 52 posto postupaka je kod žena mlađih od 34 godine, 33 posto žena je imalo između 35 i 39 godina, a 15 posto je bilo starije od 40 godina – iznosi nam statistiku dr. Petar Poljak, ravnatelj Poliklinike "Cito".

---

image

Dr. Petar Poljak

Saša Burić/Cropix
---

Nije više tabu-tema

Kaže nam da statistika svake godine ovisi o puno faktora koji utječu na rezultat, poput broja postupaka, godina žena u postupku i slično. Svjesni smo da se žene sve kasnije odlučuju za trudnoću, a i način života nam se uveliko promijenio, stres je prisutniji te nezdravije živimo.

– Kad gledamo Europu, u zapadnijim zemljama u koje spada i Hrvatska žene kasnije rađaju i zbog toga posljedično imamo i više intervencija. S druge strane, u zemljama istočne Europe, poput Bugarske, žene ranije rađaju. Prosječna dob žena koje nam se obrate za pomoć se kreće od 34 do 37 godina. Zanimljiv fenomen smo primijetili posljednjih godina, a riječ je o tome da su ljudi osvješteniji po pitanju MPO-a i to više nije tabu-tema kao nekoć, pa nam se parovi i ranije javljaju. Svaka čast medijima koji su se angažirali i pomogli da se o ovoj temi sve više priča i da to prihvate građani. Nije sramota obratiti se za pomoć – govori nam dr. Poljak.

Ističe da jednostavnog recepta za uspješnost nema te da je maksimalna individualnost pacijentici pravi pristup.

– Zdravstveni karton svakog od nas je drugačiji. Kod svake žena je hormonski status drugačiji, dob, težina, svaki segment. Prilagodba daje rezultate i trebamo biti svjesni da iza svakog našeg postupka stoji tim stručnjaka koji zajedničkim snagama radi kako bi sve funkcioniralo, a pod tim mislim od medicinske sestre, embriologa pa sve do liječnika.

Bitno je dati maksimum medicinskog znanja i potpore da bi se svaki par ostvario kao roditelj. Naravno, svi smo svjesni da je kod starijih žena postupak malo teži, ali nije nemoguć – poručuje dr. Poljak.

---

image

Kod svakog para se uvijek prvo treba napraviti domaći rad, odnosno sve pretrage kako bi se iskristaliziralo gdje je problem

/Shutterstock
---

Što se tiče problema zbog kojih im se parovi obraćaju, govori nam, da su odnosi tu podjednaki.

– Primijetili smo porast problema kod muškaraca, točnije lošije spermiograme (analize sjemena) u odnosu na prije. Riječ je o pacijentima koji su preboljeli koronu, ali još je prerano da itko u zdravstvenom sustavu može sa sigurnošću reći da je to uzrok, potrebne su studije koje bi to detaljno analizirale.

U razdoblju pandemije, u 2020. i 2021. godini, primijetili smo neobjašnjivo povećanja broja spontanih pobačaja u svim dobnim skupinama. Detaljno smo provjerili sve što smo radili po fazama. Ništa nismo mijenjali, tako da nam jedino ostaje kao uzrok koronavirus, jer kad je prošlo to razdoblje naše brojke oko toga su se vratile "na staro" – objašnjava nam ravnatelj "Cita".

Kumulativna uspješnost kod pacijentica do 35 godina iznosi do 65 posto, iz prve 45 posto, a kod žena između 38 do 40 godina taj postotak se kreće od 25 do 30, što je pokazatelj da godine nisu prepreka.

Vraćanje jednog embrija

– Raste broj parova koji imaju problema s plodnošću, ali treba istaknuti da se to ne može "zdravo za gotovo" uspoređivati s razdobljem prije desetak godina jer se tada nije toliko parova odlučivalo na medicinski potpomognutu oplodnju. Dobra je stvar što se danas žene ranije javljaju pa se lakše i nadvlada neki problem – ističe dr. Poljak.

Blizanačkih trudnoća kod medicinski potpomognute oplodnje sve je manje, jer se posljednjih godina vraća samo jedan embrij.

– Blizanci su svima simpatični, ali mi ih zovem "double trouble". Ako gledamo statistiku od prije 10 godina, sve više idemo prema vraćanju jednog embrija jer smo svi, znanost i medicina, napredovali – govori nam dr. Poljak.

Za kraj nam govori, da se medicinski potpomognute oplodnje ne treba bojati.

– Treba biti realan i biti čovjek. Nema straha i cjelokupni postupak ide korak po korak. Pojednostavljeno rečeno, ovo je utrka na sto metara i ne treba razmišljati kako istrčati zadnjih deset metara već treba dionicu po dionicu prolaziti – za kraj je poručio dr. Poljak iz Poliklinike "Cito".

