stdClass Object ( [id] => 1005535 [title] => Vodič ‘Slobodne‘ kroz splitski urbanistički užas: Poduzetnici, mislite li svojim graditeljskim hororom ‘razvijati’ vizure grada, ovo trebate znati [alias] => vodic-slobodne-kroz-splitski-urbanisticki-uzas-poduzetnici-mislite-li-svojim-graditeljskim-hororom-razvijati-vizure-grada-ovo-trebate-znati [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Bugari imaju “mafijaški barok”. Taj pojam je skovan za kičastu arhitekturu kakva se gradila od devedesetih, a koju su arhitektima diktirali njihovi “poduzetnici” po svom ukusu. Talijani imaju vijadukte koje je gradila mafija, a koji nisu vodili nigdje i zgrade koje su bile toliko solidne da bi se za koju godinu urušile.

Ima li Split nešto specifično u svom urbanizmu u zadnjih dvadeset i kusur godina, otkako je počela gradnja na Žnjanu nakon posjeta pape Ivana Pavla II., čime se može “pohvaliti” nekome tko dođe i reći: “Ovako se to radi u nas”? Može li splitski urbanistički horor biti atrakcija za tzv. bizarni turizam, u koji spadaju posjeti siromašnim getima po gradovima, ili lokacijama na kojima se čine samoubojstva ili pak područjima pogođenima prirodnom ili nuklearnom katastrofom?

U slučaju da mislite svojim graditeljskim doprinosom razvijati horor-turističku ponudu svoga grada, evo nekoliko stvari koje ne bi bilo loše znati.

Za splitski urbanizam kakav je vladao do, recimo, 2013. godine nije bila presudna namjena koja piše u GUP-u da bi se ono što hoćete izgradilo na vašoj parceli. Ili investitor nije poštovao namjenu područja u kojem je gradio, a svi su se pravili ludi, ili se po njegovoj želji usvojila prenamjena. Nitko više ne može izbrojati koliko puta su od sredine devedesetih gradski vijećnici podigli ruke za izmjene detaljnih planova.

Na Žnjanu se gradilo stanove gdje je trebala biti turistička zona u vrijeme dok o turizmu nitko nije razmišljao. Također, između bolnica KBC Firule i Križine je trebala biti zona društvenih sadržaja, ali i tamo su se pojavili stanovi, zbog čega su više puta mijenjani prostorni planovi. I napokon, gradilo se u park-šumi Marjan stanove za tržišnu prodaju i obiteljske kuće, legalno, ali i bespravno, bez straha od kaznenih posljedica.

Pozicija za gradnju

Međutim, u zadnjih sedam godina splitski se GUP ne mijenja, unatoč zahtjevima mnogih koji traže da im se poboljšaju uvjeti građenja. U prošloj gradskoj vlasti je proces izmjena propao zbog političkih borbi i od tada vlada status quo. Također, zadnjih godina jedva da se mijenjaju stari ili donose novi detaljni planovi uređenja. Ali, to ne znači da se po Splitu ne gradi.

Na djelu je već neko vrijeme drugačiji pristup od ranije prakse izmjene planova za investitore. To je popunjavanje preostalih “buža” koje dozvoljavaju planovi. Prije kupovanja parcele valja pažljivo čitati odredbe koje pišu u GUP-u tvz. “malim slovima”. Jer pomoću njih se može dobiti koliko i s izmjenama detaljnog plana uređenja, koji je ipak gnjavaža, jer mora proći Gradsko vijeće i reketarenje od strane politike.

Imamo nekoliko svježih primjera pa ćemo na njima objasniti kako se može doći u poziciju za gradnju.

Dakle, što ako kupite parcelu, a na njoj je drveće i razno drugo bilje? U GUP-u piše da se “štite stabla čiji promjer debla na prsnoj visini iznosi 60 centimetara i više bez obzira na vrstu i lokaciju (javna ili privatna površina)”. To je lijep primjer za dobre namjere koje su napisane u GUP-u. Ali, Grad unatoč višegodišnjim najavama još nije izradio “zeleni katastar” u kojem bi pisalo koliko je bilo široko deblo stabla iz vašeg vrta prije nego ste ga posjekli.

---

image
---

Primjera kako stabla plaćaju buletu građevinarima ima koliko hoćete. Sjetite se samo kako je Aljoša Asanović na Marjanu potamanio borove na svojoj parceli radi gradnje kuće. Ili nedavnog primjera sječe stabala u Kamenitoj ulici, jednoj od rijetkih zelenih oaza u Varošu, da bi se ubacio hotel.

Imamo noviji primjer na Kmanu, gdje se na užas susjeda koji su potpisivali peticiju protiv gradnje uz postojeće nebodere namjeravaju ugurati dvije šesterokatnice, a gdje su posječena stabla, uključujući jedno staro stablo iz vremena dok su na tom čitavom području još bila polja splitskih težaka.