Stopa uspješnosti Poliklinike "Šparac" na čelu s dr. Vladimirom Šparcem za 2021. godinu iznosi 21 posto, a sugovornik nam potvrđuje da je, nažalost, danas problem s neplodnosti parova sve veći.

---

image

Dr. Vladimir Šparac: Godine 2017. smo imali 51 posto pacijentica u dobi od 35 godina, a 2022. 74 posto

Ante Čizmić/Cropix
---

– Jednim dobrim dijelom za to su krive naše zapadne civilizacijske navike, odnosno životni stil u kojem se događa sve kasnije planiranje prve i ostalih trudnoća. Praktički dolazimo u situaciju da nemamo toliko pravih neplodnosti u smislu nekih bolesti kod parova, već imamo neplodnost koja je posljedica starenja jajnika kod žena – objašnjava nam detaljno dr. Šparac.

Dodaje da je glavna razlika između muškaraca i žena što se novi spermiji stvaraju, dok se kod žena kada jajnik počne zakazivati sa svojom funkcijom ne može ponovno pokrenuti ili pomladiti.

Raste broj pacijentica starijih od 39 godina

–​ Gledano prema dobnim skupinama, kod žena nakon 35. godine dolazi do smanjenja plodnosti, dok se od 39. godine događa drastičan pad. Dolazi do oštećenja DNK unutar jajnih stanica i starenja. Kod žena u dobi od 20 do 25 godina bilježimo oštećenja od 17 do 20 posto, što je prihvatljivo, dok kod žena starijih od 40 godina iznose 60 do 70 posto. Nažalost, možemo primijetiti da nam je stil života postao takav da prvo sebi zadajemo projekte poput profesionalne karijere, rješavanja imovinskog statusa i sličnih, i onda se žene krajem 30. odlučuju za dijete.

Nažalost, moramo biti svjesni da vrijeme curi i da se svi projekti tijekom cijelog života mogu ostvariti, dok je trudnoća jedina koja se ne može retroaktivno riješiti i usporiti proces starenja jajnih stanica. Upravo zbog tog našeg načina života imamo situacije da nam žene koji bi, primjerice, s 25 do 30 godina začele bez ikakvih problema, danas dolaze s 35 godina zbog problema neplodnosti, ali samo zbog dobi – govori nam dr. Šparac.

Poliklinika "Šparac" je u 2021. godini imala 276 postupaka medicinski potpomognute oplodnje i rođeno je 58 djece. Kada promatramo dobnu skupinu žena koje su im se obratile za pomoć, dr. Šparac ističe da su primjerice 2017. godine imali 51 posto pacijentica u dobi od 35 godina, dok je taj postotak 2022. godine narastao na 74 posto.

– Žena od 38 i više godina imali smo 2017. godine 31 posto, a 2022. više od 50 posto. Vidljivo je da nam u posljednje dvije-tri godine omjer pacijentica starijih od 39 godina raste godišnje po 10 posto. Udio rođene djece po transferu u 2021. godini iznosio je 37,4 posto kod žena mlađih od 35 godina, zatim 29,5 posto kod žena u dobi od 35 do 39 godina, a taj je udio pao na 13 posto u dobnoj skupini žena od 40 ili više godina – navodi nam ravnatelj Poliklinike "Šparac".

Problemi zbog kojih im se parovi obraćaju za pomoć su različiti, kao i zdravstveni karton svakog pojedinca, ako imaju neki problem, parovi ne trebaju strahovati da im je jedina opcija potpomognuta oplodnja.

---

image

Nemamo toliko pravih neplodnosti u smislu nekih bolesti kod parova, već imamo neplodnost koja je posljedica starenja jajnika kod žena

/Shutterstock
---

Ne zaostajemo za Europom

– Kod svakog para se uvijek prvo treba napraviti domaći rad, odnosno sve pretrage kako bi se iskristaliziralo gdje je problem. Kod mlađih parova, u jednoj trećini slučajeva se može problem riješiti bez izvantjelesne oplodnje, odnosno jednostavnijim postupcima. Kod žena starijih od 37 godina upravo zbog zdravstvenih razloga, broj tih koraka je smanjen jer su jednostavno i jajne stanice starije i jasno je da je izvantjelesna oplodnja izglednija opcija – objašnjava nam dr. Šparac.

Kada uspoređujemo medicinski potpomognutu oplodnju na razini Europe, dr. Šparac nam govori da naša država ne zaostaje i vrlo dobro kotira.

– Sa znanjem ne zastajemo, a ni sa stopom uspješnosti. Možemo biti sretni i ponosni jer imamo vrhunske stručnjake. Nedostaje nam možda tehnološki skuplje opreme za preimplatacijsku genetsku dijagnostiku, ali to nije nešto što je presudno, već nešto što bi bila dodatna vrijednost da imamo.