Veliki otpor prema stablima vlada kod nekih vlasnika parcela na Marjanu, koji se navodno žele baviti poljoprivredom, a već su se “dokazali” kao bespravni graditelji u park-šumi. Tijekom javne rasprave o programu upravljanja Marjanom čak 37.100 četvornih metara obraslih šumom na južnoj strani Marjana izbrisano je iz planiranog obuhvata gospodarske jedinice na osnovi zahtjeva vlasnika parcela koji u Katastru imaju na svoje čestice upisane poljoprivredne namjene iz tko zna kojih vremena. Kako sve s vremenom ispliva na površinu, tako su i oni počeli otvoreno zagovarati da se južne padine izdvoje iz park-šume, vjerujemo da im borovi na parcelama ne smetaju zato što hoće na pazaru prodavati blitvu.

Bedem poput krnjeg zuba

U Vukovarskoj ulici, gdje se već par godina najavljuje gradnja kod Ekonomske škole, investitor je svježe posjekao stabla u jednom od rijetkih maslinika u gradu i podigao je ogradu oko parcele, što možda najavljuje radove, iako Gradu još nije podnio zahtjev za njihovo izvođenje.

No, što ako imate na parceli arheologiju, ili se pretpostavlja da bi tamo mogla biti? Ne očajavajte. Naime, ako su drugi gradili na tom mjestu prije vas, to je razlog više da se vama ne zabrani, jer vi nastavljate tradiciju gradnje, a kamenje koje će se otkriti dokazuje da je život tu oduvijek postojao.

Pogledajte napokon splitske barokne bedeme. Nisu li konzervatori dopustili da se oljušti bedem Contarini, izvadi iz njega zemlja koja je izvorno stavljena da sačuva gradske zidine od razaranja topova. Nakon što su bageri obavili svoje, oglodani bedem stoji godinama poput krnjeg zuba u očekivanju investicije što nije došla. Sjetimo se da su mnogo ranije, početkom dvadesetog stoljeća, bedem Contarini također djelomično srušili zbog probijanja željezničke pruge.

A tek bedem Priuli... Probijen je i devastiran radi produženja Marmontove ulice. Sa zapadne strane pretvoren je u ruševinu na kojoj raste pajasen. Po neodržavanim zidinama buja trava, čak se jedno stablo uspjelo probiti između kamenih blokova. Iz bedema je nakon Drugoga svjetskog rata izvađen zemljani nasip, a unutar njega je dopuštena gradnja koja nije previše respektirala očuvanje baštine.

Najmanje je degradiran bedem Cornaro. Otkinuli su mu vrh radi probijanja Zagrebačke ulice i uspostave prometa, ali od investicija i gradnji unutar njega koje su planirane za potrebe proširenja Galerije umjetnina i njenih depoa već godinama nema ništa.

Arheologijom protiv zelenila

Čak i mnogo značajnija, pače vrhunska, arheološka nalazišta poput Ad basilicas pictas, gdje je otkrivena lokacija starija od Palače, a na kojoj se život protezao i u srednjem vijeku, nisu imale većih problema s dobivanjem građevinske dozvole za stambenu zgradu. Dozvola je dobivena da se na stupovima podigne zgrada, a na realizaciju se čeka zbog arheoloških istraživanja koja se provode na susjednoj parceli. No, na drugoj susjednoj parceli koja graniči s vrijednom arheologijom, jedna zgrada je prije desetak godina izgrađena.

---

image
---

Dakle, kao i sa stablima, arheološka nalazišta ne bi vas trebala smetati. Dapače, kod splitske Tvrđave Gripe imamo zanimljiv slučaj kako se s arheologijom može boriti protiv zelenila. Odnosno, kako baštinu i starinu upotrijebiti kao prvi korak ka željenom cilju, a to je nova gradnja.

Naime, na tom dijelu je postojala dobrodošla ozelenjena pauza od gradnje koja je unosila mir i uljepšavala taj inače kultivirani urbani krajolik, tako da bi i okorjelim gradskim referentima bilo pomalo neugodno udariti pečat na građevinsku dozvolu. Ali, zato je investitor, a da nije ni podnio zahtjev za gradnju, pozvao arheologe da na terenu gdje on nije većinski vlasnik otkopaju stari bedem. Jer, tko može reći da su borovi vrjedniji od povijesti? Dobivena su čak odobrenja nadležnih. Tako ne samo što su iščupana stabla i drugo raslinje, već je uništena lijepa konfiguracija terena.

Arheolozi iz privatne firme koje je angažirao investitor došli su zajedno s bagerom i uzeli sebi za pravo govoriti novinarima kako se tu neće ništa izgraditi. Poslije su pak rekli kako su oni za to da se prezentiraju ostaci baroknog bedema tvrđave Gripe koje su iskopali. A na kraju su odgovornost za konačni ishod prebacili na konzervatore.

Dodajmo ovom kako su susjedi i aktivisti podnijeli nadležnima prijave, u kojima tvrde da su borovi stradali prvo od “nepoznate bolesti” (navodno je netko namjerno izbušio rupe), a tek potom od pile i sjekire. Mediji pišu da ima zainteresiranih kupaca za stanove, među kojima postoji simulacija zgrade koja se izrazito nametljivo odnosi prema okolnom prostoru. Što će dalje biti ovisi o konzervatorima i o tome kako će investitor uspjeti riješiti problem parkinga. A nažalost, Split se do sada sramotno odnosio prema svojim bedemima, za razliku od Šibenika i Zadra koji su mletačke fortifikacije upisali na UNESCO-ovu listu.

Odluke ovdašnjih konzervatora u vezi s gradnjom i urbanizmom ponekad izmiču logici običnih smrtnika. Vi možda mislite da su kuće zapadno od Tvrđave Gripe (između Glagoljaške i Ulice kneza Višeslava) u istoj zoni zaštite kao i one nešto južnije (između Glagoljaške i kneza Mislava). Za vas je to, uglavnom, predio međuratnoga građanskog Splita koji se nalazi nekoliko stotina metara udaljen od najuže jezgre.

E, to što ne vidite razliku znači da od vas nikada neće biti šef konzervatorskog odjela, ili barem utjecajan konzervator. Jer da se parcela na kojoj se misli graditi zgrada kod tvrđave Gripe nalazi petnaestak metara južnije, bila bi u strožoj zoni zaštite, koja se zove zona B. Ovako je u zoni C koja je od manjeg značenja, zajedno s kućama koje su rađene prvih desetljeća dvadesetog stoljeća u Ulici kneza Višeslava.

Kaže se da su nedokučivi putevi Gospodnji, ali to vrijedi i za konzervatorske principe po kojima određuju granice zona zaštite. Naime, dok je šef splitskih konzervatora bio dr. Joško Belamarić, onda se ovo čitavo područje vodilo kao zaštićena zona B.

Skrivena ljepota GUP-a

No, sadašnji šef, dr. Radoslav Bužančić, smanjio je zonu B, unatoč prosvjedima udruga.

Doduše, nije jasno ni kako se u zonama sa strožom zaštitom dopuštaju interpolacije s kojima nitko nije oduševljen, a kakve nalazimo po Bačvariji i Radunici. Još jedna sličnost s božanskim atributima je ta što o odlukama konzervatora nema javne rasprave. A to vas upućuje da nastojite biti u dobro s njima kad su vaši interesi u pitanju.

Ipak, većina grada nije pod Ministarstvom zaštite kulture, a gradska služba za urbanizam se ionako mora izjasniti o vašem zahtjevu za dozvolom za gradnju bez obzira u kojem dijelu grada željeli graditi.

Ako ste baš veliki investitor i iskusni igrač, onda možete doći pred činovnike i političare i kazati da želite deset ili trinaest katova. Gradsko vijeće će vam to usvojiti. Ali, naravno, vi to niste, jer takvih je samo nekolicina. Vi tražite po gradu slobodnu rupu u kojoj bi gradili koliko vam se dopusti.

---

image
---

U tim slučajevima dolazi do izražaja skrivena ljepota GUP-a koja izbjegne oku nevještog promatrača. Uzmimo primjer Kmana. U pitanju je parcela odmah do dva nebodera iz sedamdesetih. Na parceli se nalazila prizemna nenastanjena kućica tlocrtne površine od 64 metra četvorna koja je desetljećima propadala, zidovi su joj bili razrušeni, a krov oštećen. Međutim, urbanistički uvjeti su govorili posve drugačiju priču.

Za to područje vrijedi urbano pravilo 2.1, što znači “zaštita i uređivanje dovršenih naselja”. GUP kaže da se to odnosi na urbanistička područja pretežito srednje i visoke gradnje. “Opće odredbe” za 2.1 kažu da na takvim područjima treba poboljšavati kvalitetu života, graditi parkirališta, zelene površine... Dakle, ne valja tu imati parcelu?

Upravo suprotno, jer “Posebne odredbe” kažu ono što vama treba. Ako se parcela nalazi na području “mješovite namjene” (stambeno-poslovne), onda se može graditi, odnosno zamjenjivati već izgrađeni objekt. Ako namjeravate graditi, morate imati parcelu od minimalno 1500 metara četvornih. Nakon što ste osigurali potrebnu količinu zemljišta, gradnjom se trebate prilagoditi okolnim uvjetima po zadanim parametrima. A s obzirom na to da se mala kućica nalazila u sjeni od velikih nebodera, prije nego što ju je srušio, investitor je dobio građevnu dozvolu da izgradi dvije zgrade od po šest katova.

Referent je zakon

Primjećujete da vam za ovo nije potreban detaljni plan (DPU), niti izmjene GUP-a ili slične procedure. Dozvolu dobivate na osnovi sadašnjeg GUP-a. I to voljom referenta koji udara pečat. On vas je mogao tlačiti s primjedbama kako vaša gradnja ne pridonosi kvaliteti života u naselju, nego će, naprotiv, dovesti do prometnog zagušenja tamošnjih uskih uličica, gdje i vatrogasci imaju problem pristupa, na što je upozorio bivši zapovjednik JVP Split Felicio Parčina. Mogao vam je referent kazati da opće i posebne odredbe GUP-a za neko područje ne mogu biti u koliziji. I tako odbiti vaš zahtjev za izdavanje dozvole. Ali, nije to učinio.

Ovo nije usamljen slučaj. Na Kmanu se s tržišnom stanogradnjom zadnjih godina doslovno popunjava svaku parcelu, o čemu smo pisali. Dapače, upravo se podigla zgrada koja je nadvisila župnu crkvu Pomoćnice kršćana, a izgradila se nekoliko metara nasuprot nje. U najbližem susjedstvu dovršavaju se još dvije zgrade, sve po istom principu. Kupiš parcelu po mogućnosti sa starom kućom i izgradiš na njoj zgradu od petnaestak stanova kao trokatnicu s nadgrađem. Urbaniste nije briga što se toliko gradi po naselju s preuskim ulicama koje glume dvosmjerne, a nikad nisu dobile nogostupe.