---

Drugačija metodologija ‘srozala‘ rezultate

Kod izvješća za 2021. godinu korištena je drugačija metodologija za mjerenje uspješnosti postupaka zbog koje su danak platile i privatne i državne ustanove kojima su "srozani" rezultati.

– Razlika je što je Ministarstvo gledalo broj započetih postupaka, a on je uvijek manji od broja dovršenih jer imamo slučajeve žena koje upravo zbog životne dobi neće odreagirati adekvatno i neće se dogoditi embriotransfer. Kod starijih žena je to očekivana posljedica. Upravo zbog toga bi se trebao gledati embriotransfer a ne započeti postupci, jer tek kada embrij dođe u maternicu možemo očekivati da će se nešto dogoditi. Druga mana ove metodologije je što su u prirodne cikluse uračunate zajedno inseminacija i izvantjelesna oplodnja. Treba znati da se stopa uspješnosti kod inseminacije svugdje na svijetu kreće oko 10-12 posto, a stopa uspješnosti izvantjelesne oplodnje kod mlađe populacije do 30 godina od 40 do 45 posto. I kada to zajedno gledate, pomiješane su kruške i jabuke i dođe do "rušenja" stope uspješnosti ovisno koliko je broj postupaka inseminacije netko napravio – objašnjava nam dr. Šparac.

Prema tome, inseminacija i izvantjelesna oplodnja bi se trebale posebno gledati kako bismo dobili realne podatke.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Čizmić/Cropix, Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock
Ante Čizmić/Cropix, Saša Burić/Cropix

Dr. Vladimir Šparac i dr. Petar Poljak

Saša Burić/Cropix

Dr. Petar Poljak: Prosječna dob žena koje nam se obrate za pomoć se kreće od 34 do 37 godina

Saša Burić/Cropix

Dr. Petar Poljak

Ante Čizmić/Cropix

Dr. Vladimir Šparac

Ante Čizmić/Cropix

Dr. Vladimir Šparac: Godine 2017. smo imali 51 posto pacijentica u dobi od 35 godina, a 2022. 74 posto

/Shutterstock

Nemamo toliko pravih neplodnosti u smislu nekih bolesti kod parova, već imamo neplodnost koja je posljedica starenja jajnika kod žena

/Shutterstock

Kumulativna uspješnost oplodnje kod pacijentica do 35 godina iznosi do 65 posto, iz prve 45 posto, a kod žena između 38 do 40 godina taj postotak se kreće od 25 do 30

/Shutterstock

Kod svakog para se uvijek prvo treba napraviti domaći rad, odnosno sve pretrage kako bi se iskristaliziralo gdje je problem

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/vrhunski-splitski-ginekolozi-o-gorucem-problemu-parova-imamo-losije-spermiograme-ineobjasnjivo-povecanje-spontanih-1344467 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3bceaa3d7045d949a340feeee5104c98b95edfe4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vrhunski+splitski+ginekolozi+o+goru%C4%87em+problemu+parova%3A+%E2%80%98Imamo+lo%C5%A1ije+spermiograme+i+neobja%C5%A1njivo+pove%C4%87anje+spontanih%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fvrhunski-splitski-ginekolozi-o-gorucem-problemu-parova-imamo-losije-spermiograme-ineobjasnjivo-povecanje-spontanih-1344467 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fvrhunski-splitski-ginekolozi-o-gorucem-problemu-parova-imamo-losije-spermiograme-ineobjasnjivo-povecanje-spontanih-1344467 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PROBLEM NEPLODNOSTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SplitPROBLEM NEPLODNOSTI

Vrhunski splitski ginekolozi o gorućem problemu parova: ‘Imamo lošije spermiograme i neobjašnjivo povećanje spontanih‘

Piše Ana Pivčević
3. prosinca 2023. - 21:35

U Hrvatskoj tijekom zadnjih godina svjedočimo kontinuiranom porastu liječenja neplodnosti postupkom medicinski potpomognute oplodnje (MPO), a u 2021. godini izvedeno je najviše postupaka MPO-a u zadnjem desetljeću. Prema podacima Ministarstva zdravstva koje je objavilo godišnje izvješće o MPO aktivnostima, u 2021. godini rođeno je 1831 dijete nakon postupka medicinski potpomognute oplodnje. U Hrvatskoj je te godine16 zdravstvenih ustanova provodilo djelatnost MPO-a, osam javnih i osam privatnih.

Prema ukupnoj uspješnosti za 2021. godinu gdje se gleda udio rođene djece u ukupnom broju započetih ciklusa, splitska Poliklinika "Cito" našla se na trećem mjestu, s rezultatom od 26,3 posto. Uz "Cito", iz Splita se na sedmom mjestu našla Poliklinika "Šparac" s 21 posto uspješnosti te KBC...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 10:04