Slično se odvija i po drugim kvartovima, kao što su Kocunar, Visoka, Mejaši, dok se gradnja većih stambenih i ugostiteljskih kapaciteta nastavlja na Žnjanu i Duilovu.

Ali, ne brinite se, kad se svaka slobodna rupa začepi zgradama, doći će valjda vrijeme da se osnuje urbanistički zavod. Struka će onda zagovarati planski razvoj, ali to neće investitorima željnim brze zarade pomrsiti račune jer će oni dotle napuniti džepove. A nama će preostati da preživimo takav grad.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ljepota GUP-a [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [extra_fields_search] => ljepota GUP-a 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-02-21 14:49:59 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-02-25 09:16:37 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-02-25 09:15:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/02\/21\/13003812.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/21\/13003808.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/21\/13003896.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/21\/13003856.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jo\u0161ko Pono\u0161, Jakov Prki\u0107, Paun Paunovi\u0107 i Nikola Vili\u0107\/Arhiv\/HANZA MEDIA","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Golema gra\u0111evinska jama na gradili\u0161tu Kotar\u010deva projekta Contarini","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1066","k_13003812_1280.jpg":"1280x1280","k_13003812_1024.jpg":"1024x1024","k_13003812_640.jpg":"640x640","k_13003812_480.jpg":"480x480","k_13003812_340.jpg":"340x340","k_13003812_220.jpg":"220x220","o_13003812_1280.jpg":"1280x710","o_13003812_1024.jpg":"1024x568","o_13003812_640.jpg":"640x355","o_13003812_480.jpg":"480x266","o_13003812_340.jpg":"340x188","o_13003812_220.jpg":"220x122","h_13003812_1280.jpg":"1280x854","h_13003812_1024.jpg":"1024x683","h_13003812_640.jpg":"640x427","h_13003812_480.jpg":"480x320","h_13003812_340.jpg":"340x227","h_13003812_220.jpg":"220x147","pp_13003812_1280.jpg":"1006x1280","pp_13003812_1024.jpg":"805x1024","pp_13003812_640.jpg":"503x640","pp_13003812_480.jpg":"377x480","pp_13003812_340.jpg":"267x340","pp_13003812_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_13003808_1280.jpg":"1280x1280","k_13003808_1024.jpg":"1024x1024","k_13003808_640.jpg":"640x640","k_13003808_480.jpg":"480x480","k_13003808_340.jpg":"340x340","k_13003808_220.jpg":"220x220","o_13003808_1280.jpg":"1280x852","o_13003808_1024.jpg":"1024x681","o_13003808_640.jpg":"640x426","o_13003808_480.jpg":"480x319","o_13003808_340.jpg":"340x226","o_13003808_220.jpg":"220x146","h_13003808_1280.jpg":"1280x854","h_13003808_1024.jpg":"1024x683","h_13003808_640.jpg":"640x427","h_13003808_480.jpg":"480x320","h_13003808_340.jpg":"340x227","h_13003808_220.jpg":"220x147","pp_13003808_1280.jpg":"1006x1280","pp_13003808_1024.jpg":"805x1024","pp_13003808_640.jpg":"503x640","pp_13003808_480.jpg":"377x480","pp_13003808_340.jpg":"267x340","pp_13003808_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_13003896_1280.jpg":"1280x1280","k_13003896_1024.jpg":"1024x1024","k_13003896_640.jpg":"640x640","k_13003896_480.jpg":"480x480","k_13003896_340.jpg":"340x340","k_13003896_220.jpg":"220x220","o_13003896_1280.jpg":"1280x853","o_13003896_1024.jpg":"1024x682","o_13003896_640.jpg":"640x426","o_13003896_480.jpg":"480x320","o_13003896_340.jpg":"340x226","o_13003896_220.jpg":"220x146","h_13003896_1280.jpg":"1280x854","h_13003896_1024.jpg":"1024x683","h_13003896_640.jpg":"640x427","h_13003896_480.jpg":"480x320","h_13003896_340.jpg":"340x227","h_13003896_220.jpg":"220x147","pp_13003896_1280.jpg":"1006x1280","pp_13003896_1024.jpg":"805x1024","pp_13003896_640.jpg":"503x640","pp_13003896_480.jpg":"377x480","pp_13003896_340.jpg":"267x340","pp_13003896_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1233","k_13003856_1280.jpg":"1280x1280","k_13003856_1024.jpg":"1024x1024","k_13003856_640.jpg":"640x640","k_13003856_480.jpg":"480x480","k_13003856_340.jpg":"340x340","k_13003856_220.jpg":"220x220","o_13003856_1280.jpg":"1280x822","o_13003856_1024.jpg":"1024x657","o_13003856_640.jpg":"640x411","o_13003856_480.jpg":"480x308","o_13003856_340.jpg":"340x218","o_13003856_220.jpg":"220x141","h_13003856_1280.jpg":"1280x854","h_13003856_1024.jpg":"1024x683","h_13003856_640.jpg":"640x427","h_13003856_480.jpg":"480x320","h_13003856_340.jpg":"340x227","h_13003856_220.jpg":"220x147","pp_13003856_1280.jpg":"1006x1280","pp_13003856_1024.jpg":"805x1024","pp_13003856_640.jpg":"503x640","pp_13003856_480.jpg":"377x480","pp_13003856_340.jpg":"267x340","pp_13003856_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7763379 Threads: 2 Questions: 1633032681 Slow queries: 4852499 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111321762 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/vodic-slobodne-kroz-splitski-urbanisticki-uzas-poduzetnici-mislite-li-svojim-graditeljskim-hororom-razvijati-vizure-grada-ovo-trebate-znati-1005535 [printLink] => /split/vodic-slobodne-kroz-splitski-urbanisticki-uzas-poduzetnici-mislite-li-svojim-graditeljskim-hororom-razvijati-vizure-grada-ovo-trebate-znati-1005535?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 155227 [name] => urbanizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => urbanizam [link] => /tag/urbanizam ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ljepota GUP-a [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vodič ‘Slobodne‘ kroz splitski urbanistički užas: Poduzetnici, mislite li svojim graditeljskim hororom ‘razvijati’ vizure grada, ovo trebate znati [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/21/13003812.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Joško Ponoš, Jakov Prkić, Paun Paunović i Nikola Vilić/Arhiv/HANZA MEDIA [mainImageDesc] => Golema građevinska jama na gradilištu Kotarčeva projekta Contarini [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/21/13003812.jpg [title] => Golema građevinska jama na gradilištu Kotarčeva projekta Contarini Joško Ponoš, Jakov Prkić, Paun Paunović i Nikola Vilić/Arhiv/HANZA MEDIA ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/21/13003808.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/21/13003896.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/21/13003856.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Bugari imaju “mafijaški barok”. Taj pojam je skovan za kičastu arhitekturu kakva se gradila od devedesetih, a koju su arhitektima diktirali njihovi “poduzetnici” po svom ukusu. Talijani imaju vijadukte koje je gradila mafija, a koji nisu vodili nigdje i zgrade koje su bile toliko solidne da bi se za koju godinu urušile.

Ima li Split nešto specifično u svom urbanizmu u zadnjih dvadeset i kusur godina, otkako je počela gradnja na Žnjanu nakon posjeta pape Ivana Pavla II., čime se može “pohvaliti” nekome tko dođe i reći: “Ovako se to radi u nas”? Može li splitski urbanistički horor biti atrakcija za tzv. bizarni turizam, u koji spadaju posjeti siromašnim getima po gradovima, ili lokacijama na kojima se čine samoubojstva ili pak područjima pogođenima prirodnom ili nuklearnom katastrofom?

U slučaju da mislite svojim graditeljskim doprinosom razvijati horor-turističku ponudu svoga grada, evo nekoliko stvari koje ne bi bilo loše znati.

Za splitski urbanizam kakav je vladao do, recimo, 2013. godine nije bila presudna namjena koja piše u GUP-u da bi se ono što hoćete izgradilo na vašoj parceli. Ili investitor nije poštovao namjenu područja u kojem je gradio, a svi su se pravili ludi, ili se po njegovoj želji usvojila prenamjena. Nitko više ne može izbrojati koliko puta su od sredine devedesetih gradski vijećnici podigli ruke za izmjene detaljnih planova.

Na Žnjanu se gradilo stanove gdje je trebala biti turistička zona u vrijeme dok o turizmu nitko nije razmišljao. Također, između bolnica KBC Firule i Križine je trebala biti zona društvenih sadržaja, ali i tamo su se pojavili stanovi, zbog čega su više puta mijenjani prostorni planovi. I napokon, gradilo se u park-šumi Marjan stanove za tržišnu prodaju i obiteljske kuće, legalno, ali i bespravno, bez straha od kaznenih posljedica.

Pozicija za gradnju

Međutim, u zadnjih sedam godina splitski se GUP ne mijenja, unatoč zahtjevima mnogih koji traže da im se poboljšaju uvjeti građenja. U prošloj gradskoj vlasti je proces izmjena propao zbog političkih borbi i od tada vlada status quo. Također, zadnjih godina jedva da se mijenjaju stari ili donose novi detaljni planovi uređenja. Ali, to ne znači da se po Splitu ne gradi.

Na djelu je već neko vrijeme drugačiji pristup od ranije prakse izmjene planova za investitore. To je popunjavanje preostalih “buža” koje dozvoljavaju planovi. Prije kupovanja parcele valja pažljivo čitati odredbe koje pišu u GUP-u tvz. “malim slovima”. Jer pomoću njih se može dobiti koliko i s izmjenama detaljnog plana uređenja, koji je ipak gnjavaža, jer mora proći Gradsko vijeće i reketarenje od strane politike.

Imamo nekoliko svježih primjera pa ćemo na njima objasniti kako se može doći u poziciju za gradnju.

Dakle, što ako kupite parcelu, a na njoj je drveće i razno drugo bilje? U GUP-u piše da se “štite stabla čiji promjer debla na prsnoj visini iznosi 60 centimetara i više bez obzira na vrstu i lokaciju (javna ili privatna površina)”. To je lijep primjer za dobre namjere koje su napisane u GUP-u. Ali, Grad unatoč višegodišnjim najavama još nije izradio “zeleni katastar” u kojem bi pisalo koliko je bilo široko deblo stabla iz vašeg vrta prije nego ste ga posjekli.

---

image
---

Primjera kako stabla plaćaju buletu građevinarima ima koliko hoćete. Sjetite se samo kako je Aljoša Asanović na Marjanu potamanio borove na svojoj parceli radi gradnje kuće. Ili nedavnog primjera sječe stabala u Kamenitoj ulici, jednoj od rijetkih zelenih oaza u Varošu, da bi se ubacio hotel.

Imamo noviji primjer na Kmanu, gdje se na užas susjeda koji su potpisivali peticiju protiv gradnje uz postojeće nebodere namjeravaju ugurati dvije šesterokatnice, a gdje su posječena stabla, uključujući jedno staro stablo iz vremena dok su na tom čitavom području još bila polja splitskih težaka.

Veliki otpor prema stablima vlada kod nekih vlasnika parcela na Marjanu, koji se navodno žele baviti poljoprivredom, a već su se “dokazali” kao bespravni graditelji u park-šumi. Tijekom javne rasprave o programu upravljanja Marjanom čak 37.100 četvornih metara obraslih šumom na južnoj strani Marjana izbrisano je iz planiranog obuhvata gospodarske jedinice na osnovi zahtjeva vlasnika parcela koji u Katastru imaju na svoje čestice upisane poljoprivredne namjene iz tko zna kojih vremena. Kako sve s vremenom ispliva na površinu, tako su i oni počeli otvoreno zagovarati da se južne padine izdvoje iz park-šume, vjerujemo da im borovi na parcelama ne smetaju zato što hoće na pazaru prodavati blitvu.

Bedem poput krnjeg zuba

U Vukovarskoj ulici, gdje se već par godina najavljuje gradnja kod Ekonomske škole, investitor je svježe posjekao stabla u jednom od rijetkih maslinika u gradu i podigao je ogradu oko parcele, što možda najavljuje radove, iako Gradu još nije podnio zahtjev za njihovo izvođenje.

No, što ako imate na parceli arheologiju, ili se pretpostavlja da bi tamo mogla biti? Ne očajavajte. Naime, ako su drugi gradili na tom mjestu prije vas, to je razlog više da se vama ne zabrani, jer vi nastavljate tradiciju gradnje, a kamenje koje će se otkriti dokazuje da je život tu oduvijek postojao.

Pogledajte napokon splitske barokne bedeme. Nisu li konzervatori dopustili da se oljušti bedem Contarini, izvadi iz njega zemlja koja je izvorno stavljena da sačuva gradske zidine od razaranja topova. Nakon što su bageri obavili svoje, oglodani bedem stoji godinama poput krnjeg zuba u očekivanju investicije što nije došla. Sjetimo se da su mnogo ranije, početkom dvadesetog stoljeća, bedem Contarini također djelomično srušili zbog probijanja željezničke pruge.

A tek bedem Priuli... Probijen je i devastiran radi produženja Marmontove ulice. Sa zapadne strane pretvoren je u ruševinu na kojoj raste pajasen. Po neodržavanim zidinama buja trava, čak se jedno stablo uspjelo probiti između kamenih blokova. Iz bedema je nakon Drugoga svjetskog rata izvađen zemljani nasip, a unutar njega je dopuštena gradnja koja nije previše respektirala očuvanje baštine.

Najmanje je degradiran bedem Cornaro. Otkinuli su mu vrh radi probijanja Zagrebačke ulice i uspostave prometa, ali od investicija i gradnji unutar njega koje su planirane za potrebe proširenja Galerije umjetnina i njenih depoa već godinama nema ništa.

Arheologijom protiv zelenila

Čak i mnogo značajnija, pače vrhunska, arheološka nalazišta poput Ad basilicas pictas, gdje je otkrivena lokacija starija od Palače, a na kojoj se život protezao i u srednjem vijeku, nisu imale većih problema s dobivanjem građevinske dozvole za stambenu zgradu. Dozvola je dobivena da se na stupovima podigne zgrada, a na realizaciju se čeka zbog arheoloških istraživanja koja se provode na susjednoj parceli. No, na drugoj susjednoj parceli koja graniči s vrijednom arheologijom, jedna zgrada je prije desetak godina izgrađena.

---

image
---

Dakle, kao i sa stablima, arheološka nalazišta ne bi vas trebala smetati. Dapače, kod splitske Tvrđave Gripe imamo zanimljiv slučaj kako se s arheologijom može boriti protiv zelenila. Odnosno, kako baštinu i starinu upotrijebiti kao prvi korak ka željenom cilju, a to je nova gradnja.

Naime, na tom dijelu je postojala dobrodošla ozelenjena pauza od gradnje koja je unosila mir i uljepšavala taj inače kultivirani urbani krajolik, tako da bi i okorjelim gradskim referentima bilo pomalo neugodno udariti pečat na građevinsku dozvolu. Ali, zato je investitor, a da nije ni podnio zahtjev za gradnju, pozvao arheologe da na terenu gdje on nije većinski vlasnik otkopaju stari bedem. Jer, tko može reći da su borovi vrjedniji od povijesti? Dobivena su čak odobrenja nadležnih. Tako ne samo što su iščupana stabla i drugo raslinje, već je uništena lijepa konfiguracija terena.

Arheolozi iz privatne firme koje je angažirao investitor došli su zajedno s bagerom i uzeli sebi za pravo govoriti novinarima kako se tu neće ništa izgraditi. Poslije su pak rekli kako su oni za to da se prezentiraju ostaci baroknog bedema tvrđave Gripe koje su iskopali. A na kraju su odgovornost za konačni ishod prebacili na konzervatore.

Dodajmo ovom kako su susjedi i aktivisti podnijeli nadležnima prijave, u kojima tvrde da su borovi stradali prvo od “nepoznate bolesti” (navodno je netko namjerno izbušio rupe), a tek potom od pile i sjekire. Mediji pišu da ima zainteresiranih kupaca za stanove, među kojima postoji simulacija zgrade koja se izrazito nametljivo odnosi prema okolnom prostoru. Što će dalje biti ovisi o konzervatorima i o tome kako će investitor uspjeti riješiti problem parkinga. A nažalost, Split se do sada sramotno odnosio prema svojim bedemima, za razliku od Šibenika i Zadra koji su mletačke fortifikacije upisali na UNESCO-ovu listu.

Odluke ovdašnjih konzervatora u vezi s gradnjom i urbanizmom ponekad izmiču logici običnih smrtnika. Vi možda mislite da su kuće zapadno od Tvrđave Gripe (između Glagoljaške i Ulice kneza Višeslava) u istoj zoni zaštite kao i one nešto južnije (između Glagoljaške i kneza Mislava). Za vas je to, uglavnom, predio međuratnoga građanskog Splita koji se nalazi nekoliko stotina metara udaljen od najuže jezgre.

E, to što ne vidite razliku znači da od vas nikada neće biti šef konzervatorskog odjela, ili barem utjecajan konzervator. Jer da se parcela na kojoj se misli graditi zgrada kod tvrđave Gripe nalazi petnaestak metara južnije, bila bi u strožoj zoni zaštite, koja se zove zona B. Ovako je u zoni C koja je od manjeg značenja, zajedno s kućama koje su rađene prvih desetljeća dvadesetog stoljeća u Ulici kneza Višeslava.

Kaže se da su nedokučivi putevi Gospodnji, ali to vrijedi i za konzervatorske principe po kojima određuju granice zona zaštite. Naime, dok je šef splitskih konzervatora bio dr. Joško Belamarić, onda se ovo čitavo područje vodilo kao zaštićena zona B.

Skrivena ljepota GUP-a

No, sadašnji šef, dr. Radoslav Bužančić, smanjio je zonu B, unatoč prosvjedima udruga.

Doduše, nije jasno ni kako se u zonama sa strožom zaštitom dopuštaju interpolacije s kojima nitko nije oduševljen, a kakve nalazimo po Bačvariji i Radunici. Još jedna sličnost s božanskim atributima je ta što o odlukama konzervatora nema javne rasprave. A to vas upućuje da nastojite biti u dobro s njima kad su vaši interesi u pitanju.

Ipak, većina grada nije pod Ministarstvom zaštite kulture, a gradska služba za urbanizam se ionako mora izjasniti o vašem zahtjevu za dozvolom za gradnju bez obzira u kojem dijelu grada željeli graditi.

Ako ste baš veliki investitor i iskusni igrač, onda možete doći pred činovnike i političare i kazati da želite deset ili trinaest katova. Gradsko vijeće će vam to usvojiti. Ali, naravno, vi to niste, jer takvih je samo nekolicina. Vi tražite po gradu slobodnu rupu u kojoj bi gradili koliko vam se dopusti.

---

image
---

U tim slučajevima dolazi do izražaja skrivena ljepota GUP-a koja izbjegne oku nevještog promatrača. Uzmimo primjer Kmana. U pitanju je parcela odmah do dva nebodera iz sedamdesetih. Na parceli se nalazila prizemna nenastanjena kućica tlocrtne površine od 64 metra četvorna koja je desetljećima propadala, zidovi su joj bili razrušeni, a krov oštećen. Međutim, urbanistički uvjeti su govorili posve drugačiju priču.

Za to područje vrijedi urbano pravilo 2.1, što znači “zaštita i uređivanje dovršenih naselja”. GUP kaže da se to odnosi na urbanistička područja pretežito srednje i visoke gradnje. “Opće odredbe” za 2.1 kažu da na takvim područjima treba poboljšavati kvalitetu života, graditi parkirališta, zelene površine... Dakle, ne valja tu imati parcelu?

Upravo suprotno, jer “Posebne odredbe” kažu ono što vama treba. Ako se parcela nalazi na području “mješovite namjene” (stambeno-poslovne), onda se može graditi, odnosno zamjenjivati već izgrađeni objekt. Ako namjeravate graditi, morate imati parcelu od minimalno 1500 metara četvornih. Nakon što ste osigurali potrebnu količinu zemljišta, gradnjom se trebate prilagoditi okolnim uvjetima po zadanim parametrima. A s obzirom na to da se mala kućica nalazila u sjeni od velikih nebodera, prije nego što ju je srušio, investitor je dobio građevnu dozvolu da izgradi dvije zgrade od po šest katova.

Referent je zakon

Primjećujete da vam za ovo nije potreban detaljni plan (DPU), niti izmjene GUP-a ili slične procedure. Dozvolu dobivate na osnovi sadašnjeg GUP-a. I to voljom referenta koji udara pečat. On vas je mogao tlačiti s primjedbama kako vaša gradnja ne pridonosi kvaliteti života u naselju, nego će, naprotiv, dovesti do prometnog zagušenja tamošnjih uskih uličica, gdje i vatrogasci imaju problem pristupa, na što je upozorio bivši zapovjednik JVP Split Felicio Parčina. Mogao vam je referent kazati da opće i posebne odredbe GUP-a za neko područje ne mogu biti u koliziji. I tako odbiti vaš zahtjev za izdavanje dozvole. Ali, nije to učinio.

Ovo nije usamljen slučaj. Na Kmanu se s tržišnom stanogradnjom zadnjih godina doslovno popunjava svaku parcelu, o čemu smo pisali. Dapače, upravo se podigla zgrada koja je nadvisila župnu crkvu Pomoćnice kršćana, a izgradila se nekoliko metara nasuprot nje. U najbližem susjedstvu dovršavaju se još dvije zgrade, sve po istom principu. Kupiš parcelu po mogućnosti sa starom kućom i izgradiš na njoj zgradu od petnaestak stanova kao trokatnicu s nadgrađem. Urbaniste nije briga što se toliko gradi po naselju s preuskim ulicama koje glume dvosmjerne, a nikad nisu dobile nogostupe.

Slično se odvija i po drugim kvartovima, kao što su Kocunar, Visoka, Mejaši, dok se gradnja većih stambenih i ugostiteljskih kapaciteta nastavlja na Žnjanu i Duilovu.

Ali, ne brinite se, kad se svaka slobodna rupa začepi zgradama, doći će valjda vrijeme da se osnuje urbanistički zavod. Struka će onda zagovarati planski razvoj, ali to neće investitorima željnim brze zarade pomrsiti račune jer će oni dotle napuniti džepove. A nama će preostati da preživimo takav grad.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Joško Ponoš, Jakov Prkić, Paun Paunović i Nikola Vilić/Arhiv/HANZA MEDIA
Joško Ponoš, Jakov Prkić, Paun Paunović i Nikola Vilić/Arhiv/HANZA MEDIA
Golema građevinska jama na gradilištu Kotarčeva projekta Contarini



[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/vodic-slobodne-kroz-splitski-urbanisticki-uzas-poduzetnici-mislite-li-svojim-graditeljskim-hororom-razvijati-vizure-grada-ovo-trebate-znati-1005535 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ca8e71edd17c20b8a1cf4e95d58d0edf242a5254 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vodi%C4%8D+%E2%80%98Slobodne%E2%80%98+kroz+splitski+urbanisti%C4%8Dki+u%C5%BEas%3A+Poduzetnici%2C+mislite+li+svojim+graditeljskim+hororom+%E2%80%98razvijati%E2%80%99+vizure+grada%2C+ovo+trebate+znati&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fvodic-slobodne-kroz-splitski-urbanisticki-uzas-poduzetnici-mislite-li-svojim-graditeljskim-hororom-razvijati-vizure-grada-ovo-trebate-znati-1005535 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fvodic-slobodne-kroz-splitski-urbanisticki-uzas-poduzetnici-mislite-li-svojim-graditeljskim-hororom-razvijati-vizure-grada-ovo-trebate-znati-1005535 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ljepota GUP-a [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) )
StoryEditorOCM
Splitljepota GUP-a

Vodič ‘Slobodne‘ kroz splitski urbanistički užas: Poduzetnici, mislite li svojim graditeljskim hororom ‘razvijati’ vizure grada, ovo trebate znati

25. veljače 2020. - 10:15
Golema građevinska jama na gradilištu Kotarčeva projekta ContariniJoško Ponoš, Jakov Prkić, Paun Paunović i Nikola Vilić/Arhiv/HANZA MEDIA

Bugari imaju “mafijaški barok”. Taj pojam je skovan za kičastu arhitekturu kakva se gradila od devedesetih, a koju su arhitektima diktirali njihovi “poduzetnici” po svom ukusu. Talijani imaju vijadukte koje je gradila mafija, a koji nisu vodili nigdje i zgrade koje su bile toliko solidne da bi se za koju godinu urušile.

Ima li Split nešto specifično u svom urbanizmu u zadnjih dvadeset i kusur godina, otkako je počela gradnja na Žnjanu nakon posjeta pape Ivana Pavla II., čime se može “pohvaliti” nekome tko dođe i reći: “Ovako se to radi u nas”? Može li splitski urbanistički horor biti atrakcija za tzv. bizarni turizam, u koji spadaju posjeti siromašnim getima po gradovima, ili lokacijama na kojima se čine samoubojstva ili pak područjima pogođenima prirodnom ili nuklearnom k...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 06:20